.
Отговор в тема
Страница 2 от 7 ПървиПърви 123456 ... ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 167
    Супер фен
    Мерси за отговорите. Разбрах, че не се искат, но тъй като дипломата ми не е особено блестяща, реших, че ако уча здраво да взема А-левъли с добри оценки, ще мога да кандидатствам с тях. Разбрах, че няма да стане обаче - мерси за отговора amk933

Повече от фен Аватара на bishop
    и аз имам въпроси. 3. тази година ще съм 11 клас и като завърша вероятно ще кандидатствам в англия. миналия декември взех САЕ с А, първият ми въпрос е мога лид а кандидатствам с него като сертификат по англ (на сайтовете на повечето университети пише че се приема). иначе дори и да мога тази година ще карам IELTS, няколко сата и TOEFL.

освен това бях чул от учителката ми по немски, синът на която ще учи в оксфорд от октомври, че сатовете не са определящи, но по колкото повече предмети има SAT 2 човек толкова по добре. (ще държа SAT 1, 2те математики, химия, молекулярна биология, английски, немски и евентуално и екологическата биология). има ли нещо вярно?

последният ми въпрос е колко горе доло струва животът за 1 година в англия? в главата ми се върти нещо от сорта на 3000-4000 общежитие + още толкова храна (отделно от 3200 и колкото там беше tuition-a и учебниците)
    Welcome to the end of the thought process.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    За повечето специалности САЕ с А ще ти е повече от достатъчен, а и щом пише на сайтовете, че може, значи може, но като ще караш IELTS виж кой ти е по-високият резултат и кандидатствай с него. За SAT за пръв път чувам да играе някаква роля в Англия, но щом учителкат ти ти го е казала сигурно има защо. Виждам, че си се хвърлил/а на страшно много предмети. Не го подценявай. SAT Reasoning Test е може би най-коварният изпит по английски и останалите предмети след IB A1 HL. Дори Харвард и най-добрите университети по света не искат повече от 3 SAT Subject Tests. И, ако ще караш математика 2, няма абсолютно никакъв смисъл да караш 1, простото, защото 2= 1 + още малко. Много е лесна математиката на SAT, дори 2, но имай предвид, че си е по американската програма и не знам какво учите в българското училище като материял, дали е нужното ( не като сложност, а като материя). Но пак ти казвам в никакъв случай и 1 и 2 - просто няма смисъл. Още повече, че на 2 се изкарват по-лесно по-високи резултати, защото там една или две грешки може изобщо да не ти ги броят и да си имаш 800/800, докато на 1 не е така.

За живота в Англия не мога да ти помогна. Пенсионерката по-добре би ти помогнала, защото живее там все пак. Но с тези резултати на САЕ ти препоръчвам да изкараш един TOEFL и да пробваш и в Америка. Така и така ще се мъчиш със SAT.

айде и аз да питам, че хич не съм наясно
    1. трябва ли първо да съм изкарала всички нива англ., за да се явя на изпитите за САЕ и тн. . Остана ми само Upper-Intermediate да изкарам, но се чудех дали мога още сега да се запиша на курсовете, подготвящи за тези изпити

2. кои изпити се гледат в Англия и кои в САЩ
    3. Мога ли в 11 клас (сега ще съм 10) да изкарам тези изпити и в началото на 12 да кандитатствам в Англия и САЩ

пп. сори за глупавите ми въпроси

CAE с А е супер! IELTS няма нужда да караш според мен (аз не разбирам от университети в Америка) но ако се пробваш в Кеймбридж или Оксфорд (не може едновременно и в двата да кандидатстваш) може да успееш. Все пак една диплома от Оксфорд или Кеймбридж е по-добра от Пенсилвания и тези другите там университети. Почти се равнява на Харвард.
    Процедурата за Оксфорд/Кеймбридж (ще ги наричам Оксбридж за по-кратко) е следната. Кандидатстваш в един двата до 15 октомври (или септември беше , не мога да си спомня ).
    Ще те извикат на интервю ,което включва и тест по математика (лесен , но коварен , доколкото знам цели не да се видят знанията ти , а мисленето).Ако те приемат , таксите са 3200 на година плюс общежития към 4000 и храна не знам(храната там е ефтина така ,че около 60 паунда макс на седмица) Ако учиш там няма да ти позволят да работиш през учебното време. Учебният период е от 26 седмици за Оксфорд до 32 седмици за Кейбридж. Можеш да кандидатстваш за заем ,който да ти покрие таксите за цялото обучение , но разходи за храна и общежитие си покриваш сам.Някой университети предлагат заеми за тези неща , но не съм много запозната с тях.
    Грубо за живот на месец ти трябват минимум 600 паунда
    минимум 85 паунда на седмица за общежитие , 40 паунда храна , телефон , ток-газ , малко пари да излезеш някъде с приятели.
    През ваканциите можеш да работиш (явно в Оксбридж натоварването е доста щом учат до 7 месеца) .Та остават ти 5 месеца да работиш , можеш да излезеш на квартира след първата година с приятели и значително да ти спаднат разходите. Минималната надница за човек от 18 до 21 години е 4,73 лири на час.

Цитирай Първоначално написано от silver_moon
    айде и аз да питам, че хич не съм наясно
    1. трябва ли първо да съм изкарала всички нива англ., за да се явя на изпитите за САЕ и тн. . Остана ми само Upper-Intermediate да изкарам, но се чудех дали мога още сега да се запиша на курсовете, подготвящи за тези изпити

2. кои изпити се гледат в Англия и кои в САЩ
    3. Мога ли в 11 клас (сега ще съм 10) да изкарам тези изпити и в началото на 12 да кандитатствам в Англия и САЩ

пп. сори за глупавите ми въпроси
    1.не
    2.САЩ - САТ . UK- бг диплома плюс TOEFL /IELTS /CAE поне с В .
    3.Можеш.

Град
    София
    ^По питането за САЩ да добавя:
    Ако си с българска диплома ти трябва и TOEFL задължително. Освен това ти е задължителен SAT Reasoning Test, по-известен като SAT 1 и, ако ще кандидатстваш в Харвард, Йел, ЮПенн, Принстън, Станфорд, Корнел, Джон Хопкинс, ЮСЛА, Бъркли, Браун, Колумбия, Чикакгския, Ню Йоркския и въобще из елитните ти трябват минимум 3 предмета SAT Subjet Tests по твой избор.

А сега и аз да питам:
    Защо може да кандидатстваш само в Оксфорд или само в Кембридж?
    Кой според теб е по-добрия?
    Аз, ако искам да вляза в единия от двата ми трябват минимум 36/45 на IB за Кембридж и 38/45 за Оксфорд. Защо е тази разлика? 2 точки не са малко? Мерси.

Честно да ти кажа нямам представа от iB и не знам 2 точки малко ли са много ли са?Знам само ,че можеш да кандидатстваш само в един от двата. Не знам защо.
    Все пак имай предвид ,че правилата за Оксбридж за много различни от нормалните университети.
    Знам ,че има българи в Оксфорд , но нямам директна връзка с тях.
    Все пак доколкото се разбира и от сайтовете и от инфото ,което имам натоварването в Оксфорд е по-голямо като се има впредвид ,че учат 26 седмици на фона на 32 в Кеймбридж. Това е месец и половина по-малко.
    Ти си избираш , но предполагам ,че знаеш по кооолко много кандидати има за 1 място. Ей забравих ,че се водиш overseas student и таксите са по-големи , но като гражданин на ЕС (ако имаш бг гражданство) може би ще си като home/eu student. Това не е зле да провериш ,ако имаш съмнения във финансовата част.
    Съветът ми е , ако наистина искаш в Оксбридж седни и учи.Мисли само за "наградата" .Сериозно нещо е да си студент на Оксфорд или Кейбридж , а пък още по-сериозно става и ,ако завършиш.

Град
    София
    Аз ще кандидатствам в Англия, само като втори вариянт иначе най-голямото ми желание е Yale, но там е най-трудно, може би в целия свят, защото е политически и кастов и му е най-нисък acceptance rate. А Оксбридж ще пробвам просто така. Ако стане стане. Иначе 2 точки са относително много на IB. Иначе ще кандидатствам с бг гражданство, но с IB, американска и английска диплома и най-вероятно със SAT. Няма да карам IELTS или CPE. И ще разчитам на много силни политически препоръки. Иначе знам, че трябва яко учене и за това още от сега (10 клас) ще ходя на tutors за SAT. Ти какво учиш в Англия? Там ли мислиш да работиш и да живееш след това?

Супер фен Аватара на l0lz
    Кво да те питам, аз след няма и 2 месеца заминавам за Англия и там ше уча и ше си изкарам висшето. x)
    ITG - Because it's easy to be a 6 foot 4 Olympic powerlifter and streetfighting god, from behind the confines of a keyboard.

Цитирай Първоначално написано от l0lz
    Кво да те питам, аз след няма и 2 месеца заминавам за Англия и там ше уча и ше си изкарам висшето. x)
    От поста ти предполагам ,че ще си в secondary school.

amk933 - какво означава политически препоръки?
    Иначе аз съм Computer Science, но нямам идея още дали тук ще остана.
    В БГ също предполагам се взимат добри пари като програмист.
    Би било хубаво и в България да въведат А левълите за университет. Вместо тия глупави матури, които за нищо не ти трябват.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от neHcuoHepKa
    Цитирай Първоначално написано от l0lz
    От поста ти предполагам ,че ще си в secondary school.

amk933 - какво означава политически препоръки?
    Иначе аз съм Computer Science, но нямам идея още дали тук ще остана.
    В БГ също предполагам се взимат добри пари като програмист.
    Би било хубаво и в България да въведат А левълите за университет. Вместо тия глупави матури, които за нищо не ти трябват.
    Да в Secondary съм или както ние му викаме High School.
    Политически препоръки са препоръки от лица, обвързани с политиката, който за кастовите университети като Йел и Оксфорд са важен плюс. Иначе специалността ти е много готина, но според мен е напълно несъизмеримо това, което ще получаваш в България и това, което в Англия, Америка, Австралия и т.н. В БГ най-малкото първо ще те пуснат да си тестер и няма да ти плащат много, а за да си издигнеш в тиия фирми трябва да умре някой. Според мен, ако се уредиш там ще ти е по-добре. Иначе за A-levels се мъчат от много години в английската да ги вкарат както е в немската Leistung-а, но са мноооооооого далече. Аз смятам, че най-добрия вариянт ще е IB, защото А-levels са само в Англия, AP само в Америка, а IB е някак-си по международно, въпреки че е най-трудното от 3-те. Абе права си че тия матури са пълен бълвоч. Добре, че няма да ги карам, въпреки че с IB хич няма да ми е лесно. Якото обаче е, че всички университети вдигат изкуствено на всички IB кандидати с 1 единица общия успех и така може да изкараш много повече от 4.00 или A/A+(американското 6).

Според мен А левълите а някакси по- стуктурирани. В смисъл , караш А левъл по математика , А левъл физика и тн. IB сигурно е всичко наведнъж. При А левълите можеш да се явиш на поправка по дадения предмент за повишителен и тн.
    А тия матури какво , караш ги , но от една страна е хубаво ,защото показват кой колко знае.
    Примерно учиш в кварталното училище , нищо не правиш ама ти драскат 6-ци. Излизаш с диплома 6 , а тия от елитните гимазии (вкл и мен) са се блъскали за да си изкарат оценките. И какво ? Накрая аз имам по-ниска диплома от оня идиот от 142353 СОУ.
    Но наистина А левърлс трябва да се въведат и в БГ образованието.
    Сега правят някаква реформа и махат изпитите след 7 клас ,които пресяваха хортата за елитни гимназии. Според мен искат да докарат БГ образованието до колапс.
    До колкото знам в Америка е по-лесно. Ние сме учили тригонометрия още от 9 клас докато вие я взимате май в колежа

Град
    София
    Какво имаш предвид под тригонометрия. Sin, Cos, Tan, Cotan и тези ли? Специално в моето училище по математика има два класа - Стандартен и Висок. Аз съм във високия и там тези неща ги учихме в 9 клас. Учим и много статистика, вероятности и т.н. Изобщо не ми е по-лесно от в българското училище, където учих до 8 клас включително. Материала е много повече специално по биология и науките. Само за справка учебника по история е 700 страници, а този по биология 1200. Това за 9 клас. И има много проекти и практика и домашни. Абе въобще пълна олелия. Сега ще съм 10.

Иначе IB си е много добре направено. Можеш да учиш или за цялата диплома или да изкараш сертификати в отделни области, който искаш без да имаш цялата диплома. Нямаш право на поправка, но за разлика от A-levels, с IB и AP, ако искараш 6 или 7 (IB) и 5 (AP), можеш да изпуснеш първата година по съответните предмети или дори да минеш директно втора.

А за бг системата, много добре са го намислили, обаче не знам за 4 години дали ще го осъществят. След 7 клас изпита ще го махнат, но ще сложат външно оценяване или нещо подобно на матура, което няма да изисква частни уроци и ще покаже кой колко знае. По математика ще се решават задачки както беше едно време, а няма да се кара на принципа "Държавна Лотария", както си беше с този малоумен тест, а по български не знам как ще е. Лично аз подкрепям промените. И другото е, което една маса умствено недоразвити не разбраха е, че предучилищната ще е задължителна и вече ще е от 5 годишна възраст, а не от 6 и ще обхваща и двете години, а не само едната, както беше по-рано. Но тук решиха че ще се тръгва на училище на 6. Пак недоразбрали и недочули. Иначе Фандъкова е страхотна. Беше ми директор 7 години и по-голям Човек и Професионалист не познавам. Адски мила, любезна, разбираща, контактна и общителна, но взискателна и мнооооооого отговорна. Знае какво прави, защото точно благодарение на нея 73 СОУ (Втора Немска) стана едно от най-елитните училища и държавното училище с най-модерна база, благодарение на многобройните дарения от посолствата, който привлече. На матурите миналата година училището беше на 2 място по бал след АК с една стотна по-малко. Много е добра и благодарение на нея в София има доста нови детски градини след като тя стана кмет. Така че ако тя не помогне, то не виждам кой.

Град
    .. EE tЪМ, некЪде на сел0о .. ;D ;D
    Значи аз ще се включа в темата като най-тъпия и най-малкия ( ) Сега ставам 8 ми клас, но мисля че за серизните неща трябва да се помислят много рано. Още от много малък винаги съм си мечтал да уча в Америка или Англия. Знам че ще трябва да се боря упорито. В момента английски почти не знам , но като за начало се записах в Пловдивската английска гимназия. Не знам това до каква степен ще ми помогне. От сайта на гимназията разбрах, че след 11ти клас се полагало изпити за САГ. От предишните постове разбрах, че това вършело работа (естествено, ако ги взема). Мисля, че дипломата, която ще взема, като завърша се води бълграска ?! И въпросът ми е трябва ли да се карат допълнителни курсове или нещо такова в моя случей или само с ученето в училище мога да постигна нещо?

п.п. - Извинявам се за тъпите и въпроси.

Град
    София
    Хич не са тъпи и много се радвам, че са останали такива хора като теб, на които им пука за бъдещето им и го мислят от сега. Много труд ще трябва да хвърлиш през идните години за да научиш английския. До колко добре ще го научиш зависи доста и от теб самия. Ако учиш, колкото да изкараш 3, няма да го научиш, но доколкото разбирам случая е друг. Дипломата ти е българска. Курсове първата година няма смисъл да караш. Ако учите като хората в подгответо трябва да вземете поне до Intermediate материяла. От следващата година обаче ти препоръчвам да се захванеш с английския и извън училище по-сериозно. За CAE, CPE и IELTS ще ти трябва и допълнителна помощ или поне моето впечатление е такова, особено, ако искаш да учиш в някой от топ-университетите. За Америка е по различно. Там САЕ не върши работа. За там ти трябва TOEFL, който е що годе приемлив като трудност и SAT, за който без частни уроци си за никъде. Много е труден и в училище английския не е достатъчен. За него се учи специфична лексика и как се конструира и пише есе за 20 минути. Това е от мен. Ако се сетиш нещо друго - питай. Ще отговарям. За важните неща се мисли от далече.

От моя опит в английска гимазия мога да добавя ,че часовете 9 и 10 клас са всички на английски ,което донякъде помага за термините.
    Аз не съм наясно с образованието в Америка , но имам някакво усещане ,че е доста по-скъпо.
    За Англия моят съвет е ТOEFL плюс добра диплома (над 5.50 при всички положения).
    САЕ няма смисъл . СPE e вече профишънси и хептен няма смисъл.
    А само една добавка щом сега ще си 8 клас ще кандидатстваш след 4 години (в началото на 12) което е 2013. Точно тогава ще вдигат таксите двойно в Англия (от 3000 на 7000 ).

Град
    София
    ^В смисъл кое да е скъпо? Висшето ли? Кажи, ако е висшето и ще ти кажа как е (такса, програми, стипендии), но определено, ако не си на стипендия (малко вероятно) е доста по скъп от в Европа. Но като цяло животът и храната специално са много по-евтини.

Kaто такси за унито . Тук в УК стипендии на чужденци не дават, там как е?

Град
    София
    Дават без значение дали си чужденец или не. Дори Харвард, Йел, Колумбия, Принстан, Корнел, Браун, ЮПенн и Дартмаут имат такава полица, че всеки, чиито родители получават по-малко от 180 000 (мисля че толкова беше) долара, учи без пари, без кредити просто те го покриват. И така около и над 50% от студентите в тях не плащат нищо. Това им е другото хубаво освен, че са престижни. Иначе най-скъпо е в Джордж Уошингтън Юнивърсити и е някъде към 50 000 долара само tution fee-то. В Харвард и Йел е малко по-малко - 40 и нещо хиляди. Иначе най-евтино е в Community Colleges. Там семестър може и на 2300 долара да ти се върже. Иначе извън Бръшлянената лига, където, ако нямаш средства ти покриват таксите, много други университети имат разни стипендии за успех. Абе измислени са начини за подпомагане и няма значение дали си Home Student, EU, International и т.н.

Като ви чета и съвсем се обърках. И аз ще съм осми клас, но съм решил отсега, че ще продължа образованието си в чужбина. Смятах тази година да се запиша на курс за FCE, а после - за CAE, Ама като ви чета се чудя дали има смисъл. Или да се запиша на обикновен курс и като дойде време за кандидатстване да се пробвам с TOEFL, Какво бихте ме посъветвали?
    И друго да питам. Прочетох, че бг дипломата не е с добро име. Само дипломата ли гледат? Дали няма значение и конкретното училище все пак? Защото аз ще уча в СМГ и смятам, че ще получа подготовка не по-лоша от връстниците си в чужбина.

Град
    София
    Хубаво е, че си решил да учиш в чужбина. За FCE лично според мен няма смисъл. Да караш и САЕ сега е още по-безмислено, защото вече не са доживотни както бяха по-рано, ами за 2 години само. Най-рано в 11 клас, ако ще караш някакви изпити или най-късно лятото преди 12 клас. По-добре сега наблягай на английския като цяло. В СМГ математиката ще я научиш, ама езика не ми се вярва. Трябва да се занимаваш с него извънкласно. Ако ще кандидатстваш в Англия само по-добре е IELTS, ако ще кандидатстваш само в Америка - TOEFL, а, ако и в двете пак TOEFL. За Америка ще ти трябват и SAT Reasoning Test + 3 SAT Subject Tests, за който си трябват яко уроци. Особено за Reasoning-а. Така че по това отношение в Англия е по-лесно.

За Англия не знам как е, но в Америка важното е да имаш повече от 5.50 или 5.75 в идеалния случай. Но за САЩ огромно значение има препоръките. Те са ти грубо казано 40% от цялото кандидатстване и трябва да мнооого силни. Иначе съмнявам се някой в Англия или Америка да ти знае българските училища, което е голяма тъпня, защото има разлика между знанията в 976049838 СОУ и СМГ, ЕГ-тата и елитните училища.

Град
    .. EE tЪМ, некЪде на сел0о .. ;D ;D
    Значи оставам с впечетление, че TOEFL върши най-добра работа, но аз не знам нищичко за него, бихте ли ми дали малко повече информация за него. (че аз дори за първи път чувам )

Град
    София
    Еми значи TOEFL го има(ше) в 2 вариянта- paper-based (на хартиен носител) и така наречения ibTOEFL или internet-based. Хартиения е 677 точки, а интернетския е 120 точки. Вече май остана само ibTOEFL да се практикува. TOEFL означава Test of English as a Foreign Language или Тест по английски като чужд език. Нищо по-различно не е от нормален тест. Имаш Reading, Writing, Speaking и Listening или Четене, Писане, Говорене и Слушане. На ibTOEFL пишеш два текста, отговаряш на 6 въпроса устно, четеш един текст от около 700 думи ( 3-5 пасажа) и отговаряш на въпросите по него и накрая слушаш 6 пасажа по 3-5 минути и отговаряш на въпроси свързани с тях. Ако се сещаш нещо още питай.

Хубава темичка се получи , можем да помагаме хем за ЮК, хем за Америка.
    Значи за ЮК , БГ дипломата не е проблем (или не е чак такава пречка).
    Единствения университет ,за който е подвърдено ,че не приема бг дипломи е UCL - Унивърсити Колидж Лондон. Ние с амк933 проведохме една малка дискусиика за ЛСЕ (Ландън Скуул ъф Економикс) , но щом има приети значи все пак приемат българи.
    За ЮК гледат първоначално мотивационното писмо ,което вие си пишете и препоръката от учител. После поставят условия за оценките.
    Така ,че погрижете се да имате добра диплома от 9 , 10 , 11, 12 клас. И учете английски , за да можете 11 клас да карате TOEFL.

П.С - Според мен Англия и ЮК като цяло си е една постижима цел за българите. Поне няма да се занимавате с издаване на визи и разни други документации.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си