Всяко твърдение, че в отношението м-у Християнския Бог и християнина е като роб и робовладелец предизвиква бурен смях в мен. Това няма нищо общо с фанатизма. Бог жертва сина си - това отношение на робовладелец ли е? Това са тип съждения - "аз нищо не разбирам от материята, но ще си изказвам". Бог само казва като правиш нещо какво ще стане, но не ти влия на свободната воля. Ти си тоя, който избира ада или рая.
До Dgaduin: Може ли да ми кажеш Българската Православна Църква какви подривни за обществото действия прави и за тебе в частност. Изразяваш се все едно говорим за организирана групировка!
Всъщност бих се радвал да не взимаш участие, тъй като с нищо не развиваш темата.
Конкретно за апостолите - това са хората, който знаят дали Иисус е възкръснал от първо лице. Те или са го видели с очите си или не са. Ние вярваме в Иисус и в неговото възкресение, защото не сме били преки свидетели - някой ни казва това. Но онези люде им е било много ясно под шапката християнството дали е измислица или реален факт! И конкретно - ако християнството е измислица/лъжа, то апостолите са хората, който са измислили тази лъжа! После също тия хора почват да внушават тази явно измислена от тях лъжа на хората, без някаква икономическа или политическа цел. И пак - ТЕ НЕ ВЯРВАТ - ТЕ ЗНАЯТ ДАЛИ ИИСУС Е БОЖИ СИН ИЛИ НЕ.
А за другото - беше въпроса как ще ми обясните явлението "душа" от атеистична гледна точка, както и съзнанието?
И всъщност коментираме ли нещо или всеки си тропа с крачето? Ако е така, по-добре да спрем да си губим взаимно времето.