- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- ЩЕ ВИ ЧЕРПЯ, АКО ГИ РЕШИТЕ, ОБЕЩАВАМ!
1.В триъгълник АВС с периметър 12 см вписаната окръжност се допира до страните ВС и СА съответно в точки P и Q.Намерете страните на триъгълника , ако CP : PB = 1 : 2 и CQ : QA = 1 : 3
Отг. 3см , 4 см , 5 см
2. В равнобедрен триъгълник с основа 12 см допирната точка на вписаната окръжност дели бедрото в отношение 2:3 . Намерете периметъра на триъгълника.
Отг. 32 см или 42 см
3.Вписаната в триъгълника АВС окръжност се допира до страните му АВ, ВС и СА съответно в точки K , L и N.
а) Ако АВ = 8 см , ВС = 6 см и СА = 10 см , намерете отсечките AK , KB , BL , LC , CN , NA
Отг. 6 см , 2 см , 2 см , 4 см , 4 см , 6 см
б) Ако АК = 6 см , BL = 5 см , CN = 7 см , намерете периметъра на триъгълника.
Отг. 36 см.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ако мина 8-ми клас, задължително ще ви черпя! Това са задачи за класното.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Моля?![]()
1. в триъгълника т. C e равноотдалечена от т. Q i P - т.е. 1x, заради вписаната окръжност (има няква теорема там), същото е с А и Б следователно ако окр. допира АБ в К то АК = 3х = АQ и КБ = БР = 2х. Събираш 2х+1х+1х+3х+3х+2х=12 и х=1 следователно се получват страните.
другите по-късно.![]()
верно.ли.в.8ми.клас.се.учат.о кръжности???
мм,бих.ти.ги.решила,стига.да .ми.дадеш.формулите,щото.ощ .не.ги.знм.всички.на.изуст![]()
![]()
2. пак същото правило за вписаната окр. (окр. допира там в някви точки страните, та та частите им са равни там откъдето ги похванешпогледнми просто предната задача и ще се сетиш) .. имаш, че АБ = 3х+3х = 12 следователно х=2, т.е. страните са 12, 10, 10 и се получава, че периметъра е 32 см. нз за кво пише или 42, ама не ми се и мисли
![]()
Зад 2.
Понеже триъгълника е равнобедрен, следва че АВ1=АС1=С1В=ВА1 = 1/2 от основата (12) тоест са по 6 см
но не е казано дали АВ1:В1С е 2:3 или 3:2
допускаме че АВ1:В1С=2:3 =>В1С=СА1=9 от там 2*(9+6)+12=42
допускаме че АВ1:В1С=3:2 =>В1С=СА1=4 от там 2*(4+6)+12=32
сру не видях че са ти е решили :С
3. правиш с-ма
|x+z=8
|x+y=10
|y=z=6
оттука си изразяваш 2 от тях и заместваш в 1то уравнение, където ще намериш 1 от буквите. аз например намерих з=2, оттука х=6, а у=4 и пак вкарваш онова правило за окр. и готово.
б) ак=бн=6, кб=бл=5 и лц=цн=7, следователно п=36.
чакам.![]()
а под точка следва че това е правоъгълен триъгълник или поне за мен епитагорова 3ка 3,4,5 взети с нужните коефициенти
В) ти е решиха![]()
така.с.думи.нищо.не.се.разби ра![]()
до това води образованието в България...
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
ами ако тя си беше чела уроците, щеше сама да си ги реши. обяснила съм го по най-простия начин, който мога.Първоначално написано от CheriHool
![]()
Като прочета какво си написала в Четвъртък, ще те черпя.Първоначално написано от caseoftheex
![]()
Сега ме мързи да гледам.![]()
'бааааси винаги съм била зле по математика. Все едно чета китайски![]()
и аз съм такаПървоначално написано от hottie
само по геометрия ! по алгебра съм си изрод
![]()
![]()
![]()
![]()
I wake up I talk myself to sleep
I can't do much but follow
You are the one
You are the one
But you bled like the sun
Yea you bled like the sun
And heaven
Защото ти си направила чертежа така, че 2 х да е горната част на бедрото, а 3 х – долната. А може и обратното. Ако е обратното, се получава 42.Първоначално написано от caseoftheex
![]()
Пак мерси много, аз първата и втората ги реших сама, сега ще мисля за третата.