.
Затворена тема
Страница 79 от 132 ПървиПърви ... 296975767778798081828389129 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 951 до 1 975 от общо 3280
    Някой да я реши докрай,ако може,спешно ми е.Аз доказах че единият ъгъл е 30,но после...
    Даден е ABC,в който ъглополовящата AL ( L E AC) пресича височината CD в точка M и AL = CD.Права през точка M e yспоредна на АВ и пресича АС в точка Р.Ако АР:РС = 1 : 2 и периметърът на АВС е 27см,намерете дължината на ВС в см.
    A woman`s heart is a deep ocean of secrets ...

Голям фен
    Град
    Варна
    В триъгълникАВС медианите АК и БМ се пресичат в т.О..АВ=13см,АС=15,ВС=13 см.Намерете лицето на триъгълник АОМ.

В трапец ABCD,(AB'CD),основите са 26 и 13 см,а едното от бедрата е 5см.>А+.С=90 градуса.Намерете лицето на трапеца.
    15.09.09-денят на най-голямата грешка в живота ми

Повече от фен
    bebzgirl, триъгълникът е равностранен и търсената страна ВС е 9 см.

ЕДИН ВЪПРОС!? Знаете ли какво е оценяването на матурите тая година????? Т.е. колко точки е за 3???

Цитирай Първоначално написано от glez0rana Виж мнението
    ЕДИН ВЪПРОС!? Знаете ли какво е оценяването на матурите тая година????? Т.е. колко точки е за 3???
    Ами аз до колкото знам 23-25 точки са за 3, но мисля че всяка година е различно.
    Дали си гад или тарикат - все тая ... пак ще мога с душата ти да си играя

1здч.
    В правоъгълен триъгълник височината към хипотенузата я разделя на отсечки 3см. и 8см. Дължината на височината към хипотенузата е равна на:

2здч.
    В правоъгълен триъгълник проекциите на катетите върху хипотенузата са 9см. и 4см. Дължината на катетите са равни:

3здч.
    В правоъгълен триъгълник АBC катетите са 15см. и 20см. Радиусът на вписаната в триъгълник окръжност има дължина:

Моля :S

Супер фен Аватара на breathless
    Цитирай Първоначално написано от CallMeBro Виж мнението

3здч.
    В правоъгълен триъгълник АBC катетите са 15см. и 20см. Радиусът на вписаната в триъгълник окръжност има дължина:
    c²=a²+b²
    c²=20²+15²
    c²=625
    c=25
    r=(a+b-c)/2
    r=(15+20-25)/2
    r=10/2
    r=5
    And I will never hurt you or desert you,
    love you from the very day your mama birth you

Мега фен Аватара на Зайче..
    моля за малко помощ, че утре ми е матурата. :х
    ЗАД.1.
    Един празен басейн се пълни с две тръби, които са пуснати едновременно . За два часа първата тръба влива 20куб.см. вода повече, отколкото втората тръба за един час.
    а) Ако втората тръба влива по х куб.см. вода на час, за да се изрази многочлен в нормален вид на променливата х количеството вода в басейна 4 часа след пускането на тръбите.
    б) Ако до напълването на басейна първата тръба текла 4 часа, а втората 4 часа и 48 минути и вместимостта на басейна е 244куб.см., то по колко кубични метра вода е влязла във всяка от тръбите?

ЗАД.2.
    Даден е остроъгълен триъгълник АБЦ с ъгъл АЦБ=60градуса. Да се намери периметърът на триъгълник АБЦ в сантиметри, ако периметърът на триъгълник НМЦ е 10см., където АМ (м лежи върху БЦ) и БН (Н лежи върху АЦ) са височини съответно към страните БЦ и АЦ в триъгълник АБЦ.

ЗАД.3.
    Везната с две блюда се използва за измерване на определени маси на тела в зависимост от използваните теглилки. Разполагаме с такава везна и теглилки с маси 1кг, 3кг и 9кг.
    а) Кои маси на тела можем да измерваме, ако поставяме теглилки само в едното блюдо на везната?
    б) За да можем да измерваме масите на повече тела, поставяме теглилки и в двете блюда. Кои са тези маси?

Мега фен Аватара на prosto_chovek
    кой клас си?
    ето ти задачите:
    зад. 1:
    ако имаш тръба 1 = а, различно от нула, ест. число, то тогава за един час се случва полинома а + а + 20 = 2а + 20. В случая х+20+х = 2х+20. За 4 часа изразът ще добие вида 4(2х+20) = 8х+80, което в опростен вид изглежда като 8(х+10).
    за б подточка - делиш х+20 на 0 и умножаваш по 48, след това съставяш уравнение с вид х плюс полученото плюс х равно на 233. Намираш х и смяташ

зад 2.
    упътване - прочети малко за средна отсечка и за правоъгълен триъгълник с ъгъл 60 градуса, извинявай, не ми се чертае

зад 3.
    не разбирам в момента а подточка, честно. Какво означава кои маси измерваме. Ако поясниш ще ти реша задачата

Намерете стойностите на параметъра m,за които наредената двойка (2;1) е решение на уравнението 3mx+m^2.y=7

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Desi_Dancheva Виж мнението
    Намерете стойностите на параметъра m,за които наредената двойка (2;1) е решение на уравнението 3mx+m^2.y=7
    x=2, y=1
    3m.2+m^2.1=7
    m^2+6m-7=0
    m^2-m+7m-7=0
    m(m-1)+7(m-1)=0
    (m-1)(m+7)=0
    m=1, m=-7

Здравейте трябва ми малко помощ по математика за една задачка, защото ми предстои класно по математика в четвъртък (31 май), та ако някой може до тогава да ми помогне с тази :

В равнобедрен триъгълник височината към основата е 10 см, а височината към бедрото му е 12 см.
    Лицето на триъгълника е ?

Проблемът е следният.. знам какви са отговорите, но не знам как се решава задачата точно. Ако някой може да ми я обясни подробно ще съм много благодарна. =)

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от xBubble Виж мнението
    Здравейте трябва ми малко помощ по математика за една задачка, защото ми предстои класно по математика в четвъртък (31 май), та ако някой може до тогава да ми помогне с тази :

В равнобедрен триъгълник височината към основата е 10 см, а височината към бедрото му е 12 см.
    Лицето на триъгълника е ?

Проблемът е следният.. знам какви са отговорите, но не знам как се решава задачата точно. Ако някой може да ми я обясни подробно ще съм много благодарна. =)
    Нека трите височини са CH, AM, BN.
    АB=x, BC=AC=y
    CH=h=l=m
    =>AH=BH=x/2
    S=x.10/2=5x
    S=y.12/2=6y
    5x=6y

Питагорова теорема за триъгълник AHC:
    (x/2)^2+10^2=y^2
    x^2/4 + 100 = y ^2
    x^2 + 400 = 4y^2

Решаваш системата:

|5x=6y
    |x^2 +400 = 4y^2

Получаваш х и у, след което намираш лицето.

Основите на правоъгълен трапец са 20см и 25 см а наклоненото бедро е 13 см.Намерете периметъра и лицето на трапеца.отг 70 см,270 см(на квадрат)

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от vanko96 Виж мнението
    Основите на правоъгълен трапец са 20см и 25 см а наклоненото бедро е 13 см.Намерете периметъра и лицето на трапеца.отг 70 см,270 см(на квадрат)
    Пробвате ли се въобще преди да пуснете задачите тук? Едва ли.

Нека перпендикулярното бедро е AD.=>BC=13 cm
    CH_|_ AB, AH=CD=20cm, BH=25-20=5 cm
    Питагор за BHC:
    5^2+CH^2=13^2
    CH^2=169-25
    CH=12 cm=AD
    P=AB+BC+CD+DA=25+13+20+12= 70cm

S=(AB+CD).CH/2=(20+25).12/2= 270 cm^2

Цитирай Първоначално написано от irrationalDecision Виж мнението
    Нека трите височини са CH, AM, BN.
    АB=x, BC=AC=y
    CH=h=l=m
    =>AH=BH=x/2
    S=x.10/2=5x
    S=y.12/2=6y
    5x=6y

Питагорова теорема за триъгълник AHC:
    (x/2)^2+10^2=y^2
    x^2/4 + 100 = y ^2
    x^2 + 400 = 4y^2

Решаваш системата:

|5x=6y
    |x^2 +400 = 4y^2

Получаваш х и у, след което намираш лицето.
    Благодаря ти много получи се. ^^

pff мн съм зле аз така я реших само дето S=(AB+CD).CH/2 съм объркал взел съм бедрото вместо 1та основа и от там ми е грешката,иначе си прав задачата не е трудна ;д мерси все пак

Здравейте! Аз съм в 6-ти клас и има 3 задачи, които не разбирам. Ако може някой да се навие да ги реши, ще съм много благодарен!

1-ва зад. : Прав кръгов цилиндър с радиус на основата r и височина h има периметър на осното сечение 44 см и r : h = 3 : 5. Намерете повърхнината на цилиндъра в квадратни сантиметри.
    Отговор - 192 П кв.см

2-ра зад : Прав кръгов конус има осно сечение - равностранен триъгълник с периметър 48 см. Намерете околната повърхнина на конуса в квадратни сантиметри.
    Отговор - 128 П кв.см

3-та зад : Правоъгълен триъгълник с катети 9 см и 12 см и хипотенуза 15 см е завъртян около хипотенузата си. Намерете обема на полученото тяло в кубически сантиметри.
    Отговор - 259,2 П куб.см

Ако изобщо Ви се занимава, 1-ва и 2-ра са по-важни, 3-та може и да не я решавате, но все пак ще съм благодарен, мъча ги от 2 часа.

Цитирай Първоначално написано от sai6isup Виж мнението
    Здравейте! Аз съм в 6-ти клас и има 3 задачи, които не разбирам. Ако може някой да се навие да ги реши, ще съм много благодарен!

1-ва зад. : Прав кръгов цилиндър с радиус на основата r и височина h има периметър на осното сечение 44 см и r : h = 3 : 5. Намерете повърхнината на цилиндъра в квадратни сантиметри.
    Отговор - 192 П кв.см

2-ра зад : Прав кръгов конус има осно сечение - равностранен триъгълник с периметър 48 см. Намерете околната повърхнина на конуса в квадратни сантиметри.
    Отговор - 128 П кв.см

3-та зад : Правоъгълен триъгълник с катети 9 см и 12 см и хипотенуза 15 см е завъртян около хипотенузата си. Намерете обема на полученото тяло в кубически сантиметри.
    Отговор - 259,2 П куб.см

Ако изобщо Ви се занимава, 1-ва и 2-ра са по-важни, 3-та може и да не я решавате, но все пак ще съм благодарен, мъча ги от 2 часа.
    Самоцитирам се, за да ви кажа, че си реших задачите и нямам нужда от помощ. Благодаря все пак.

имам няколко задачи дето страшно ме нервят :@

опростете
    (cos62)/(cos31-sin31)
    (1-cos20)/(1+cos20)

представете като произведение
    1+tga
    cos2a-cosa

да се докаже
    cotga+cotgb=sin(a+b)/(sina*sinb)
    Последно редактирано от maks : 05-30-2012 на 13:37

Мега фен Аватара на Зайче..
    Цитирай Първоначално написано от prosto_chovek Виж мнението
    кой клас си?
    ето ти задачите:
    зад. 1:
    ако имаш тръба 1 = а, различно от нула, ест. число, то тогава за един час се случва полинома а + а + 20 = 2а + 20. В случая х+20+х = 2х+20. За 4 часа изразът ще добие вида 4(2х+20) = 8х+80, което в опростен вид изглежда като 8(х+10).
    за б подточка - делиш х+20 на 0 и умножаваш по 48, след това съставяш уравнение с вид х плюс полученото плюс х равно на 233. Намираш х и смяташ

зад 2.
    упътване - прочети малко за средна отсечка и за правоъгълен триъгълник с ъгъл 60 градуса, извинявай, не ми се чертае

зад 3.
    не разбирам в момента а подточка, честно. Какво означава кои маси измерваме. Ако поясниш ще ти реша задачата
    7ми клас съм. И извинявай, че отговарям със закъснение.

Даден е равнобедрен триъгълник ABC . На продължението на лъча AB е взета точка D , така че AB = BD .
    Да се докаже, че : ъгъл ACB > ъгъл BCD
    CB < 1/2 (CA+CD)

Може ли да ми помогнете с 3 задачи, свързани с пропорции?

1-ва зад: Дължините на страните на четириъгълник се отнасят както 4 : 7 : 9 : 10. Намерете страните на друг четириъгълник, ако те са пропорционални на дадения и ако сборът от най-малката и най-голямата му страна е с 60 см по-малък от сбора на другите му две страни.
    Отговор - 120 см, 210 см, 270 см, 300 см.

2-ра зад: Правилна четириъгълна пирамида има основен ръб b, височина h и обем V. Ако основният ръб се намали 2 пъти, а височината на пирамидата се намали 3 пъти, обемът на получената пирамида е V1. Намерете отношението V:V1.
    Отговор - V:V1 = 12 : 1

3-та зад: Трима братя купили имот за 21 443 евро. Сумите, които платили първият и вторият брат, се отнасят както 3 : 4, а сумите, платени от втория и третия брат, са в отношение 3 : 5. По колко евро е платил всеки от братята?
    Отговор - 4707 евро ; 6276 евро ; 10460 евро

Моля, помагайте.

Д-но:
    АБС триъгълник правоъгълен
    а,б - катети
    с - хипотенуза
    k(o,r) вписана

Намерете:
    А) c при P = 36 cm & r = 3
    Б) p при a.b = 68 см и r = 2
    В) а при c-b=5 и r = 1,5

По формолата r=p-c намерих за A) , че с = 15 см
    r - радиус
    p - полупериметър

ПОМОГНЕТЕ МИ МОЛЯ не мога да намеря Б и В по точка.
    so sad ...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си