- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Кръвна група
В отрицателна. С тоя Rh фактор ще има да си късам косите, ако бременея от пич Rh+...
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Това, което аз си спомням е, че при майка с отрицателен резус фактор, ако носи дете с положителен резус фактор, се получава несъвместимост, при която организмът на майката може да развие антитела срещу детето, от там усложнения и евентуална смърт на плода.
За това, при родители с различен резус, обикновено при първа бременост, през първите три месеца майката се подлага на постоянно наблюдение, за да се види дали има опасност. При моите родители е така, майка ми е лежала първите 3 месеца с мен в болница.
Което ме подсеща, че е време да си проверя кръвната група.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Raybeez, проблемът е, когато бъдещата майка е Rh отрицателна, таткото е Rh + и бебето унаследи неговия фактор. Тогава при преминаване на еритроцити от плода в майката /по време на раждане или дори при аборт/ майчиният организъм синтезира антитела срещу нахлулите еритроцити /нормално ние, Rh отрицателните, нямаме циркулиращи антитела срещу Rh, както е с кръвногруповите антигени/. Това е причина при повторна бременност бебчо като се роди, да развие хемолитична анемия вследствие преминаването на антитела от майката /ако отново е Rh +/ и като последица от високите стойности на билирубина да се увреди мозъкът му.
Затова се прави профилактика на всички Rh+ жени, като им се поставя антиД ваксина- съдържанието й се свързва с навлезлите бебчови еритроцити и така майката няма възможност да реагира с образуване на антитела.![]()
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Абе родителите ми са А, пък в родилното са казали, че съм нулева (резус фактор мистерия).
все се каня да се тествам
Както каза LadyDi, ако майката е Rh- , а плода е Rh+ организма започва образуване на антитела, които с всяка следваща бременност се увеличават и могат да доведат до смърт на плода, но доколкото знам се инжектира някакъв серум, които ги неутрализира и не вредят по никакъв начин на бебето.
едит: докато съм писала мнението са ме изпреварили![]()
п.п май съм A+
Калпазанката си спомня по-добре от мен![]()
Провери и кой е баща тиПървоначално написано от w0sh
![]()
Еееееееееее, стига де! То бива хумор, ама толкова черенПървоначално написано от bulgarche
![]()
w0sh, всъщност е напълно възможно. Имам бледи спомени, че при родители с еднаква кръвна група (А & А, В & В) има вероятност детето да е с нулева кръвна група.
Виж, ако двамата ти родители бяха с нулева, а ти се беше пръкнал с А, В или АВ, тогава щеше да имаш основателни съмнения![]()
Вярно, мнооооооого вярно. Да живее генетиката!Първоначално написано от LadyDi
![]()
Моите родители и сестра ми са А+, но аз съм нулева.
А понеже на разбрах дали питането е за резус фактора или и по повод моя пост, ще си позволя да обясня. Освен антитела срещу положителния резус фактор, твърде вероятно е да има и т.нар. ABO несъвместимост. Ако майката е 0 кръвна група е възможно при 2-ра и н-та бременност да развие антитела срещу останалите кръвни групи. При комбинация между майка 0 и баща АВ, то детето може да е А или В. Т.е. може да се образуват антитела срещу кръвта на плода. Това също може да доведе до тежка жълтеница, анемия и да се наложи кръвопреливане. За жалост освен следене на антителата по време на бременността, друго не може да се направи. Чела съм, че при такива жени самото забременяване е доста трудно. Абе страхотии.
0 -
kogato re6a da bezdeistvam ni6to ne moje da me spre
Ако не му бях одрал кожата, щях да се усъмня.Първоначално написано от bulgarche
Няма защо да се съмняваш. Както писах и аз съм така. Но уроците по биология ми разясниха кога и как е възможно да се получи. Единственото неприятно реално е, че не могат да ми помогнат, ако ми се наложи кръвопреливане. Виж, ти ако имаш възможност да дариш кръв е добре. Моят дядо също е 0+ и на младини е дарявал 2 пъти годишно кръв.
родители с кръвна група 0 не би било възможно детето да е с различна от 0 кръвна група.
Интересно ще е какви резултати ще се получат...най-вече дали ще бъдат близки до (псевдо)официалнито разпределение за България, което намерих:
Група 0 - 32.1%
Група А - 44.1%
Група В - 15.4%
Група АВ - 8.1%
И още нещо, видя ми се интересно, макар че източника му не е достоверен или поне аз не знам за противното:
О - преди 40.000 години всички хора на Земята са имали само тази група! Това са били хората-ловци, преследващи антилопи и друго "месо" - и същевременно винаги нащрек и бягащи от хищниците. Събирали са плодове и корени.
(индианците 100%, черните африканци до 95%, ескимосите 54%)
А - появила се е преди 20.000 години. По времето, когато групи от хора започнали да отсядат на едно място, да си правят колиби, отглеждат домашни животни, отглеждат зеленчук. Започнали да се учат на съвместен и по-улегнал живот. Станали социални индивиди.
(най-много хавайците 61%, европейците до 45%)
В- появила се е преди 10.000 години всред хората, отседнали да живеят във високите и трудни за обитаване Хималаи. Научили се да преживяват при най-трудни условия на живот, да се задоволяват и с най-малкото. Организмът им се научил максимално да оползотворява храната - и станал устойчив на простудни заболявания. Това е групата на номадите.
(народите в Хималаите, татарите, унгарските цигани, араби, кореянци)
АВ - най-новата група, появила се преди 1000 години в Кавказ, чрез смесването на монголска номадска кръв (В) и европейско-кавказката кръв (А). Казват, че носителите на АВ са новите интелигентни хора. Носителите на тази група често страдат от ракови заболявания.
някои народи имат до 10% хора с тази група (България, Чехия, Естония, Япония)
източник: http://hardwarebg.com/forum/archive/...p/t-45421.html
А на мен ми бяха казали, че хората с група В страдат най-често от ракови заболявания.
Ще коментирам само с две думи- фенотип Бомбай.Първоначално написано от pitbullxx
Ами не точно- разпределението на раковите заболявания е различно. Например сред хората с кръвна група А по-често се среща рак на стомаха.Първоначално написано от LadyDi
![]()
Никаква идея.. как мога да разбера, между другото? (че ми се налага :/)
You got to work hard
For your dreams to come true
Got to keep the flame alive...
Ами отиваш в болницата или там кръвен център, каквото има и си пускаш изследвания.
Първоначално написано от detelina101