- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Малката ми сестричка отказва да учи и да чете
![]()
Хубавото е , че поне чете.![]()
Може ли да те попитам .. какво прави сестра ти цял ден ?![]()
Нали ти казах.. Говори на въздуха![]()
Носи един милион чанти закачени за нея и говори на Мехмет и Инджи и някакви герои от детски филмчета. Готви, пере, чисти (въображаемо ест)
"Криси, чети"
"Добре"
След малко..
"Криси, решавай задачи по мат"
"Сега не ми се решава." <- усмихва се мазно
Още няколко пъти нежно, търпеливо и тя ми се дърви насреща и накрая се разкрещим една на друга и тя се барикадира в хола.![]()
И преди малко всизам в хола... гледа Jеtix на компа.![]()
![]()
Аз като последния олигофрен го кодирам, а тая пикла си го пуска във vbox7![]()
Първоначално написано от didivid
![]()
![]()
Опасно е това дете.
![]()
Не давай положението, в което си, да те промени. Ти го промени! : )
![]()
![]()
.....
На мен ли го казваш?Първоначално написано от justt
![]()
![]()
Според мене ако разговорите не помагат когато се опитваш да възпитаваш деца, само боя помага! Аз на твое място не би ми пукало кой знае колко дали иска да чете или не, а ако толкова държиш, хвърли й един хубав бой...![]()
It's better to be ALONE than to be with people you don't like.
Хехе , това е нахалство.![]()
Ти се опитваш да я възпиташ , а тя се инати и се прави на интересна.![]()
Ама тя някой ден ще плаче , че и се подиграват за оценки.
И тогава ще и дойде акъла в главата.![]()
П.С. .. Каква зодия е .. ?![]()
Тя е Стрелец, а аз Скорпион.
А аз съм гооооооооооооооооооооооол ям инат!![]()
Радвай се, че поне е изобретателнаА т'ва с Ахмет и Минджи ме изкефи
![]()
Е, малко ли е ТВ-то и компа?![]()
Аз както вече казах играчките са хипер много, а както казах преди наште са против тези екстремни емрки, които взех и ако и скрия вс играчки, нищо чудно наште да ми се разкрещят едно хубаво.![]()
Мисля че имаш много труден противник в лицето на сестра си... не я ли убедиш, че има полза да направи нещо, не мисля че има начин да я принудиш. Говори с вашите - някаква система от поощрения за силни резултати и наказания за слаби, може и да свърши работа.
Гледането на ТВ и седеното пред компютъра не са поощрения (поне не за нея) - тези неща тя ги възприема като даденост и респективно лишаването от тях, за да чете или да решава задачи и изглежда като безпричинен терор... и предизвиква ответни реакции...
Ако ти каже онова със "сега не ми се решава" и мазната усмивка й се развикай и я изгледай НАИСТИНА страшно, хвани я за ръката, накарай я да седне на бюрото, сложи й пред нея там сборничетата, тетрадките и тия работи и стой там и не я пускай, докато не си реши всичко нужно. Сложи пароли на компютрите ви и на телефона й (ако мислиш, че ще ти се размине заради майка ти и баща ти). Ако на мен ми беше казала, че аз съм й проблема, щях такъв шамар да й отвъртя, че да види звезди посред бял ден. Просто не се отказвай. Рано или късно ще си поиска сериалите за Инджи и Мехмет и Джетикса и ще се очовечи.![]()
Ъъ..мале страшно дете ;D
Тя излиза ли навън с някви приятелки? И ако, да и те ли са такива мързелчета? Наистина слагай пароли нявсакъде където можеш - по компютрите, телефона и тв и все пак ако излиза навън с приятелки й забрани да излиза докато не прочете определените страници и докато не си реши задачите. Аз нямам сестра нито брат, но ако имах и той или тя се държеше така направо тежко и горко!![]()
Живея живота си,с усмивка минавам през дните.. Живея живота си,не раздавам безплатно сълзите..![]()
Не съм убеден, че мерките за принуда ще свършат работа... Поне при мен никога не са вършили... Колкото по-силен е натискът, толкова по-силна е и съпротивата.
Поне в моя случай, нещата се оправиха чак когато ме оставиха сам да си решавам кое - кога, колко и дали изобщо...
А и в това второкласник да допуска правописни грешки няма нищо толкова страшно, стига да му се обърне внимание. Виждал съм далеч по фрапиращи "шедьоври" в писанията на преподавател по БЕЛ от уж "елитно" училище...
Наш'те бяха по същият начин. Казваха, ако искам да чета. За мен си е! И ме зарязаха да "си проумея" сама нещата! И така и стана. Е вярно проумях, че трябва да уча,чета и общо взето да се образовам чак на 11-12 години, но пък никога не съм завършвала под Мн.добър 5,08! Според мен това е добра тактика. Но пък ако не чете книги няма да стане двоикаджийка! Тези произведения,които са и дадени за лятото, би трябвало да се изучават и в трети клас. Ако не сега, то като стане 15-ти ще и се наложи да ги прочете. Спокойно!
^ Да , все някой ден ще и дойде акъла.
Не знам защо отказва да прави елементарни неща ..
Преди да започне 1 клас можеше ли да разпознава букви , цифри и т.н.
Брат ми сега ще е 1 клас и може да чете , пише , смята и т.н.
Има желание , никой не го е карал.
При всеки човек е различно.
Пробва ли да й повишиш тон,аз така на братовчедка си и се развиках и тя оттогава ме слуша.Не я бий,но според мен ако повишиш тон ще се постресне.
Сега не те взима на сериозноИли заплахите също помагат,не говоря за заплаха от рода на /Ще те пребия и тн./ а от сорта на /Ако не решаваш ще ида и ще ти нарежа играчките/ тва действа
от личен опит го знам
Кажи и да седне и и кажи, че е сериозно. Ако откаже да те слуша повиши тон и и се скарай. Дори и да я разплачеш или нещо то рода, не трябва да съжаляваш, защото ако това я накара да чете след време ще ти е благодарна и дори да не го признае това е правилно. Или пък сядай с нея и и чети някоя книга. Сядай с нея и учете заедно. Ако не става с добро ТРЯБВА с лошо. Според мен това е много важно и найстина трябва да и се помогне. Обясни и, че така не е хубаво. Дай и примери. Или пък направи така, ако прочете 10 стр. или си научи урока и купувай някое шоколадче или играчка - нещо такова.
Като малка винаги съм била точна в училище, но не го правех с особено желание. Трябва да смени малко обстановката. Аз лично се запалих да чета от поредицата за Хари Потъри до ден днешен все още си я харесвам, просто детето трябва да намери своята книга, след това ше видиш как няма да може да спре да чете
— Никога не съм търсил щастие. Кому е нужна щастието? Аз търсех наслаждение.
— И намирахте ли го, мистър Грей?
— Често. Твърде често.
Я ме викни аз ще я накарам...
Ама че лапенца... изготви и някаква отвратителна презентация в какво ще се превърне като не чете (да е шокираща) (за музикален фон сложи SlipKnot или Dope)... ще видиш как ще замълчи докато гледа и ще си помисли (ако и е останал мозък)... Пробвай просто нещо което да и въздейства дотолкова на психиката, че да си помисли добре в какво се превръща... айде пиши ми лично ако е провървяло![]()
пусни и филмите ама със субтитри и на ае ...ако не стане на карай се ... на бийя ама леко ...
и ще видиш как ще има желание после
аз като бях малка не обичах да чета ... но си четях винаги това което трябваше и някоя друга книга.... а сега вече не мога да живея без да чета... по някое време тя ще се осъзнае спокс![]()