.

Виж резултатите на анкетата: ЗА или ПРОТИВ премахването на Вазов от учебниците ?

Гласували
284. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • За

41 14,44%
  • Против

243 85,56%
Отговор в тема
Страница 6 от 7 ПървиПърви ... 234567 ПоследнаПърви
Резултати от 126 до 150 от общо 159
    Мега фен Аватара на teenems
    против съм !
    макар че не съм фен на произведенията и никога не съм ги чела с горям интерес
    освен
    Немили - недраги и Една българка
    ама Под игото
    така и не го прочетох само до 50 стр.
    но все пак съм против
    това е най-известния бг автор ..
    и те да го махнат
    баси простотията дето ще е
    JUDGE ME
    & i'll prove you wrong.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Такива произведения(класическа българска литература) трябва да се учат към момента, това го решават хора, доста по-навътре в тия теми от нас.
    А ако става въпрос да се махне/замени/промени някой автор, Вазов и Ботев са последните, които биха се премахнали. Който е чел произведенията им, знае колко стойностни са.
    Някой твърдят, че трябва да се махнат комунистическите автори. Защо, само заради провален политически режим не трябва да четем качествените им стихотворения ли(и не, те не са комунистическа пропаганда)?
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Аз пък бих ви попитал кой е Вазов? Най-известния автор в България. Същото важи за Ботев. Образователната система ги вкара и ги направи част от светогледа на всеки един българин. Това обаче не ги прави нещо много повече от автори като Вапцаров, Багряна, Дебелянов, Йовков, Славейков, Яворов и т.н. Патриотите да не ми скачат. Аз ги оценявам като автори, но това не значи, че трябва да учим само тях и да стават световни скандали ако се премахнат от образованието. Ако децата в училище сега не учиха основно Вазов и Ботев, а други автори ще видите след време, че за тяхното поколение те двамата няма да са толкова велики. Не си правете патриотични илюзии, защото някои от вас се хвърлят да защитават нещо си базирайки се на всеобщото мнение, че те са наистина най-големите...

Супер фен Аватара на sp33der
    Град
    София
    С 2 ръце протиш премахването на Вазов от Литератърата в училище.А само няма да говорите лошо за WoW.МЪРШИ!

Цитирай Първоначално написано от sp33der
    С 2 ръце протиш премахването на Вазов от Литератърата в училище.А само няма да говорите лошо за WoW.МЪРШИ!
    Я понамали малко WOW-а и се научи да пишеш !

Повече от фен Аватара на littlebaby
    Град
    Пловдив
    Против!!!!!

Мега фен Аватара на mrtn
    Град
    В галактическото пространство..
    Ако го направят ще провъзглася тая Фандъкова за най-простата жена. Всичко очаквах, ама не и това..боже накъде отиваме ..

Против разбира се дейба
    Е после за какво не ходим на учелище.Бати простата образователна система.Те какво искат да затъпяваме в учелище ли вместо да станем хора.
    Тея дето в анкетата са казали ЗА трябва да ги набучим на кол.Кой е с мене.?От мене дървесината от вас солта и черния пипер

ТВЪРДО ПРОТИВ..!

Как може хора които не са постигнали и наполовината на това което е постигнал Вазов да решават какво да става..?
    Иван Вазов е един от ВЕЛИКИТЕ поети в България..Един от малкото хора които са писали стойностни творби..! Защо стрябва да ги махат..? На кого пречат..?
    Искам да бъда..завинаги с тебе да бъда
    Обичам те , винаги двама..до края
    беэ теб да живея не зная..!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Защото любовта като цвете което вече не ухае,когато е в твоите ръце..!

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от mrtn
    Ако го направят ще провъзглася тая Фандъкова за най-простата жена. Всичко очаквах, ама не и това..боже накъде отиваме ..
    Това не е идея на Фандъкова, умнико! Научете се не да сканирате информацията, а да четете и да асимилирате, бе деца! Тая глава не ви е само за равновесие.

Град
    Варна
    Против! точно тая година бях 7 клас и учихме главно негови творби, а сега като гледам какви простотии са ни дали да четем за осми клас....

Град
    Plowdiw ;]
    Цитирай Първоначално написано от heats
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    Естествено, че ЗА. Езикът на който пише Вазов става все по-неразбираем за всяко следващо поколение и няма никакъв смисъл да се чете в този си вид. Аз смятам, че има два начина да се запази, но не и в моментното си състояние:

1. Да се преработят произведенията му, като се изчистят от архаични думи и структури;
    2. Да не се учи в 6 клас, ами в 10 например, което важи и за Ботев, Каравелов и т.н.

Иначе по-добре не само него да го няма, ами и разните възрожденски автори Сори, ако не ви харесва, ама това си е мое мнение!
    АБЕ ПЕДАЛЧЕ НЕЩАСТНО ТО БЪЛГАРИН ЛИ СИ БЕ!

КАК НЯМА ДА ИМА ВАЗОВ... КАК БЕ ГЛУПАЦИ????? ГЛУПЦИ* НАКЪДЕ УТИВА СВЕТА? АЗ НЕ ЩЕ УДАРЯ ШАМАР НА ТОЯ КОЙТО Е ЗА АМИ И ЩЕ ГО ПРЕБИЯ....
    айде като защитаваш нещо го прави както трябва и не с обиди и правописни грешки, ако може
    Even if it sounds corny, don't ever let no one tell you, you ain't beautiful !!

Естествено, че ЗА. Езикът на който пише Вазов става все по-неразбираем за всяко следващо поколение и няма никакъв смисъл да се чете в този си вид. Аз смятам, че има два начина да се запази, но не и в моментното си състояние:

1. Да се преработят произведенията му, като се изчистят от архаични думи и структури;
    2. Да не се учи в 6 клас, ами в 10 например, което важи и за Ботев, Каравелов и т.н.

Иначе по-добре не само него да го няма, ами и разните възрожденски автори Сори, ако не ви харесва, ама това си е мое мнение!
    А да ги изучаваме на турски не искаш ли?

Интересно ми е,колко от тези,които държат Вазов да остане в учебниците по литература,могат да посочат едно негово произведение и да кажат за какво се разказва или нещо такова.

Твърдо против съм да бъде махнат такъв голям български автор от учебниците.
    Някой казват да се качи в учебниците за 10ти клас. Защо?
    7ми клас е добре. Вярно е,че много от учениците,дори след като е изучаван,идея си нямат за какво става дума,но все нещо би трябвало да им остава в главите,поне от учебните часове.
    Да бъдем откровени и да си кажем,че не винаги ни е особено интересно да четем такива нещо,но е необходимо.

Не смятам,че дядо Вазов не трябва да се изучава изобщо. Обаче прекалено много е писал този човек. Не ми допадат неговите произведения, някак си ми се струва прекалено едноизмерен. Не може през целия живот да твори само и единствено за България. Има писатели от българската литература, които са мнооого по - велики от него. Не знам колко от вас са кандидатствали с литература след 12 клас, Вазов е в конспекта с много голяма част от творбите си и някак си идва в повече да ги четеш и учиш, макар че е лесен автор. За мен той не е толкова проникновен както Яворов, Пенчо Славейков, Йовков и не на последно място Ботев.

Голям фен Аватара на NoOneElse
    Град
    И да дойдеш да ме окрадеш...
    Цитирай Първоначално написано от MaRtYty
    Цитирай Първоначално написано от heats

АБЕ ПЕДАЛЧЕ НЕЩАСТНО ТО БЪЛГАРИН ЛИ СИ БЕ!

КАК НЯМА ДА ИМА ВАЗОВ... КАК БЕ ГЛУПАЦИ????? ГЛУПЦИ* НАКЪДЕ УТИВА СВЕТА? АЗ НЕ ЩЕ УДАРЯ ШАМАР НА ТОЯ КОЙТО Е ЗА АМИ И ЩЕ ГО ПРЕБИЯ....
    айде като защитаваш нещо го прави както трябва и не с обиди и правописни грешки, ако може
    Хух...MaRtYty, момиченце, недей критикувай, защото твоят български език е меко казано...трагичен.
    Има жени, които твърдят, че всички мъже са еднакви. Не е ли това твърде богат опит?!?

Песимистът казал:
    -По-лошо не може да бъде!
    А оптимистът отговорил:
    -Може, можеee!

Според мен не трябва да се маха. Вазов има много добри призведения, макар и езика му да не е толкова разбираем за днешните деца. По литература човек трябва да си напрегне мозъка...Щом можем да научим и запомним думи като ''хейтър'',''кеф'',''лузър'' и т.н., нищо лошо и вредно няма в това да се позапознаем и с някои изрази и думи от миналите години. Не че казвам, че думите, които съм цитирала са вредни и т.н., това са си думи , които се използват често, няма лошо, но да се премахне Вазов, би било глупаво според мен...Аз толкова съм се радвала на негови произведения, толкова добър писател е, не бива да се лишават днешните деца от неговите произзведения. А и за това има учители, които да разясняват по-неразбираемите думи

Повече от фен Аватара на GreenMimss
    Цитирай Първоначално написано от vampirekiss
    Невъзможно е да го премахнат от учебната програма.Ако има писател чийто произведения са наследство за народа,то това е Вазов.Той е оставил такъв отпечатък в литературата ни,че е немислимо подобно нещо.И после какво изобщо ще се учи?Малкия принц ли?
    Един нормален...! търси се някой изключение?
    Усмихвайте се бе, хора ^^

Be the change that you want to see in this world ;]]

Голям фен Аватара на SkiCatA
    Град
    Stara Zagora
    4е какво му има на вазов
    Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.

Мега фен Аватара на PurpleDream
    Град
    ....in the rain...
    е то пък тва е върха...да махнат Вазов, че то кво остава един Ботев и някви други измислени ще премахват те, български писатели, че има толкова много чужда литература която изобщо не ни трябва, ама нея никой не се сеща да я разкара...и тва ако пак е изцепка на Фандъкова нз от зле, че по- зле става работата, образованието ни отива на майната си...
    Залагате ли?! Спечелихте ли?!
    Че аз умирам, а вас ви презирам!

Ами много ясно да го махнат Нали тряя да ни насадят някакви чуждестанни измишлиотини от сорта на Приказки по телефона ( това беше първото което се сетих , защото е най-омразната ми книга) и темподобни тъпотии ! Пълен безпорядък и тъпотия . Тея от министерството са напълно побъркани ! Напълно ПРОТИВ
    Живей един път , но както трябва, слънцето няма цяла вечност да те радваа.... Греби със шепи , обичай всеки , краят не тежи ако дните ти са леки....

Тази тема защо още я разисквате? Това си бяха слухове, но ги пуснаха в ефира на НТВ и всички скочиха. Самата идея е прекалено абсурдна, за да бъде приета.

ПРОТИВ!!

Голям фен Аватара на Vilsy
    Град
    Wonderland
    Не могат да го махнат...Обаче мисля,че книгата "Под игото" трябва да излезе от учебната програма По-тъпа книга от тазе не бях чела,да не говорим,че по-голямата част от нещата написани вътре не ги разбрах...Книгата е била хубава за времето си...
    Дребните крадци ги окачаме на бесилото, а големите ги правим политици...

Сигурно сте чували, че Вазов е Патриарх на българската литература . Не вярвам това определение да е незаслужено и да е изсмукано ей така от пръстите на някой образователен министър от преди един век..
    Смятам премахването на Вазов от учебната програма за пълна глупост! В днешното време на глобализация в световен план и на турцизация и упадък в България, малките българчета трябва да бъдат зареждани с родолюбие още от най-ранна възраст. Кажете ми на кой българин не му потрепва сърцето като чуе думите "О, Шипка..."?!
    Колкото и да е западнала България в момента, с такива необмислени и, бих казал, глупави реформи няма да се оправим...

Голям фен Аватара на NoOneElse
    Град
    И да дойдеш да ме окрадеш...
    Цитирай Първоначално написано от Vilsy
    Не могат да го махнат...Обаче мисля,че книгата "Под игото" трябва да излезе от учебната програма По-тъпа книга от тазе не бях чела,да не говорим,че по-голямата част от нещата написани вътре не ги разбрах...Книгата е била хубава за времето си...
    Ми, айде и да не учим история на България, защото не е интересна, в нея не се разправя за секс, убийства и наркотици....
    Абе, хора, като пишете тези коментари, не влагате ли малко мисъл, или само упражнявате физически натиск върху бутоните на клавиатурата?!...
    Има жени, които твърдят, че всички мъже са еднакви. Не е ли това твърде богат опит?!?

Песимистът казал:
    -По-лошо не може да бъде!
    А оптимистът отговорил:
    -Може, можеee!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си