- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- някой добър по физика? /10 клас/
съжалявам, че ви занимавам, но отсъствах на няколко урока опитах се сама да ги науча и чета, чета и нищо не разбирам, а имам домашно, та ако някой може да ми помогне...задачите са:
1.Защо за предпазване от слънчеви изгаряния се използват плажни масла? Защо при екскурзия високо в планината се препоръчва носенето на тъмни очила?
2. Двама приятели се пекат на слънце: единият на открито, а другият - на светлината, преминала през стъклата на прозорците. Кой от двамата ще почернее повече? Защо?
3. Пресметнете в какви интервали се намират честотите на инфрачервеното и ултравиолетовото излъчване.
(като дължините на инфрач. са 760нм и 2мм, а на ултрав. 400нм и 0,6нм
скоростта с=3.10^знам формулата, но просто не мога да се оправя със степените и не мога да получа отговора
формулата е с=ламбда(дължината).честота та
откъдето честотата= с/дължината...ама тъпи степени
това е...благодаря предварително![]()
1.Защото маслата съдържат цинков оксид и титанов диоксид. Това са инертни прозрачни вещества, които блокират почти целия спектър от вредни лъчи, без да имат неприятни и токсични ефекти върху кожата.
Цинковия оксид има способност да абсорбира светлината в зависимост от температурата. При обикновена температура тази област лежи изцяло в ултравиолетовата област -> пази от така вредните ултравиолетови лъчи на слънчевата светлината. При повишаване на температурата тя се измества към по-дългите дължини на вълната, като от части влиза във виолетовата и синята част на спектъра, при което оксидът се обагря в жълто.
Предполагам,че може би озоновия слой е по-разреден или има нещо свързано с налягането и температура или влажността,та има повече светлина,която може да увреди зрението. (тука не съм много наясно защо в планината трябва да се носят слънчеви очила,специално в планината за първи път го чувам)
Слънчевите очила имат UV филтър,който спира до 99% от ултравиолетовите лъчи.
2.Този зад стъклото ще почернее по-бавно.Мисля че обикновеното стъкло не позволява преминаването на ултавиолетовите лъчи,заради дължината на вълната (400 нм)
3.
Това мога ... Даскалката ми по Физика казва, че бавно мисля,едва ли не съм зле по Физика,но все пак,колкото мога ... Мисля,че горе-долу е това...И аз съм 10-ти клас,но ние не учиме такива работи : ) !
Бтв,ти по учебника po 10-ти клас ли си ?Аз съм 10-ти клас, само че езикова и съм по учебника за 9-ти ... Кое издателство ти е учебника ?
мерси много
ами аз също съм в езикова, но съм 11 клас и учебника ми е за 10 клас на Булвест 2000![]()
За нищо : ) ! И аз благодаря за инфото : ) .
Много точен, ясен и изчерпателен отговор. И аз научих нещо.Първоначално написано от LoupGarrou
Моето предположение за планината е, че са се отразили по малко лъчи и е по-невъзпрепядстван достъпа им до кожата. Все пак на планина се и изгаря по лесно. Там и въздухът е по-разреден от височината.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.