- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- страдам от социална фобия
Ако действително има нужда от тераптевт (което само терапевтът може да прецени истински), рядко става с по-малко от десет консултации, да речем, като в повечето случаи една консултация = един час.
Другото, което знам, е, че добър специалист за по-малко от 30 лв на час няма да откриете. От там нататък, колкото по реномиран е даден терапевт, толкова повече пари ще иска и това е понятно.
Но не претендирам за безкрайна достоверност на горната информация.
За подобни неща винаги проверявайте и препроверявайте всяка информация!
Имайте предвид, че психоанализата, като най-популярна, е и най-сложна, най-ангажираща, най-продължителна, съответно най-скъпа и прочие. Казвам го, защото масово хората това търсят.
Опитайте с арт терапия, ако е приложима за вас, интерперсонална терапия особено - не съм специалист, а и не знам дали от първия път ще се нацели точната терапия. При всички случаи е по-добре да не предлагам много, но проучете, без да се крийте от никого!
Да признаеш пред себе си, че имаш проблем, е първата крачка от решението на проблема, без която пътя не може да се извърви. Затова бъдете открити относно проблема си към хората, без чието съдействие не бихте го решили - в случая това, логично, са родители ви. Намерете начин да ги убедите, че имате нужда от помощ, което те, ако разсъждават така трезво, както вие го показвате, ще разберат и ще ви помогнат.
Ако пък ви е крайно неудобно да говорите първо с родителите си, адресирайте училищния психолог/пед. съветник. Поговорете първо с него и го помолете да ви насочи, като, ако сте убедени, че сами не бихте се справили вътре в себе си, настоявайте той да ви насочи към терапевт. От тук нататък родителите ви пак ще е добре да бъдат осведомени (което е въпрос на договорка между вас и пед. съветник/психолог в училището, или поне би трябвало да бъде) и ако бъдат - в този случай ще съдействат с повече готовност, защото има кой да удостовери споделеното от вас.
Но опитайте първо с родителите си!
Оставете форумите, оставете компютъра! С него хората забравиха да общуват, а точно това е, което тормози и вас! Сами заявявате, че имате нужда от живо общуване, затова наистина оставете виртуалната реалност, защото не е ясно и тя каква роля има за проблема ви!
Успех!
активизъм/превенция; писане; музика