- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Децата с увреждания - отглеждане, или евтаназия?
Решението децата с увреждания да бъдат евтаназирани може да бъде "хуманно" само от гледна точка на биологията, но докато ние не сме само едно тяло, а имаме и душа това не е хуманно от никоя гледна точка. Ако като хора се замислим евтаназирането е възможно най-античовешката гледна точка. И те са хора, имат душа, нищо, че тялото им е увредено или дори мозъка, защото душата не е в мозъка. По какво ще се различаваме от Хитлер и неговите слуги, ако правим така? Смятам по нищо. За отглеждане, още повече, че като човек ходил в дом например за умствено изостанали деца, виждам как чрез човешко отношение тези деца се променят и имат подобрение. Да не говорим, че има данни и че дори и шизофреници показват подобрение при човешко отношение към тях, а не чрез заключване, вързване и електрошокови терапии и тъпченето им с лекарства, но това е една друга тема.![]()
![]()
Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген
Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!
Не бих могла да дам адекватен отговор,защото въпроса е много сложен.Ако някой ден това се случи на моето дете,не знам как бих постъпила,затова да не се заричам сега.
Но евтаназията е по-хуманният вариант.НО,това е само при положение,че няма абсолютно никакъв начин това дете да се оправи.Да,медицината напредва с всеки изминал ден,но кога ще намерят лек за даден синдром?След 10,20,30 години?Този човек ще е изпуснал живота си и предполагам,че няма да е кой знае колко полезен на останалите.Но отново казвам,ако ние имаме такъв човек за син/дъщеря,няма да мислим така.
Живот,в който не можеш да оцениш истинската красота на нещата,на музиката,на природата,на литературата,на танца,не е живот.По-добре този човек да бъде избавен от мъките си.
Но родителите винаги ги гризе онова последно зрънце надажда-може скоро да открият лек.Предполагам това ги спира от решението за евтаназия.
Първоначално написано от FeelMyPain
Първоначално написано от mim4enceto00
Първоначално написано от Millionaire
Не мога да реша. Темата ме отвращава.
Но все пак ще се включа. Задължение на всеки родител е да отгледа детето си, в правото на всеки е да се откаже от родителските си права стига да има достатъчно основателна причина за невъзможността да отгледа своя продукт, ако мога така да се изразя. Не е достатъчно да си отвратен от детето си, за да го дадеш на сиропиталище. Дори да е прието да се казва дом, сиропиталище звучи по-страховито, но реално погледнато би трябвало да си остане старата дума, все пак "дом" по принцип е място на уют, а под уют разбираме семейство, родители и т.н. Та за миг ако се поставите пред следната ситуация: ражда ви се дете с някакво увреждане(брутални примери много, няма да изреждам), но все пак то е ваше независимо какво е. Ще ви даде ли сърце да го пратите в някой от т.нар. "домове", да го лишите от внимание и грижи само защото изпитвате страх или отвращение? Ще ви даде ли сърце да го изоставите? А още по-абсурдно е тези, които предлагат евтаназия? Това е безумие, ами нали това все пак е човешко същество, макар и не като всички останали, но независимо "повредата" то все пак едва ли би предпочело да умре. Просто невероятно, че има хора, които са отговорили, че евтаназията е решение. Ако един родител иска да се откаже от увредения плод, то поне да го направи докато детето е в утробата, докато няма съзнание... Но все пак никой не може да докаже все още дали неродения плод има съзнание или не. По-нагоре има дебат по темата за абортите затова прекъсвам тази тема. Но поне отнасяйки са за вече родените деца, били те такива и с увреждания, те все пак си остават живи човешки същества дори със своите несъвършенства. И като говорим за несъвършенства никой не е съвършен. Логиката на някои просто е отваратителна...
Хоти осъзнаваш ли, че говориш само за социални задължения като описваш тези неща. Дори правенето на деца се е превърнало в социално задължение донякъде, а не лично желание. Тези хора имат също толкова богата душевност, колкото и тези, които са напълно здрави. Това, че не могат да я изразят, както здравите е вече съвсем друг въпрос.Първоначално написано от hottie
![]()
![]()
Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген
Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!
Темата е тежка.Евтаназията е една твърде крайна мярка,но в случая е резонна.От прекия ми сблъсък с подобно дете го казвам и не защото съм лишен от човечност.Твърде е трудно е отглеждането и не само като средства като нерви като воля която се изисква и в един момент просто това те подтиска теб самия и те изправя пред задънена улица.Още повече държавата в която живеем отношението към тези деца е достатъчно лошо и то няма да се промени.В цивилизованите страни такъв въпрос никога не би се разглеждал,защото там грижите са разпределени освен от родители така и от институцийте и тоношението е човешко.Прекланям се пред хората,които са съомяли такова дете,трудно е но не и невъзможно.Както казаYouKnowImBetterThanYou наистина адски трудно е да оставиш детето си в дом и да знаеш,че ще умре от нещетата или от отношението на хората.
именно обаче повечето писали в тази тема виждат хората като работи и тия деца им се виждат като роботи с дефекти в системата не могат да вършат работата за която са създане значи трябва да бъдат унищожени иначе е хабене на ресурси да бъдат подържаниПървоначално написано от Ilikeliljon
If you can hear me, I need help I'm caught and
I'm stuck and I'm trapped in me self don't understand
This fucked off hand that G. delt lazarus help
Me cause he's hazardous to T's health.
I'm a psycho baby
It's about to drive me crazy
Споделям мнението на Хоти. Определено е тежка и трудна тема. Самата аз не мога да изкажа категорично мнение. От една страна, те са живи същества и заслужават да живвят. От друга - никой не заслужава такъв живот.
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
Никой няма право да отнема живот. Никаква евтаназия. Че например автора с какво е по-добър от такива деца? Те не могат да нараняват физически - той може. Те не могат да правят престъпления - той може. Те не могат да се напият и да се качат в колата - той може. Както и още 1 куп неща. С какво те са по-лоши от него? А подлагаме ли на евтаназия тия, които са "нормални". Нацизма отдавна си е заминал, както и идеята за перфектния човешки ген! Никой няма право да отнема чужд живот!!!
Откъде сте сигурни че тия индивиди изпитват мъка и страдание? (;
За хората около тях окей... те наистина се мъчат. А ние можем ли да сме сигурни какво е в главата на един кривоглед дебил? /казвам кривоглед, щото те обикновено и физически се 'изчанчват'/ Не можем да знаем дали те изобщо осъзнават какво се случва около тях. Не можем да знаем как всъщност 'живеят' (в главата си). За тях може да е просто безразличие... те живеят и правят каквото 'знаят', без да се съобразяват с адекватния живот, ако мога да се изразя така. Те дори не осъзнават какво е адекватно, те буквално си живуркат по доста несъответстващ начин с нашия, но все пак водят живот, който не познаваме. Разбира се, и за това не можем да сме сигурни дали го усещат и дали им прави изобщо впечатление. /че не се вписват в средата; изобщо средата какво е/
Както и да е.
Не мога да кажа нищо по темата. Защо пък да ги убиваме след като живеят малко? Те наистина не са като нас, но водят живот и както са безполезни приживе, така ще са безполезни и мъртви. Все пак са хора. Прасе да е, ще го колнеш и изядеш, ама човек? Няма смисъл, а ми се струва гадно. Може вашата жена да роди подобен урод и дори да не иска да го гледа, едва ли ще позволи да бъде убито детето й. Не че го няма в 1000 коментара преди моя, но наистина не е хуманно. Аз оня ден видях едно много сладко уродче, и какво като е такова? То пак си е душичка, малкото дете на мама и тати, независимо че не е нормално и само се плези.. /да, субективна съм ;[/
Аз викам по-скоро държавата да се грижи за увредените, но нашата държава не може и не е можела да се справя с това за момента... Затова трябва да се борим за нея, да я направим по-уредена. В чужбина с лудите нямат такива проблеми доколкото знам.. може и да греша.
Нямам конкретно мнение, просто ми стана интересно защо всички повтарят че годините живот на един ментално увреден човек са мъчителни и за самия него.Та той е луд. Той не знае какво прави. Неговото е просто един (криворазбран понякога) инстинкт. Което наистина не го прави човек, но пък биологично е един от нас и на мен ми се струва кофти да бъде разстрелян, убит и т.н.
Евентуални решения, които ми идват наум.
1. Да отворят повече лудници.
2. Ако има начин, силните увреждания които предизвикват и ментални заболявания да се установяват още докато жената е бременна и може да абортира.
3. Да има винаги хубав дом за един новороден урод, примерно. /защото ако една жена установи че детето й ще се роди идиот и вече е късно да абортира, да има къде да го даде - на държавните домове, които да са хубави, уредени и да дават прилична грижа (:/
^Тва последното обаче е една сложна схема. Ние като хора в БГ не сме се оправили, не може да чакаме все 'държавата' да ни оправи, нали все пак ние сме нея.
Първо да се научим всеки да си хвърля боклука в кошчето, после вече да градим още и още. То от малкото се почва. Да сме по-отговорни, по-честни, така и така. Ако няма толкова лъжи и шмекерии и повече съвестна работа от всеки, все някога ще станем нормална държава, където старческите ни домове ще са хубави и ще се наричат пансиони, където и за лудите ще си има покой. Вярвам, че някой ден домовете за сираци, малоумни и пр. държавни заведения няма да са това, което са днес и сега. (: Но за това ни трябва работа, много работа...
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
подари големия процент за Евтаназия не искам да чета мненията ви!
от лична гледна точка ще ви кажа какво мисля...
леля ми е инвалид... не е така по рождение, а от лекарска грешка! нали всички деца имат задължителни ваксини? едно време лекарите са объркали ваксината на леля ми.
на баба ми и на дядо ми им е било много трудно да се грижат за нея, но това не ги е накарало да се откажат от нея. учила е в специално училище за инвалиди в луковит. да ви кажа леля ми е с патерици, а не на инвалидна количка. докато леля ми е била все още ученичка дядо ми е починал. може би сами се сещате, че на баба ми хич не й е било лесно с 2деца, едно от които има нужда от специални грижи!
за радост мога да ви кажа, че имам честта да познавам уникални хора, които са инвалиди. била съм с леля ми на рали за инвалиди и там се запознах с невероятни хора. човек без ръце и крака владееше автомобила 100 пъти по-добре от нормален човек. най-лошото е,че всички ги гледат накриво. мислят си, че са различни. да, различни са по начина по който изглеждат, но по друго не се различават.
хората с физически проблеми са много по-добри и силни от всички останали. преборили са се с куп проблеми, за които ние дори не знаем...
хубаво е, че медицината напредва и докато една жена е бременна може да се разбере дали детето й е болно.
деца, които по рождение имат ТЕЖКИ физически проблеми по-добре да живеят в специални домове, защото за един родител е много трудно да гледа сам болно дете...
I gotta feeling that tonight’s gonna be a good night (:
аЗ ли4но сьм изцяло протиф евтаназията ! тези хора имат правото на живот толкова колкото и ние кои сме ние 4е да им отнемаме живота имам предвид и те са с душа и те са хора независимо какви са или как изглеждат но наистина има хора за които евтаназията е изход но и родителите не трябват да стигат до това за своите деца те трябва да ги оби4ат и отглеждат така както вие ги нарекохте "нормалните" деца но това е мое мнение![]()
и мисля 4е трябва да помислите за това и да се поставите на един так1в родител на дете с увреждане
![]()
единствения ми довод ще да е , че децата с увреждания или недъзи биха отценили човешкия живот много по-обективно от които и да е друг "обикновен" човек.Та ние сме роби на световния ред и банковите институции разхождаме се с униформи в училищата униформи в унивеситета и униформи на работа само заради няколко банкноти захвърлени в края на цикъл които работодателите ни наричат месец , неща които не засягат тях заради ... сещате се.Представете си колко би бил сладък живота на еднодневка
Dirus споменаваш , че можеш да имаш шизофрения , но явно разсъждаваш плоско и скромно като повечето форумци тук.asshole
+1Първоначално написано от SofiaRegularCunt
Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!
С всичко казано съм съгласен, освен с:Първоначално написано от plmn
Че кои сме ние простосмъртните? Да отнемаме живот ей така. Вярно, е че детето няма да е в нормално състояние, ще бъде в огромна тежест на родителите си. И все пак кои сме ние да отнемаме живот?"да бъдат евтаназирани по "хуманен" начин".![]()
Може да съм сам, може да падна във боя.
Живота ми свърши обаче знай, че идвам за твоя.
Благодаря на себе си , че избрах да се занимавам с такива деца.
Вие въобще имате ли приятели или близки с увреждания?
Общували ли сте с такива хора?
Знаете ли, че те се възприемат като напълно нормални? Те не се вглъбавят в проблемите си, така , както вие към тях.
Те живеят напълно нормално, доколкото болестта или увреждането им позволява.
Това , че вие , идиотитие с нормална физиология сте с такива болни комунистически предразсъдъци , си е лично , ама лично ваша работа.
Евтаназия![]()
![]()
![]()
Какво сте вие бе, прототип на Господ ли сте?
Hey ! Mr Tambourine Man, play a song for me,
In the jingle jangle morning I'll come followin' you..
Тез деца господ ги е направил. Ние просто го остаяме да си върьи работата известна като естествен подбор. Пдобни деца няма как да оцелеят без човешка намеса.Първоначално написано от Jeuelle
Grumpy old madman
Да, ама тази човешка намеса да не е свързана с убийство !
Говоря за ненамеса. Да няма кувиоз, па да видим...Първоначално написано от Jeuelle
Grumpy old madman
Какво имаш предвид?
Болестта рано или късно ще ги погуби ...
Заслужават своя дял живот ...
..прекаран в мъки и нещастие?Първоначално написано от Jeuelle
we're flying high,we're flying right up to the sky![]()
![]()
Обрича само хората които гледат тези деца на мъки.Тежките случай в родина като нашата и липсата на качествени грижи за такива деца са си е една причина да не сме свидетели на всекидневната борба за човешко създание,което не се повлиява нито от прекомерните грижи на родителите нито на каквато и да е медицина.Първоначално написано от Battlescarred
Той ще го научи,ти пък ще го научиш него,аз ще те науча тебе,онзи пък ще научи мен-благословен да бъде този ден,когато всеки заблуден от лъча на познанието бъде озарен.
Защо си мислите , че те са нещастни.
Вярно, има процент деца с наистина много , много сериозни увреждания , но въпреки това имат воля за живот.
Ако са умствени нарушенията, те така или иначе не осъзнават какви биха могли да бъдат, просто искат да усещат , че някой го р грижа за тях - търсят ласка ,която явно повечето от вас не биха могли да им осигурят.
Те са деца , за Бога.
Кажете ми, познавате ли хора с увреждания?
Имам усещането , че говорите много наизуст.
Коя майка би сложила края на живота на детето си?
Кой баща би се подписал на документите за разрешение?
Как биха спали тези хора с мисълта за....пф.
Психиката им се разрушава завинаги.
Ужасяваща ситуация е...
хем да не отнемеш живот, хем да не му позволиш да се мъчи.
Подобно решение е отвратително трудно.