- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Имат ли животните самосъзнание?
Ей Фландърс... Земи прочети някоя книга освен библията та се образовай малко...Първоначално написано от SolusChristus
![]()
Аз съм чел Библията, чел съм и много други неща.Първоначално написано от gret4ety
Не, горното не е извадка от Библията.
Експериментално е доказано,че животните имат разум
+1 животните ги изкарахте баси изродите... ако не са умни как ще живеят, как ще се хранят, как ще пият вода... как си бранят територията лъвовете... с ум... как кучетата се привързват към хората.... с ум.... как папагалите имитират звуците на хората.... с ум...Първоначално написано от Belair
разума и ума са различни нещаПървоначално написано от gret4ety
Животните нямат самосъзнание.Те имат инстинкти;чрез които се борят за оцеляването си.![]()
Абе,говедо таковаПървоначално написано от clever
,по тази логика и ти не трябва да имаш мозък.Експериментално доказано е,че животните имат самосъзнание.Как мажеживотните да разчитат на инстинктите си,като всяка ситуация,в която се намират е индивидуална.От гледна точна на еволюцията също е невъзможно разумът да се развие толкова бързо,че само ние хората да имаме разум
Бих казал,че чувства и разум са доста различни нещаПървоначално написано от DimovB
тц.. всеки има право на мнениеПървоначално написано от Belair
а ти нямаш право да обиждаш
![]()
Напълно съм съгласна. Та нали това ни различава от животните - самосъзнанието.Първоначално написано от clever
Животните знаят,че съществуват,но само по-умните като шимпанзетата и делфините при оглеждане в огледало разпознават себе си.Другите виждат индивид,различен от тях самите.
Ако има нещо - свиркай на ЛС.
Доводите ти са абсурдни.Първоначално написано от Belair
![]()
особено "Как мажеживотните да разчитат на инстинктите си,като всяка ситуация,в която се намират е индивидуална."
Аз дори не схващам къде е логиката?!
И я ми поясни какво значи "експериментално доказано"?
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Първоначално написано от Psychic
защо трябва да се гледат в огледалото, че да имат самосъзнание.
защо трябва да им приписваме човешки качества, те да не са хора?
животните имат самосъзнание. разбира се не толкова развито, както при хората.
това, че в природата не съществуват огледала, не е доказателство, че нямат такова.
те се различават по миризмите, по звуци и по други признаци.
а факта, че притежават територия и се борят за нея,
много добре показва това, че те знаят, че са отделни индивиди.
животните са наши предшественици, ние сме просто тяхната еволюирала версия..
какъв УМ, какъв разум, какви чувства?Първоначално написано от Belair
за вроден и придобит инстинкт някой да е чувал?!
говоря конкретно за примерите, които е дала gret4ety
иначе имат, но само някой
делфините определено са от имащите!
I'll take your brain to another dimension
Да имат, всящо същество което има мозък, различава болката от хубавото, тъгата от радосттта, или разрознава едно същество от друго малко или много има самосъзнание, дори да не е толкова съвършенно като това на хората.
Съгласна съмПървоначално написано от blackvelvet
![]()
Ами аз лично мисля че все всяко животно има самосъзнание. Думата животно е измисляно от човека за да може един вид да се каже че животните са по-прости създания от него и нищо не могат да разерат.На мнение съм че всяко животно може да различи себе си както и своето семейство.Всяко животно може да разграници всяка емоция която изпита. Ние мислим че животните са неразумни същества но ние жестоко се лъжем.Животните хич не са за подченяване. Просто ние не можем да ги разберрем,но те нас да.
От гледна точка на биологеята и ти си едно животно,също както и всчки останали видо.Интересно на какво разчиташ-на мозъка си или на инстинктите се,за да живееш.А експериментите,за които говоря са правени с маймуни.Теже животни са били затворени в клетка,а извън клетката е имало храна.В тяхната клетка са били поставени наколко по-дължина пръчки,като само с една е мажело да се докопат до храната си.Тоест те е трябвало да се сетят как да се доберат до нея,чрез някоя от пръчките.Първоначално написано от Violenza
Кво общо има тва със самосъзнанието ?
Освен хората, единствените животни, които могат да се познаят и различат собствения си образ, отразен в огледало са шимпанзетата, слоновете и някой видове делфини
справка
I'll take your brain to another dimension
На това биолозите му викат доказателство за разумПървоначално написано от ZipFail
Разум и самосъзнание са коренно различни неща![]()
Животните знаят, че съществуват, както знаят и хората. Но животните нямат самосъзнание.За жалост повечето от хората живеят като животните: възпроизвеждат се, хранят се, борят се да оцелеят...малко са тези, които са разбрали, че хората са за нещо повече...
![]()