- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Умници, ето, вижте как се пише metal
^Има идиоти, които може да сметнат, че е метАл не метЪл..![]()
Исусе!![]()
Хайде, хайде щяло да се разбере.. то ще се разбере, ама къде отива грамотността на младото поколение!? Нищо, че е една малка думичка все пак научиш ли се веднъж на грешното, трудно или изобщо не можеш да се поправиш.. Пише се МЕТЪЛ и ако толкова много разчиташ на Гугъл вземи провери..![]()
Pain is inevitable. Suffering is optional.
Първоначално написано от Bianca
http://www.google.bg/#hl=bg&q=%D0%BC...dbf26488de8c77
ВИЖ !!!!!!!!!
She watch the sun-thats all she needed to let go
She held the sea-thats all she needed just to Be Free !
Метъл се пише с Ъ, защото така е прието. Повече обяснения и разсъждения трябват ли? Очаквам вече някой да напише и есе по тази-оу-соу важна тема.
Your pseudo sunshine I don't need.
Може да имам един аргумент, ама поне е правилен.Първоначално написано от Battlescarred
А това за диалекта?Разбира се, няма какво друго да кажеш.
А като ми показвате такива линкове към Уикипедия и т.н., случайно да знаете, че статиите се пишат от (неграмотни) лешпери като вас?
Доста по-грамотна съм от има-няма 95 процента в тоя форум, не че нещо. Ама не сте се захванали с правилния човек.
за статиите съм съгласна,мн са злеПървоначално написано от Bianca
![]()
иначе,и аз съм свикнала да го пиша с Ъ,но не мисля,че е правилно,ниито грешно...
Високото самочувствие е обратно пропорционално на качествата, така че по-скромно, вече ми направи достатъчно лошо впечатление.Първоначално написано от Bianca
Ти пусна цяла тема на базата на един такъв линк и то с ужасно самодоволно и ехидно заглавие. Значи ти можеш, а другите - не?Първоначално написано от Bianca
Всъщност пуснах линка просто като аргумент към тезата ми.Първоначално написано от raduna
![]()
Наскоро попитах ФИЛОЛОГ по български език и той ми каза, че това е чуждица, няма правило относно правописа й, така че не е грешно да се пише и по двата начина.
Абе, вие Метълика ли викате? Most probably.
Да, свикнала съм да го пиша с Ъ, както и вие. Но пускам тази тема, за да ви покажа, че не е нужно да се нахвърляте на някого, който е написал metal с А. Все ще е правилно.
Първоначално написано от freakrocker
...Monsters are real, and ghosts are real too. They live inside us, and sometimes, they win.
Да, няма утвърден правопис, но ако е възприето от повечето хора да се изписва с 'ъ', може да се каже, че е по-правилно.Първоначално написано от Bianca
Иначе относно нахвърлянето си абсолютно пава. 'А'-то в метАл надали е най-големият белег за грамотност. Особено смешно е, когато забележки започнат да правят хора, които имат поне по 2 правописни грешки в изречение.
Вече съм чувала нелепата теория, че метъл идва от Металика, не се излагай и ти.Първоначално написано от Bianca
Your pseudo sunshine I don't need.
Съзнаваш ли, че изписа хиляда реда напълно несвързани с темата неща? Дори не си направих труда да прочета всичко. (Добре де, прочетох го, ама с недоумение.)
Съзнаваш ли, че аз нямам високо самочувствие? Просто фактите са си факти.
Факт е, че НЕ позволявам на човек, който прави в пъти повече грешки от мен, да ми обяснява как било правилно да се пише еди-коя-си дума и въобще да ми дава каквито и да било насоки относно грамотност.
Не става само с грамотност, трябва и акълПървоначално написано от Bianca
![]()
+1. Много ме изкефи твоя коментар. Само се чудя защо никой от форумните метли (така е правилно) не успя да го опровергае. Замлъкнаха яко метлите.Първоначално написано от North
![]()
![]()
Първоначално написано от amk933
Смешно. Правилото не включва чуждиците. Тяхното членуване и образуване на множествено число се търси в правописните речници. Тъй като се съмнявам думата "метъл" да е вписана в речника, съм склонна да смятам, че тя трябва да се пише според произношението и на езика, от който е влязла в българския език. Езикът е английски, а на него думата не се произнася по никакъв начин с отворено "а", а по-скоро с гласна подобна на "ъ". Следователно думата се пише с "ъ". Поне аз бих я написала с "ъ". А и "метали"-те, хич не ми се вързват с музика....
Лични разсъждения. Просто не можех да гледан как някои хора използват общи правила на българския език за чуждици, които дори ги няма в речниците. Истината е, че такива думи могат да се пишат по всякакъв начин, тъй като не са вписани никъде, че съществуват в книжовния език.
Вие на хероин ли сте бе?
Мдам, абсолютно права си и за това, че правилото не се отнася за чуждици, и за това, че могат да се пишат по всякакъв начин, защото не са вписани никъде.Първоначално написано от vikipf
Те това е коментара, бе мама му стара... БРАВО! Сега ако някой те цитира и пак проведе спор... вече е трагично.Първоначално написано от vikipf
Много честен човек съм,
обичащ най-доброто,
не ми липсват нито жени, нито пари, ни любов.
Яхнал коня си,
през пустинята вървя,
звездите и луната ме напътстват на къде да вървя.
Дотук добре...но нали се сещаш, че като я няма в българския правописен речник, никой няма право да ти брои за грешка дали го пишеш с "ъ" или "а", защото просто думата не съществува в българския книжовен език, ако е така изобщо...Но нямам речник да проверя... така че всеки си я пише както иска, докато в във фиологичния факултет към БАН не и намерят мястото.Първоначално написано от vikipf
![]()
Абе ти знаеш ли, че на някои думи значението се променя с промяната на ударението? МЕтал и МетАл? Има разлика май? Или поне аз така си мисля...И това, че в някоя енциклопедия са го написали така - няма лошо. Покажи ми го в правописния речника на българския език. Тогава можеш да ми кажеш кое е правилно, кое грешно. До тогава - всеки си го пише както си поиска...Първоначално написано от Battlescarred
![]()
Първоначално написано от Lincheto
МетЪл е едно, метАл е друго... но и по 2-та начина става макар че метъл според мен е най- правилно.
Всяко вдишване е квадратче към теб...
http://www.google.bg/search?hl=bg&so...meta=&aq=f&oq=
МълчетеПише се с "ъ" Метал - Прочетете какво е
![]()
На мен изобщо не ми е неудобно, просто ми е много смешно как отбивате темата с идиотски въпроси. След като го няма в правописния речник - всеки си го пише както си иска. Като се появи там ---> тогава правете забележки.Първоначално написано от Battlescarred
Иначе на дубъл множественото число може да е и - дубли. Това се нарича епентеза-отпадане на гласни и това че в половината пространство го пишат грешно, не е мой проблем. Попитай учителя с и по български. Госпъл за прув път чувам, че има множествено число, но щом казваш....А требъл по същото правило както дубъл, може да стане и требли.
А това че нс теб не ти харесва, не е мой проблем - отиди и набий ония в БАН вместо да спориш тук. Те регламентират тези неща - не аз, ти, Бианка и т.н. А това, че не си вършат работата на време пак не е мой проблем.![]()