.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6

Тема: ХИМИЯ

  1. #1

    ХИМИЯ

    Здравейте!Имам да пиша доклад по химия за нишистето и гледах в нета ама ми се вижда някак си недостатъчно и ако някой може да ми даде някаква информация ще е добре за утре ми трябва
    Един ден любовта казала на приятелството: - Защо съществуваш ти когато мен ме има ?
    А приятелството отговорило:
    - За да донеса усмивка, там където ти оставиaш сълзи!

  2. #2
    Member
    Регистриран на
    Apr 2009
    Град
    .....
    Мнения
    50

    нишисте

    Нишесте

    Нишестето ((C6H10O5)n), познато още като скорбяла, е полизахарид, образуващ се в резултат на фотосинтезата в листата на растенията и натрупван като енергиен резерв в семената, корените и плодовете под формата на скорбялни (нишестени) зрънца. Състои се от два полизахарида — амилоза и амилопектин, като тяхното съотношение е различно в различните източници на нишесте (царевица, пшеница, ориз, картофи, ръж, овес и др.) И двата полизахарида са полимери на глюкозата и една типична полимерна верига на нишестето се състои от около 2500 молекули на глюкозата в различна степен на полимеризация. Химичната му формула е (C6H10O5)n, където n е общият брой на мономерите на глюкозата.


    Свойства
    Нишестето е бяло микрокристално вещество, неразтворимо в студена вода, без вкус и мирис. В гореща вода набухва, образувайки колоиден разтвор. При реакция с йодов разтвор се оцветява в синьо, което се използва като индикатор за присъствието му. В стомашния тракт на човека и животните нишестето се разтваря, подлагайки се на хидролиза под въздействие на ензима амилаза и се превръща в глюкоза, която се усвоява от организма. Поради това то е един от основните енергийни източници в ежедневното хранене на човека, тъй като се съдържа в изобилие в хляба, картофите и зърнените храни. Основна съставка на брашното (75-80%), картофите (до 25%) и др.


    Приложение и преработка
    Нишестето намира приложения в хранителната, хартиената и фармацевтичната промишленост за получаване на етилов алкохол, глюкоза, хартия, текстил, лепила и др. В промишлеността превръщането на нишестето в глюкоза (процес на озахаряване) се извършва чрез няколкочасовото му варене в разредена сярна киселина. Каталитичното влияние на сярната киселина върху процеса на озахаряване е било открито от Кирхоф още през 1811 г. За да се отдели от получения разтвор сярната киселина, към него добавят тебешир, който при взаимодействие с нея образува нератзворим калциев сулфат. Последният се филтрира. Получената гъста сладка маса освен глюкоза съдържа и значително количество други продукти от хидролизата на нишестето. Тя се използва в сладкарската промишленост и за други технически цели. Така нареченото модифицирано нишесте се използва за сгъстяване на замразени храни. Ако е необходимо да се получи чиста глюкоза, варенето на нишестето продължава по-нататък, докато се постигне по-пълното му превръщане в глюкоза. Полученият след неутрализацията и филтрацията разтвор се сгъстява, докато от него не започнат да се отделят кристалите на глюкозата. При нагряването на сухо нишесте до 200-250° се извършва неговото частично разлагане и се получава смес от по-малко сложни от нишестето полизахариди (декстрин и др.).


    надявам се да сам ти помогнала

  3. #3
    мс но сега нз как е формолата на това сярната киселина, към него добавят тебешир, който при взаимодействие с нея образува нератзворим калциев сулфат
    Един ден любовта казала на приятелството: - Защо съществуваш ти когато мен ме има ?
    А приятелството отговорило:
    - За да донеса усмивка, там където ти оставиaш сълзи!

  4. #4
    Аватара на MP
    Регистриран на
    Aug 2008
    Град
    столицата
    Мнения
    1 189
    Извинявай,но ако не знаеш формулата на сярната киселина,не заслужаваш и 3-ка по химия.
    Цитирай Първоначално написано от qsmin
    бях 2 месеца в изпания.
    Ако познавате някого, който не харесва Чък
    Норис, няма да го познавате за дълго.

    Има вероятност от 100% Чък Норис да ти е баща.

  5. #5
    Цитирай Първоначално написано от MP
    Извинявай,но ако не знаеш формулата на сярната киселина,не заслужаваш и 3-ка по химия.

    не съм казала че заслужавам H2SO4
    но прочети как е вс...не мее бива във формолите
    Един ден любовта казала на приятелството: - Защо съществуваш ти когато мен ме има ?
    А приятелството отговорило:
    - За да донеса усмивка, там където ти оставиaш сълзи!

  6. #6

    Регистриран на
    May 2008
    Град
    София
    Мнения
    1 117
    Цитирай Първоначално написано от ice__kiss
    мс но сега нз как е формолата на това сярната киселина, към него добавят тебешир, който при взаимодействие с нея образува нератзворим калциев сулфат
    CaCO3 + H2SO4 -> CaSO4 + H2O + CO2 (калциевия сулфат е бяла утайка, съдържа се в костите и зъбите)
    Don't tell me what I can or can't do !

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си