Цитирай Първоначално написано от nellsyy
Ами да всъщност имам един конкретен въпрос.
Значи ти пишеш есе и попълваш формуляра за личните данни,но задължително ли е да имаш препоръки от някакъв учител или то е по желание ?
Не е задължително, но е желателно. Можеш да участваш в екип с твой учител, и пак той трябва да ти напише препоръка, както и мотивационно писпо.

Дам и още един въпрос..
Как точно ти дават парите - наведнъж,на вноски или нещо друго?

Ии какво е портфолио
Както и училищните стипендии, привеждат ти ги на месец. Разликата е, че ти дават карта, по пощата, и от нея си теглиш парите или пък пазаруваш в Хеликона.
Портфолиото е за специалната стипендия, или така наречената "изключителна" и се отнася за информационните техонологии и изобразителното изкуство примерно. И ако ти кандидатстваш с рисуване, трябва да нарисуваш няколко рисунки по техните изисквания и да им ги изпратиш... И точно тия рисунки, събрани в папка, плик се нарича портфолио. Ако си фотограф - снимки и т.н.

Дам и последно,ако кандидатствам за специалната стипендия трябва ли есето ми да е различно от това за основната стипендия
Не, кандидатстваш с една и съща област и за двете стипендии - примерно само философия, и трябва да се приготвиш и за двете стипендии.

Цитирай Първоначално написано от courtney
И аз имам един въпрос (надявам се не е проблем да попитам тук, за да не се отваря нова тема, а в другата е наблегнато най-вече на резултатите от тази година) - може ли да се кандидатства едновременно и за двата вида стипендии? Не в смисъл да се спечелят и двете, но ако целта ти е голямата стипендия от 1000 лв и не успееш с нея, можеш ли да опиташ за другата?
Всъщност ако кандидатстваш за изключителната (специалната) стипендия, задължително трябва да си предадеш материалите и за основната. Тоест и да не искаш, кандидатстваш и за двете. Ако ти удобрят основната, имаш шанс да се бориш и за изключителната, но ако не ти удобрят основната, изобщо никой няма да ти погледне кандидатурата за изключителната стипендия.