- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Физика, 9 клас
Здравейте на всички физици и не толковаЗначи, изключително ме притеснява една задача... От учебника по физика е, брат ми е мързел, не иска да я реши, а аз уж съм добра по математика... реших, че и физиката я разбирам, но уви... Мисля, мисля... нищо не мога да измисля. Та задачата е на страница 24, задача 3 след урока, от учебника на Булвест 2000. Та ето я и нея:
В точка М от еднородно електростатично поле с интензитет Е = 1.10*5 V/m попада електрон с кинетична енергия Eк=3,2.10*-16 J, който се движи по посока на силовите линии на полето. В точка N кинетичната енергия на електрона намалява 2 пъти. Пресметнете разстоянието d между двете точки.
Отговор: 0,01m
ПомощАко трябват формули, кажете
![]()
ии аз искам да попитам някой ако може да я решии ..![]()
Еdward Maya- This is My life . . !![]()
Съжалявам, че чак сега пиша, вие вече може би сте успели да я решите, но все пак заповядайте:
Дадено:
Е = 1.10*5 V/m = const. (за максимална точност отбелязваме, че интензитетът е постоянен, т.е. е константа)
q = -e = -1,6.10*-19 C (зарядът на електрона е равен по стойност на елементарния електричен заряд e = 1,6.10*-19 C; отчитаме и отрицателния знак)
Eк1 = 3,2.10*-16 J (това е началната кинетична енергия в т.М)
Eк2 = Eк1/2 (това е крайната кинетична енергия на електрона в т.N).
Да се намери:
d = ?
Решение:
В задачите, в които е включена кинетична енергия, най-често използваме формулата, според която изменението на кинетичната енергия е равно на изменението на електричната потенциална енергия на заряда. Тоест:
^Eк = ^W (с ^ имам предвид "делта" - изменение)
Eк2 - Eк1 = W2 - W1 (предполагам знаете, че с W се означава електричната потенциална енергия)
Изменението на електричната потенциална енергия пък е равно на произведението от големината на заряда и напрежението (което пък представлява разликата между потенциалите между двете точки M и N). Ето формулата:
^W = q.U, която в нашия случай изглежда така:
^W = -e.U (във формулата за електрична потенциална енергия се отчита знакът на заряда! )
И така се получава следното:
Eк2 - Eк1 = q.U = -е.U
Eк2 - Eк1 = Ек1/2 - Ек1 = - Ек1/2
Дотук се получи, че:
-Ек1/2 = -e.U
Последната формула, от която имаме нужда, е за връзката между интензитет и напрежение (подсказано ни е, че трябва да я ползваме, още с мерната единица за интензитет V/m, която идва точно от тази формула):
U = E.d
И сме почти на финала на "битката" с тази задача:
-Ек1/2 = -e.E.d /.(-1) - умножаваме и двете страни на равенството с -1, за да обърнем знаците, откъдето:
Ек1/2 = e.E.d и изразяваме разстоянието, т.е. получаваме буквения отговор на задачата:
d = Eк1 / (2.e.E)
Заместваме и се получава отговорът d = 10*-2 m = 0,01 m.
Това е задачата. Описах я може би прекалено подробно, но се надявам да я разберете.
Леле, златна сиТака и не успяхме да си я решим, та мерси ааадски много!!!!!!!!
![]()
Аз се чудя що нямам такова чудо в учебника, пък то моя бил за 8 клас, 'щото съм в езикова.![]()
Първоначално написано от ef4etyYy
![]()
![]()
![]()