.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 9 от общо 9

Физика, 9 клас

Здравейте на всички физици и не толкова Значи, изключително ме притеснява една задача... От учебника по физика е, брат ми е мързел, не иска да я реши, а аз уж съм добра по математика... реших, че и физиката я разбирам, но уви... Мисля, мисля... нищо не мога да измисля. Та задачата е на страница 24, задача 3 след урока, от учебника на Булвест 2000. Та ето я и нея:

В точка М от еднородно електростатично поле с интензитет Е = 1.10*5 V/m попада електрон с кинетична енергия Eк=3,2.10*-16 J, който се движи по посока на силовите линии на полето. В точка N кинетичната енергия на електрона намалява 2 пъти. Пресметнете разстоянието d между двете точки.
    Отговор: 0,01m

Помощ Ако трябват формули, кажете

ии аз искам да попитам някой ако може да я решии ..
    Еdward Maya- This is My life . . !

Град
    Пловдив
    Съжалявам, че чак сега пиша, вие вече може би сте успели да я решите, но все пак заповядайте:

Дадено:
    Е = 1.10*5 V/m = const. (за максимална точност отбелязваме, че интензитетът е постоянен, т.е. е константа)
    q = -e = -1,6.10*-19 C (зарядът на електрона е равен по стойност на елементарния електричен заряд e = 1,6.10*-19 C; отчитаме и отрицателния знак)
    Eк1 = 3,2.10*-16 J (това е началната кинетична енергия в т.М)
    Eк2 = Eк1/2 (това е крайната кинетична енергия на електрона в т.N).

Да се намери:
    d = ?

Решение:
    В задачите, в които е включена кинетична енергия, най-често използваме формулата, според която изменението на кинетичната енергия е равно на изменението на електричната потенциална енергия на заряда. Тоест:
    ^Eк = ^W (с ^ имам предвид "делта" - изменение)
    Eк2 - Eк1 = W2 - W1 (предполагам знаете, че с W се означава електричната потенциална енергия)
    Изменението на електричната потенциална енергия пък е равно на произведението от големината на заряда и напрежението (което пък представлява разликата между потенциалите между двете точки M и N). Ето формулата:
    ^W = q.U, която в нашия случай изглежда така:
    ^W = -e.U (във формулата за електрична потенциална енергия се отчита знакът на заряда! )
    И така се получава следното:
    Eк2 - Eк1 = q.U = -е.U
    Eк2 - Eк1 = Ек1/2 - Ек1 = - Ек1/2
    Дотук се получи, че:
    -Ек1/2 = -e.U
    Последната формула, от която имаме нужда, е за връзката между интензитет и напрежение (подсказано ни е, че трябва да я ползваме, още с мерната единица за интензитет V/m, която идва точно от тази формула):
    U = E.d
    И сме почти на финала на "битката" с тази задача:
    -Ек1/2 = -e.E.d /.(-1) - умножаваме и двете страни на равенството с -1, за да обърнем знаците, откъдето:
    Ек1/2 = e.E.d и изразяваме разстоянието, т.е. получаваме буквения отговор на задачата:
    d = Eк1 / (2.e.E)
    Заместваме и се получава отговорът d = 10*-2 m = 0,01 m.

Това е задачата. Описах я може би прекалено подробно, но се надявам да я разберете.

Леле, златна си Така и не успяхме да си я решим, та мерси ааадски много!!!!!!!!

Град
    Sофiiя City xD
    и аз съм 9. клас, що не уча такива шитове? не че ги искам де

Срива не се състои в това да паднеш, а в това да не се изправиш.

Аз се чудя що нямам такова чудо в учебника, пък то моя бил за 8 клас, 'щото съм в езикова.

Град
    Sофiiя City xD
    Цитирай Първоначално написано от stealthyGirl
    Аз се чудя що нямам такова чудо в учебника, пък то моя бил за 8 клас, 'щото съм в езикова.
    мии да и аз е не е лесно да си тъп бее

Срива не се състои в това да паднеш, а в това да не се изправиш.

Град
    в света на приключенията ..
    Цитирай Първоначално написано от ef4etyYy
    не е лесно да си тъп бее [/color]

никога не съм харесвала физиката

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си