БДУ Гледайте един култов филм по темата - "Кратък филм за убийството"

По принцип винаги може да се намерят причини "ЗА" и такива "ПРОТИВ". Забелязал съм, че повечето хора, които са "ЗА" реагират на по-ниското, емоционално равнище, а не на чисто рационалното ниво.

Законът и репресивните органи са създадени не за да въдворяват справедливост, а за да възпират гражданите от действията определени от закона като 'неправилни'. Затова и присъдата трябва да се разглежда не толкова като начин, с който справедливостта да възтържествува, а като средство, което да плаши останалата част от обществото и да я отказва от неправилни действия. В такъв смисъл, когато се говори "ЗА" и "ПРОТИВ" смъртната присъда, то трябва да се разглежда не от гледната точка на това какво заслужава конкретната личност, а какво би възпряло повече индивиди да извършат въпросното деяние. А лично според мен една присъда от 15 години нагоре би възпряла в по-голяма степен човека да отнеме чужд живот. Защото когато се тегли куршум, примка, електрически стол, отрова или друг метод, използван за прилагане на смъртна присъда, болката (психическа или физична) е краткотрайна или никаква. Тогава в съзнанието на проектоубиеца влиза идеята, че дори и да го хванат ще се измъкне бързо от мъченията. Далеч по-голямо наказание е човек да влезе в затвора за дълго, където ще го 'оправят' всеки ден и ще бъде принуждаван да лапа сами се сещате какво. Така че аз смятам, че дългата присъда затвор е далеч по-възпираща от примката въже.

П.П. Естествено, на преден план излиза и друг проблем. Доста хора след като си признаят всичко получават присъда от 7-8-9 години затвор и се измъкват рано-рано. Но това не е проблем по въпроса "ЗА или "ПРОТИВ" смъртното наказание и не трябва да бъде изтъквано като причина, подкрепяща смъртното наказание, а по-скоро доказва, че трябва да се води една друга дискусия - относно дължината на присъдите при умишлено убийство.