.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 40

Задължителна ли е личната карта след 14?

Или по желание?

Цитирай Първоначално написано от eliyiy
    kato mi kazva6 ima6 infekciq pone mi obqsni kakva e tazi infekciq.

Не е задължително да си я изкараш сега.

Аз по принцип знам, че задължителна става чак след 16 год, а една от моя клас вика, ако не си изкарам до 3 месеца след рд-то /които минаха/ глобявали с 50 кинта.

Град
    Варна
    Aз пък знам, че е задължително максимум 1-2 месеца след навършването на 14 годишна възраст да подадеш документи за издаване на лична карта.

Мега фен Аватара на Mi6inka
    Цитирай Първоначално написано от Bimmer
    Aз пък знам, че е задължително максимум 1-2 месеца след навършването на 14 годишна възраст да подадеш документи за издаване на лична карта.
    аз също И си имам лична карта от 14 годишна

Извинявам се за грешката ми по - горе .
    Личната карта по закон е основен идентификационен документ за самоличност, валиден на територията на България или на друга държава съгласно международни договори. С нея всеки български гражданин има дори право да напуска страната и да се завръща с нея през вътрешните граници на България с държавите-членки на Европейския съюз. Затова и изискванията спрямо нея са строги. Точно толкова, колкото и за вадене на международен паспорт.
    В закона за българските документи за самоличност изрично е определено, че "всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта". Това става чрез законните представители, които в огромната част от случаите са родителите. Те подават заявлението за издаване на личната карта на детето. Това се прави в съответното районно управление на МВР, в т. нар. паспортни служби. Документите се дават в управлението по постоянен адрес. Трябва да се носи и удостоверение за раждане на детето - оригинал и копие. Самото дете задължително трябва да присъства.
    Добре е заявлението да се подаде и от двамата родители. То е типово, по образец и може да се купи от самите служби. Струва 50 стотинки. Към него трябва да се приложат и снимки на детето, спрямо които има специални изисквания.
    Издадените лични карти на 14-годишните са валидни 4 години и са безплатни.
    Необходимо е да се знае, че ако родителите не поискат и не подадат заявление за лична карта на детето си в срок, се глобяват от 20 до 150 лева.
    И тук идваме до втория въпрос. Според официалните указания на МВР заявленията за издаване на документ за самоличност се подават лично, а за издаването на паспорт на малолетни и непълнолетни - в присъствието на родителите, настойниците и попечителите. Ако някой от тях не може да се яви, се представя нотариално заверено изрично съгласие. Допуска се подаване на заявление от друго лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно и заверено от нотариус заявление.
    Това означава, че дори и родителите да са разведени, най-чист е вариантът, в който и двамата отиват в съответната паспортна служба. Единственото изключение би било възможно, ако единият родител е лишен от права. Ако това обаче не е налице, то и двамата след развода си запазват родителските правомощия. Просто съдът възлага упражняването на родителските права на единия, защото има пречка за едновременното им осъществяване и от двамата. Но техните правомощия се запазват и съществуват в правния мир. Макар и примерно детето да живее при единия, а другият да плаща издръжка. С бракоразводното решение съдът може да каже, че примерно единият ще се разпорежда с имуществото на детето, а другият с възпитанието. Варианти много. Но така или иначе двамата имат равни юридически права и отговорности.
    Затова е най-добре и майката, и бащата да подадат заявлението. Ако единият не може или пък други причини налагат отсъствие - например не искат да се виждат родителите, то тогава просто този, който няма да отиде, ще даде нотариално заверено съгласие. И то ще се представи пред съответната паспортна служба. Разбира се, може да се пита в съответната паспортна служба дали ще приемат документите, ако детето отиде само с единия родител.
    Гореописаното трябва да важи с пълна сила и при вадене на международен паспорт на детето. Тук също се подава заявление, което се купува от паспортната служба срещу 50 стотинки. Пак са необходими снимки на детето. Между 14 и 58 години при обикновена поръчка таксата е 30 лв. И тук важи тезата, че е най-добре в паспортната служба да се явят и двамата родители. Ако някой не може - просто се представя неговото нотариално заверено изрично съгласие.

Град
    Варна
    Съученичката ти е напълно права

Пусни ръката на мама и ше видим колко струваш
    Спри да слугуваш и спри да се надуваш
    Филията не е само с cash-има и мноо болка
    За тва обаче няма как да чуеш в поп-фолка
    Горе главата хора...

Мега фен Аватара на teenems
    Ем доколкото знам - ДА!
    JUDGE ME
    & i'll prove you wrong.

Повече от фен Аватара на smiLexaga1n
    Град
    in y0ur dreams xdd
    Задължително е! Четох закона поне няколко пъти , защото и аз преди 3 месеца навърших 14.. и пишеше, че ако картата не се извади до 1 месец след навършването на 14 години, ще има глоби от 20 до 150 лв. За това прави си сметка и бързо до мвр .

Loko Sofia
    Manchester United

Супер фен Аватара на viksit0y
    Град
    Варна
    мисля, че да ..
    Живея живота си,с усмивка минавам през дните.. Живея живота си,не раздавам безплатно сълзите..

Мега фен Аватара на teenems
    Цитирай Първоначално написано от smiLexaga1n
    Задължително е! Четох закона поне няколко пъти , защото и аз преди 3 месеца навърших 14.. и пишеше, че ако картата не се извади до 1 месец след навършването на 14 години, ще има глоби от 20 до 150 лв. За това прави си сметка и бързо до мвр .

Мда .
    Аз като ходих да си правя и пишеше :
    Че до 1 месец трябвало да се направи .
    Една приятелка си направи на 14 год. и 11 месеца някъде и нямало глоба
    Ама тя е в по-забутан град и знам ли
    JUDGE ME
    & i'll prove you wrong.

Мерси

Супер фен Аватара на Sintya
    Град
    Is 'ur choise
    Цитирай Първоначално написано от Mi6inka
    Цитирай Първоначално написано от Bimmer
    аз също И си имам лична карта от 14 годишна
    И аз. Мисля, че е задължителна.

Мега фен Аватара на elito0o0o0
    Град
    Galapagar
    Задължителна е!
    Life's like a dick. It gets hard for no reason. :\

Мега фен
    Град
    Earth...

Re: Задължителна ли е личната карта след 14?

Цитирай Първоначално написано от TykaSePisheNick
    Или по желание?
    ако ти се плаща глоба.. не...

Град
    In the middle of Nowhere
    Не знам,аз тогава толкова много исках лична карта,че още на рождения ми ден накарах баща ми да отидем до мвр-то
    Imagine smoking weed in the streets without ... cops ..

Мега фен Аватара на PurpleDream
    Град
    ....in the rain...
    Цитирай Първоначално написано от g0sheto94
    П.С.Аз още нямам лична карта, а съм на 15.До сега никой не ме е глобявал
    като отидеш да си правиш ще те глобят...
    Залагате ли?! Спечелихте ли?!
    Че аз умирам, а вас ви презирам!

Мега фен Аватара на elito0o0o0
    Град
    Galapagar
    Цитирай Първоначално написано от g0sheto94
    Що не поизчакате малко нали от другата година (март ли месец беше) ще въвеждат биометричните данни. Защо не изчакаш няколко месеца?

П.С.Аз още нямам лична карта, а съм на 15.До сега никой не ме е глобявал
    Ще те глобят ,ако отидеш сега да си я вадиш.. Ти какво си мислиш? Че ще те преследват да те глобят ли ?
    Life's like a dick. It gets hard for no reason. :\

Глоба за късно изкарана карта баща ми не е плащал, но затова пък му натресоха друга.

мхм задължителна е
    It's nothing so sexy, hot like you
    Nobody's moving the way that you do
    You driving me crazy..

Голям фен Аватара на CrAzYanDlaZy
    Град
    марс
    естествено, че е задължителна! Имаш срок 1 месец, след като навършиш 14 и след това ако те засекат, че не си изкарала те глобавят ... с колко фр стана така

Супер фен Аватара на Jus7DreamBoy
    Никой ама абсолютно никой не може да ми вземе 50 лв че нямам лична карта ако иска и Бате бойко да дойде ... и аз не съм си вадил след 14 чак на 16 ...
    СПАМ - Само Пиша Ама без да Мисля
    Голям лаф, дребни пари и мек х*й всеки може да извади!
    Това, че се пъчиш, не значи, че са ти големи циците!!!
    Таралежът е птица упорита, не го ли ритнеш - не полита.

Супер фен Аватара на aloveyou
    Град
    Русе
    Доколкото знам е задължително
    Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
    Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
    Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

Град
    BurgasS
    Да.

Град
    your mind,your body and your soul
    Да бе да .Аз като бях на 16 чак си я изкарах и не са ме глобявали.Само писах на един лист обяснение защо съм си я изкарала чак сега и то лелката ми диктуваше какво да пиша.
    Wouldn't life be perfect if mondays were fun, junk food didn't make you fat, girls didn't cause so much drama, guys weren't so confusing and all alcohol was free...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си