- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Физика...задънена улица :Х
Някой ще ми обясни ли какво е галваностегия,не успях да намеря нищо, а върху това може би ще ме оформят.Надявам се някой да ми съдейства![]()
Галваностегия искаш да кажеш. Чрез галваностегия покриват предметите със слой метал (обикновено злато, сребро и пр.) Позлатяване, посребряване,никелиране и т.н., така го знаеш най- вероятно. Използват се обикновено 2 анода, за да се постигне по- добро покритие.
Незнам точно как е термина доритогава отсъствах,и тези които са карали са се постарали да запомнят моята тема,в/у която ще ме изпита,но явно са ми предали грешно .Ако има някой допълнителна информация относно галваностегията моля ПОМОЩ!
![]()
Жал ми е за теб и за мен,и за всички,които и понятие си нямат от тая физика и от химията.........![]()
![]()
![]()
Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!
Осъдени души......ооохх човек да се смее ли да плаче ли
![]()
Знаеш ли изобщо какво е електролиза, за да знам как да ти го обясня, за да можеш да ме разбереш?![]()
Да,това е учено, мисля от 10 клас,сега го преговарям,добре е да е по достъпно обяснението като за бавнозагряващите,но ще съм благодарна и дори и да е по-оскъдно...удавника се хваща и за сламка...![]()
Така, електролизен проце е този процес, който протича в разтвор (елементът + вода) или стопилка (само елементът) на електролити под действие на постоянен ел. ток. Тоя процес е окислително- редукционен. Електролизата е явление.
Общо взето, за да имаш електролиза ти трябват няколко неща- вана, електроди, ток и разтвор или стопилка.
Електродите биват 2 вида спрямо заряда- Анод (положително зареден) и Катод (отрицателно зареден). Към тях се насочват съответно отрицателните (Аниони) и положителните йони (Катиони) , получени при електролитната дисоциация (грубо казано разтварянето) на в- вата в разтвора/ стопилката. Катодът отдава електрони на катионите и те претърпяват процес на редукция (т.е. приемат електрони и от + степен на окисление стават 0). Така на катода се извършва процесът 'катодна редукция', а на анода обратния процес- 'анодно окисление'- т.е. понеже Анодът е (+), а йоничките са (-), йоните отдават електрони и от (-) СО стават 0).
Когато токът тече през р- ра/ стопилката, в- вата се разпадат на йони. Пример: CuCl2 -> Cu(+) + 2Cl(-) (Плюсчето и минусчето се пишат отгоре, точно над елемента). Към Катода отиват медните катиони, където се отлага чиста мед, а към анода- отрицателните хлорни йони, които се отделят като газ.
Те тва е най- най- най- общо казано електролиза.
Значи, чрез електролиза се получават чисти метали, чисти газове и хим съединения. Пример за това е хлор- алкалната електролиза, при която се получаватедновременно Cl2, H2 и NaOH. (ако искаш, мога да ти го напиша, но няма мн връзка...)
При галваностегията вместо катод (там, дето се отделяха медните катиони) се слага някакъв неметален предмет. Върху този предмет се отлагат катионите, които обикновено са от благороден метал- злато, сребро и пр![]()
Много,ама много съм ти благодарна!златна си ! =D>
Леле това химията, математиката и физиката ми бяха най-омразните предмети в училище!!!![]()