- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Някой иска ли да кандидатства за висше в Англия
А как се кандидатства в UCL, ако си с бг диплома или просто нямаш никакъв шанс?Все пак това е един от хубавите английски университети... А и още един въпрос имам. Имам една позната, която завърши MIT, след това специализира в Харвард, но реши да работи в Англия и там едва-ли-не някак си я приемали с пренебрежение, заради американското образование нищо, че е впечатляващо. Имаш ли наблюдения дали винаги реагират така към американското образование?
Иначе темичката супер се заформи. Браво!
П.С.: Току-що влязох в сайта на UCL и честно казано по-объркващ сайт не съм виждал. Едно Admissions да бяха сложили.![]()
Някъде по-нагоре пишеше, че в Кембридж имало интервю и допълнителен изпит по математика. Имате ли представа как точно става с организацията? Лично или онлайн?
Като се има предвид, че това е един доста скъп университет, имате ли право да работите или се разчита изцяло на мама и тате? Ако изобщо остава време за работа... Абе, това с издръжката е доста смущаващо. То кредита си е кредит, ама доколкото разбрах в никакъв случай не покрива изцяло пребиваването и ученето.
Как кандидатствахте? Чрез посредническа фирма или чрез UCAS?
Откъде сте сигурни, че таксата от 3000 ще се вдигне на 7000. Щото тогава шансовете ми ще намалеят още повече![]()
Също ми е интересно да разбера каква е атмосферата в университетите, в които учите? Има ли нещо общо с нашите? Какви са състудентите ви? Вярно ли е, че конкуренцията между вас е голяма и преписванки и подсказванки не са допустими? Ей такива работи... Айде че сигурно вече съм досаден.![]()
За Кембридж, трябва да отидеш на място и да си вземеш интервюто и изпита, лично до колкото знам. Изпита поне за LSE съм го виждал и не е труден, такак че предполагам, че и този не е някакъв по-страшен.
Какво значи един доста скъп университет? Оксбридж са държавни университети и като всичко останали таксата в тях е фиксирана и не е повече от колкото в най-просите Английски Университети, а именно 3250 лири. Докато си на училище (между 26 - 32 седмици) НЯМАШ право да бачкаш. През устаналите 4-5 месеца можеш. Единствено за Шотландия знам със сигурност, че много често ги освобождават от таксата и учат без пари, влючително и българи. Кредитът ти покрива само tuition fee до колкото знам. Храна, общежитие и т.н. трябва сам да си ги осигуриш.
Аз не съм още в университет. Знам, обаче, че дори и да кандидатстваш с фирма те пак си минават през UCAS. Просто ти вършат работата по апликацията, която не е кой знае колко сложна, за което ти прибират 500 лв. За това, че ще ги вдигат, пенсионерката да отговаря.![]()
За атмосферата и другите неща в Англия не знам как са. За Америка мога да ти кажа как са, но за средно училище става въпрос.![]()
Ами кажи де! Това също звучи интересно...
Амм... и аз имам един въпрос към вас, въпреки че като гледам темата е стеснена в рамките на 'английски/американски университети', не съм убедена, че питам, където трябва, ама гледам начетени хора, може и да знаете.![]()
Направо.. виждам някаква тенденция след 10 клас хората масово бягат към Англия, разбирам ги де. В даскало цените скачат, образованието спада, смисъл да се остава няма. Изключвам всички сантиментални пречки 'приятели, семейство, живот...' ако ме приемат, тогава ще му мисля, но конкретно въпросът ми е следния - сега ще съм 10 клас, мечтата ми от отдавна е да следвам висше в Англия, но сега както изникна тази възможност за продължаване на гимназия там сериозно се замислям. Имаме си някакви съветници в училище, с които да се консултираме, но преди да отида при тях наесен, искам да питам вас дали знаете каква е работата - чух, че много от по-големите съученици ги взели на стипендии там, и искам да ви питам знаете ли как става. Пенсионерка, към теб най-вече се обръщам, каза, че там живееш, имаш ли някаква представа как стоят нещата за гимназиите там? Какви изпити и бележки искат, дават ли добри стипендии, заслужава ли си да се местя от догодина?
Успехът ми е добър, 5.56 нещо от сорта доколкото го смятах, ужким за стандартите на даскалото е нещо високо, въпреки че много ги има и с по 6.00 а тях нито мога да ги стигна, нито много ми се иска. Ама нали ви казвам, училището и стандартите му бавно, но сигурно потъват и не знам доколко ще ми гледат на gpa-то като на нещо сериозно. Единственото, което ме притеснява е, че в даскало сичките TOEFL, SAT и AP, които приятелите ми от 11 клас се скъсваха да взимат тая година, да не дойде много нанагорно да трябва да ги взимам пък и в съвсем друга държава, наред с всичките новости.. Та ако си наясно, кажи каквото знаеш, ако не и просто мнението ти и съветът ти ще са ми много от полза, защото аз не мога да реша, а като гледам си оторизирана за подобни въпроси![]()
Здравейте отновоЗначи аз взех САЕ сега лятото и сега се чудя дали да се запиша на IELTS или TOEFL. За Англия по принцип не е ли по-добре приет IELTS? Повечето ме съветват да си ида на TOEFL, но по различните сайтове гледам, че общо взето няма университет, който да не взема IELTS. И IELTS по-труден ли е от САЕ-то? (ако някой има представа и от двете)
ЗдравейтеМного хубава тема.
Аз също много искам да кандидатствам в Англия, само че проблемът е, че сега щи бъда 11 клас, уча английски като втори чужд език и не знам дали в рамките на една година ще успея да се подготвя за TOEFL. Смятам още този месец да тръгна на уроци, но все пак не съм убедена, че времето ще е достатъчно за една добра подготовка. Според вас има ли възможност да взема изпита с приемлив брой точки, ако уча сериозно през тази година?
Slave4You, принципно за Англия съм с впечатлението, че най-добре е IELTS, но, ако ще кандидатстваш и извън Англия, по-добрият вариянт е TOEFL. IELTS не го приемат в Америка, например, докато TOEFL го приемат и там и в Англия. Да го кажем така: IELTS е по-насочен към Англия, а TOEFL е по-универсален.
Вече дали IELTS е по-труден от САЕ - зависи колко точки изкараш. Ето ти една приравнителна скала да видиш САЕ, СРЕ и другите на колко точки съответстват на IELTS:
fee, ще трябва доста да се потрудиш тази година, за да изкараш хубав резултат на TOEFL, но определено имаш шанс! Успех и залягай над учебниците по EN.![]()
Леле amk933 мерси много за таблицата, никъде не съм попадала на нея и доста добре ме ориентираА това, че САЕ се равнява на 6.5 на IELTS, нали не означава, че се равнява на А, ами само ако можеш да го вземеш - т.е. на С. Много кофти го обясних, надявам се че го разбра
Питам, защото аз имам В и се надявам това да не означава, че няма да мога да изкарам и 6.5
защото доста университети виждам, че искат и 7.0, пък и 7.5
![]()
Още нещо - знаеш ли какво значение има дипломата при избирането на кандидатите? Просто моята няма да е 6.00 и дано това не означава, че вече съм out![]()
![]()
Aко сте над 8 или макс 9-ти клас стойте си в България.
В ЮК образованието е много по различно и те 9 (или 10) клас завършват гимазия и се насочват към колежи (които са 2 години).
Ако сте 10 клас трябва да се върнете 1 година назад,за да вземте материала, да влезете в крачка и най-важното да може да те си изкарате изпитите за GCSE ,с които се влиза в колежи.
След като се влезе в колеж след 2 години го завършвате и полагате изпити , в зависимост в коя държава сте (Шотландия ,Англия, Уелс )
Тези изпити са по предмети и се наричат А левърлс като най-високата оценка е "А". Те са много по - специализирани по предмета и знанията трябва да са на добро ниво. Нещо като матури ,но вие си избирате предметите като математиката е задължителна.
За да ви приемат в по-хубавите университети трябва да имате минимум BBB (тоест 3 "В"-та на изпитите , нещо като 5-ци )
За правото съответно изискванията скачат до небето и минимума за хубав университет е АВВ (6 и 5,5)
За това за по-лесно изкарайте си гимазия тук и си кандидатствайте с българските оценки.
Мерси, amk933! Ще се постарая много, пък ще видим дали ще успея.![]()
Разбрах те за САЕ, ама не мога да ти кажа дали е А, В или С.Първоначално написано от Slave4You
![]()
7 и 7.5 не е невъзможен резултат. Ако си учиш сериозно и задълбочено, ще го изкараш без много проблеми според мен. Всички, които познавам тази година, които се явиха на IELTS изкараха над 7, а един от най-добрите ми приятели изкара 8.5. За дипломата питай пенсионерка как е в Англия. В Америка определено тя не е най-големият фактор. Там най-важни са препоръките и SAT.Иначе в САЩ хората се групират с оценки над 5.75, над 5.50, над 5.00 и другото вече не се гледа много, много. Така че ако си в групата над 5.75 примерно, няма значение дали имаш 5.75 или 5.99.
Много объркано го обясних, дано ме разбра.
![]()
Благодаря amk933 , това ме успокои малко![]()
neHcuoHepKa когато можеш моля те кажи това за дипломите, че може да се окаже, че изобщо няма смисъл да кандидатствам в чужбина![]()
Same here!
Тук , ако напишете добро мотивационно (което не е лесна работа , не стига само да кажете "Много искам да уча еди кво си!" А да дадете примерси с дейности ,които сте извършвали свързани с избраната от вас специалност и някакви награди ,които сте печелили , да опишете силните си страни и извънкласните си дейности) умиверситета може да свали малко от изискванията си за оценки , ако впечатлите admission tutor-ите.
За дипломата , зависи от специалността , за някой специалности искат по-високи оценки като правото например.
Но най-добре можете да се ориентирате като гледате техните изисквания за А левълс.
ВВВ - обикновено е 5 , с 5 по математика
АВВ - може да е 5 , може да е 5.50 , с 5 по математика мин.
ААВ - тук вече е със сигурност над 5.50 , като може да ви искат и 5.70
ААА - над 5,70 мин , може и 5.90 да искат.
Това е доста субективен критерии , но за по-сигурно можете да питате унитата по мейла за изискванията им относно български кандидатстуденти за определена специалност.
Също да добавя , дипломата не се знае до последния момент.
Тя се формира така
Нормални оценки + ЗИП + Средна оценка от матурите
Сборът го делите на 3 и получавате вашата диплома.
Здравейте на всички !Искам да попитам дали някой от вас знае как стоят нещата с магистратурите във Великобритания..... Също така искам да попитам и за някакви курсове по английски език във Великобритания
Благодаря ви предварително!
![]()
За магистратурите ти трябва над 100 точки на TOEFL.
Аз лично те съветвам да си останеш в България докато не научиш хубаво езика. След това можеш да кандидатстваш за магистратура като се име предвид оценките ти от Бакалавъра.
Магистратурата в ЮК е 1 година. Цените варират от 9 хиляди нагоре.
Здравейте!И аз искам да кандидатствам или в Англия или в Америка,в 9клас съм.Обаче искам да попитам как стоят нещата,ако искам да кандидатствам с медицина?Много искам да уча точно това и не съм сигурна дали ще е възможно за един нормален българин да си го позволи в UK или USA.![]()
Здравейте!Първо браво за темата,наистина много полезни неща сте посочили.
Сега към моя въпрос-при мен положението е малко сложно.Става въпрос,че много искам да уча в Америка или в Англия,но най-вероятно това не е нещо ново,което сте чували.Обаче нямам финансовата възможност да си позволя да ходя на курсове.Уча сама вкъщи,по стари учебници на сестра ми,която завърши езикова гимназия с Английски като 1 език,отделно си търся самоучители и книжки.От миналото лято съм наблеглана сериозно,като смея да твърдя,че успях да си вдигна нивото.Но според вас на кое да наблегна повече за конкретните изпити,главно Toefl i SAT,за да се подготвя сама и то успешно.Знам,че ще е много трудно без учител,но не мога да ходя на курсове,планът ми е да залягам усилено и да ходя на консултации в училище.Сега ще бъда 11 клас-по-добре е в края да се опитам да държа Тоefl и в 12 Сат или в 12 едновременно?Благодаря предварително на всеки ,прочел дългия ми пост(за което се извинявам) и отговорил![]()
Ами лично според мен, след като не можеш да ходиш на уроци, по-добре се преориентирай към Англия и TOEFL или IELTS. Ако искаш да учиш в Америка ти трябва и САТ и Тойфел, а САТ изисква страшно много усилия и ресурси, защото според мен е трудно сам да се подготвиш за него. Та в Англия ще ти трябва само Тойфел или IELTS, така че вместо да разконцентрираш фокуса си със САТ, по-добре се заеми с някой от двата наистина на сериозно и учи само за него. Другото, което е, е че до Англия винаги може да си намериш нискотарифен полет, а до Америка летенето е около 1000-1300 долара в двете посоки, а виждам, че при теб финансите имат значение. Като цяло в Америка образованието е и по-скъпо.Първоначално написано от bez_ime_
А твърдо ли си решила в Англия или имаш някакви намерения и из Европа да учиш? В Дания, Германия и Холандия, образованието също не е лошо, а и е по-евтино, в Дания даже безплатно и можеш да изкарваш доста пари от почасова работа. Имам приятели там, на които за час поставяне на чинии в миялна машина им плащат по 15 евро, а не знаят датски и са просто някакви студенти и имигранти. Така че и това също е опция, ако искаш де...
![]()
Много зависи какво разбираш под нормален българин, много зависи от възможностите на твоите родители, много зависи дали си в UK или USA, много зависи в какъв университет си и дали си на стипендия или не. Не е невъзможно след като много хора го правят, но изисква определени лишения и не е никак лесно сам в чужда държава и да учиш и да се переш, гладиш, храниш, почистваш и т.н. С медицина в Америка ще ти трябват САТ Химия и САТ Биология, ако наистина искаш да учиш в хубав университет, защото така ще докажеш, че 6-ците в училище не са въздушни. (не са трудни и двата изпита). Освен това ще трябва да си избереш и трети предмет, в който си добра. Трябва ти и SAT Reasoning Test, който е отврат и си трябват уроци от далече. Ще ти трябва и Тойфел, защото май учиш в Българско училище?Първоначално написано от blackorchid94
Ще ти трябва отличен успех и много силни препоръки. Също така една купчина извънкласни дейности или така наречения CAS или Co-curricular. За Англия не знам как е. Иначе в Америка и може би в света най-добрият медицински университет е John Hopkins University.
![]()
Добре,ако искам да кандидатствам в Англия с медицина,защото очевидно в Америка е доста по-скъпо,какъв трябва да бъде реда на действия?Ясно ми е за TOEFL...,обаче на колко пари приблизително ще възлиза всичко?Много е объркано![]()
Благодаря за разбирането.![]()
![]()
![]()
Благодаря ти за отговора.Да,искам да уча в Англия или Америка,още от много малка и не искам финансите да стават причината да не замина.Друг е въпроса,че аз и работя,пък и сега в училище ще взимам стипендия(не,че е кой знае колко,но все пак 5 месеца по 20 лв=100лв.заделени).Мисълта ми е,че ще направя всичко възможно да си заделя пари,за да ходя на уроци,поне за Сат,защото явно наистина подготовката сама няма да е достатъчна.Пък и доколкото гледах таксите за Сат е по-малко,отколкото за Тоефл,следователно и от там ще заделя.Както и да е,май се впуснах в много обяснения.Но ми е неясно малко със Сат процедурата,самия тест,колко предмета трябва да избирам,кои...?Предварителн се извинявам за малко глупавите въпроси,но в крайна сметка всеки се учи с времетоАми лично според мен, след като не можеш да ходиш на уроци, по-добре се преориентирай към Англия и TOEFL или IELTS.![]()
Не са глупави въпросите. На много хора изобщо не им е ясно как работи САТ, защото мисля, че преди няколко години го промениха и вече не е онова, което беше. Така, да оставим какво е било да кажем какво е. Значи САТ се дели на две части: SAT Reasoning Test (да го кръстин просто 1) и SAT Subject Test (2). Едно е задължителен за всички университети в Америка и е много гаден. Състои се от Critical Reading, Essay Writing, Math и Vocabulary. Есето се пише за 25 мин. от спускането на темата, Reading-a ако ти стигне времето си е живо чудо, а Math е много лесно. За Vocabulary, си има специални около 5000 думи, без които си загинала, ако не ги знаеш. На математиката можеш да ползваш калкулатор. 1 е доста по-труден от 2 според мен. 2 е специализирани предмети измежду които можеш да си избереш 1, 2 или 3 в зависимост от унито, но горещо ти препоръчвам да са три и по специалността. Например, ако ще учиш медицина е най-логично да си избереш химия биология и още нещо, а не литература, испански и история.Първоначално написано от bez_ime_
2 е мноооого по-лесна от 1 и почти всички изкарват добре.
А Тойфел искаш или не трябва да караш задължително, просто за Америка освен Тойфела и САТ е задължителен, докато в Англия само Тойфел/IELTS.
![]()
Ето това са предметите между които можеш да зибираш за 2:
Literature
U.S. History (formerly American History and Social Studies)
World History
Mathematics Level 1 (formerly Mathematics IC)
Mathematics Level 2 (formerly Mathematics IIC)
Biology E/M
Chemistry
Physics
Chinese with Listening
French
French with Listening
German
German with Listening
Spanish
Spanish with Listening
Modern Hebrew
Italian
Latin
Japanese with Listening
Korean with Listening
Ако ще взимаш математика, вземи 2, защото се изкарват много по-високи резултати от на 1, нищо че е по-лесна. Просто 2 не е толкова по-трудна, но там няколко грешки изобщо не се броят.Аз съм 10 клас и на Математика 2 изкарвам 780т от 800!
Ето ти и един сайт, в който можеш да видиш примерни въпроси: http://www.collegeboard.com/student/...out/SATII.html
За Англия пенсионерката трябва да ти каже, но не се отказвай от Америка и пробвай.Първоначално написано от blackorchid94
![]()