.

Виж резултатите на анкетата: "За" или "Против" смъртното наказание

Гласували
24. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • Против

10 41,67%
  • За

14 58,33%
Отговор в тема
Резултати от 1 до 21 от общо 21

"ЗА" или "ПРОТИВ" смъртното наказание

Какво мислите за смъртното наказание? Смятате ли, че ако не беше премахнато в България нещата щяха да стоят по друг начин?
    My heart is broke but I have some glue

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Аз смятам,че за държавата няма значение дали дава смъртно наказание, или доживотна присъда.

Макар,че доживотнота мисля, че излиза по-скъпо на министерството.

В личен план, хората които са пострадали от въпросния престъпник, няма да са доволни и от смъртното наказание.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Има такава тема в раздел Политика...

Иначе съм ЗА. По-евтино е за държавата и не смятам, че серийни педофили, изнасилвачи, масови убийци, терористи и наркобосове трябва да ги хрантути държавата докато ги помилват. Парите от данъците смятам, че могат да се изразходват по по-полезни начини от този.

Освен това, това, че било в разрез с демокрацията е пълна глупост...Америка е една от държавите с най-много извършени смъртни присъди, ама никой нищо не и казва, нали? Ние понеже сме по-малки и зависими от ЕС ни подскачат по главата...Да я връщат обратно.

Честно казано не посещавам раздел Политика, а и пуснах търсачката в гугъл, но открих само една стара тема. Предполагам, че е формулирано по друг начин, ако се налага заключете темата.

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    В същата тази Америка периодични излизат на бял свят случай, когато екзекутиран човек се оказва невинен. А имаше и един парадокс с един затворник, които искаше да го осъдят на смърт, защото получаваше по-добри условия на живот в затвора и издръжката му излизаше двойно на държавата. А с всичките обжалвания минават 30-40 години.

Та всъщност един осъден на смърт в САЩ излиза по-скъпо, отколкото един осъден на доживотен затвор.
    http://www.talkleft.com/story/2009/11/11/181210/20
    Grumpy old madman

Абсолютно подкрепям Raybeez.

Град
    София
    Canis_Dirus,

В Америка да се точи дело 40 години е прецедент. Трябва да ти кажа, че последно като си говорехме с едни приятели ставаше въпрос за това, което е the jury duty и обсъждахме колко трае едно дело. Най-тежкото, на което някой от тях беше в комисията беше за кокаинов наркобос с някакви си огромни количества и беше прикючило от до за 10 дена. Не знам къде са тези 40 години. По мои наблюдения екзекуциите стават 3-5 години след присъдата.

Raybeez,

Грешните смъртни присъди са характерни за миналото. Да не забравяме все пак, че ДНК се признава в съда от 90-те години някъде...Освен това никой съд няма да осъди на смърт човек, за когото има дори най-малки съмнения, че може да е невинен. В Америка специално доказването на вина и убеждаването на журито, че някой е виновен е най-трудното.

За второто, кое определя и кое не...зависи от обществото и разбиранията му. Тук за трева никой никого няма да осъди на затвор дори, но в Индонезия като нищо да ти видят сметката. Аз казах престъпленията, които виждам, като такива...Става въпрос за много тежки престъпления, серийни и масови.

За третото си прав, но чисто икономически според мен е по-изгодно. Да, затворник може да работи, но не разчитай да е особено продуктивен, като знае че гладен няма да остане...

Вие кажете За или Против сте?

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    Canis_Dirus,

В Америка да се точи дело 40 години е прецедент. Трябва да ти кажа, че последно като си говорехме с едни приятели ставаше въпрос за това, което е the jury duty и обсъждахме колко трае едно дело. Най-тежкото, на което някой от тях беше в комисията беше за кокаинов наркобос с някакви си огромни количества и беше прикючило от до за 10 дена. Не знам къде са тези 40 години. По мои наблюдения екзекуциите стават 3-5 години след присъдата.
    В статията която дадох имаше доста очевадни факти, които противоречат на твоите наблюдения.
    Или може би си по-добре запознат с условията в затворите от самите затворници и възможностите за обжалване на присъдите от техните адвокати?
    Ето тук един как сам е решил, че иска смъртна присъда и какви са му мотивите
    http://articles.latimes.com/2009/nov.../me-deathrow11
    Доста е далеч от 5 години
    И въобще не става въпрос за едно заседание на журито. Няма проес, който да трая 10 дни
    Grumpy old madman

Град
    София
    Е то става въпрос само за Калифорния. То там има даже платени затвори и може да си като в замък, ако имаш пари.

Делата изобщо не се точат с години. Има си някакви неща след издаването на присъдата, които проточват изпълнението, но не съм се замислял за Калифорния. В Тексас, например, или Вирджиния никой няма да те чака толкова време. Въпросът е, че напоследък и Америка нещо се поотдръпна от смъртната присъда, което според мен е разочароващо. А за делата на 1ва инстанция, където е журито макс 7-8 дена. Много рядко е повече. Но като казвам 7-8 дена значи от сутринта 8-9 докато продължи. Може и до късно вечерта. Но такова дело като 40 години, пак повтарям, е абсолютен прецедент.

И в статията имаше малка неточност. Журито никога не издава присъда. То казва дали обвиняемият е виновен или не. Съдът дава присъдата, ако е виновен. Това знам, че е така в Калифорния и Илинойс, предполагам навсякъде...

Кажете вие лично мнение...За или Против, без лоши и добри страни. Ако от вас зависеше дали да има или не...

За смъртното наказание,при безпорни доказателства.Въпреки нехуманността на тази присъда,тя може да има и назидателен характер и може да създаде страх от това да престъпиш закона.Морално погледнато и връщайки се назад мисълта зъб за зъб е актуална почти във всяка епоха.За България такава мярка е добра,но първо трябва да се помисли как да се подобри работата на прокуратурата и да се помисли как може тромавата система на издавене на присъди да се прилага максимално справедливо.
    Той ще го научи,ти пък ще го научиш него,аз ще те науча тебе,онзи пък ще научи мен-благословен да бъде този ден,когато всеки заблуден от лъча на познанието бъде озарен.

Цитирай Първоначално написано от malone
    За смъртното наказание,при безпорни доказателства.
    Let the psycho plays with you...

Супер фен Аватара на BlackWings
    Град
    във форума
    Аз се двоумя също , понеже не знам кое е по-голямо наказание за виновния - дали това че е обречен на затвор до края на дните си , или самата агония да очакваш настъпването на собственото ти смъртно наказание.
    Всъщност не знам дали за един изверг , това да бъде хранен , поен спортуващ , разхождащ се и т.н. , пък било то и зад решетки е наистина възмездие , струва ми се че не. Или трябва да е на особено строг режим - затворен в клетка колкото кутийка , без право на посещения на нищо.
    Но ако аз или някой от близките ми е жертва , със сигурност щях да искам смъртно наказание , и това си го признавам - говоря за умишлено и тежко престъпление при неоспорима доказана вина.
    Но монетата има и друга страна , ами ако някой мой близък / детето ми е убиец , пак ли ще съм ЗА смъртното наказание..? Нещата са субективни. Дано не се случва на никой.

И ето два различни случая
    Първият в България: http://moreto.net/novini.php?n=76521
    Вторият в САЩ: http://moreto.net/novini.php?n=76434

Мега фен Аватара на cherinka
    Град
    гр. Пловдив
    Въпреки нехуманността на тази присъда...
    щото е много хуманно с всички тия лишения в затвора....

За, когато става дума за 100-процентно доказано умишлено убийство или осакатяване.
    Audio ergo sum

аз съм против! и то само защото има толкова мн хора които са обвинени са неща които не са извършили и е много гадно да накажеш някои невинен!

Град
    Варна, морето, сините вълни...
    Естествено, че против. Със сигурност 40 години в затвора до края на живота на даден човек са по-голямо наказание от 5-6 и край.

Град
    •••Пловдив•••
    Против ,никой не е толкова всевисш да отнема живот на друг,каквото и да е извършил .. + тва човешката психика е доста сложна, и дори и най-бруталното престъпление си има обяснение..
    Доживотна ,тя е по-лоша ..

Мега фен Аватара на ZipFail
    Цитирай Първоначално написано от Mooo6no
    Естествено, че против. Със сигурност 40 години в затвора до края на живота на даден човек са по-голямо наказание от 5-6 и край.
    И струва доста повече пари на държавата

Цитирай Първоначално написано от cherinka
    Въпреки нехуманността на тази присъда...
    щото е много хуманно с всички тия лишения в затвора....
    Хуманно от гледна точка,че никой не би трябвало да убивал.Лишенията в затвора нямат как да се сравнят със смъртта на някой.
    Той ще го научи,ти пък ще го научиш него,аз ще те науча тебе,онзи пък ще научи мен-благословен да бъде този ден,когато всеки заблуден от лъча на познанието бъде озарен.

Мега фен Аватара на GossipGirl89
    Град
    София
    За смъртното наказание,при безпорни доказателства.Въпреки нехуманността на тази присъда,тя може да има и назидателен характер и може да създаде страх от това да престъпиш закона.Морално погледнато и връщайки се назад мисълта зъб за зъб е актуална почти във всяка епоха.За България такава мярка е добра,но първо трябва да се помисли как да се подобри работата на прокуратурата и да се помисли как може тромавата система на издавене на присъди да се прилага максимално справедливо.

И моето мнение е горе-долу същото
    Поставянето на предпазен колан отнема 7 секунди от твоят живот - изживей го целия!

Шофирайте внимателно! Нека кажем НЕ НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си