- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Да обогатим речника си!
Не , аз нямах предвид , като съжелявам.
Използвам го по скоро ето така:
Язък за хубавата блуза, изцапах я .![]()
Примерно.![]()
To infinity and beyond.
Момчета и момичета, съвсем случайно попаднах на вашата тема. Много ми хареса желанието ви да си обогатите речника. Факт е, че това само по себе си е голямо богатство, да имаш богат речник, но също така ще ви е и полезно за всякакъв вид изпити - навсякъде има лексикални въпроси, и то доста. Четене - разбира се, това е най-важното. Четене и упражнения. Ето ви едно от мене, да се пробвате:
Речник. Поставете на мястото на многоточието думата, която отговаря на определението
Пример: .................. – плодове или сладки, които се поднасят в края на ядене. Търсената дума е десерт
а) ............... – страстно и голямо желание за постигане на нещо; честолюбие, самолюбие
б) ............... – посредник при търговски сделки, борсов посредник
в) ............... – кръвно отмъщение (на о-в Корсика и Сардиния)
г) ............... – наука за родословието, за историята на рода; история на рода, родословие; родословна книга
д) ............... – беглец от войската; лице, което не се явява на военна служба
е) ............... – единичен предмет от редица еднакви предмети, животни, растения и др.; парче, бройка, къс
ж) ............... – професионален ездач при конни състезания
з) ............... – малко отделение войска, което охранява определен участък от държавната граница
и) ............... – изображение, което пояснява или допълня текст
й) ............... – степенуване, точно определен ред на длъжности в известни области (военна, духовна, административна и др.)
к) ............... – жена, която се старае да се хареса със своите външност и маниери
л) ............... – специално обзаведено помещение за технически и научноизследователски опити, за контрол на технологични процеси, за приготвяне на препарати и др.
м) ............... – малка тръба, която служи за съединяване на тръби, валове и др.; съединителна тръба
н) ............... – осветен при литургия хляб; малък къс от този хляб, който се приема при причастие
о) ............... – нарязани и изсушени сливи, круши, ябълки и др. плодове; варени плодове
п) ............... – мрачен възглед за живота, черногледство, унилост
р) ............... – предмети, необходими за театрална постановка; необходимото за някаква дейност
с) ............... – одрана кожа на главата заедно с косата като трофей у някои народи в миналото
т) ............... – обичай, навик, ред, наследени от миналото, предавани от поколение на поколение
у) ............... – предложение или искане, което не търпи разисквания и възражения, безусловно искане и последно предупреждение, придружено със заплаха, ако не се приеме
ф) ............... – който обича хората, човеколюбец; благодетел
х) ............... – сбирка от изсушени растения, които служат за помагало при научни занимания
ц) ............... – граждански; който не е военен и не е духовно лице
ч) ............... – едър пясък и дребни речни или начукани камъни за настилка, бетон и др.
ш) .............. – изнудване някого чрез заплашване да се направят обществено достояние компрометиращи го дела или документи
щ) ............... – специалист по управление на кораб или самолет, който определя направлението, отбелязва на карта пътуването и пр.
ю) ............... – преносима колиба на народите в Централна и Средна Азия с покрив от кожа
я) ............... – укривател или помощник на дирени от властта лица
Повече от половината не ги знам.Може ли на ЛС да ми ги кажеш,че ми е интересно.
експанзивен-Който бурно изявява своите чувства; несдържан, невъздържан, избухлив.
алюзия - Загатване, намек.
боаз - Планински проход; дефиле, теснина.
боязън-Плахост, смущение, нерешителност; страх.
+1,но все пак не я оспамвайтеПървоначално написано от webmast3rche
![]()
Безапелационен- не допуска, не търпи възражения; категоричен.
Бет-Лошо,некрасиво;неудобно, неприлично.
Инфантилен не е ли безразличен?Първоначално написано от Margoto0
![]()
Аз думите фантасмагония и меркантилен съм се чудила винаги какво означават...![]()
Постъпи грешно... с правилното момиче.
Фантасмагория-1. Причудливо фантастично видение.Първоначално написано от mrazqkindergarten
2. Разг. Пренебр. Измислица, приумица, небивалица. Няма да слушам разни фантасмагории.същ.) измислица, лъжа, фантазия
Меркантилен-меркантилна, меркантилно, мн. меркантилни, прил.
1. Който е свързан с меркантилизма.
2. Който е пристрастен към печалбата; спекулантски, търгашески.
• същ. меркантилност, меркантилността, ж.
Синонимен речник
(прил.) търговски, комерчески, лукративен
(прил.) сметкаджийски, пресметлив, търгашески, спекулативен
Имам проблем с някой думи! Не мога да ги изговоря както трябва, от време на време дори не мога да създам едно смислено изречение! Кажете как да оправя проблема си! ;( на 14 години съм, скоро влизам в Гимназия а е ужасно да срещна някое момиче, да я заговоря и да зацепя... Кажете как да оправя проблема си може ли да купя от някъде речник.
С повече четене ще започнеш да усещаш и по-тънките разлики в значенията на думите, а оттам ще си обогатиш речника и ще стане по-точен изказът ти.
Художествената и научната литература могат да ти свършат по-добра работа от речник, тъй като думите няма да им учиш значенията наизуст, а ще ги свързваш със ситуации и ще ги запаметяваш по-трайно.
Ето няколко думи и от мен:
акуратен - точен
баджанак - съпруг на сестрата на съпругата. С друга дума, ако две сестри се оженят, то мъжете им са баджанаци
семантика
офтамолог - очен лекар
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Спокойно. Няма нужда да се обаждаш.Знаем, че си фейк.Първоначално написано от xxKiFlAx
ПТ :
Чудела съм се какво точно значи 'аджеба'![]()
айлак - незает, свободен
Поприще — мярка за дължина, около 200 м.
I found someone I can trust..can you see that I am bound to you? ?
Аджеба се използва във въпросителни изречения. Ефектът му е да подсили учудването.
Защо някой ще бере дренки?
Защо, аджеба, някой ще бере дренки?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
нихилизъм - липса на вяра
пантеизъм - обожествяване на природата
[ мразим хора! ]
'И аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.'
('Дяволско' - А. Далчев)
Не, че е лоша темичката, но речника се обогатява с четене на книжки... така ако си мислите, че всеки като изреди по пет думи и вие ги прочетете по веднъж има особено ефект сте в грешка... Освен, разбира се, ако не сте решили да си ги записвате и някой като каже нещо извъртяно да го спирате за момент, за да си извадите листчето и да проверите какво значи думата преди да отговорите... В случая се получава същото като разликата м/у учене заради самите знания и зубрене, колкото на момента да запаметиш нещо... Похвални са опитите и услията, ама смисъла малко се губи.
No man for any considerable period can wear one face to himself and another to the multitude, without finally getting bewildered as to which may be the true.
Ето няколко,за които се сещам:
мизантроп-човекомразец
катарзис-духовно пречистване
семантичен-смислов
контрапункт-противоположност
демиург-творец,създател
лепта-благородно дарение
![]()
Все пак е интересно да се разискват значенията на думите или кой какво си мисли, че означават :РПървоначално написано от BrokenInnocence
По- горе ми направи впечатление определението на "инфантилен".
Винаги съм го използвала като "детински"...
always late but worth the wait!
Лошо ми става, като виждам какви думи не знаете...
^Ами,всъщност,според мен в момента няма значение кой колко знае.Нали за това е темата?По-рано аз споменах някои,които лично аз знам,но на някой друг може да са му от ползва.Помагаме си взаимно.
Естествено,с едно четене едва ли ще запомниш много,но все пак може би нещо ще ти влезе в главата.
Четене на книги му е майката,ама какво да се прави,че повече от това младо поколение не чете.Просто хората не знаят какво изпускат и как могат да с обогатят...
Добре,че излязоха тия книги 'Здрач',че някои хора поне прочетоха нещо,макар и лишено от смисъл.
Както и да е,отплеснах се.![]()
Хах , миналата година съм писала.
Всичко става с четене на книги. Аз обичам да си взема една книга и да седна на тишина да почета. Ама като виждам колко малко от младото поколение четат книги , зле ми става.
Айде по-малко офтопик простотии и повече по темата ?
Има голямя разлика между думите инфантилен и индеферентен, като последната значи безразличен.
Най-доброто тълкуване на думата язък за мен е "жалко, че".
Това е най-полезната тема, която съм виждал от много време![]()
Не знам - това са две думи и се пишат ОТДЕЛНО
Първоначално написано от TykaSePisheNick
Ужасно е да говориш с някого и той да не може да каже 2 думи като нормален човек,а да мънка,да говори на жаргон,да не е обърнат към теб,да започне едно изречение и да не го довърши,да се опитва да употребява думи,на които дори не знае значението и т.н.... Аз до преди две или три години не пипвах книга,но вече не мога да заспя без да прочета нещо.... Ако сте от хората,които не обичат да четат,отидете в някоя библиотека,дори само за половин час,разгледайте рафтовете с книги и вижте колко много сте изпуснали ..... Може и да не помогне,но да се надявамее...![]()
Do not DARE to worry, you MUST be happy!!!
В началото на темата някой беше пуснал една викторина. Попълних колкото можах, като за доста неща се порових в интернет.
Пробвайте и вие, и нека сравним кой какво е измислил
а) амбиция – страстно и голямо желание за постигане на нещо; честолюбие, самолюбие
б) брокер – посредник при търговски сделки, борсов посредник
в) вендета – кръвно отмъщение (на о-в Корсика и Сардиния)
г) генеалогия– наука за родословието, за историята на рода; история на рода, родословие; родословна книга
д) ............... – беглец от войската; лице, което не се явява на военна служба
е) екземпляр – единичен предмет от редица еднакви предмети, животни, растения и др.; парче, бройка, къс
ж) жокей – професионален ездач при конни състезания
з) полк– малко отделение войска, което охранява определен участък от държавната граница
и) илюстрация – изображение,което пояснява или допълва текст
й) йерархия – степенуване, точно определен ред на длъжности в известни области (военна, духовна, административна и др.)
к) дама – жена, която се старае да се хареса със своите външност и маниери
л) лаборатория– специално обзаведено помещение за технически и научноизследователски опити, за контрол на технологични процеси, за приготвяне на препарати и др.
м) нипел – малка тръба, която служи за съединяване на тръби, валове и др.; съединителна тръба
н) нафора– осветен при литургия хляб; малък къс от този хляб, който се приема при причастие
о) компот – нарязани и изсушени сливи, круши, ябълки и др. плодове; варени плодове
п) песимизъм– мрачен възглед за живота, черногледство, унилост
р) атрибути/ реквизит – предмети, необходими за театрална постановка; необходимото за някаква дейност
с) скалп – одрана кожа на главата заедно с косата като трофей у някои народи в миналото
т) традиции– обичай, навик, ред, наследени от миналото, предавани от поколение на поколение
у) уведомление– предложение или искане, което не търпи разисквания и възражения, безусловно искане и последно предупреждение, придружено със заплаха, ако не се приеме
ф) филантроп – който обича хората, човеколюбец; благодетел
х) хербарий – сбирка от изсушени растения, които служат за помагало при научни занимания
ц) обществен – граждански; който не е военен и не е духовно лице
ч) ............... – едър пясък и дребни речни или начукани камъни за настилка, бетон и др.
ш) .............. – изнудване някого чрез заплашване да се направят обществено достояние компрометиращи го дела или документи
щ) приложен специалист – специалист по управление на кораб или самолет, който определя направлението, отбелязва на карта пътуването и пр.
ю) керван– преносима колиба на народите в Централна и Средна Азия с покрив от кожа
я) ............... – укривател или помощник на дирени от властта лица
always late but worth the wait!
Първоначално написано от Infinity
Туркиня съм и ще кажа че язък буквално значи жалко,а аджеба значи защо лиПървоначално написано от cherrygloss
![]()
аз съм си малко зле с речника .. така че ще питам дори и някои по-прости думички , които не ги разбирам точно и буквално :
1. мазохист
2. въплъщавам
3. безцеремонност
4. възпроизвежда
5. интерпретация
6. негодувание
7. eпископ
8. свиреп
9. своенравен
10. своеобразен
11. възхваляват
Мечтай за това, за което искаш да мечтаеш. Иди там, където искаш да идеш. Бъди този, който искаш да бъдеш. Защото ние хората имаме само един шанс и един живот, за да направим нещата, които искаме да направим...
crazybebe,
1. мазохист-човек,който обича сам да си причинява болка
2. въплъщавам-изразявам,символизирам
3. безцеремонност-безочливо
4. възпроизвежда-пресъздава
5. интерпретация-тълкуване на смисъла на нещо
6. негодувание-възмущение
7. eпископ-висше духовно лице в християнската църква,първосвещеник
8. свиреп-яростен
9. своенравен-човек,които постъпва както му дойде на ума.. твърдоглав,да кажем
10. своеобразен-различаващ се от другите,ексцентричен
11. възхваляват-превъзнасят,хвалят
Извинявай,ама е срам да не ги знаеш.Та те са елементарни..
^Аз ,доколкото разбрах crazybebe ги знае думите , само че няма точния смисъл или нз ;дд
♥ ♥ ♥ Докато другuте сu казват: "Амu ако се проваля?" , аз сu казвам: "А ако успея?" ♥ ♥ ♥