.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5

Прием в университетите на деца с увреждания

здравейте, уча в 11 клас и понеже започнах да се подготвям за матурата и изпитите ми попадна информацията, че ако имам увреждане (в мо случай десностранна хемипареза) когато отида на изпит попадам автоматично между първите в списъка. също така и че мога да избирам специалност независимо от резултата на испита (естествено трябва да искарам поне 3...)

някой може ли да ми даде по-точна и сигурна информация по въпроса? много ще съм благодарен

пп:това не е начин да мина между капките като искарам слаби оценки на испитните работи и пак да вляза. смятам че всеки като мен който е принуден да живее с физически затруднения има право да се възползва от такива възможности
    Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!

Мега фен
    Град
    София
    Първо ти ако изкараш слаби оценки, в никакъв случай няма да те приемат. За МУ доколкото знам трябва да имаш мин 4 на изпитите, за да те приемат. Тогава влизаш като свръхбройка( не влияеш на кандидатите като заемаш някакво място). Във всички случаи обаче трябва да имаш решение пред ТЕЛК. В СУ трябва да имаш намалена трудоспособност от 70 %. Но пак ти трябват документи.

Потърси в правилниците на ВУЗ-овете какви са условията за такъв прием.

от ТЕЛК решението е 80% инвалидност на дясна ръка и малко по малко бе6е за десен крак но точно не съм сиг.. трябва да проверя. за трудоспособност ми пи6е протипоказно тежък физически труд.

това ли имаш предвид? или трябва да се изготви отделно решение специално за случая

Мега фен
    Град
    София
    Предполагам, че трудоспособност се припокрива с инвалидност- там нямаше споменато "инвалидност". И в такъв случай си мисля, че няма нужда от нов ТЕЛК. Но ако знаеш за каква бюрокрация става въпрос в родните унита....Така че най- добре да влезеш в сайта на някой университет, който те интересува и да търсиш по правилниците за прием.

мерси за информацията

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си