.
Затворена тема
Страница 120 от 132 ПървиПърви ... 2070110116117118119120121122123124130 ... ПоследнаПърви
Резултати от 2 976 до 3 000 от общо 3280
    Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    ^Не мисля, че са се учили всичките. Иначе това с графиките и мен ми беше кофти в началото, ама в крайна сметка научаваш как изглеждат (горе долу).

Под определянето на фигурата какво имаш предвид?

Мега фен
    Ми дали е парабола ,хипербола и тн.. Нали от това зависи и как ще изглежда и графиката все пак.
    А тези неща си мислят,че ги учим,те и граници мислят,че сме учили и производни,ама такива неща може да се учат в математически,но не всички сме учили в такива гимназии..

Град
    София, България
    Виж, няколко функции са. Reciprocal, logarithmic, exponential, quadratic и етц. И тригонометричните. Достатъчно е да научиш семплите им "лица" и след това да научиш различните трансформации, за да знаеш как ще изглежда дадена графика.

Не е сложно.

Мега фен
    Не съм учил математика на английски,не разбирам какво ми говориш

Град
    София, България
    Апф. Мисълта ми е, че има няколко вида функции. Запомни как изглеждат, запомни различните трансформации и няма да имаш проблеми :Д

Мега фен
    Да,но изглеждат различно е се чертаят различно и не са винаги точен ъгъл ,гледах подобни задачи да видя за какво става въпрос. И не знам как се търсят,бе трябвало да се учи в 8-10 клас тези неща уж ,дори да се е учило не съм бил тук и сега е зор. Имам предвид,че не е нужно да е tgx , cosx и тн..Може да са tg2x , tg3x .. tg(f(x)) разбираш нали ) И дори така да е само със запомняне как изглеждат не става,трябва да знам през какво минават и как се построяват спрямо нещо си(примерно параболата с уравнения спрямо ос Ox или Oy да намеря върха й и да я построя)

Град
    София, България
    Точно това ти разправяш. tg2x е трансформация на tgx.

За останалото - с малко практика ще си окей.

Мега фен
    От къде да търся обяснения и задачи в момента за тези неща специално.В нета няма точно това,което ми трябва ..

Град
    София, България
    ^Може да ти снимам някои неща. Имам и пдф учебници. Трансформациите са лесни, бих могла да драсна няколко изречения тоя уикенд, като обяснения. :Д

Мега фен
    Еми щом имаш pdf дай да видя дали сам ще вдяна нещо,като не здраво да е. Ще гледам как ще се оправям

Град
    София, България
    https://gerrymerchant.wikispaces.com...nd+Imprint.pdf

Chapter 5 и трансформациите са в Chapter 6

Ще те научи как се променя дадена функция ако имаш 2f(x), f(2x), f(x-a), f(x+a), f(x) +a и т.н.

Ако не разбираш, питай. :Д На английски е. Ох, и има функциите, които ти изброих по-горе.

Повече от фен Аватара на Mozzela
    От тази задача зависи дали ще имам шестица на последния тест, 7 клас съм. Даден е четириъгълник abcd, ac пресича bd (диагонали) в точка o. В кой от случаите имаме правотгълник? (изключих два от отговорите, защото съм сигурен, че не са те и оставям двата, между които се колебая.) отг.а) ab=cd и ac=bd или отг.б) ao=bo=co=do. ? аз оградих отговор а, но сега като се замисля май е б.

Мега фен Аватара на OoVasKoO
    http://prikachi.com/images.php?images/266/7314266A.png

Това е за подусловие а)
    AO=BO=CO=DO

ТЕОРЕМА: Ако в триъгълник медианата към едната страна е равна на половината от нея, то ъгълът срещу тази страна е прав.

=> Всички ъгли са прави и ABCD - правоъгълник.
    Последно редактирано от OoVasKoO : 05-09-2014 на 16:49

Повече от фен Аватара на Mozzela
    Цитирай Първоначално написано от OoVasKoO Виж мнението
    http://prikachi.com/images.php?images/266/7314266A.png

Това е за подусловие а)
    AO=BO=CO=DO

ТЕОРЕМА: Ако в триъгълник медианата към едната страна е равна на половината от нея, то ъгълът срещу тази страна е прав.

=> Всички ъгли са прави и ABCD - правоъгълник.
    Разбрах го и сега ме е яд, за 1 точка няма са ми стигне шестицата :д

оф, имах предвид подусловие б)

Голям фен
    Имам нужда от помощ с едни графики от eurostat и НСИ, някой да желае да помогне, много ще съм благодарен ?

ΔABC

SнаAB пресича SнаAB- в точка O
    Док:1) <AOB=2.<ACB

2) AA1 пресича BB1-h-H

<ACB=? ако ANB=AOB
    help plssssss

Цитирай Първоначално написано от wertyuiop Виж мнението
    ΔABC

SнаAB пресича SнаAB- в точка O
    грешно условие, няма решение за теб

NicePussy
    Guest

Unhappy Помощ за класна работа

Здравейте, имам спешна нужда от помощ по математика с едни доста сложни за мен задачи, които колкото и да се мъча, не мога да реша... а утре ще имам класно :/

Та задачите са следните:

1. задача:
    a) Острият ъгъл на равнобедрен трапец ABCD (AB;CD) e <A = α и AD=BC=AB = a . Да се намери диагонала.
    б) Диагоналът на правоъгълник ABCD има дължина 32, а ъгълът между диагоналите е = 45 градуса. Да се намерят AB и AD.

2. задача:
    а) В ромб ABCD, BD=4 и ъгъл A=60 градуса. Да се намери S на ромба.
    б) В равнобедрен трапец ABCD е вписана окръжност с r=3 . Ако ъгъл А=60 градуса, да се намери S на трапеца.

Наистина ще съм ви много благодарна, ако някой успее да ми помогне с нещо, защото ми е наистина важно, но не мога да се справя.

1.В триъгълник АВС е вписана окръжност, която се допира до страната ВС в т.D. Ако АD=DB, BC=9 см. и соs<АВС=2/3, да се намери страната АВ.

2.В правоъгълен триъгълник АВС (<C=90градуса) ъглополовящата АL (т. L лежи на страната ВС) дели височината СD (т. D лежи на страната АВ) на отсечки СМ=5 см. и MD=4 см. Намерете дължината на катета АС.

Благодаря предварително.

ЗДравейте бих искала да ви помоля да ми помогнете с решението на тези задачи по математика , защото аз не мога.
    1.Намерете радиуса на описана окръжност около триъгълник със страни а=3 в=4 с=5.
    2.Ако лището на четириъгълник АВСD 144 метра на квадрат , намерете лицето на четириъгълника , образуван от средите на АВСD.
    3.Точка М лежи на основата на АВ на равнобедрен триъгълник АВС . Докажете че сборът на разстоянията на точка М до бедрата е равен на височината към бедрото на триъгълник АВС

@Америкасингър

1 ползваш формули за лице на триъгълник. Полупериметъра p = 6, и сега S= Корен[p*(p-a)*(p-b)#(p-c)] = корен[6*3*2*1] =6. Другата формула за лице S = (a*b*c)/4R от където R = (a*b*c)/4S = 60/24 = 2,5.

Ако тези формули не сте ги учили в училище забелязваш, че a*a +b*b =c*c което е питагорова теорема от където следва че най-голямата страна в правоъгълния триъгълник c ти е диаметър от където следва 2R=c=5

2 Маркираш средите на АB, BC, CD и DA с M,P,Q и N. Сега прилагаш подобни триъгълници за ABC, BCD, CDB и DAB и средните им отсечки дето ги разделят на 2 подобни триъгълника. Лицата им са в отношения 1/(p*p) където 1/p е коефициента им на подобие в случая 2. Имаш че 144 = S = лицето на ACD + лицето на ABC. Имаш че лицето на DNQ = 1/4 лицето на ADC и лицето на BMP е 1/4 от лицето на ACD. От тук следва че (лицето на DNQ + лицето на BMP) = 1/4(лицето на ACD + лицето на ABC) = 1/4 * 144 = 36. Аналогично намираш че лицето на AMN + лицето на CPQ = 1/4( лицето на ABD + лцието на BCD) = 1/4*144 = 36. Лицето на вътрешния четириъгълни MNQP = лицето на ABCD - сумата от лицата на четирите триъгълничета дето са останали да стърчат. вече намерихме сумите на два срещуположни триъгълника че са 36 от където следва Лицето на MNPQ = 144 - 36 - 36 = 72

3 Нека разстоянията от М до АC и BC са P и Q. Ползваме че лицето на триъгълних е (a*ha)/2. Лицето на ABC = Лицето на AMC + лицето на BMC. Лицето на AMC = MP*AC/2. Лицето на BMC e MQ*CB/2 = MQ*AC/2 от равнобедрения триъгълник AC=BC. Лицето на ABC = AC*h/2 където h е височината към бедрото. И сега ползваме че лицето на големия триъгълник е сбор от лицата на двата малки: AC*h/2 = MQ*AC/2 + MP*AC/2 (махаме двойката като общ знаменател и съкращаваме AC различно от нула тъй като е страна на триъгълник) => h = MQ+MP

Може ли помощ .. !
    1. Основите на трапец са 20 см. и 10 см. Намерете средната отсечка на трапеца и частта от нея заключена между диагоналите му.

2. В триъгълник ABC т. М е медицентър. Ако СМ = 6 см., намерете дължината на медианата СD.

3. Около триъгълник АВС е описана окръжност к. Намерете ъглите на триъгълник АDC, където СD e диаметър (т. Д лежи на окръжността) и ъгъл АВС = 60°.

4. Четириъгълник АВСД е вписан в окръжност. Мерките на ъглите при върховете А, В,С,Д се отнасят както 3:5:7. Намерете ъглите на четириъгълника.

1 задача:

AB=20, CD=10
    Средната основа MQ=(AB+CD)/2=(20+10)/2=15
    MQ е успоредна на CD, т.М - среда на АD
    => MN - средна отсечка в ACD, а PQ - средна отсечка в BCD
    MN=CD/2=5
    PQ=CD/2=5
    => PN=15-(5+5)=5

2 задача:
    т. D - средна на AB, т. M - медицентър
    Медицентърът дели всяка медиана в отношение 2:1 считано от върха.
    CM/MD=2/1
    => CM/CD=2/3
    6/CD=2/3
    => CD=9

3 задача:

CD - диаметър
    Ъгълът, който стои срещу диаметъра е 90 градуса. => <CAD=90 градуса.
    По условие <ABC=60 градуса
    <ABC=<ADC=60 градуса(вписани ъгли)
    =><ACD=30 градуса
    Последно редактирано от OoVasKoO : 06-02-2014 на 19:41

Малко помощ )

1. Дъга от окръжност е 48 градуса. Намерете големината на ъгълът заключен между допирателните към окръжността построена през краищата на тази отсечка.

2. В равнобедрен триъгълник АВС с основа АВ и център на вписаната окръжност т. О, ъгъл АОВ = 120 градуса. Намерете ъглите на триъгълника.

3. В четириъгълника АВСД е вписана окръжност, като АВ:ВС:СД = 2:3:5. Ако периметърът е 70 см. , намерете страната АД.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си