- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Избираме тема за втория форумен дебат/спор. До 20:00 часа!
Паранормалното. Мит или Истина?
Убийството трябва ли да се наказва с убийство?
За и Против живота в България. Има ли перспектива или не? Всичко за страната.
Има ли красота? Съществуват ли красиви и грозни? Еднакви ли са хората?
За и Против интегрирането на хората от ромски произход.
За или Против провинцията?
Наркотиците. Начин на живот или Болест?
Разделения и Дискриминация. За или Против?
Изпреварихте темата със спора, но няма лошо. Лично на мен тази тема ми е втръснала, пък и си имам изградено мнение, което едва ли може да се промени.
Може да пробваме с теми, не толкова фундаментални, а с някои, които отразяват части от днешния ни живот.
Audio ergo sum
Предвид, че антрополозите и социолозите са имали доста време да изследват, а също така има и предоволно количество информация, ми е интересно, защо още се прелива от пусто в празно и се поддържа една явно нефункционираща система на социални помощи?Първоначално написано от hottie
И друго - една птичка пролет не прави! Решения, които помагат за интеграцията на няколко десетки просто нямат перспектива.
Искам да видя статистиката за раждамостта. Ако може и една статистика за броя на етническите турци в България и тяхната раждаемост. Все пак не е тайна, че доста от циганите се определят на турци.
Grumpy old madman
Така е - някои от ромите се определят като турски цигани, други само като турци като изрично правят разлика между двете.
И тук си прав, че е много трудно да се разграничи кой е турчин, българин, циганин. Защото самите роми, както знаем са разделени на 5 групи, като всяка група се откроява.
Относно разждаемостта - това са данни на НСИ, ще се поровя да ги намеря по-късно. Също ще поразпитам и за турците да видя какво мога да намеря.
А връзката с антрополози и социолози и изпълнимостта на целите е съвсем друга тема. Едните правят едно, другите друго. Никаква координация. Пък и има както добри изследователи, така и много заблудени.
Гласуването ще бъде спряно в 20:00 часа. Ще бъде направен скрийншот, за да се видят гласовете.
При положение, че имаме еднакви гласове, ще бъде направена 'фаст анкета', събираща темите с най - висок и еднакъв резултат. Гласуването ще продължи един час.
В случай, че до този един час пак имаме равен резултат, ще се чака 'голден вот'. Това ще е първият и последен вот за дадена тема.
Пример:
Темите са Тема1 и Тема2 с по 10 гласа. Някой влиза и прави темите Тема1 - 11 гласа, Тема2 10 гласа, то веднага се приема Тема1 за предстояща на дебата.
Поздрави.![]()
ULTRA VIOLENT SKIN BLOCK!
аз гласувах за последното
а кои ще са участниците?![]()
http://www.facebook.com/pages/Im-you...43163692376341 < Страницата ми във Фейсбук
Само този, който е спал в на баба Ванга картофите знае!Първоначално написано от ameli
Ще направим тема за записване след 12 мин.![]()
Canis_Dirus:
Въобще не успях да се ориентирам добре в сайта на НСИ, но ето нещо интересно, ако искаш му хвърли едно око.
Иначе специално на стр. 26
www.osf.bg/downloads/File/RomaGuideFinal.pdf+%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82% D0%B5+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80% D0%B8%D1%8F&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg]ЕТО ТУК[/url]
OK. А как да приема на сериозно текст, които ми натяква, че циганите и ромите били различни неща?Първоначално написано от hottie
Че от цигани до цигани има разлика ми е ясно. Че и самите цигани смятат бившите катунари за по-долно качество хора ми ясно.
Обаче думите "с еди-какво-си самосъзнание" са такава гениална глупост. Те фактически определят етноса на хората според това, как те самите се определят. Е сори, ама аз ако се определя като китаец социолозите ще са длъжни да ме впишат като такъв. Обаче дали ще съм действително китаец? На принципа на своодното самоопределение в Австралия има етническа група джедай. Тях как ли ги интегрират...
Та затова тия данни не струват и хартията на която са отпечатани.
Grumpy old madman
Факт е, че цигани и роми са различни понятия. Аз съм съгласна с написаното и моя опит ме е накрам да се съглася.
Относно това как социологизте/антрополозите вписват ромите е нормално да се прави така. Няма как чисто методологичски, защото ако те имат документи никъде не е вписано какви точно са те. Няма как да се докаже. Поради тази причина дългите теренни проучвания сред ромите показват кой какъв е.
Отиваш например във Филиповци и го питаш - "добре, кажи ми сега ти като какъв се самоопределяш?"
Той ще ти отговори примерно, че е турски циганин или ако щеш българин. Какво следва... Продължаваш да го разпитваш за родители,деца, баби и т.н. и остановяваш дали всъщност те лъже или не, като един въпрос го задаваш по 10 различни начин, за да разбереш истината. След което ако решиш отиваш при неговите близки и т.н. И все пак нека се има предвид, че е една махала хората са групирани. В една част от махалата ще са турците, в друга част българите, в трета турските роми, четвърта не знам си кои си. Те не се смесват.
Това вече са чисто методологически тънкости, които се прилагат не само сред ромите, ами и сред много други общества в света.
За или Против провинцията?По тази тема също би станал добър дебат.
Той ще го научи,ти пък ще го научиш него,аз ще те науча тебе,онзи пък ще научи мен-благословен да бъде този ден,когато всеки заблуден от лъча на познанието бъде озарен.
И на тази тема ще и дойде времето, но хайде да направим един дебат сега по тази, която е в момента.![]()