- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- страдам от социална фобия
Дълго се чудех какъв ми е проблема докато не разбрах,че съществува такъв термин.Имам трудности да общувам с хора извън семейството ми.Самото то ме намира за странен и винаги са ме питали защо нямам приятели.Асоциален съм и това е факт.Някой знае ли как се лекува този страх от общуване.Не мога да завържа приказки с никой.Познавах едно момиче.Само пред нея се отпуснах и не млъквах,но тя замина на далеч.Ако някой знае нещо да пише.Много хора дори не знаят,че има такова заболяване било то и чисто психологическо.
още една, преместена от кофата
.: machoka :.
намери си някой човек, който ти я приятен и с когото ще имате какво да си кажете и се заприказвай.
Като е заболяване - лекувай се при специалист![]()
Saatana vittu perkele hate crew!
Помоли родителите си да те заведат на психолог-консултант, или направо на терапевт.
Лекува се с психотерапия.
Да,наистина ако е сериозно отиди при специалист.Помисли защо ти е било по-лесно да общуваш с онова момиче и се опитай да направиш същото с други хора.
Може ли да ме съветвате?
Значи аз съм по същия начин като автора, отдавна знам, че ТРЯБВА да се консултирам с психотерапевт, просто го знам, но ако го споделя с нашите, те ше ми кажат нещо от рода на "Абе я се стегнии, ти не си луд, за да ходиш по психотерапевти" (някой хора просто мислят, че лудите хора само ходят на психотерапевти, и че като се "стегнеш" оправяш всичко).
Та, ако примерно си събера достатъчно пари ще мога ли без родител да ходя? И колко часа г/д (все пак е различно за всеки) биха били нужни според вас, за да превъзмогна този "страх"?![]()
Не учиш ли? Не работиш ли? Съвсем ли няма с кого да си лафиш? Почни да спортуваш нещо, за да се запознаеш с нови хора. Според мен всичко опира до ниското ти самочувствие, все пак ако щом си признаваш за този проблем явно осъзнаваш нуждата от това да имаш приятели.
Ако действително има нужда от тераптевт (което само терапевтът може да прецени истински), рядко става с по-малко от десет консултации, да речем, като в повечето случаи една консултация = един час.
Другото, което знам, е, че добър специалист за по-малко от 30 лв на час няма да откриете. От там нататък, колкото по реномиран е даден терапевт, толкова повече пари ще иска и това е понятно.
Но не претендирам за безкрайна достоверност на горната информация.
За подобни неща винаги проверявайте и препроверявайте всяка информация!
Имайте предвид, че психоанализата, като най-популярна, е и най-сложна, най-ангажираща, най-продължителна, съответно най-скъпа и прочие. Казвам го, защото масово хората това търсят.
Опитайте с арт терапия, ако е приложима за вас, интерперсонална терапия особено - не съм специалист, а и не знам дали от първия път ще се нацели точната терапия. При всички случаи е по-добре да не предлагам много, но проучете, без да се крийте от никого!
Да признаеш пред себе си, че имаш проблем, е първата крачка от решението на проблема, без която пътя не може да се извърви. Затова бъдете открити относно проблема си към хората, без чието съдействие не бихте го решили - в случая това, логично, са родители ви. Намерете начин да ги убедите, че имате нужда от помощ, което те, ако разсъждават така трезво, както вие го показвате, ще разберат и ще ви помогнат.
Ако пък ви е крайно неудобно да говорите първо с родителите си, адресирайте училищния психолог/пед. съветник. Поговорете първо с него и го помолете да ви насочи, като, ако сте убедени, че сами не бихте се справили вътре в себе си, настоявайте той да ви насочи към терапевт. От тук нататък родителите ви пак ще е добре да бъдат осведомени (което е въпрос на договорка между вас и пед. съветник/психолог в училището, или поне би трябвало да бъде) и ако бъдат - в този случай ще съдействат с повече готовност, защото има кой да удостовери споделеното от вас.
Но опитайте първо с родителите си!
Оставете форумите, оставете компютъра! С него хората забравиха да общуват, а точно това е, което тормози и вас! Сами заявявате, че имате нужда от живо общуване, затова наистина оставете виртуалната реалност, защото не е ясно и тя каква роля има за проблема ви!
Успех!
активизъм/превенция; писане; музика
Не работя, на 15 съм.
Да, всичко е от ниското ми самочувствие, осъзнавам защо се получават нещата така, просто не знам как да оправа проблема, който е чисто и просто психологически.. И не спортувам точно поради тази причина, защото ме е "страх" от хората![]()
10 часа..30лв.. Отказвам се от варианта и за психотерапевт, oсвен ако евентуааааално някой ден в далечното бъдеще не събера пари
Аз перфектно знам всичко това, знам, че трябва да го направя това, но не мога. Просто не мога.Първоначално написано от semantics
Все тая, мерси за отговорите.![]()
Нещо друго:
Избягвайте сами да си поставяте диагнози! Имате си усещане за това как се чувствате, разбирате нещата по свой си начин - запазете това - то е ценното. Но не се доверявайте на тоновете информация в Интернет, защото тя е специфична и просто да осведомява, а диагнозите ги поставят специалистите, не клиентите. Лоша шега е да се самоубедиш, че имаш проблем, без да го имаш или да изкараш проблема си по-сериозен, отколкото е. Това би било самообричане, отново по вина на виртуалното пространство и неговите потребители.
За парите и часовете - повтарям, че не съм последна инстация за инфо! Поинтересувайте се - има и за по-малко пари, просто, доколкото аз знам, услугите им са по-непопулярни, ако това може да е критерий за качество.
активизъм/превенция; писане; музика
Аз мисля,че това се дължи доста и на пубертета.Имала съм подобен проблем и го преодолях с времето.Не знам до колко е задълбочен при теб,но аз бях доста вглабена в себе си.Но,ако поискаш и не положиш усилие,няма как да не го преодолееш.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Аз мисля,че това се дължи доста и на пубертета.Имала съм подобен проблем и го преодолях с времето.Не знам до колко е задълбочен при теб,но аз бях доста вглабена в себе си.Но,ако поискаш и положиш усилие,няма как да не го преодолееш.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Ако е заболяване, значи има нужда от терапевт.
Но вероятно не е заболяване. Има хиляди, милиони младежи с този проблем. Бариера на общуването. Нарича се бариера, защото за да се преодолее, трябва просто да се... прескочи.
Страх те е да говориш с хората? Стисни зъби и го направи веднъж. Просто веднъж. Ще видиш колко по-лесно става после.
Най-точния коментар по темата - BenSherman. Прочети го внимателно и изпълнявай. Психолога няма да ти каже нещо по-различно.
един път атакабг да не се прави на дупе и да даде адекватно мнение! подкрепям казаното
Щом си успял да общуваш с друго момиче извън семейството ти, значи с повече усилия ще успееш да го направиш и с някой друг. Отделен въпрос е, че ти предпочиташ да се самосъжаляваш и да се самонавиваш колко не те бива в социалните контакти.
Докато не спреш да го вярваш и да си го повтаряш, никой няма да може реално да ти помогне, освен специалист евентуално. И въпреки това си мисля, че е нещо временно.
Като начало започни да поздравяваш хората, не се забивай в някое кьоше и не се изолирай от останалите. Дай им шанс поне те да те заговорят, пък нищо, че ти ще си плетеш езика и ще кършиш ръце. Все отнякъде трябва да започнеш. И колкото повече го отлагаш, толкова с времето ще ти става все по-трудно. А междувременно ще съжаляваш, че си пропилял толкова добри възможности да бъдеш сред свои връстници, да излизаш, да се забавляваш и т.н.
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Много хубави идеи :]] ПодкрепямПървоначално написано от BenSherman