- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Имам 2 въпроса по английски
хах човек как ги помниш тия неща бе ;дд напрао ти се кефя ;д аз го говоря английския доста добре, ама някой ако ме пита за такива правила ще седя и ще се чудя как да му ги обясня ;> кефиш ме, идол си ми ! :ддПървоначално написано от amk933
Първоначално написано от lubomirky
Долу лапите! Тва си е моя любимец!
amk933 някой знаменит ден може и да се срещнем с тебе
![]()
на сватбата ни сигурноПървоначално написано от BePoHuKa
![]()
![]()
Аааа не!Първоначално написано от JCoutureJunkie
![]()
Who означава който, която
Whom на когото
пример:
She is the girl who studies Chinese.
She is the girl whom I gave my Chinese book.
Надявам се да съм ти помогнала!![]()
Whom не е само на кого, ами и кого.
I worship my parents.
Who worships my parents? -> I.
Whom do I worship? - my parents.
Вторият въпрос може да бъде и с Who, но формалното и по-стилното е whom.
Има случаи обаче, в които whom не може да бъде заместен с who:
To whom do these clutches belong? - когато има предлог задължително е с whom. Whom в случая може да се избегне само, ако се преструктурира въпроса така:
Who do these clutches belong to? Но, това в моето училище, където английски си е както български в бъллгарското, ще се брои за грешно, защото въпрос е крайно нежелателно да завършва с предлог. В българското се признава. Но дори и така написано пак по-правилното е Whom do these clutches belong to?
Още една ситуация подобна на горната, но съобщително изречение:
Mr. Smith, to whom I gave my wallet, vanished mysteriously on Monday. Може да стане --> Mr. Smith, who(m) I gave my wallet to, mysteriously vanished on Monday. Първият вариянт е много по-сигурен, стабилен и стилен.![]()
До пича дет е написал че английския е тъп език, май ти си тъп!
Това е може би най-богатия език в света..в такъв смисъл за 1 дума има 3-4 синонимни думи да не кажа за някои думи и повече!![]()
Да живее Ф1 и Фернандо Алонсо!!