.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 13 от общо 13

Нека обогатим своята музикална култура

Идеята на темата е следната.
    Всеки, който знае нещо интересно, свързано с музиката (термини, информация за стилове, характерни особености) може да ги побликува тук с цел обогатяване на общата музикална култура на хората тук (естествено който се интересува).
    И също така който има въпрос, свързан с музиката, да го задава тук и който може - да отговаря.

Скайп - dark_elf2

Коя е най-продаваната ар-ен-би изпълнителка?

според този линк - http://music-text.eu/view.php?id=4716 - е Марая Кери

Скайп - dark_elf2

е, нека да започнем с разясняване на основните термини в музиката. Ето един речник на музикалните термини - в него има обяснения на сложните думички, които използват хората от журито на Мюзик Айдъл и други музиканти - http://www.puiakdd.com/index.php?opt...id=37&catid=63
    както и тук
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Категор...нология

Скайп - dark_elf2

Голям фен Аватара на Bloodlust
    Град
    ...
    Харесва ми замисъла на темата. Предлагам тук да се постват и кратки биографии на различни изпълнители.
    let them have the
    stage
    so long
    as I need not be
    in the
    audience.

оставям честта на някой друг да започне с биографиите

Скайп - dark_elf2

човека с ник ТониСтораро ще ми обогатява музикалната култура
    we give it all.

зор да съм ти давал да пишеш?

Скайп - dark_elf2

о, извинете, музикално гуру
    we give it all.

темата не е лоша.не ми се пише,но мисля пък да чета(нищо излишно като знание не съществува)
    ~ Рицар или Дявол ~
    Обичам те и пак ще те обичам
    дори да ме презираш ти.
    Сърцето си на теб обричам
    пъди ме, но не ме мрази
    Във моите мечти си рицар
    с лъскави доспехи,а може би
    и крал дори,но не си ли просто
    дявол с ангелски очи?!?

Голям фен Аватара на Bloodlust
    Град
    ...
    Чил аут

Чил аут, чилаут (на английски: Chill out) или лаундж (на английски: Lounge) е стил в електронната музика възникнал през 90-те години на 20 век. Произлиза от дръм енд бейс, ембиънт и европейска класическа музика. В началото се разпространява предимно във Великобритания и Южна Америка. Чилаут е стил в електронната музика, името на който е произлязъл от английска сленг дума, означаваща разпускане. Заражда се в началото на 1990 година. Стилът през този период е сравнително сдържан и бавен. По това време излизат няколко основополагащи албума с добавка "чил аут" в заглавието. Тези албуми са тясно свързани също със стиловете даунтемпо, хип-хоп, бавни варианти на хаус, ню джаз, псибиент и лаундж. Стилът чилаут е повлиян и от транс и амбиент музиката. Терминът чилаут основно се използва за определение на разтоварваща музика. Това е музика за отпускане, релаксация, медитиране и възстановяване на загубената енергия. Чил аут е музика, звучаща на места, известни като световен център за забавление - плажовете на Копа Кабана, Ибиса, Сен Тропе, Бали, Хавай, Мавритания... Музика стил чил-аут правят изпълнители като Chambao, Cafe del mar, Enigma. В дискотеките по това време и в съвремието съществуват специални чил-аут стаи, където се пуска бавна и релаксираща електронна музика, което дава възможност на посетителите да си починат от непрестанните танци. В тези стаи или помещения са поместени специални удобни мебели и столове съчетани с психиделични светлинни ефекти и прожектиращи картини.

Радиа:

http://lounge.jazzfmbg.com/
    http://www.di.fm/chillout/
    http://www.lounge-radio.com/
    let them have the
    stage
    so long
    as I need not be
    in the
    audience.

Цитирай Първоначално написано от TellMeYourName
    о, извинете, музикално гуру

Ска

Ска (англ Ska) е музикален стил, появивил се на остров Ямайка в края на 1950 г. Възникването е свързано с появяването на „подвижните дансинги“ (Sound Systems) характерни за Ямайка по онова време, позволяващи да се танцува направо на улицата.

За стила е характерен ритъм 2/4, когато китарата свири на четните удари на барабаните, а контрабасът или бас-китарата подсилват нечетните. Мелодията се изпълнява с духови инструменти, както тромбон и саксофон. Някои ска-мелодии може да имат прилика с джаза.

Музиката ска придобива популярност в середата на 60-те. През 1964 година в рамките на Международната среща в Ню Йорк в качеството на музикален символ на Ямайка биват представени изпълнители на ска. Ако в началото ска е под голямото влияние на американския ритъм-енд-блус и рок енд рол, то в середата на 60-те ска започва да събира елементи на соул, което довежда до трансформирнато на ска в рокстеди (1966—196 - музика с други, по-бавни ритми.

Ска от 1-вата вълна

В началото на шейсетте, плочи с мелодии на ска започват да се появяват в Англия, слушани предимно от работниците на доковете, модс и скинхедс.

Ска с ямайски звуци и на ямайски сцени, е прието да се нарича «ска от 1-вата вълна» (известна още като «bluebeat», от названието на едноименния британски лейбъл).

Ска от 2-рата вълна

През 1970 във Великобритания се появяват музиканти, пеещи ска от 1-вата вълна. Тази вече британска ска се нарича «2-рата вълна» (известна още като «2-Tone», от названието на едноименния лейбъл, който на свой ред символизира състав от ска-оркестър, в който участват черни и бели музиканти). Сред най-популярните британски ска-групи са Madness, The Specials, The Beat.

Концерти на изпълнители от типа «2-Tone» предизвикват преиздаване на старите плочи и възобновяване на концертите на ямайските музиканти, свирещи ска десет години преди епохата на «2-Tone».

Ска от 3-тата вълна

Втората вълна ска постепенно преминава в «трета вълна» в края на 80-те и началото на 90-те. Третата вълна е представена от такива групи като Sublime, No Doubt, Let's Go Bowling и други. Днес се различават няколко разновидности на стила ска:
    Ска-джаз
    Ска-пънк
    Скакор

Дизайн «2-Tone»

В качеството на символики ска преди всичко използва клетъчна рисунка (в цветовете на шахматната дъска) с обложка «2-Tone Records». Значки с такива рисунки не са рядкост на ска-концертите. На интернет-сайтовете черно-бялата «клетка» може да бъде често оформление.

Ска в субкултурата

Ска не принадлежи на някоя специфична субкултура. В различни времена ска са слушали и слушат: растамени, скинхедс, пънкари.

По-значими ска-банди:

Австралия:
    Area 7
    The Cat Empire

Аржентина:
    Satelite Kingston

България:
    Уикеда
    La Muchedumbre
    Skoda (фънк-джаз-ска)

Великобритания:
    The Specials
    Madness

Германия:
    Alpha Boy School
    Scrapy
    Skaos
    Yellow Umbrella

Испания:
    Dr. Calypso
    Malarians
    Ska-P
    Skalariak
    Skaparapid
    StarlitesThe Locos
    The Malarians
    The Peeping Toms
    The Pepper Pots
    Dr Calypso

Канада:
    Bedouin Soundclash
    The Planet Smashers

Македония:
    Superhiks

Португалия:
    Contratempos

Полша
    Cala Gora Barwinkow
    Alibabki

Русия:
    Ленинград
    Distemper
    Яйцы Фаберже

Сърбия:
    Lost Propelleros

Словакия
    Polemic

САЩ:
    Catch 22 (ска, ска-пънк)
    Dance Hall Crashers (ска, ска-пънк)
    Eastern Standard Time (ска-джаз)
    Hepcat
    Less Than Jake (ска-пънк)
    Let's Go Bowling
    Mad Caddies
    Mustard Plug
    New York Ska-Jazz Ensemble (ска-джаз)
    Reel Big Fish
    Save Ferris
    Streetlight Manifesto
    The Adjusters
    The Hippos
    The Pietasters
    The Slackers
    The Toasters
    Tim Armstrong

Унгария:
    Pannonia Allstars Ska Orchestra

Украйна
    Перкалаба

Финландия:
    The Valkyrians

Франция:
    Skarface
    8°6 Crew
    Babylon Circus
    Beautes Vulgaires
    La Ruda
    Les 100 Grammes de Tetes
    Les Cameleons
    Marcel et son orchestre
    Two Tone Club
    Spook and the Guay
    Sinsemilia
    Orange Street

Хавай:
    Pepper

Холандия:
    Jaya The Cat
    Luie Hond
    Rotterdam Ska Jazz Foundation (ска-джаз)

Чехия:
    Fast Food Orchestra
    Prague Ska Conspiracy (ска, ска-джаз)

Швейцария:
    Open Season (ска, ска-джаз)

Швеция:
    USCB Allstars

Ямайка:
    The Skatalites

Япония:
    Kemuri (ска-пънк)
    Ska Flames
    Tokyo Ska Paradise Orchestra
    Yum! Yum! Orange
    Oi-Skall Mates
    Ore Ska Band

http://www.internet-radio.org.uk/stations/ska/
    ❝ Аз те моля, затвори очи,
    ти недей да плачеш, знам че те боли,
    от мойта стая бяла с безброй врати
    защо избяга?..❞

Супер фен Аватара на raduna
    Град
    ТУК
    темата е яка
    на мен никога не са ми ясни стиловете, не правя разлика и ми е мн чудно как другите успяват....
    например хилядата вида метъл, и милионите видове техно, хаус, транс - за мен всичко е електронно

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си