- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- ЗА или ПРОТИВ премахването на Вазов от учебниците ?
Ъъ.. Не знам що за човек и най - вече българин трябва да си, за да си го ПОМИСЛИШ дори.
Най - глупавото нещо което съм чела!1. Да се преработят произведенията му, като се изчистят от архаични думи и структури;
Ненене просто с всеки изминал ден се убеждавам все повече и повече хора изобщо не се замислят преди да кажат или напишат нещо..
ТИ не си ходил на училище.Първоначално написано от amk933
Есето и разсъждението върху литературен проблем се учи в СЕДМИ клас. И не стига, че приказваш глупости, но и история не си учил...Шекспир е творил преди ЧЕТИРИ ВЕКА, а Вазов-преди около 130 ГОДИНИ! Чаткаш ли разликата?
Male
Принципно трябва да се премахнат част от неговите произведения, нека да си останат само "Епопея на забравените" и "Под игото" това са най - значимите му творби. Има доста стихотворения, които се изучават, но са пълна боза. Не виждам какво се оплаквате седмокласниците, като вашето кандидастване е толкова лесно и елементарно !!! На мен в 7 клас ми се падна пак Вазов ... произведението беше "Една българка" имахме да правим АНАЛИЗ, а не някакво преразказче на главата "Гост" от "Под игото". Вярно е, че има много непознати думи, но ако почне да се перифразира казаното от Вазов какъв е тогава смисъла да се учи? Тогава каква е ползата изобщо да се чете. Доколкото знам има такива книжки с преразказ на даден роман. Много хора от класа ми си взеха такива за "Тютюн" да знаят за какво иде реч и това е. И аз миналата година бях потресена като премахнаха "Мамино детенце" еми извинявам се, ама ето това е нещо поучително, да не говоря колко много хора от България отговарят на описанието на героите.., а за модерен автор естествено, че това е Алеко Константинов !!! Няма нищо по хубаво от иронията и осмиването. Вазов ни учил на родолюбие и бла бла бла... това ти сам трябва да го изградиш в своите деца, да почитат и да уважават родината си !!! А не някакъв човек, който е живял преди около 100 години да възпитава днешната младеж, да почита родното си... Дори и литературата на Вазов да ви поучава по някакъв начин то е просто моментно докато го четете, а после пак си оставате същите..
Мале човече много си зле, май повече и от госпожата ти по литература?! В 6 клас класното ни беше съчинение разсъждение върху "Под Игото." Това, че вашите даскали спят си е твой проблем. Е това за Шекспир, което изтърси пак беше кой е по-по-простак. Ми май печелиш, а? Изобщо нямах предвид годините, в който са писали, а начина и по специално това, че е архаичен и все по-трудно разбираем. Какво срамно или лошо има в това да си адаптираш по-старите автори? Не става въпрос да им изгориш произведенията. Но май и това не схвана. Както и да е - аз няма да споря повече с хора, които не се четат самитеПървоначално написано от faststep
![]()
Eхооо, отвори си прозореца, по нова програма сме.Първоначално написано от amk933
Съчинението и есето се учат в седми клас, ако искаш и министъра питай. И ако се осъзнаеш, говорим ЗА или ПРОТИВ премахването на Вазов, не за премахване на архаичните думи и изрази. Пак си назад.
![]()
Male
omfg, против, естествено!! Въпреки да мисля, че творчеството на Вазов е отдалечено от светогледа ни, на новото поколение, но все пак - класика.
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
Вазов не се учи само в 6ти клас, но и в 11ти.
Понякога поставяш стени около себе си
не за да отблъснеш хората,
а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие.
ПРОТИВ !!!!!![]()
Разбира се, че съм ПРОТИВ!!! От изученото през седми клас, любимото им произведение е на Вазов- "Опълченците на Шипка". Как ще го махнат, тези луди ли са?! Във всяка негова творба човек изживява разказаното. Едва ли има по- добър начин да станем съпричастни към жертвите на опълченците, на хъшовете (разбира, се, говоря за "Немили- недраги"), да разберем кои са истинските българи, като направим разлика между баба Илийца и калугера (сега му забравих името). Мисля, че е СУПЕР ТЪПО дори да се помисля за премахване от учебната програма.
Прочетох по- надолу един коментар от рода на това, че езикът му бил архаичен и неразбираем. Да, може и да е така, но всяка дума си е обяснена отдолу в легендата. А и точно старите думи спомагат да се потопим в атмосферата на произведението!
КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ!
Ами и аз съм против, въпреки че Вазов съвсем не е сред любимите ми автори. Но все пак е голям писател и всички трябва да знаят произведениятя му.А това за неразбираемия език... не мога да разбера коя дума, която не е написана в легендата не разбирате...
Против! Това ше е най тъпото нещо!
След бури - мир и тишина,
след нощ - безбрежна светлина.
Над равноширнатия път
лучите вихрен танц въртят -
път царствен царствено поел,
високо плува горд орел.
...
Утро - Димчо Дебелянов
amk933 по твоята логика с остарелият език половината произведения,които се изучават трябва да се махнат. Вазов е сред най-великите български писатели, какво предпочиташ да учиш разни гръцки Антигони и Шекспир пред него ли??
chill, аз от година вече не уча в българско училище, т.е. до 8 клас (включително) бях, и честно мога да си кажа, че в американската образователна система произведенията са много по-интересни, и не за друго, защото освен американски класици, като Оруел, Голдинг и т.н. се учат и английски Шекспир, и гръцки Софокъл, и индийски като Маркандая и въобще е много по-разнообразно и те провокират да четеш. Аз преди това не съм си и помислял да отворя книга, а след една година там, вече си чета с удоволствие. И като се стигне до Шекспир имаш текста в две разновидности - едната на старобритански английски в оригинал, другата на съвременен американски английски.Първоначално написано от chill
![]()
По Темата: За Вазов специално, смятам, че или го махат, или го правят както в Америка с Шекспир. Хипер distracting (нз как е на бг) е да търсиш по 15 думи от едно изречение в речника. Не знам какво толкова ви шокира моето мнение, че трябва да се преведе. Няма нищо лошо, нито пък съм казъл да се унищожи. Да запазят книгите в оригинал, но да го има и преведен. В литературата за 6 клас легендата ще трябва да става все по-дълга и по-дълга с всяко следващо поколение, защото Вазов става все по-неразбираем, което е съвсем отделна тема "защо".
П.С.: А това за Антигона беше глупаво, защото Антигона е една от най-важните книги, на която се базират и до ден днешен много нови трагедии и изобщо лежи в основата на много голяма част от съвременните творби. Така че си е напълно задължително четиво. При нас се учи в 9 клас. После Медея в 11.
Принципно съм ПРОТИВ, как ще го махат???![]()
Неговото творчество е едно от най-стойностните като замисъл и послание!Но... съм съгласна, че много отрано започват да се изучават някои произведения-едно е даи запознат с тях, друго е да ги учиш в училище и да ти изискват да имаш поглед върху произведението, когато не можеш да горазбереш.Мислчя обаче, че твърде много негови произведения се изучават-онзи ден ни диктуваха литератрурата за 11 клас, която ще подготвяме и за матура и някак мисля, че 5 стихотворения, "Епопея на забравените", разказът "Дядо Йоцо гледа", повестта "Чичовци" и романът "Под игото" идват мааалко вповече наред с други30 произведения от другите автори.В крайна сметка е важно качеството на подготовката, ан е количеството на материала, който се взима всяко стихотворение поедин учебен час, което е някак недостатъчно.Ето защо да се махнат 2-3 стихотворения няма да навреди за сметка на това да се увеличат часовете за изучаване на останалите произведения.
Амк9333, изчела съм по-голямата част ото творчеството на Вазов и нито веднъж не ми се е налагало да ползвам речник, така че не виждам нужда от модернизиране на езика.[/i]
kissin' you
Laugh your heart out, dance in the rain, cherish the moment, ignore the pain, live, laugh, love, forgive and forget-live`s too short to be living with regrets...
то ако има желание, се намира и начин, нали знаете... не е трудно да разбереш нещо, било то роман, притча, картина, филм или каквото и да било... въобще не е трудно, ама е по-лесно да вдигнем ръчички и да кажем "аа, то туй е трудно за схващане, не можем"... вие какво искате, да учат в 6ти клас някакви повърхностни произведенийца?!
Против!
Натанаил Хаутърн някога е написал: ”Нито един човек за каквото и да е продължително време,не може да е с едно лице за себе си друго пред околните без накрая да се обърка кой образ е истинския.”
Естествено е, че всяко начало си има и край. Но краят идва по различно време. Всички сме виждали влюбени двойки, държащи се за ръка, а с другата ръка държат бастуни.
Тука почти всички са против, но съм убеден, че тайно са го псували и спали в часовете който са го учили.... Няма никаква атмосфера с 3/4 от думите да са на турски или старобългарски.... Добре пише за освобождението на българия, но нестига, че това го уча по история пък и по литература да се чуда какво да правя...Аиде псувайте ме колкото искате сега....
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПРОТИВ!
Че то е ясно против![]()
Против ... естествено но единственото което мисля е че Под игото трябва да се учи в по горен курс... защото лично на мен в 6ти клас ми беше изключително ама изключително тъпо нещо и чак сега разбирам, че е страшно интересно просто не мисля, че децата на това ниво могат да разберат едно такова произведение а целта е именно тази. Потвърждавам това което казаха много хора преди мен...![]()
Дали някой ден сърцето ми ще престане да се опитва да изкочи от гърдите ми всеки път, когато ме докоснеш ?
ПРОТИВ!!![]()
![]()
нека да махнат литературата и да си останем неграмотни балъци цял живот,нека!
[size=3]Sie ist ein Star
Ihr Traum ist wahr..
Sie tanzt im Licht..
Nachts liegt sie wach und die Angst kommt ganz nah..
Sie sucht das M