здр хора аз съм този,който е пуснал темата и сега вижте аз ходих на един 7-дневен курс в център "Дар" и там ни обясниха да правим едни упражнения,които са комбинация от методите на вси4ки досега познати у4ени като Норбеков,Бейтс и др, и те се оказаха некви мн прости само гледане в краи6тата на погледа са основните максимално налчво и надчсно,нагоре и надолу,също и едно друго въртене на очите като циферблата на часовник и ето още едно което са ми казали има огромен ефект ама трябва да се внимава с него понеже яко натоварва представлява:
1.вкосяване на очните ябълки в междувеждието май че така се казваше това място и после сменяте фокуса към наи-отдалечената точка
2.вкосяване на очните ябълки този път в основата на носа и после смяна на фокуса пак към най-отдалечената точка
3.вкосяване на очните ябълки на върха на носа и после пак смяна фокуса към най-отдалечената точка
и това е последното упражнение прави голямо напрежение в очите то те очите са просто мускули като всички други и идеята е тези мускули да заякнат защото оттова,което съм разбрал късогледство и далекогледство са получени от простата причина че очните ни мускули са просто отслабнали и да знаете очилата са изключително вредни вярно казват че чрез слагането на очила ще спрем влошаването на зрението ни но става точно обратното диоптрте сами растат понейе самите очила представлчват заместители на очите те са като патерици за очите както хората,които са си счупили нчкои крак и са с патерици те няма да могат да ходят нормално ако не махнат патериците,същото е сус очите и очилата,разбрах,че очилата тъй като не сточт плутно в една поза на лицето те по този начин зкривяват ъгъла под който ретината фокусира и зрението се влошава още повече повярвайте ми аз от 1,2 седмици не нося очила само ги слагам само вув ситуации,при които се налага а съм с диоптер -3.75 също и със астигматизъм и повярваите ми аз ги правя тези упражнения от 2 седмици и вече като сложа очилата за некъде към половин един час чувствам раздразнение в очите счкаш очите ми казват че не ги искат тези проклети очила ,а както знаете щом се чувства болка като се носят очилата за известно време значи че диоптрите на очите са паднали поне такъв ефект има в/у мен и ще продължавам да ги правя тези упражнения докато напълно мъглявината изчезне от очите ми