- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Децата с увреждания - отглеждане, или евтаназия?
Какво съм виновен, че изобщо не можеш да схванеш, на какво ниво разсъждавам? Конете с капаци имат по-широк мироглед.Първоначално написано от techCandy
Но така е, който се взира в детайлите няма усет за цялостната картина.
Grumpy old madman
Аз също съм имала работа с такива деца. В началото ме беше страх, но после разбрах, че са много добри и лъчезарни, радват се на всяка усмивка и на всяка игра. Ужасена и изумена съм от предложението да се евтаназират - дори кадри на кучета и котки, които са били убити (защото това е УБИЙСТВО, независимо по какъв начин го кажем) са ме карали да плача, а не мога да си представя да се убие дете.Първоначално написано от Serendipitys
За много вродени болести има терапии, които подобряват състоянието на хората - синдром на Даун например, има много художници, които са болни от него, но са известни и картините им се търсят. Друг е въпросът, че в България нещата не са като в много други държави.
Приемам предложението да се евтаназират недъгавите деца като призив да се върнем назад в развитието си - да правим така, както е в джунглата, а не както е в развитите общества. Давайте тогава да се качваме на клона и да слагаме общия казан по средата на селото!
Ако днес няма лекарство за това заболяване, дали и утре няма да има? Чувал ли си за АЛД? Това е прогресивно дегеративно заболяване, което засяга нервите и причинява смърт понякога още в детска възраст. А знаеш ли, че лечение за него е открито от родителите на такова дете? Ако те разсъждаваха като теб, дали това щеше да се случи? Не говоря празни приказки и не се правя на голяма моралистка.Първоначално написано от Battlescarred
Благодаря за включването, много цивилизовано и дълбокомислено.Първоначално написано от InternetBOG
Да кажем, че е около 0.00001%. Ако има 0.00001% някой, когото обичам и който е моя плът и кръв, да се възстанови в някаква приемлива степен, няма да дам на никой дори и да ми спомене за евтаназия.Първоначално написано от Battlescarred
Понеже този спор няма да има край, аз ще кажа само, че всеки си има мнение и всяко семейство само решава дали и как ще се грижи за детето си, в случай, че то е неизлечимо болно. Ние можем да си говорим хипотетично колкото си искаме, но докато не ни дойде до главите (не го пожелавам все пак на никого), не можем да знаем как бихме реагирали. Държавата и обществото не могат и не трябва да налагат правила в това отношение и да решават дали има смисъл някой да живее или не. Подкрепям смъртното наказание за престъпления, но не и за това, че си се родил болен.
Ако е твоето дете! От раз лище кажеш да му боцнат инжекцииката.Първоначално написано от Canis_Dirus
ДА!Първоначално написано от ricogross123
Grumpy old madman
така първо да кажа че последните 3-4 страници не съм ги чел от до само прехвърлих на бързо що повечето бяха караници а не ми се четат караници ама с тва прилагателно убречени човек дай някви пояснения и допълнения .. тва не е много просто решение от убречен до убречен има разлика а някак си да ги подведеш под общ знаменател не е като в математика тук прибяваш 2 там 8 и айде има едно цяло ако ме разбираш.... примерно новороденото 3/4 е убречено ... друго новородено 2/7 също е убречено ама на числовата ос те не са на едно място.... как тия две дроби да ги подведеш по общ знаменател да ги събереш и да получиш 15/15 което е равно на 1....
така да уточня че цялото число 1 е случеи в които решението е евтаназия.... в този случеи когато дробите са с раличен знаменател аз не бих тръгнал да ги приравнявам с цел да получа 1 ...бих рагледал по отделно и за сяка една от тези две обречени дроби ще взема различно решение.... ....примерно дробта 3/4 има по голяма степен убреченост която да кажем че след раждането си няма и ден живот то тогава вобще няма за какво да се ражда тук вече съм съгласен на евтазия.... вече може да се каже че е хумано.... докато другата обречена дроб може да има 20 години живот тук вече не съм съгласен на евтаназия ,защото това бебе се ражда с някакви увреждания болки които са неизличими, но те не са толкова силни че да го убият почти веднага когато се е родил....дали няма няква вероятност психиката на това дете да блокира импулса които казва боли ужасно много.... все пак той се ражда с тази болест която в продължение на 20 години бавно го съсипва отвътре което причинява тези мъчителни болки..... идеята ми е че мозъка блокира болката от това разяждане защото той се ражда с това .......негоя мозък няма да има възможност да разбере какво е да не те боли разбираш ли кво искам да кажа ......не знаеш какво е да си мъртав докато си жив
ама примерите които съм дал може би са прекалено абстрактни ама дано да разбереш кво искам да кажа и да се замислиш
човече разчитам поне ти да прочетеш тва дето съм го написал интересна тема е
така вече май е по добре питай щот някъде може да е малко объркано някои думи да съм ги пропуснал ама едвам оспявам да се вкусирам мисля че ми трябват диоптери
![]()
If you can hear me, I need help I'm caught and
I'm stuck and I'm trapped in me self don't understand
This fucked off hand that G. delt lazarus help
Me cause he's hazardous to T's health.
I'm a psycho baby
It's about to drive me crazy
Майчински инстинкт?Първоначално написано от Battlescarred
ей нама му стара късмет имаш че съм слаба душа ще го редактирам ама малко по късноПървоначално написано от Battlescarred
I'm a psycho baby
принципно сме на едно мнение то тва за родителите и техните възможности е ясно за това не съм го споменавал не съм наясно до колко е напреднала медицита дали е възможно да се разбере с кви овреждания ще се роди бебето в 6-7 месец примерно ?
I'm a psycho baby
не не аз не говора за шанс за някакъв лек а за шанс за по продължителен период на живот..не ми звучи някак си хумано да убиеш някои ако има повече от 15 години живот като се има в предвид че може да не осъзнава болкатаПървоначално написано от Battlescarred
I'm a psycho baby
при това условие че не знаеш почти нищо моя морал казва не бих убил
I'm a psycho baby
да нали и аз тва казвам ама ти каза не знаеш тва не знаеш онова
обаче има още един проблем на базата на кви критерии се преценя дали има смисъл или не
I'm a psycho baby
е да тва е най крайния случеи
I'm a psycho baby
Според мен е нечовешко да убиеш някого, но в крайна сметка ако оставиш това дете, то това е мъка не за теб, но за самото него.Не стига, че може някой да му се подиграва, но може да не си намери никога работа, приятели, да не открие човек, който да иска да прекарва живота си с нея/него.Просто това е едно цвете в саксия.Това не е пълноценен живот.
Не знам обаче сте ужасно злобни. Тука всеки има право да си изрази мнението, но вие така се нападате едни други... Всеки си е прав за себе си.Първоначално написано от Verminaard
Не съм сигурен защо, но тук ще да ми е първият пост във форума.
Аз съм от мазните моралистчета. За да не ставам чак хлъзгав, само ще попитам - можем ли да добавим/заместим въпроса "Отглеждане или евтаназия?" с "Индивидът или обществото?"
Ако можем, защо?
Ако отговорим "Индивидът!" или "Обществото", пак - защо?
активизъм/превенция; писане; музика
мм.. с увреждане или не.. това си е твоето дете.. и ше си го обичаш квото ще да е..
Попитах "Индивидът или обществото?", защото днешното общество не е обществото на комунизЪма, при което всички работят за общото благо и индивидът е просто поредната мравка, която трябва да изпълни петилетката без значение колко кръв и пот ще значи това, че да й е мирна главата. Няма права и свободи, няма избор, има само "Трябва" и "Не трябва". Ако попиташ тоталитарната държава (дори и да не е само комунизъм) - "Индивидът или обществото?", тя ще ти каже "Обществото!" (а обществото в името на човек, партия, баба ми...). Има примери за изтребване на непълноценните индивиди в историята на такива държави, така че допускам за какво говориш, особено като ти гледам подписа.
Днес, за добро или зло (не коментирам!, и ти недей), се правим на демократи - факт. И това е общество от индивиди, където благото на индивида=благото на социума. Ако всеки разполага с правата да търси своя начин да е щастлив, значи и цялото общество го прави и все е на път да стане щастливо. Индивидът има своите права, едно от които е правото на правене и отглеждане на дете. Дори и това дете да има подобни тежки проблеми, докато има кой да го гледа по цял ден, демокрацията е длъжна да се съобрази с това, "лайк ит ор нот".
Освен ако не говорим за наши си имагинерни светове (както май темата сочи, де), където статуквото се определя от нашите си кефове и виждания.
Щото иначе почти аналогично ще е да изтребваме хората в нетрудоспособна възраст, пенсионерите. Те може и да са свършили навремето нещо за обществото и държавата, но щом като тук и сега са просто поредните хрантутници, дай и тях да ги разкараме!
А няма да споменавам, че са малко "тежките състояния", които правят индивидът съвършено неспособен на каквото и да е. Някои заболявания предполагат възможност за не една дейност, а има и много медицински варианти, които да направят въпросния индивид значително по-трудоспособен и така той да се реваншира поне частично на държавата и обществото.
Има го и момента "Няма инвалид, няма проблем!". В пъти по-лесно е да се отървем от него, вместо да се мОриме да видим дали все някога "ще има полза от него". Гади ми се при подобни разсъждения, но се опитвам да вляза в тона на темата.
активизъм/превенция; писане; музика
Знаете ли, скоро се записах за доброволска работа. Избрах работа с деца и те ми дадоха малко момиченце с куп увреждания (няма да споменавам че е ужасно тъжно за дечица на 5-6-7 годинки с толкова много заболявания)
Ходя няколко дни в седмицата, помагам на майка и, играя си с нея.
Та, естествено че трябва да се борим до край за такива деца. Твърдо съм за отглеждането.
Медицината се разширява с всеки изминал ден, така че трябва да имаме надежда до последно!!![]()
♥ There are 365 suns - one for each day .. ♥
Не съм прочел всичко по темата , НО ВИЕ МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ БЕ ХОРА ???? /доста неправилно използвах думата хора/ Каква е тая тема ??? Ключ за нея !!! Значи децата в инвалидни колички - убиваме ги хуманно .... защото пречат на развитието ни![]()
![]()
. След това убиваме глухите , слепите , минаваме към хората с умствени увреждания ,след това към тези с психични увреждания ....
В древна Елада са убивали такива деца . Не мога да се сетя дали аристотел или друг учен е бил увреден ,но го спасяват ,отиват в Атина с него и после той дава своя "принос за обществото"(а то всъщност е принос и за човечеството)
пс ВИЕ ДА НЕ СЕ ВЗЕХТЕ ЗА ГОСПОД ,ЧЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТЕ КОЙ ЧОВЕК ДА ЖИВЕЕ И КОЙ НЕ ???????
пс2 пълнолетник е раздела ,а тук някои хора разсъждават като 12 годишни !
ЛЕЛЕ ПОТРЕСЕНА СЪМ
КАК МОЖЕ ВЪОБЩЕ НА НЯКОЙ ДА МУ ДОЙДЕ НА УМ![]()
![]()
КАКВИТО И ДА СА ТЕЗИ ДЕЦА ,ТЕ СА ЛИ4НОСТИ И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА ПРАВОТО ДА ЖИВЕЯТ![]()
РАЗБИРАМ КОГАТО ПРОБЛЕМА Е ОТКРИТ ОЩЕ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТА ВСЕ ПАК ИМА ВЕ4Е РАННИ ИСЛЕДВАНИЯ КОЙТО СЕ ПРАВЯТ ПРЕЗ РАННАТА БРЕМЕННОСТ И АКО ИМА ПРОБЛЕМ ПРЕМАХВАТ ПЛОДА ,НО ДА РОДИШ ДЕТЕ СЪС НЯКАКЪВ ПРОБЛЕМ БИЛО ТО ФИЗИ4ЕСКИ ИЛИ ПСИХИ4ЕСКИ И ДА ГО УБИЕШ НЕМОЖЕ ТО ТОВА СИ Е УБИСТВО![]()
Трябва да се помага на тези деца, да им се даде шанс.
Те всичките имат желание за живот, желание да се учат, борят се.
А повечето "неувредени" - не оценяват това което имат, пропиляват живота си. Вторият тип заслужават евтаназия, не първият.
http://save-darina.org/
ПРОДАВАМ бижута по 2лв !!! -> http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=362666