.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 11 от общо 11

Гадната задача ;/

Ама направо се излагам..

Докажете, че два триъгълника със съответни равни две страни и медиана към третата, са еднакви..след изпита, всичко ми изчезна от главата...
    ❝ Аз те моля, затвори очи,
    ти недей да плачеш, знам че те боли,
    от мойта стая бяла с безброй врати
    защо избяга?..❞

оО..реших я...delete
    защо избяга?..❞

Ае ако ти се разправя да напишеш решението, че ми стана интересно как се решава задачата.

Мега фен Аватара на elito0o0o0
    Град
    Galapagar
    Цитирай Първоначално написано от Eddie
    Ае ако ти се разправя да напишеш решението, че ми стана интересно как се решава задачата.
    Тфа е супер лесно ве
    Life's like a dick. It gets hard for no reason. :\

Супер фен Аватара на Sarafina
    Град
    Пловдив
    Да, наистина е лесно. Направи си чертежа, отбележи си медианите, виж какво следва... разни признаци...

Единственият начин за който се сещам е да се изрази третите страни на триъгълниците чрез формулата за медианите, която мисля, се учи в 10 клас.

Иначе както предлагаш като начертая триъгълниците и съответно медианите им аз не мога да видя еднакъв ъглов елемент който да ползвам нито пък 3-та страна. Мисля че съм наясно с 4-те признака за еднаквости и затова съм леко объркан в случая, защото наистина не виждам съвпадение с нито един от тях.

Все си мисля, че има и друг начин освен първия който посочих по-горе.

Нека за триъгълниците АВС и А1В1С1 е известно, че АВ = А1В1; АС = А1С1; АМ = А1М1, където АМ и А1М1 са медиани съответно към страната ВС и В1С1(фиг.45) Върху лъчите АМ и А1М1 вземаме съответно точките D и D1 такива, че АМ = МD = А1М1 = М1D1
    Тогава АМС ВМ D (Іпризнак) защото АМ = МD, ВМ = СМ(АМ е медиана), АМС= ВМD (връхни ъгли).
    Аналогично и А1М1С1 В1М1D1. От еднаквостта на триъгълниците следва, че АС = ВD и А1С1 = В1D1, следователно АС = ВD = А1С1 = В1D1
    Разглеждаме АВD и А1В1D1 По условие АВ = А1В1, ВD = В1D1 (от горните разглеждания и от АD = 2АМ, А1D1 = 2 А1М1 следва че АD = А1D1 Тогава АВD А1В1D1 (по ІІІ признак)
    По аналогичен начин се доказва, че АDС А1D1С1 От последните две еднаквости на триъгълници следва, че DАВ = D1А1В1 и DАС = D1А1С1 Тогава САВ = С1А1В1 (сбор от равни ъгли). По първи признак АВС А1В1С1 защото АВ = А1В1, АС = А1С1 и САВ = С1А1В1

http://www.math10.com/bg/geometry/2-3-priznak.html
    защо избяга?..❞

Повече от фен Аватара на sl0w
    Цитирай Първоначално написано от elito0o0o0
    Цитирай Първоначално написано от Eddie
    Тфа е супер лесно ве
    Лесно е за някой !

някоЙ
    защо избяга?..❞

BrainlessROCKBABY благодаря много, че отдели време да напишеш решението. Сега като го видях се сетих, че много отдавна в училище сме я доказвали, но уви позабравил съм малко нещата.

Голям фен Аватара на tanchu
    Град
    Пловдив *
    Цитирай Първоначално написано от BrainlessROCKBABY
    оО..реших я...delete
    а вие си пишете и пишете..

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си