.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 12 от общо 12
    Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave

Има ли истина в тази теория

Юношеска възраст /12 - 19 години/.

Този възрастов период има най-важно значение в разбирането на Ериксон за човешкото развитие, като интересът му очевидно е пряко свързан със собствената бурно и драматично прекарана юношеска възраст.

Социалното качество, което трябва да се изгради през този период, за да продължи нормалното развитие на психиката, е централното /главното, най-важното/ качество на човешката психика, а именно чувството за "идентичност", или "его-идентичността".

Ако тази пета поред криза не бъде преодоляна от младия човек и не се изгради "его-идентичност", най-вероятното качество на психиката, което се появява към края на юношеската възраст, е "смесване на социалните роли".

През този период юношата се сблъсква с много нови социални
    изисквания и роли, като развитието на психиката се изразява в тяхното усвояване.

Младият човек трябва да събере /"интегрира"/ в един образ всички знания за себе си /като син/дъщеря, ученик, спортист, музикант и т.н./, и този събирателен образ представлява неговата "идентичност". Т.е. "идентичността" съдържа в себе си изминалото развитие на личността, а също и предстоящото /бъдещо/ развитие, което логично произтича от вече осъщественото развитие.

Чувството за идентичност /т.е. същността на психиката/ приема
    формата на отговори на въпросите "Кой съм аз?", "Какво се променя в
    мене?", "Какъв ще стана по-нататък?".

Ако пред процеса на "интегриране" на многото образи за себе си в един цялостен образ на собствената "идентичност" има някакви
    препятствия /или конфликти между отделни психични структури/, тогава това множество от образи не може да се обедини в една "идентичност", и се появява "смесване на ролите" /смесване на образите, "криза на идентичността"/.

"Кризата на идентичността" се изразява в затруднения на младия
    човек да си избере професия или да продължи образованието си, чувства на безполезност, неприспособеност, отчужденост.

Освен това, за да не настъпи "криза на идентичността", собствената "идентичност" /т.е. възприемането на себе си, образът за себе си/ трябва да съответства на образа, който другите хора имат за конкретния човек. По този начин индивидът запазва своята вътрешна цялост, тъждествености увереност в себе си.

И тъй като процесът на намиране на собствената "идентичност" е
    продължителен /предполага изпробването на различни социални и
    професионални роли докато човек най-после намери подходящата за него/, обществото предоставя определено време на младите хора за намиране на своята "идентичност". Това предоставяно от обществото време /"отсрочка"/ Ериксон нарича с думата "психосоциален мораториум", като в технологично развитите страни той има различни форми: например висшето образование, скитничеството, повишената възприемчивост към усвояването на различни религиозни и идеологически схеми, изпробването на алтернативни форми на брак и семейство, и др.

Най-главният компонент на собствената "идентичност" е
    "верността" на своите обещания и привързаности.
    По теорията на Ерик Ериксън, постфройдист.
    Вие изградихте ли си "его-идентичност" вече?
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Мега фен Аватара на EarthShaker
    долу горе май

размислих: по-скоро не.

Супер фен Аватара на LoveRetroMusic
    Град
    Dreamland
    Не, то ми е и рано де.
    “I don’t know why I’m scared,
    I’ve been here before,
    Every feeling, every word,
    I’ve imagined it all,
    You’ll never know if you never try,
    To forget your past and simply be mine” ♥ Adele

Ах, тази психология на развитието в детско-юношеска възраст. Да живее Иван Димитров олеее

Не знам дали съм изградил его-идентичност. Надявам се да съм хахахах

Темата е интересна,къде мога да прочета нещо съществено?В Гугъл намирам само общи приказки.

хм.. мисля че аз съм си изградил всичко изброено в статията съм го направил
    Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!

^ 'псилютен дебил си...

дебил е баба ти бе лайно миризливо!
    Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Цитирай Първоначално написано от Liar
    Темата е интересна,къде мога да прочета нещо съществено?В Гугъл намирам само общи приказки.
    тези неща ги няма в интернет.

Трябва да потърсиш христоматии по психология на личността, или някакви книги за психоанализа.
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Мега фен Аватара на bloodyF
    Град
    Heaven
    това го учихме по психология

и не,не съм изградила никаква идентичност мисля
    Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./

Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Цитирай Първоначално написано от Liar
    тези неща ги няма в интернет.

Трябва да потърсиш христоматии по психология на личността, или някакви книги за психоанализа.
    А да ми препоръчаш нещо конкретно?

Цитирай Първоначално написано от padnaloblak
    дебил е баба ти бе лайно миризливо!
    аххахах
    не дебил, ами не знам к'во...
    Богатите също плачат, но е по- добре да плачеш в лимозина, от колкото в градския транспорт.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си