- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Различните видове демокрация
Има доста други подобни тестове, мен също ме изкарват социалист понякога. Това е, заради социалната форма, която наподобява и националсоциалната в отношение на политиката към хората.
dan40123, прав си донякъде.![]()
Парадоксално е. Български патриоти и националисти, а по аватарите червени знамена със свастики, по описанията немски цитати... Срамно е!
И аз си направих теста.Доста време ми отне.В долното дясно квадратче съм (доста нагоре в самото квадратче)Не разбрах точно какво ще рече това,но от съвременните политици гледам,че няма никой тамА от всички там е Милтън Фридман.Това капиталистка ли значи че съм?
![]()
98% от младото поколение харесва чалгата!
Ако си от 2%, които я мразят сложи това в подписа си.
Maybe I'm addicted, I'm out of control,but you're the drug,that keeps me from dying...
all I really know is,you're the only reason I'm trying...
Щом си надолу, значи, че си много либерална, а това, че си надясно значи, че защитаваш капиталистическите пазари.Първоначално написано от love_enrique
Евала. БЛизко си до мен.
![]()
Е,това е добреПървоначално написано от amk933
Само не знам защо няма никой от съвременните политици в тоя квадрант
Повечето са в горен десен
Maybe I'm addicted, I'm out of control,but you're the drug,that keeps me from dying...
Благодаря ви за мненията.Аз като си правих теста и аз попаднах в долния ляв квадратДемокрацията може да не е съвършенна форма на управление,но мисля,че тя е най-добрата в света.
E,ти се пак си в левия квадрат,това предполага по-скоро социалистически убеждения,поне що се отнася до икономиката и разпределянето на "благата",но пък мислиш либерално,за което бравоПървоначално написано от deputata
А иначе за това което каза за демокрацита си напълно прав
![]()
Не е така.![]()
Парадоксално е. Български патриоти и националисти, а по аватарите червени знамена със свастики, по описанията немски цитати... Срамно е!
Демокрацията или свободата на индивида да избира как да бъде управляван, да говори свободно и т.н. са все неща, които никога не са съществували в чистият си вид.
Ще пиша за свобода, защото тя е непосредствено свързана с демокрацията.
Име две основни понятия, с които се характеризира свободата:
1. Позитивна свобода - изключително стеснена форма на свобода, при която малка група от индивиди определя от какво се нуждае обществото - позитивната свобода се проявява при социалистическо управление или тирания.
2. Негативна свобода - форма на свобода, при която индивидите са свободни да избират какви блага да консумират, как да живеят, какво да създават и т.н. без ограничения, единственото правило е чрез своите действия да не нарушават свободата на другите индивиди - тази форма на свобода се характеризира с демокрацията.
На пръв поглед изглежда, че "Негативната свобода" или демокрацията е перфектната система, но не е така.Проблемът е че в стремежът си да запазим първоначалната чиста форма на негативната свобода неминуемо я превръщаме в позитивна или в тирания.Този процес на транформация се е проявявал винаги и до ден днешен не е намерена алтернатива.
Погледнете САЩ днес, нима обикновенния гражданин има свободата да живее както пожелае.Под предтекст, че защитава свободата им от тероризма правителството все повече заробва народа при това го прави несъзнателно (вероятно).
Но ако правителствената намеса бъде ограничена неминуемо настъпва хаос и свободата отново бива потъпкана.
[b]Всъщност, има 13 форми на демокрацията.
- Представителна, т.е. с Народно събрание (може да е парламентарна или либерална) - представлява избор на народни представители. Ако държавният глава е избран също по демократичен път, страната се нарича демократична република. При парламентарната демокрация правителството се избира от парламентарни представители, за разлика от "президенсткото правило", когато Президентът е както държавен глава, така и министър председател и е избран от електората.
Конституционална - или либерална още е демокрацията, която доминира през 21 век. Либералните демокрации днес имат универсално избирателно право, т.е. дават правото на вот на всеки пълнолетен гражданин, без значение неговата раса, пол или имуществена собственост. Според принципите на либералната демокрация, изборите трябва да са свободни и справедливи, а политическият процес трябва да е конкурентноспособен. Политическият плурализъм се определя от присъствието на множество различни политически партии.
- Директна - политическа система, при която гражданите участват директно в процеса на вземане на решение, вместо да разчитат на посредници или представители.
- Активна - съществува само на теория. Водещата философия е, че хората трябва да участват във вземането на решение пропорционално на ефекта, който това решение ще има върху тях.
- Социалистическа - има няколко подвида - социална демокрация, демократичен социализъм и диктаторство на пролетариата. Няма да ги обяснявам поотделно, че ще стане много дълга тема.
- Анархическа - анархистите се делят на 2 - според това дали вярват, че вота на мнозинството е всъщност тирания. Основната демокрация, в която вярват анархистите е директната.
- Ирокис (може и да греша и да има друг термин) - това общество е форма на представителна и активна демокрация. Този вид повлиява много американската демокрация.
- Демокрация без избори (sortition) - народните представители се избират на принципа на случайния подбор.
- Консенсус - обикновено се изискват различни видове консенсус, вместо обичайното правило на мнозинството.
- Интерактивна - използват се информационните технологии, за да се въвлече електората в законодателството.
- Супранационална - квалифицирано мнозинство.
- Космополитна - глобална демокрация или световен федерализъм. Обикновено се прилага на глобално ниво, без значение дали е с представители или директно.
- Неправителствена - това е демокрация извън публичния сектор.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Да живее уикипедия ^
Именно
Аз съм голяма фенка на уикипедия.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Предлагам вече да прекратяваме темата,тъй като излиза от рамките от първоначалната причина за отварянето ѝСъщо така има и отговори,които не са по дадения въпрос. Благодаря на всички за изчерпателните отговори.
Аз в Политика не съм виждал тема, която да си е запазила първоначалната идея след повече от 3 страници![]()
Истинска демокрация е имало в Древна Гърция,а също така и в Рим(с това не съм много запознат).
Швейцария се доближава до някаква степен до пряката демокрация.Всяка година там се правят по 4-тири референдума и то по важни въпроси.Тук не си спомням в близките 5 години да е имало референдум.
Заблудата,че хората живеят в демокрация е голяма,особенно с представителната.Една шепа хора ти решават съдбата,как да живееш и т.н.,които уж са избрани от народа.
Има една поговорка:"Ако изборите променяха нещо,щяха да ги забранят".
То няма и как да помниш след като управляващите дълги години ги беше страх от мнението на обществото, което силно се надявам да се промени сега.Първоначално написано от infern00
![]()
Аз се съмнявам в това.То няма и как да помниш след като управляващите дълги години ги беше страх от мнението на обществото, което силно се надявам да се промени сега.
Аз съм завършила Политология и темата много ме интересува. Смятам, че е необходимо в училищата да се изучават основни понятия и принципи на държавността, за да бъдат имаме едно адекватно и компетентно население. Който иска да научи нещо повече, може да се включи в едно безплатно он-лайн обучение: http://www.ngobg.info/bg/messages/76...%B0%D0%B9.html На 9-ти май от 12.00 можете да си пуснете дори от вкъщи обучението и да следите случващото се в реално време
Демокрацията е само една. Самата дума е гръцка и означава "власт на народа". Нито в САЩ, нито в Италия е демокрация. Друг е въпросът, че се представят за такива.
Доколкото знам има два вида демокрация- представителна/народа избира през определен период народни представители/ и пряка/когато народа взема участие в управлението-гласуването на референдум/.
Иначе ако питаш за разликата между демокрацията в Италия и САЩ, прочети конституциите на двете страни.
Най-добрата демокрация е съветската демокрация(хората се събират от местно до национално ниво на съвети и се съветват кво да праят), което води до диктатура на мнозинството - истинска демокрация
За това соцтоталитарните държави са се наричали народни републики.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Всяка диктатура се обявява за народна. Иначе властта принадлежи на народа точно толкова колкото и сегашната "демокрация" е демокрация.