- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- математици вие сте :)
Сега искам и аз да питам за едни задачи по математика за 12 кл..![]()
1 зад - Дадена е правилна триъгълна пирамида ABCM с основен ръб AB=6√3 см и околен ръб MA=10 см. Намерете дължината на перпендикуляра, спуснат от точка M към равнината на триъгълника ABC. (Трябва да се получи 8 см)
2 зад - Основата на триъгълна пирамида ABCD е правоъгълен равнобедрен триъгълник ABC (като ъгъл ACB=90 градуса) и DC е перпендикулярна на равнината (ABC). Намерет ъгъл ADB, aко AB=9√2 см и CD = 9 см. (Трябва да се получи 60 градуса)
3 зад - Разстоянията от точките A и B до дадена равнина са 1 см и 3 см. Намерете синуса на ъгъла, който правата AB сключва с равнината, ако AB=5 см. (Трябва да се получи 2/5 или 4/5)
4 зад - Дадена е отсечката AB=5√3 см. Разстоянието от точка A до равнината Алфа е 7,5 см, а ъгъл (AB,алфа)=60 градуса. Намерете разстоянието от точка B до алфа. (Трябва да се получи 15 см или В лежи в равнината)
5 зад - Дадена е триъгълна пирамида ABCM с основа равностранен триъгълник ABC със страна 3 см. Ръбовете МА, МВ, МС сключват с равнината (АВС) ъгъл 30 градуса. Намерете разстоянието от точка М до равнината на триъгълника. (Трябва да се получи 1 см)
Която и да ми решите все ще ми е от полза! Благодаря предварително!![]()
Човек разбира какво е имал едва, когато го загуби !!!