- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математиката - въпрос на дарба, или на усилена работа?
Понякога ги запомням още в даскало, друг път решавам.
Добра съм на някои задачи имала съм и 6 и 2.
Но... като цяло съм добре.
+1Първоначално написано от Diam0nD
Не става само с ядене (на учебници в случая), требва и малко акъл.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
ПодкрепямПървоначално написано от Chacho
![]()
Определено си трябва някакъв талант, няма как. Все едно да кажеш, че и пингвините и соколите имат криле, обаче пингвините не могат да летят, защото не са се упражнявали достатъчно.Пингвините могат да плават ...
Нямаш ли някакво влечение/талант, няма да предизвика интереса ти, а насила нищо хубаво не става. Не може всички да са еднакво талантливи, все ще има разлики, затова си има и основи, които всички трябва да ги знаят всички, а дооколко е така е друг въпрос ...
И нишката е важна, системното учене. Не че не е така за всеки предмет,но при Математиката важи с пълна сила. Загубиш ли я веднъж за дълго време после не можеш да наваксаш в училище (говоря, ако не се занимаваш допълнително с Математика извън даскалото, повече, отколкото връстниците ти). Иначе накрая се получава някакво мазало и за всяка теорема и формула се чудиш от къде се взимат и к'ва е логиката.
Затова е казано "Use it or lose it" (може и на бг да си имаме мисъл със същата насоченост, но в момента не се сещам)
Попринцип на мен никога не ми е била любим предмет ,никога не съм я харесвала ,никога не съм се справяла на 6 със задачите.
Но ето тази година *8 клас* ,чатнах задачите .
Е не знам какво да мисля![]()
С доста упражнения може и да се постигне нещо..
А и ако си набиваш непрекъснато
МРАЗЯ МАТЕМАТИКААА ..
ОФ ТАЯ ЗАДАЧА НЕ МОГАА БЕ!
нещата ще се влошат още повече..
миналата година аз виках така и после имах последствия ГОЛЕМИ !
JUDGE ME
& i'll prove you wrong.
Ами някой го имат вродено.. Примерно по математиката с усилия изкарвам 5-6 (частни, решаване на задачи). Но за сметка на това, пък мога много добре да разсъждавам и пиша и не се ядосвам за това, че не винаги съм с добри успехи по математика. Просто трябва да се ориентираш в друга посока. (Нека не забравяме, че с труд всичко се постига).![]()
Хубаво е, че си решил още от малък с какво искаш да се занимаваш. Имам един приятел, с който сме в 12 клас. Той явно от 9 клас, като се е записал в математическа паралелка, си е знаел, че ще следва това. За разлика от мен, която съм на светлинни години от математиката.![]()
И мисля, че е вярно това за математиката. Аз, колкото и да решавам задачи за контролните, не се получава. Трябва винаги да ходя при една съученичка да ми ги обяснява. Изпуснеш ли началото няма връшане. При мен може да се каже, че първите 8 години ги няма(айде поне от 5 до 8 клас) и сега няма как да наваксам. Така че решавай задачки, упражнявай се, щом искаш да се занимаваш с компютри е добре да знаеш математика. Дори това момче ще кандидатства точно някаква специалност свързана с информатика и има изпити по математика.
![]()
според мен е въпрос на усилена работа! в бг супер много работих по математиката и наистина освен 5 клас нямало е друг клас в които да завусрха с по малко от 6... преместих се и изобщо зарязах математиката и то си личи ужасно как съм я загърбила!: )
Математиката в голям брой училища, както и оценките които се дават са станали пародия. Шестицата сигурно е станал най-недостоверния критерий за нивото на човек по който и да е предмет. Да не говоря, че и кандидатстудентските изпити малко по-малко започват и те да стават смешни. Няма особена переспектива този предмет у страната ни в момента. Няма и как да има, като учител вече ще се става чрез прилагане на дипломата за основно образование.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
В СУ също взимат с матура и то с много висок коефицент. Там е 2.5 за матурата, а 3 за изпита. Демек 6.00 матура = 5.00 изпит. А тази година СУ направиха такъв изпит, че се решават 9 от задачите чрез директно прилагане на формулите (които се намират в справочника по мат. за СУ, които е позволен да се ползва на изпита). Също така там, ако искараш над 5.50 влизаш без класиране. Само УАСГ остана труден за превземане, а УНСС е смрад с тия четирийсет хиляди въпроса на Модул 3. А като чух, че и преподаването във ВУЗовете пада като ниво, направо да се отчаяш.Първоначално написано от Diam0nD
по мое време(пхах), масата добри математици избяга по големите европейски и американски университети, които си ги поканиха:Д
Математиката ми е мъка още откакто бях малка. Решавах задачи като луда, бях се побъркала, и все не повече от 4, имах 2 петици ако не се лъжа. После тръгнах на уроци. Като има някой да ти обяснява нещата, да ти ги сдъвква и да ти ги налива в главицата, е мноого по- лесно. Ако не беше тая жена, никога нямаше да вляза в гимназияНа изпита след 7 клас изкарах 5. 750. 8 клас- от горе до долу 6. Незнайно как
Ообаче, 9, 10 и 11 клас- тук- таме 3, 4, имах 1 двойка... По- скоро според мене не е до дарба. Просто е до... схващане ли, не знам как да се изразя. Ако имаш желание, и ако си си твърдо решен, сигурно ще успееш. Аз не съм човек на точните науки. Физики разни, математики- не са за мене. Но смятам, че ако си седна на трибуквеното и се хвана да се поозоря, няма да имам проблеми. Мене просто не ме влекат, сухи са ми такива... Безвкусни ^^
Та, не, не мисля, че е въпрос на дарба, по- скоро е желание. Ако има желание, има начин![]()
Мисля, че си е до въпрос на дарба, да умееш да проумяваш тия неща.
Сега изкарвам 5ци (11 клас съм, на логаритми и логаритмични уравнения имам 6 де), на които съм доволен, не съм и помислял да претендирам за повече по математика.
В 8 клас изкарах 1-2 двойки по математика, 1-2 тройки и няколко четворки, колкото и да учех.
Апетитът идва с яденето.Първоначално написано от Raybeez
Явно искаш да се занимаваш професионално с компютри.Първоначално написано от KumchoValcho
Математика може да ти трябва, ако искаш да си програмист. Но в днешно време има голямо разделение на труда в software development-а, а и постепенно програмирането се отдалечава от математиката. Примерно на един web програмист или на някой типове разработчици на софтуер, математически познания не са им необходими. Естествено, всеки знае поне основното от математиката до 12ти клас, но при програмирането "плашеща" е висшата математика. Та тя не е необходима на всички, но на повечето стандартни програмисти(особено в графичната среда) е нужна донякъде. Особено в алгоритмите.
И тук е проблемът. В университетите примерно преподават висшата математика напълно академично и безсмислено за програмисти и т.н. Не ти трябва да знаеш примерно как да решиш един интеграл механично колкото да си вземеш изпита. Трябва да имаш математическа логика, да разбираш абстрактното, да може да си обясниш какво е интеграл, а не как да го решиш колкото да отбиеш номера. Абе неща все в тоя дух. Тъй че, в повечето случай ще ти трябва висша математика, но не в голямо количество, нито така, както ще ти я преподават.
Та общо взето математика трябва за алгоритми и структури от данни, а и никое знание не е излишно. Но ако ще учиш информатика в университет, ще се сблъскаш със сигурност с някоя безсмислена математическа дисциплина, дали щото уж развива логическо мислене, дали щото е полезна за програмистите, или просто е останала от социалистическият модел на образование, не знам.![]()
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Сам каза, че математиката е нужна за алгоритмите. Това е почти равносилно на "Математиката е нужна за програмирането", освен ако не е решил да става уеб дизайнер. На пръв поглед дисциплините изглеждат безмислени, но накрая най-добри програмисти излизат математиците.Първоначално написано от Nam3less3
1% талант, 99% упражнения и много влечение .![]()
Your life's an open book,
don't close it before it's done!
Всъщност това е доста интересна и спорна тема за математиците и програмистите, но много дълга, и няма смисъл тук да я обсъждаме. Естествено, че колкото по-добър в математиката е някой програмист, толкова по-добре е за него. Въпросът е, кои математически дисциплини биха били полезни на практика.Първоначално написано от Chacho
Практиката също много зависи каква е. Наистина забихме в тема за друга бира. А ти си навътре в нещата, да не следваш някъде компютри?Първоначално написано от Nam3less3
Информатика да. Цел програмиране. Засега съм намерил приложение на математиката, примерно матриците(представени абстрактно като двумерни масиви) като структури от данни, видовете сложност на алгоритми и т.н. Но ми харесва да уча и анализ(математически), наистина основна математическа дисциплина с огромно приложение.Първоначално написано от Chacho
Талант - 60% ,Практика - 20 % и 10 % желание![]()
Почти всичко е желание. Ако имаш желание, ще си намериш и частен учител ако трябва да ти обясни просто нещата, и ще се занимаваш много време на практика и т.н. Желание и логическо мислене, и акъл естественоПървоначално написано от MichellePhan
![]()