- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- До атеистите
1.Християнството е динамично. Статични може да наречеш универсалните добродетели и идеали, които човек променя в зависимост от времената, но запазва смисълът им. За каква промяна иначе може да става въпрос(и закостенялост)? Аз го наричам динамично, заради аспекта на библията, че колкото по-развит духовно е човек, по толкова начини може да я тълкува, и да стига до по-висшия.Първоначално написано от ZipFail
2.Според християнството Бог е един, християнството просто казва, да не се кланяш на други(измислени следователно) богове. Християнството не говори за другите религии, може и те да се отнасят до същия Бог, християнството просто подчертава, че то е най-добрият път към него. Иначе християнството учи всички хора да се отнасят добре с другите, без значение дали са мюсюлмани, атеисти и т.н. Точно християните биха живели в мир с всякакви други религии и хора.
3.Църквата е изцяло човешка, престъпна през повечето време институция. Просто някой хитреци използват християнството за зло и за контрол, манипулация. Това е човешка грешка, християнството не е виновно, то даже средновековната църква нарушата почти всички негови правила(пък се нарича християнска църква, тя е срам за християнството).
4.Това мисля, че не е въпрос към християнството, ами към религията въобще. Ами доколкото знам, основните религии не проповядват омраза между хората(само мюсюлманството е агресивно, и си мисля, че е заради отново човешка злоупотреба с него). Иначе ако не беше злоупотребено с него, можеше в мир да живеят хора от всякакви религии. Разделянето на света в крайности е заради културните различия, не знам обаче точно какво разделяне имаш предвид. Но каквото и да е то, то е работа на хората, а самите религии не го толерират.
5.Не става въпрос за наказание, ами за справедливост(Божи Страх). Ако не спазваш примерно християнските принципи, значи ги нарушаваш(не убивай - убивай, не лъжи - лъжи, и т.н.). Така вършиш зло, просто справедливостта ще те накаже. Трябва да спазваш принципите на християнството не заради страх, ами просто за да не правиш зло(а добро), като правиш зло има възмездие. Така нареченият Божи Страх. Това мисля, че отговаря на въпроса.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101