- Форум
- Новини и съобщения
- Новини и съобщения
- Грипна епидемия в цяла България
Грипна епидемия в цяла България
06 ноември 2009 / News.dir.bg
Днес Министерство на здравеопазването обявява Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности, съобщиха от ведомството.
В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия.
Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.
Грипната ваканция ще засяга само училищата, а за детските градини ще се решава за всеки случай поотделно, заяви здравният министър Божидар Нанев, цитиран от БТА. Според него не е необходимо на този етап да се затварят висшите учебни заведения, дискотеки и кина в София.
Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има обаче задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.
Божидар Нанев увери, че болниците и лекарите в столицата са готови да посрещнат по-голяма грипна вълна. Имало възможност за разкриване на нови легла в лечебните заведения.
Здравният министър обаче не се ангажира кога у нас ще започнат да пристигат първите противогрипни ваксини срещу новия вирус A(H1N1). Зависи какви са наличностите, които ще ни предложат производителите. Повечето страни са заявили и заплатили предварително ваксината, подчерта министърът.
Той посочи, че България се е обърнала към европейския комисар по здравеоапзването и европейски страни, ако имат излишък, да ни го предоставят, преди да бъдат получени заявените по търговски път дози.
Ваксината не се използва масово в Европа, има държави, които са се отказали да я прилагат, отбеляза Нанев. Той посочи, че общо около 12 млн. лв. ще са нужни за антивирусни препарати и ваксина. Най-вероятно за ваксината ще бъдат необходими между 5 и 6 млн. За улесняване на процедурата по доставката й днес сутринта парламентът гласува промени в закона за лекарствените средства.
Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лева, съобщиха още от министерството. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а МФ ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.
Най-малко 5712 души в света са починали от свинския грип, обяви СЗО. У нас те от вчера са вече 6.
Мен ме интересува университетите още една седмица ли ще почиваме? Не че ме бърка да си ходя на лекции и без това нищо не правим..
Оф и мен такаПървоначално написано от mgxpower
![]()
Хубавото беше, че практиката ни е в болница и ни пуснаха от там, защото в отделенията е обявена грипна епидемия...
Ама на мен практиката не ми пречи... лекциите са ми в тежест.
А ако може и на работа да не ходим![]()
Май май ще си ходим от понеделник в унитата![]()
трЕбе си.Първоначално написано от mgxpower
![]()
Че задето имахме грипна... вися с отложени изпити и ще ми се стоварят тази седмица плюс 2-те контролни-казуси.
Да ти се не види и на неподходящото време за ваканция.![]()
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
За мен си беше суперизтърках си подметките на обувките от танцуване по дискотеки и обикаляне по барове и кафета
Някой може ли да каже кое му е свинското на тоя грим и защо се нарича свински ???![]()
![]()
и тия лекции чувам ще се заучават![]()
Първоначално написано от anichka12345678
![]()
Аз не му викам свински аз му викам A(H1N1) защото съм образован човек![]()
![]()
![]()
Личи ти по правописа.Първоначално написано от mgxpower
[size=7][b][u]fosse cos
Какво му е на правописа ми? Нещо искаш да се заяждаме ми се струва , а??Първоначално написано от Presley
Нищо й няма на правописа..има ти нещо явно на настроението и на характера![]()
Първоначално написано от bloodymirror
“I don’t know why I’m scared,
I’ve been here before,
Every feeling, every word,
I’ve imagined it all,
You’ll never know if you never try,
To forget your past and simply be mine” ♥ Adele
Точно така то от ранга ми трябва да става ясно , че съм момче ... и така де по темата никой не каза ще се заучават ли тия пропуснатите лекции???Първоначално написано от LoveRetroMusic
Право ли учиш?Първоначално написано от sh3_1s_7h3_0n3