.
Отговор в тема
Страница 2 от 5 ПървиПърви 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 107
    Супер фен Аватара на filmimilmi
    Не знам дали тук ще ми отговориш искрено. За това не държа. Но ако желаеш да бъдеш искрен, отговори ми на лично. Защо е истина? С твои думи какво те кара да чувстваш така, без да се позоваваш на авторитети, които ти казват защо трябва. Не търся отговори, които си намерил чрез друг или друго, освен това, което си открил в себе си като истина. ... Надявам се да не те обърках много.

Цитирай Първоначално написано от HRaBr0TyYKeBaPcHe
    Доколкото разбрах някъде казваш едва ли не, че Библията не се отрича?Ами разбира се.Нищо не се отрича само по себе си.
    За север и юг не става на въпрос защото не е било познато.Хората са живеели околко Средиземно море.Там е бил разцвета на човечеството и е било нужно само на изток и запад, а не север и юг за ориентация.
    Мярнах нещо за стария и новия завет...Предполагам не знаеш разликата м/у тях.Стария завет Иисус се представя като смъртен, а Новия като безсмъртен.Новия завет е бил измислен по времето на Константин Велики.По време на сенат се е гласувало дали да се пренапише историята или да остане старата.Новия завет се появил...
    И авторите не са писали 1 и също нещо.
    А къде се казва, че Бог е създал вселената???Пише, че е създал земята,небето и тварите, но вселене не съществува като понятие...А също така има много други вселени...Тях кой ги е създал
    Под потоп се има в предвит, че е наводнено глобално, на цялата земя и само къс земя е останъл.А това за което казваш е било приидване на вода в отделен район.
    Има време да повторим "сътворението",големия взрив-каквото се опитват в ЦЕРН.
    А в Библията са описани само малак процент от природните закони, а колко още много има...И колко не сме открили...
    Привет човече.
    Относно севера и юга щом си токова сигурен, че на хората от него време не са им трябвали нови територий, добре няма да коментирам това, то и без др. няма значение в контекста на това което писах, защото уникалното е, че авторът на писанието е знаел, именно тези геогравски неща без да е пътувал или имал необходимата техника, но сигурно е чист късмет, че е улучил посоките.

Това за старият завет и новият , чел съм Библията да и знам добре каква е разликата. И знам също, че Исус не се е представял никъде в старият завет???? От къде си го чул това не знам обаче не е в от Християнската Библия със сигурност Smile

Синайския кодекс е най-старият пълен ръкопис на Новия завет, който имаме днес.Открит е в православния манастир Света Екатерина на планината Синай. Датира от четвърти век, и съдържа всички книги, които имаме в днешния Нов Завет, но също така включва Посланието на Варнава и Пастир Ерм. През четвърти век император Константин е бил разстроен от противоречието между християни и ариани за божествеността на Христос. Тъй като Новия Завет все още не е ясно дефиниран, той изисква окончателното решение и завършването на канона на Новия Завет и се надява това да помогне за разрешаване на конфликта и да доведе до религиозно единство в разединената империя. Въпреки това, дори и в пети век в Александрия кодекса включвал 1-во и 2-ро писмо на Климент Римски, което показва, че дискусиите по канона все още не са завършили. КОЙ Е РЕШИЛ? Постепенно църквата започва да различава, кои Писания са точно апостолски и кои не са. Това е една дълга битка, продължила няколко века.
    (1) Лаодикийския Събор през 363г. - първият Събор, на който ясно са изброени каноническите книги, съществуващи в Стария и Новия Завет, с изключение на Апокалипсиса на св. Иоан. На него се заявява, че само каноничните книги, които са в този списък трябва да се четат в църквата. Неговите решения са били широко приети в Източната Църква. (2) Трети Картагенски Събор, който се състои в Северна Африка около 397г. На този Събор, присъства бл. Августин и предлага пълен списък на каноничните книги на Стария и Нов Завет. Двадесет и седемте книги на Новия Завет са били приети като канонични. Съборът също така решава тези книги да се четат в Църквата като Божествено Писание и изключва всички останали. Този съвет е общоприет като авторитетен и на Запад.

Това са историческите сведения относно написването и утвърждаването на Новият Завет, за каква стара и нова история говориш ти? За какво пренаписване? От къде черпиш тази информация?

Казваш, че авторите не са писали едно и също:

Matthew 14:17 А те Му казаха: Имаме тук само пет хляба и две риби.

Mark 6:38 А Той им каза: Колко хляба имате? Идете вижте. И като узнаха, казаха: Пет и две риби.

Luke 9:13 Но Той им каза: Дайте им вие да дат. А те рекоха: Нямаме повече от пет хляба и две риби, освен,- да отидем ли и да купим храна за всички тия люде?

Но сигурно някой ще каже, че това е писано от хора който са били "набори" добре да се поразровим още малко:

ПРОРОЧЕСТВА ЗА МЕСИЯ

пророчество в Стария завет/събитие/изпълнение в Новия завет

Михей 5:2

Рождено място - Витлеем

Лука 2:1-7
    Исая 7:14

Ще се роди от девица
    Матей 1:23
    Битие 49:8-10

Родословието на Исус е от Юда
    Матей 2:1,2
    Числа 24:17

Звезда ще се издигне от Юда
    Матей 2:1,2
    Исая 61:1-3

Службата на Месия
    Лука 4:16-21
    Псалми 55:12-14

Предаден от приятел
    Матей 26:47-50
    Захария 11:12,13

Предаден за 30 сребърника. Парите са използвани за купуване на грънчаровата нива
    Матей 27:3-9
    Исая 53:4-7

Заведен като агне на заколение. Божият Агнец.
    Йоан 1:29 , Деяние 8:32-35
    Псалми 22:16

Ръцете и краката на Исус са прободени
    Лука 23:33 , 24:39
    Псалми 22:18

Дрехите Му са свалени. Войниците хвърлят жребий за Неговата мантия.
    Матей 27:35
    Псалми 22:1

Последните думи на Исус: "Боже мой, Боже мой, защо си ме оставил".
    Матей 27:46
    Псалми 34:20

Нито една Негова кост не е строшена
    Йоан 19:36
    Исая 53:9

Погребан в гроба на богат човек
    Матей 27:57-60
    Псалми 16:10

Възкресен от мъртвите
    Матей 28:2-7

Къде се казва, че Бог е създал вселената ами къде ли не.:

1 Samuel 2:8 Въздига бедни от пръстта, И възвишава сиромаха от бунището, За да ги направи да седнат между князете, И да наследят славен престол; Защото стълбовете на зем та са на Господа, Който и постави на тях вселената.

Psalm 24:1 (По слав. 23). Давидов псалом. Господня е земята и всичко що има в нея, Вселената и тия, които живеят в нея;

Psalm 33:8 Нека се бои от Господа цялата земя; Нека благоговеят с боязън пред Него всичките жители на вселената.

Psalm 50:12 Ако огладнеех, не щях да кажа на тебе; Защото Моя е вселената и всичко що има в нея.

Psalm 89:11 Твои са небесата, Твоя и земята; Вселената и всичко що има в нея- Ти си ги основал.

Psalm 90:2 Преди да се родят планините, И да си дал съществувание на земята и вселената, От века и до века Ти си Бог.

За др. галактики част от нашата вселена знам обаче за др. вселени...

Това за потопа не го разбрах, мисля че не съм писал в по-горните постове за потоп, ако имаш нещо впредвид от др. форуми това е др. нещо.
    Това което се опитват е сигурно доста интересно дано да доживеем да направят нещо съществено.
    До тогава ще се учудваме на нещата който Бог е сътворил. [/list]

Цитирай Първоначално написано от filmimilmi
    Не знам дали тук ще ми отговориш искрено. За това не държа. Но ако желаеш да бъдеш искрен, отговори ми на лично. Защо е истина? С твои думи какво те кара да чувстваш така, без да се позоваваш на авторитети, които ти казват защо трябва. Не търся отговори, които си намерил чрез друг или друго, освен това, което си открил в себе си като истина. ... Надявам се да не те обърках много.
    Аз бях много емоционален, объркан и непостоянен във доста неща които правех, мислех и работех. Бях доста агресивен гневях се на хората когато ме разочароват или наранят и въпреки, че това ме дразнеше, аз често постъпвах като тях. Живеех в несигурност, което пораждаше у мен страх за бъдещето.
    Една вечер на вратата на стаята ми почукаха млади колеги християни поканиха ме на парти и ми подариха част от Библията. Аз бях чувал за Христос и прочетох с интерес книжката. Нещата които четях ми се видяха логични и истинни, почуствах се изобличен, което ме накара да променя начина си на живот. Братовчедка ми ме покани на семинар по повод коледа. Хората които бяха там ме удивиха със знания, добро отношение и чувство за хумор. Накрая на един от семинарите попълних анкета в която си оставих номера, един от организаторите на семинара ми се обади да излезем. Започнахме да се виждаме и да разговаряме по Библията. Той знаеше доста и ми помогна да си подредя нещата. Разбрах какво е да си християнин и повярвах в Исус Христос.
    От тогава започнаха положителни промени в живота ми: отказах се от много грехове, намерих добри приятели, постигнах успехи в учението, започнах да мисля за другите и да се радвам на това което имам. Вече се чувствам по-спокоен и пълноценен.
    Всичко което чета в Библията ме удивлява, авторът сякаш предузнава грешките и успехите ми, защо греша, и какъв е изходът на проблема. Ще ти споделя една тайна истинските християните не харесват думата религия, защото религия означава начини, похвати(ритуали), чрез който да стигнеш до Бог(да отидеш в рая), обаче е невъзможно за човек това да стане(и Исус е критикувал свещенниците които са лицемери). Нещата са обърнати обратно, Исус идва на земята и прави всичко вместо нас, който приеме неговата жертва чрез вяра се спасява. Всички неща, моливата, църквата и др. са просто следствие от вярата. Не църквата и ритуалите привличат един истински християнин, към себе си а вярата му в Исус.
    Хората ден и нощ се мъчат да успеят и да се изкачът едно стъпало по-нагоре с цел да задоволят нуждите си чрез пари, власт, секс и др.
    Исус преобръща разбирането на този свят за пълноценен живот. Той твърди, че трябва да бъдем добри и не сребролюбци, че трябва да се обичаме и да си помагаме, че трябва да не си отмъщаваме, че трябва да се усмихваме и радваме а не да се гневим когато ни гонят и страдаме Той казва да се смиряваме ако искаме да успеем в живота, защото последните ще станата първи всичко това протеворичи на всички наши човешки разбирания, защо? Защото Исус е Божии син!
    И така защо са ми повече доказателства(не, че ги няма) Нещата писани в Библията не могат да бъдат вдъхновенни от човек защото противоречат на естествените грешни човешки инстинкти.

Град
    Улицата
    Какъв е тоя код?
    А относно вселените...От скоро са открили,че вселените са 10^10^10^7(тоест 10 на 10та степен на 10та степен на 7).Което не е никак малко число.Планетите са много,звездите са много,галактиките,а защо не и вселените.Преди хората са си мисле ли,че само Земята е единствената планета.Та щом Бог е "създал" вселената той би трябвало да знае за други такива.Хората не са приемали вселената в смисала на днешния.Подобно,не същото.А споменава ли се галактика някъде в Библията?
    Някъде беше споменато за динозаврите...Това е достатъчно доказателство,че Бог е измислица.Защо няма описано създаването на динозаврите,някои древни животни и тн.

Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4
    аа библията не е противоречива тогава така ли

http://www.youtube.com/watch?v=WZiJP8CnUk8

ииии нещо което не засегна

http://faithskeptic.50megs.com/prophecies.htm

ПС сори за английския и капс лока но нямах кирилица или време да болдвам
    Привет. За да ти дам точен отговор трябва да стана д-р по История. За щастие ще има семинар покрай велик ден
    в периода от 3 до 12 април в София и Варна ще гостува световноизвестният библеист д-р Питър Уилямс. Той ще изнесе серия от публични лекции, ще проведе срещи с богослови и ще участва в академичен симпозиум в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
    Питър Дж. Уилямс е директор на центъра за библейски изследвания „Тиндейл Хаус“ в Кеймбридж, Англия, и почетен старши преподавател по библеистика в Абърдийнския университет, Шотландия. Специалист е в изследването на Стария и Новия Завети. Понастоящем, неговите научните интереси са фокусирани върху употребата на ранни писмени копия на Новия Завет и върху темата за робството в Стария Завет.

Програма:
    ВТОРНИК, 6 Април

18:30 – 20:30 ч., Пленарна зала, Община Варна, Лекция за широка публика на тема: „Библията – сбор от легенди или сборник от исторически документи?“

СОФИЯ

СРЯДА, 7 Април

18:30 ч., Аудитория 103, Американски Университет – клон София, Студентски град (до зала „Христо Ботев“), Лекция за широка публика на тема:

„Библията – сбор от легенди или сборник от исторически документи?“

ПЕТЪК, 9 Април

9:00 ч., Заседателна зала 1, СУ „Св. Климент Охриски“, Ректорат, Минисимпозиум под наслов:

„Библията – сбор от легенди или сборник от исторически документи?“

Програма:

*09:00 – 09:15* Откриване
    *09:15 – 10:15* Лекция

Пълна програма на Лектора:
    http://harta-bg.info/events/peterwilliams-2010/

Мисля да го попитам човека е специалист именно в това.

Какъв е тоя код?
    А относно вселените...От скоро са открили,че вселените са 10^10^10^7(тоест 10 на 10та степен на 10та степен на 7).Което не е никак малко число.Планетите са много,звездите са много,галактиките,а защо не и вселените.Преди хората са си мисле ли,че само Земята е единствената планета.Та щом Бог е "създал" вселената той би трябвало да знае за други такива.Хората не са приемали вселената в смисала на днешния.Подобно,не същото.А споменава ли се галактика някъде в Библията?
    Някъде беше споменато за динозаврите...Това е достатъчно доказателство,че Бог е измислица.Защо няма описано създаването на динозаврите,някои древни животни и тн.
    Хм.. относно многото вселени това което откривам като информация е, че няма доказно нищо подобно само торории и теории ама то закакво ли няма теории вече
    В библията не е писано за динозаври, а защо трябва да е писано и от къде си толкова сигурен че не е писано за тях изследвал ли си Библията??

Isaiah 27:1 В оня ден Господ С лютиа, и великия, и якия Си нож Ще накаже левиатана, бързия змей, Да! левиатана, извиващия се змей, И ще убие змията, която е в морето.

Йов41гл. описание на Левиатана:
    * 4. Няма да замълча за членовете му, за силата и хубавата тяхна съразмерност,
    * 5. Кой може отгърна горнището на дрехата му, кой ще се приближи до двойните му челюсти?
    * 6. Кой може да отвори вратата на лицето му? Зъбите му наоколо – ужас,
    * 7. яките му щитове – великолепие; те са скрепени като с твърд печат;
    * 8. един до друг се допират тъй близо, че и въздух не минава помежду им;
    * 9. един до друг стоят набито, слепили са се и не се разместят.
    * 10. Кога киха издава светлина; очите му са като ресниците на зората;
    * 11. от устата му излизат пламъци, изкачат огнени искри;
    * 12. от ноздрите му излиза пара, като възвряло гърне или котел.
    * 13. Дъхът му въглища разпаля, и от устата му пламък излиза.
    * 14. На врата му сила обитава, и пред него ужас тича.
    * 15. Месестите части на тялото му са сплътени яко помежду си, не мърдат.
    * 16. Сърцето му е твърдо като камък, и кораво като долния воденичен камък.
    * 17. Кога се подига юнаци треперят, съвсем се губят от ужас.
    * 18. Който меч се допре о него, не удържа, не удържа ни копие, ни сулица, ни броня.
    * 19. Желязото смята за слама, медта – за гнило дърво...

* 25. На земята няма подобен нему, той е сътворен безстрашен.

Това да ти е познато??? Както и да е това не е сигурно доказателство, и все пак в Библията е написано, че Бог създава всички животни и всякакви видове създания и растения!

21. И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, според видовете им, и всяка крилата птица според вида й; и Бог видя, че беше добро.
    22. И благослови ги Бог, казвайки: Плодете се, размножавайте се и напълнете водите в моретата; нека се размножават и птиците по земята.

Нали не очакваш Бог специално да ни пише за всеки един вид животно който създава, мисля, че ако беше така Библията щеще да бъде доста по-голяма книга. За това си има енциклопедий

Мега фен Аватара на gandalfepi4
    ОХХХ пресвети ташаци!!!

как може да твърдиш че евангелията са еднакви?
    когато става въпрос за възкресението дори не става ясно кой идва и го вижда защото всеки твърди различно, нито кой стои в гроба-два ангела, двама мъже (уверявам те има разлика между крилати небесни пичове и нормалните хора), един ангел (другия може да се е скрил под масата не знам), никой??? те дори не са единодушни за ДАТАТА НА РАЗПЪВАНЕТО МЪТНИТЕ ГО ВЗЕЛИ

http://www.losingmyreligion.com/essa...esusappear.htm

и МООЛЯ искам да знам ако библията не може да греши

КОГА ЩЕ ГОВОРЯТ НА ИЗЧЕЗНАЛИЯ ХАНААНСКИ ЕЗИК В ЕГИПЕТ ( http://www.losingmyreligion.com/essa...esusappear.htm )

и другите ПРОВАЛЕНИ предсказания от горния линк...

ПС защо левиатана требе да ни е познат-не са много хората, които виждат огнедишащи дракони много често.
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Цитирай Първоначално написано от danaildemirov
    Цитирай Първоначално написано от filmimilmi
    Аз бях много емоционален, объркан и непостоянен във доста неща които правех, мислех и работех. Бях доста агресивен гневях се на хората когато ме разочароват или наранят и въпреки, че това ме дразнеше, аз често постъпвах като тях. Живеех в несигурност, което пораждаше у мен страх за бъдещето.
    Една вечер на вратата на стаята ми почукаха млади колеги християни поканиха ме на парти и ми подариха част от Библията. Аз бях чувал за Христос и прочетох с интерес книжката. Нещата които четях ми се видяха логични и истинни, почуствах се изобличен, което ме накара да променя начина си на живот. Братовчедка ми ме покани на семинар по повод коледа. Хората които бяха там ме удивиха със знания, добро отношение и чувство за хумор. Накрая на един от семинарите попълних анкета в която си оставих номера, един от организаторите на семинара ми се обади да излезем. Започнахме да се виждаме и да разговаряме по Библията. Той знаеше доста и ми помогна да си подредя нещата. Разбрах какво е да си християнин и повярвах в Исус Христос.
    От тогава започнаха положителни промени в живота ми: отказах се от много грехове, намерих добри приятели, постигнах успехи в учението, започнах да мисля за другите и да се радвам на това което имам. Вече се чувствам по-спокоен и пълноценен.
    Всичко което чета в Библията ме удивлява, авторът сякаш предузнава грешките и успехите ми, защо греша, и какъв е изходът на проблема. Ще ти споделя една тайна истинските християните не харесват думата религия, защото религия означава начини, похвати(ритуали), чрез който да стигнеш до Бог(да отидеш в рая), обаче е невъзможно за човек това да стане(и Исус е критикувал свещенниците които са лицемери). Нещата са обърнати обратно, Исус идва на земята и прави всичко вместо нас, който приеме неговата жертва чрез вяра се спасява. Всички неща, моливата, църквата и др. са просто следствие от вярата. Не църквата и ритуалите привличат един истински християнин, към себе си а вярата му в Исус.
    Хората ден и нощ се мъчат да успеят и да се изкачът едно стъпало по-нагоре с цел да задоволят нуждите си чрез пари, власт, секс и др.
    Исус преобръща разбирането на този свят за пълноценен живот. Той твърди, че трябва да бъдем добри и не сребролюбци, че трябва да се обичаме и да си помагаме, че трябва да не си отмъщаваме, че трябва да се усмихваме и радваме а не да се гневим когато ни гонят и страдаме Той казва да се смиряваме ако искаме да успеем в живота, защото последните ще станата първи всичко това протеворичи на всички наши човешки разбирания, защо? Защото Исус е Божии син!
    И така защо са ми повече доказателства(не, че ги няма) Нещата писани в Библията не могат да бъдат вдъхновенни от човек защото противоречат на естествените грешни човешки инстинкти.
    Има различни похвати. Твоята история не е феномен. Неориентиран, объркан, самотен. Появяват се представители на маркетинговия план на църквата и те зарибяват. Става постепенно. В първия момент им им обръщаш им внимание от любезнос, в началото с предпазливост, после с повече доверие когато почнат да се интересуват от теб, живота ти попадайки точно в момент когато сякаш никой друг не се е интересувал от теб и си бил достатъчно уязвим. Почвате да си говорите по-задълбочено за смисъла на страданията ти. Гледат те с хипнотично спокойствие в очите, питат те например "Сигурен ли си, че си щастлив?". Ти знаеш, че отговорът в този момент е "Не съм наистина щастлив", чудиш се как са налучкали най-вълнуващата те тема. После "Сигурен ли си, че използваш целия си потенциал в живота?". Ти мислено си казваш "Не го използвам, нещастен съм"... В края на беседата ти подаряват книжките и те канят на някакъв семинар. Известно време си скептично настроен, но достатъчно нещастен и самотен, за да имаш време да ги отвориш за някакво време и да прочетеш слова на надеждата, желаните отговори, че животът ти не е лишен от смисъл въпреки на пръв поглед лишеното ти видим смисъл съществуване. Спомняш си за хипнотичната беседа с толкова спокойните и на вид щастливи вярващи, които сякаш са единствените хора, които са те разбрали за нещо в последните няколко седмици. Имаш време, казваш си защо ли пък да не отидеш на партито, на което са те поканили. На мястото се случва същото. Всички те обграждат с внимание, интересуват се от новия бъдещ член на общността, атактуват го с любов и демонстират щастие. За първи път от доста време насам ти се струва, че си открил някакъв смисъл, че си интересен и специален. След втората ви среща на партито се е почнало със същинската психологическа атака. Чувството, че си задължен заради тяхната любезност, макар и на несъзнателно ниво. "Черпиха ме с безплатен обяд, не би било редно да откажа да се видим на следващия семинар..." или "За първи път от толкова време насам ми беше така хубаво, трябва да дойда пак". И почти веднага почваш да изграждаш доверие към останалите. Да, стува ти се сякаш си заслужава. Около теб виждаш хора, мисфитове по свой си начин в обществото, но с една обща идея, че са открили щастието. Макар и да не знаят какво е то, те са щастливи, че търсенето им на реално щастие е приключило с отговорите, които вече са получили наготово. Че всичките им неволи имат своя смисъл защото са част от много важен план, подготвен им още преди да се родят и приемат живота си такъв какъвто е, без да изпитват повече мъчителни съмнения в това дали живеят смислено или не. Повечето лишени от силен характер, но желаещи да му намерят заместител, за да не изпитват повече страх и несигурност в живота поради липсата на такъв. За това и не чувстват нуждата да мислят критически, също като теб приемат всичко със своите несъвършенства толкова насериозно, защото в противен случай биха загубили смисъла, който вече са открили... Да оставим настрана краткия ми анализ и възможността на неговата погрешност в случая, но не би ли могъл да си признаеш с ръка на сърцето, че на моменти си изпитвал съмнения в непогрешимостта на т.н. Божи план и това, което той уж ти е подготвил като път, с който да изпъълниш някаква значима задача в този живот? Не би ли казал, че те е страх, че ако дори за миг се опиташ да се отклониш сериозността, с която вярваш във всичко, то в този момент сякаш би лишил живота си отново от смисъл? До сега имал ли си лично доказателство от Бог, че църквата, с други думи бюрокрацията във връзката по между ви, никъде не греши? Според мен един вярващ не е свободен в пълния смисъл на думата, дори условно уж да му се представя истината. За това те и питах какво те кара да се чувстваш свободен. Реално как животът ти се подобри благодарение на църквата, освен че ти е помогнала да установи социални контакти? Ако не бяха именно контактите, чувството, че вече не си самотен, усещането за подкрепа или дори желанието да даваш такава на други, които са по-слаби от теб, като по този начин чувстваш някаква значимост или превъзходство и си казваш, че щом помагаш на някого или поне си мислиш, че помагаш, то вероятно си намерил своя план и прочее... щеше ли да има какво да те задържи църквата и да намираш полза от десятъка който плащаш? Това е просто моята гледна точка. Като цяло съм забелязал, че вярващите са главно много уязвими хора, не изпитващи задоволителен комфрот в своя живот без нещо, което да им дава илюзорното чувство, че са значими, обичани и въпреки всичките си недостатъци и неуспехи, ще бъдат възнаградени чрез спасени от незадоволителното щастие, което получават докато живеят земния си живот?... Според мен вярващите не са духовни хора и не познават истинския смисъл на духовността. За мен това не означава да предадеш живота си в ръцете на някаква висша сила и да се ръководиш от авторитети, които да ти казват какъв е правилния начин, по който да живееш. Не говоря само Християните. Какъв е смисъла в действителност? Истината според мен може да откриеш единствено вътре в самия себе си, да имаш свое разбиране са света, такъв какъвто е със своите недостатъци, да приемеш опита и разума за критерии, по които да се водиш, да не се отдаваш на предразсъдъци "Той е мюсюлманин, ще гори в ада, пък и нека гори, така му се пада...", да приемеш, че самия живот единствения Бог, тоест Бог си ти и твоят разум... Истината е единствено това, което ти разбираш за света и това, което представляваш ти, изхождайки от своя богат емоционален свят.

Та... Истината е някъде в тази картинка. Добро и зло, любов и омраза, всичко е в теб. Това е смисъла за мен, докато за теб смисъла на твоя живот навярно се обобщава с това, че искаш да се срещнеш с Исус на живо... А като се замислих за това, просто ей така междудругото, мислиш ли, че исус някога ще се върне докато вижда по земята кръстове на всяка църква и по врата на всеки християнин. Това е като срещу теб да насочат снайпери от всички посоки и ти да ги виждаш. Сигурно Исус си казва, че сте схванали цялата идея напълно погрешно... И "за Бога", защо празнувате освен рождението и смъртта му? ... Както и да е. И друг въпрос, щеше ли да приемеш друга религия, ако те бяха посетили мормони? Последователите на мормонското учение също са много запалени по вярата си, имат същите маркетингови похвати, в погледа им можеш да доловиш същото хипнотично спокойствие като на всеки вярващ или посветен. Та просто в името на аргумента, ако те те бяха посетили първи и беше намерил в тяхното общество приятели, приел техните истини за живота и минал през необходимите упражнения за индоктириниране във вярата им, нима нямаше да бъдеш в момента мормон, а не протестант? Декорът на църквите им е същия като този на твоята, доктрината им обещава едно и също, само има малки допълнения, но очевидно хората ги приемат за истина. Всяка църква си има трикове за успешен маркетинг. Ами за бахайците какво ще кажеш? Те също са убедени, че ако вярват в Исус ще се спасят, но само ако приемат ученията и на още няколко пророка след него. И сред общността им отново си имат доказателства за това, че изборът им е правилен... И "според плодовете им ще ги познаете", но пък плодовете на тези религии не са лоши. Дават надежда на хората, че има за какво да живеят, да бъдат добри и да си помагат взаимно и след смъртта си ще бъдат възнаградени с вечно щастие, макар и от твоята гледна точка те да изповядват вероучения, които 100% ще ги вкарат в ада... Наистина става доста сложно и те затрупах с въпроси, но пак казвам, че не държа за отговор на всеки. Имаш свободна воля така или иначе, но все пак бих се радвал да избереш да отговориш дори на онези, които те затрудняват като се постараеш да излезеш извън буквалното стараейки се да бъдеш обективен от гледна точка на вярата си, а да се опиташ да разсъждаваш от неутрална позиция. Нали все пак каза, че ти така или иначе веднъж вече си спасен и няма защо да се притесняваш да даваш отговори, независимо каква позиция би изразил. Наистина би ми станало много интресно. Не споря с теб, опитвам се ако може да направим темата малко по-разчупена и интересна от обичайния за форума характер. Наистина, смяташ ли, че това, което смяташ за здрав разум не кара тези, които мислят по различен начин да настръхват? Какво лошо например би имало да вярваш в Буда, а не в Христос, ако успееш да намериш своя смисъл или пък пълноценна вяра, която ти дава подкрепа в трудните моменти?
    В този ред на мисли бих добавил и следното.
    http://www.youtube.com/watch?v=NESib3vdjq8
    Интересно как възприемаш думите на този човек? (Не е религиозен водач или философ)
    http://www.youtube.com/watch?v=hhjOnYbKJJw
    Бих се вълнувал да разбера твоята безпристрастна гледна точка. Теоретично, ако беше запознат с това, което казва преди да станеш Християнин, какво би смятал тогава? И сега когато си, изключено ли е да намериш някакви истини в словат му.
    Извинявай, че те затрупах с въпроси, вероятно не за всички ще намериш време да ми отговориш, но бих се радвал на тези, които избереш да дадеш отговор, да го направиш безпристрастно и по възможност изчерпателно само или поне предимно с лична гледна точка.

Град
    Улицата
    И това което си цитирал, какво общо има с динозаври????Това е ясно,че е ламя,змей и тн.Такива същества не съществуват!!!Измислица!Нам еси енциклопедии-това са научни книги и противоречат на Библията.
    А възкресение е нямало!!!След разпъването на Иисус,Юда го е взел и завел в пещера и го е излекувал с билки.Всъщност не е умирал!И като бил излекуван хората са си мислили,че е "възкръснал".

п.п. И не ми отговори-какви са тея кодове?

Знаете ли, реших да се извиня.

Като се зачетох малко по-съсредоточено в горните постове ми стана ясно: Бог наистина съществува и го доказва като ни помага! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ АТЕИСТИ И ЕРЕТИЦИ защо иначе ако не за невероятна помощ може някой да ни казва нещо което след 2000 години можем да разберем като факта, че на луната има много титаниева руда, която стои точно на повърхността и отразява светлината? Помислете каква богословия е това за нас! Или пък факта, че библията ни ДАВА ЛЕКОВЕ за проказата:

49А за очистването на къщата нека вземе две птичета, кедрово дърво, червена вълна и исоп;

50и да заколи едното птиче в пръстен съд над текуща вода;

51да вземе кедровото дърво, исопа, червената вълна и живото птиче, и да ги натопи в кръвта на закланото птиче и в текущата вода, и да поръси къщата седем пъти.

52Така да очисти къщата с кръвта на птичето, с текущата вода, с живото птиче, с кедровото дърво, с исопа и с червената вълна .

53А да пусне живото птиче вън от града на полето. Така да направи умилостивение за къщата, и тя ще бъде чиста.

54Това е законът за всяка рана от проказа и от кел,

55и за проказа на дреха и на къща,

56и за оток, за краста и за лъскави петна,

57за да учи, кога е нещо нечисто и кога е чисто; това е законът за проказата.

Ето така се прави! Толкова хора вече са се излекували от лепра с този метод КОЙТО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ВЕЩЕРСТВО а не с нормалните хапчета, които те оправят за седмица две... майната ѝ на науката! (ако случайно това не работи да знете че е така щото е от стария завет който е само 75% от цялата библия и това че иисус се е жертвопринесъл на себе си за три дена и после е санал бог ни е излекувало от проказата такава каквато е била преди)

Дори намерих пълен и обстоен списък с АБСУРДНИ и НЕВЕРНИ неща в библията http://www.infidels.org/library/mode...an/absurd.html
    който обаче не е достатъчен за да обори невероятното схващане че ако ходиш нагоре ще започнеш да ходиш надолу (Архимед 300 ПрХр) или пък, че има бегло описание на океански течения, които не са били използвани от мореплаватели никога преди това.

ХОРА ПОКАЙТЕ СЕ!
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Град
    Улицата
    Или пък факта, че библията ни ДАВА ЛЕКОВЕ за проказата:

49А за очистването на къщата нека вземе две птичета, кедрово дърво, червена вълна и исоп;

50и да заколи едното птиче в пръстен съд над текуща вода;

51да вземе кедровото дърво, исопа, червената вълна и живото птиче, и да ги натопи в кръвта на закланото птиче и в текущата вода, и да поръси къщата седем пъти.

52Така да очисти къщата с кръвта на птичето, с текущата вода, с живото птиче, с кедровото дърво, с исопа и с червената вълна .

53А да пусне живото птиче вън от града на полето. Така да направи умилостивение за къщата, и тя ще бъде чиста.

54Това е законът за всяка рана от проказа и от кел,

55и за проказа на дреха и на къща,

56и за оток, за краста и за лъскави петна,

57за да учи, кога е нещо нечисто и кога е чисто; това е законът за проказата.

Ето така се прави! Толкова хора вече са се излекували от лепра с този метод КОЙТО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ВЕЩЕРСТВО а не с нормалните хапчета, които те оправят за седмица две... майната ѝ на науката! (ако случайно това не работи да знете че е така щото е от стария завет който е само 75% от цялата библия и това че иисус се е жертвопринесъл на себе си за три дена и после е санал бог ни е излекувало от проказата такава каквато е била преди)
    Хахахаха...Да не мислиш,че пръскане с кръф от фтичка им е помогнало... Помогнали им е вношението,че ще се оправят с това.ВНОШЕНИЕТО Е НАЙ-ГОЛЯМАТА СИЛА!!!Внушението ги е излекувало.Сега се лекува рак така-чрез внушение.И има големи успехи.Много хора има излекува ли се така.Дори има и компютърни игри в които се трепят тумори,ракови клетки и тн.Това помага мн на децата. Така,че-цери се с внушение,а не с кръв,светена вода и тн...

^ WTF???

The Bird of Hermes

Град
    Улицата
    ^ WTF???
    Ти за самовнушение не си ли чувал уа

съм, пласибо се нарича и наистина действа... донякъде. виждаш ли това самовнушение наистина има психосоматични ефекти, но доста лесно може да те убие и доста трудно да те "съживи" (каквото и да говорят разни алчни лъжци досега няма никакви документирани случаи с пласибо само да се излекуваш от рак например).

та само със самовнушение че можеш да си помогнеш донякъде можеш, но изобщо няма да пребориш СПИН, чума, рак със разсейки или (в конкретния случай) лепрата. левкоцитите можеш да ги "подсилиш" ма не мое некви магии чак. има си граници които за полезния ефект спциално са доста малки.

и все пак доста хора СА умрели от това ако ти помага

The Bird of Hermes

Привет. filmimilmi.
    Колко много и все интересни размишления. Първо много неща си писал и малко ми е трудно да ти следя мисълта от началото до края. Освен това темата в този форум е съвсем различна от въпросите който повдигаш. А и аз бях повдигнал няколко ама айде, само твойте ще коментираме и постоянно ще ме изпитвате и чудиме как може да съм толкова фанатично заблуден. В Библията много ясно пише, че човек колкото и доказателства и чудеса да види няма да повярва ако Бог не му се открие, и виждам, че това важи в пълна сила. Незнам дали е правилно да ти отговарям на всички тези въпроси защотото повечето от тях са доста лични и нямат нищо общо с темата на форума затова те предизвиквам да поговорим лично чрез Skype(пиши лично съобщение ако те интересува).
    Ще коментирам на кратко някой неща:
    1. В началото си съчинил някаква история в която си представяш, че съм някъкъв заблуден и самотен човечец който едва ли не е намерил щастието в християнската среда. Пук и незнам кое ти дава право да ми слагаш етикети без дори да ме познаваш лично.
    - Това е доста нереално имайки предвид, че аз въпреки нещата който изтъкнах по-нищо особенно не се различавах от повечето хора от света(студент, излизах по дискотеки, тренирах бойни изкуства, нормално неразведено семейство, работа, т.н(имам и доказателства за това))
    - Това което твърдиш е погрешно и защото не само хора в окаяно състояние са християни(Президентът на Сащ: Роналд Рейган, Алберт Айнщайн, Леонардо Давинчи, Исак Нютон , футболистата Кака, още един куп др. окаяни хорица търсещи внимание и утеха от църквата  )

2. Казваш, че вярващите не са Духовни хора, мисля, че трябва да провериш в речниците какво означава тази дума. И представяш своя философия на нещата,(любимото ми) така е всеки човек е прав за себе си(колко удобно) и на всеки истината е вярна(без значение историята и доказателствата)  Примерно ако тръгнеш по улиците на България и започнеш да питаш хората „Извинете вие Християнин ли сте?” над 90% от тях ще отговорят да разбира се. Питай ги и втори въпрос а вярвате ли, че Исус е Възкръснал, доста от тях ще кажат :”не” или „що за глупост” ???? Логично нали всеки вярва в нещо си. Може много да вярваш, че ще успееш да се спуснеш по-конец от осмия етаж, обаче той със сигурност ще се скъса. Обектът на вярата е важен а не толкова количеството вяра, затова и толкова християните говорят за Христос .
    3. Питаш ме дали вярвам, че Исус ще се върне, мисля, че знаеш отговора. И даже предполагаш какво си мислил Исус.  Брато ако ми позволиш да се зачудя на увереността която имаш, за тези неща(за мислите на Исус, без даже да си вярваш).
    4. Споменаваш за др. религий. Мисля, че и др. си питал за тези неща, и все пак ако още ти е чудно защо толкова вярваме именно на Библията а не на нещо др. прегледай научните доказателства който писах и си спомни кои хора(учени, изследователи) още иат подобно мнение.
    http://nobelisti.com/
    5. Намекваш, че всички в църквата са шарлатани и това внимание и доброта която се среща там е нещо изкуствено. Добре твое мнение и да ти кажа, че грешиш няма да ми повярваш, това е нещо което трябва човек да преживее за да повярва. Далеч не всичко в църквата е идеално но поне хората там се стараят да бъдат по-добри. Ще се радвам да видя как тази отдаденост и доброта между хората може да се постигне по искуствен начин само чрез внушения и добър маркетинг.
    6. Пуснах си клипа който сподели. Не разбрах какво толкова специално видя в него. Предположения и открити неща който противоречат на исторически факти. Психологически разсъждения без факти, човекът представи личните си убеждения, това, без доказателствата са само неговите думи или една от поредните теории. Доколкото разбрах той оспорва сътворението на земята, чрез ЕВОЛЮЦИЯТА ; Колко голямо откритие ;. Ето малко факти който имат определящо значение относно теорията на този пич от клипа:
    В края на своя революционен научен труд “Произходът на видовете” Дарвин пише, че единственият възможен път за възникването на първата жива клетка е чрез свръхестествената намеса на Бога:
    “Има някакво величие в тази еволюционна теория за живота с неговите мощни сили, които Творецът първоначално е вдъхнал в едно или в няколко живи същества; има нещо величаво в това, че докато нашата планета се е въртяла под въздействието на гравитационния закон, от едно толкова просто начало са еволюирали и ще продължават да еволюират безброй най-прекрасни и най-чудесни същества.” (CHARLES DARWIN, “The Origin of Species by Means of Natural Selection”, London: J. M. Dent & Sons, 1928, 463).

И той ми прилича на човек ню-ейдж, много популярни напоследък който не вярват, че всичко добро и зло е в човека за човека и все хубави неща, знаеш ли колкото и думи да се изговорят те не биха имали значение ако животът на хората говори др. (спомни си живота на Исус ). Щом ти харесва слушай го нямам проблем с това. Чувал съм далеч по-логични и смислени проповеди.

Поздрави.
    Чудно ми е сега ако бях още невярващ и ако четях всичките тези постове:

"Бог е добър и хората са зли..., Библията е доакзана, вярващи има много...."

-дали да вярвам на това и да стана християнин
    или пък

"Бог не съществува........., и е зъл и ....и вярвайте на науката,......човек е произлязъл от маймуната"
    - то пък и много гениални учени са вярвали в Бог:

(“Има някакво величие в тази еволюционна теория за живота с неговите мощни сили, които Творецът първоначално е вдъхнал в едно или в няколко живи същества; има нещо величаво в това, че докато нашата планета се е въртяла под въздействието на гравитационния закон, от едно толкова просто начало са еволюирали и ще продължават да еволюират безброй най-прекрасни и най-чудесни същества.” (CHARLES DARWIN, “The Origin of Species by Means of Natural Selection”, London: J. M. Dent & Sons, 1928, 463).

-значи не мога да стана атейст и да вярвам в науката защото има големи учени, които вярват, че има Бог.

-мога да стана еретик, опа за да стана еретик първо трбва да повярвам и после да се отрека заради това, че Бог е лош, Упс как да се отрека като даже и не съм повярвал, пък и тия дето се отричат колко ли са вярвали?? всичката им работа такава, сигурно после ще вземе и някой от тях пак да повярва, и какво ще правя аз.

-ще взема да стана "Сатанист", ... и те вярват, че има Бог, НО поне свободно избират да му се противопоставят.

-кое ли да избера

-най добре да ям и да пия а пък след 50-60г каквото стане, упс и това май го пишеше в Библията
    1 Corinthians 15:32

Намекваш, че всички в църквата са шарлатани и това внимание и доброта която се среща там е нещо изкуствено. Добре твое мнение и да ти кажа, че грешиш няма да ми повярваш, това е нещо което трябва човек да преживее за да повярва. Далеч не всичко в църквата е идеално но поне хората там се стараят да бъдат по-добри. Ще се радвам да видя как тази отдаденост и доброта между хората може да се постигне по искуствен начин само чрез внушения и добър маркетинг.

Дарвин пише, че единственият възможен път за възникването на първата жива клетка е чрез свръхестествената намеса на Бога

това е quote mining мързи ме да търся точно как но го знам това конкретно иъпиши го в гугъл на английски и глей ко стаа да не говорим че си има причина Дарвин да спре да ходи на църква все пак

пс 2 века по-късно абиогенезис http://www.youtube.com/watch?v=vjOqWkV1_tk

има големи учени, които вярват, че има Бог
    96% от учените са атеисти

позволи ми да ти напомня един мъничък факт отностно религията ТИ и науката (вкл. животоспасяваща медицина)

имаш ли идея колко африканци са умрели в резултат от това че Ратзингер ИЗЛЪГА че презерваативите увеличават вероятността да се заразиш със СПИН

библията е доказано вярна
    май СЛУЧАЙНО пропусна 16-те ми примера, че е грешна http://faithskeptic.50megs.com/prophecies.htm

много е хубаво, че освен много *кхъм* метафорични неща в библията има и конкретни пророчества... които са провалени. каква божествена прозорливост

The Bird of Hermes

@danaildemirov, така с това първо, второ и трето нещата стават като някакъв план на урок с определена последователност, докато все пак си избрал да отговориш непоследователно на част от въпросите ми и си подредил отговорите си по начин, който вече ме обърква. Може би и аз трябваше да номерирам въпросите си с точки 1,2,3 и прочее, за да ми е малко по-ясно на кои точно отговаряш, но нищо. Аз съм си виновен, че наистина казах толкова много неща. Знам, че това не е тема по "всичкология", но за да стигнем до нещо по-конретно трябва да тръгнем от малко по-широк кръг от въпроси, като постепенно те се стесняват и разнищваме по-важните...

Сега ще пиша с поуката, която си взех, ще се опитам да съм по-конкретен и да номерирам. Тръгвам по ред на отговорите ти и въпросите, които ти си ми поставил.

Първо, това че се опитвам да си те представя, не означава, че твърдя на своето и бих се изненадал ако си пълната противоположност на моите представи за вярващ. Казвам ти единствено с какво впечатление съм останал от живите си контакти с голямо разнообразие вярващи. Като цяло всичките ми се струват сякаш хипнотично обсебени с идеята, че всичко се свежда до една единствена причина - Бог. В това как те мислят нямат реален избор, за тях или вярваш или ще бъдеш наказан. В дискусия за нещата от живота не можеш да задържиш вниманието им, те приемат всичко за писано и независимо дали ползваш свободна воля или не, малко би могъл да направиш, за да промениш каквото ти е писано. Приемат неволите си като неща, които зависят единствено от Бог и се молят за всичко, от закуска до вечеря, по няколко пъти на ден, включително дори преди да си легнат. В съзнанието им пространството е заето единствено от представата, че обезателно трябва да са щастливи защото въпреки всичко Бог ги обича, а от това по-важно няма, независимо дали не са обичани от никого в реалния живот...

Второ. Както ти казвам, това са си все мои разсъждения и не ми се иска да ме възприемаш като всезнайко. Не се опитвам да ти хвърля светлина по въпроса за каквото и да било, нито пък тествам силата на вярата ти, за това не случайно ти казах, че не държа да ми отговориш на всичко с цел да не решиш, че търся провокации и спор. Напротив, ни най-малко се отнасям към теб с някакви етикети, дори се постарах да бъда възможно по-изчерпателен във въпросите си и то в желанието ми да избегна това да ги тълкуваш като тънки намеци, че те изкарвам едва ли не религиозен фанатик. И да, правя разлика между вярващи и духовни хора. Първите сляпо следват авторитети, докато вторите не се подчиняват на такива, a действат от сърцето си, знаят че истинският морал е доброволно действие, а не задължителни действия, извършени под принудата на страха. "Вярвай или ще умреш!"... Това вече го казах на първата страница, но го вметвам и тук, за да няма отново недоразбирателства. Нормално е както много не знаят истинската същност на това да можеш да наречеш себе си Християнин, много вярващи (не само Християни) също да не са наясно с това каква е разликата между вяра и истинска духовност.

Трето. Не мисля, че знам отговора на този въпрос. Не искам да се повтарям с това, което казах, но отново ти казвам, нямам предубеждения нито пък боравя с груб скептицизъм. За това и не използвам чужди текстове борещи се за някаква кауза от сорта "За или против". Забелязваш, че просто открито философтвам с теб, но не с желание да доказвам каквото и да било. Всичко, което ти казвам са си просто мои есеистични разсъждения. Това, че казах какво може би си мисли Исус е просто плод на творческа самобитност и опит за шегувкане в името на това просто да разчупя малко сериозността на дискусията за момент.

Четвърто. Мразя "доказателствата". Затова и вече поясних в т. 3 защо не се боря в името на това да доказвам нещо. Просто се опитвам се да вникна в смисъла на нуждата от вяра, тук и сега в този свят, но не гледайки на нея само като единствено и необходимо средство за това да се спасиш от Ада. За това попитах за ТВОИТЕ причини да вярваш, не защо е редно да вярваш понеже Ада е ужасно място, а защо е редно да вярваш докато си тук на Земята и то не основно заради това, че те грози заплахата от вечни страдания след смъртта. И ако се опитам да формулирам максималко по-сгъстено и точно въпроса си, то той би изглеждал така: Вярваш ли поради друга причина освен обещанието за "спасението" си? До колко въпросът е неуместно поставен и твърде личен не мога да кажа, въпреки че аз го задавам, но надеждата ми е да получа октрити отговори тук дори на донякъде личните въпроси, а не на лично или в скайп. Отново ти се обяснявам надълго и нашироко, но искрено се надявам да разбереш, че целта на въпросите ми не е това да те провокирам. Смятам, че за останалите ще е интересно да видят пример от самия вярващ за смисъла на основната идея от колкото подсушена отвсякъде тема свеждаща се до обмен на "доказателства" от двете страни "за" и "против" и предъвкване на едни и същи обичайни въпроси до безкрай... Та затова се опитвам да съм малко "по-необичаен" така да се каже в подхода и подбора на въпросите ми.

Пето. Погрешно си схванал "намекването" ми. Прав си с това, че това са си моите подозрения, но за теб колко хора правят добро от сърцето си, а не просто защото се стараят да спазват "договора", който са сключили своеобразно с Бог в името на своето спасение когато са се потопили във водата...?

Шесто. Онова, което се опитах да ти покажа е далеч от опит за използване на психологически похват с цел да те убеди в нещо. Ти го тълкуваш така, хубаво. Основното е, че той прави разлика между теория и това, което вижда с очите си. Поставих го единствено в името на аргумента, не с главна цел отново да мътим до безкрай темата за еволюцията, но тя така или иначе винаги се отваря в една дискусия за Бог и науката. Работата беше в това, да наблегна на гледната му точка за това, че Бог все още не е готов със своето произведение и ако го има, реално работата му продължава и еволюцията е доказателство за това, че не си почива, а и не е редно да си почива... Също така това не са проповеди. Аз горещо бих ти препоръчал да видиш и още клипчета, но знам, че ще е без особено значение за теб... Но нека не се спирам повече на това, което вълнува мен. Моя основен въпрос беше какво смяташ за хората, които смятат своите "лъжеучения" за теб, истина за себе си. Или опитвайки се да формулирам един от основните си въпроси отново малко по-смляно и разбираемо: Защо има хора вярващи в това, което за вас са "лъжеучения", а те не са по-малко убедени от вас самите в това, че са се докоснали до самата истина?

Отново ще ми е интересно да отговориш до колкото можеш на поставените въпроси, както аз се опитах да поясня някои от нещата, които оставих недоизяснени за теб в предходния си пост. Бих се радвал да отговориш особено изчерпателно на онова, върху което акцентирах в цвят, без да се чувстваш задължен да даваш друго (доказателства, цитати и прочее) освен собствената си гледна точка.

пп. Наистина моята цел тук не е тази, която на пръв поглед ти се струва. Изчерпателността на всяка една дискусия ме вълнува лично. Както и да е, надявам се да получа отговори, различни от тези, които си мисля, че може би ще получа. Става интересно...

Град
    Улицата
    Цитирай Първоначално написано от danaildemirov
    Привет. filmimilmi.
    Колко много и все интересни размишления. Първо много неща си писал и малко ми е трудно да ти следя мисълта от началото до края. Освен това темата в този форум е съвсем различна от въпросите който повдигаш. А и аз бях повдигнал няколко ама айде, само твойте ще коментираме и постоянно ще ме изпитвате и чудиме как може да съм толкова фанатично заблуден. В Библията много ясно пише, че човек колкото и доказателства и чудеса да види няма да повярва ако Бог не му се открие, и виждам, че това важи в пълна сила. Незнам дали е правилно да ти отговарям на всички тези въпроси защотото повечето от тях са доста лични и нямат нищо общо с темата на форума затова те предизвиквам да поговорим лично чрез Skype(пиши лично съобщение ако те интересува).
    Ще коментирам на кратко някой неща:
    1. В началото си съчинил някаква история в която си представяш, че съм някъкъв заблуден и самотен човечец който едва ли не е намерил щастието в християнската среда. Пук и незнам кое ти дава право да ми слагаш етикети без дори да ме познаваш лично.
    - Това е доста нереално имайки предвид, че аз въпреки нещата който изтъкнах по-нищо особенно не се различавах от повечето хора от света(студент, излизах по дискотеки, тренирах бойни изкуства, нормално неразведено семейство, работа, т.н(имам и доказателства за това))
    - Това което твърдиш е погрешно и защото не само хора в окаяно състояние са християни(Президентът на Сащ: Роналд Рейган, Алберт Айнщайн, Леонардо Давинчи, Исак Нютон , футболистата Кака, още един куп др. окаяни хорица търсещи внимание и утеха от църквата  )

2. Казваш, че вярващите не са Духовни хора, мисля, че трябва да провериш в речниците какво означава тази дума. И представяш своя философия на нещата,(любимото ми) така е всеки човек е прав за себе си(колко удобно) и на всеки истината е вярна(без значение историята и доказателствата)  Примерно ако тръгнеш по улиците на България и започнеш да питаш хората „Извинете вие Християнин ли сте?” над 90% от тях ще отговорят да разбира се. Питай ги и втори въпрос а вярвате ли, че Исус е Възкръснал, доста от тях ще кажат :”не” или „що за глупост” ???? Логично нали всеки вярва в нещо си. Може много да вярваш, че ще успееш да се спуснеш по-конец от осмия етаж, обаче той със сигурност ще се скъса. Обектът на вярата е важен а не толкова количеството вяра, затова и толкова християните говорят за Христос .
    3. Питаш ме дали вярвам, че Исус ще се върне, мисля, че знаеш отговора. И даже предполагаш какво си мислил Исус.  Брато ако ми позволиш да се зачудя на увереността която имаш, за тези неща(за мислите на Исус, без даже да си вярваш).
    4. Споменаваш за др. религий. Мисля, че и др. си питал за тези неща, и все пак ако още ти е чудно защо толкова вярваме именно на Библията а не на нещо др. прегледай научните доказателства който писах и си спомни кои хора(учени, изследователи) още иат подобно мнение.
    5. Намекваш, че всички в църквата са шарлатани и това внимание и доброта която се среща там е нещо изкуствено. Добре твое мнение и да ти кажа, че грешиш няма да ми повярваш, това е нещо което трябва човек да преживее за да повярва. Далеч не всичко в църквата е идеално но поне хората там се стараят да бъдат по-добри. Ще се радвам да видя как тази отдаденост и доброта между хората може да се постигне по искуствен начин само чрез внушения и добър маркетинг.
    6. Пуснах си клипа който сподели. Не разбрах какво толкова специално видя в него. Предположения и открити неща който противоречат на исторически факти. Психологически разсъждения без факти, човекът представи личните си убеждения, това, без доказателствата са само неговите думи или една от поредните теории. Доколкото разбрах той оспорва сътворението на земята, чрез ЕВОЛЮЦИЯТА ; Колко голямо откритие ;. Ето малко факти който имат определящо значение относно теорията на този пич от клипа:
    В края на своя революционен научен труд “Произходът на видовете” Дарвин пише, че единственият възможен път за възникването на първата жива клетка е чрез свръхестествената намеса на Бога:
    “Има някакво величие в тази еволюционна теория за живота с неговите мощни сили, които Творецът първоначално е вдъхнал в едно или в няколко живи същества; има нещо величаво в това, че докато нашата планета се е въртяла под въздействието на гравитационния закон, от едно толкова просто начало са еволюирали и ще продължават да еволюират безброй най-прекрасни и най-чудесни същества.” (CHARLES DARWIN, “The Origin of Species by Means of Natural Selection”, London: J. M. Dent & Sons, 1928, 463).

И той ми прилича на човек ню-ейдж, много популярни напоследък който не вярват, че всичко добро и зло е в човека за човека и все хубави неща, знаеш ли колкото и думи да се изговорят те не биха имали значение ако животът на хората говори др. (спомни си живота на Исус ). Щом ти харесва слушай го нямам проблем с това. Чувал съм далеч по-логични и смислени проповеди.
    Първия жив организъм не започва с Бог(омг),а в следствие на киселинни дъждове и тн.
    А доколкото разбрах от приказките ти казваш,че който не вярва в Бог значи не е християнин.Така ли???

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    danaildemirov е доста прав за повечето неща, но един нехристиянин никога не бил разбрал един християнин.
    Науката и религията са съвсем различни неща и нямат нищо общо, не разбирам за какво спорите.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Иначе съветвам danaildemirov и другите, вярващи в Бог, да не спорят с атеисти и изобщо да обсъждат нещо на тема религия, вяра и т.н. само с други вярващи.
    Да се опитвам да разговарям с някой атеист на религиозна тема(и спорове от типа на има ли Бог) е все едно да уча кучето ми да говори
    Пълна загуба на време, а някой път и на нерви. Предлагам да отворим тема само за вярващи, където да обсъдим някой библейски текстове и т.н.

Град
    Улицата
    ОМГ ОМГ ОМГ!!! Това,че не вярваш в Бог не значи че не си християнин!!!
    А аз бих казал същото на атеистите(вкл и мен) да не спорят с вярващи,защото е пълна загуба на време.Все едно говориш на стената,но поне тя би могла повече да те разбере.Вярващите и те нз в какво вярват(е не всички).Просто им е казано и айде и ние да се праим на интересни.И вообще не знаят за кво става на въпрост.Така,че не говори с такова презрение към мен и др атеисти.

Здравей отново filmimilmi.
    Сега вече нещата са дста по ясни за мен . Оставам с впечатлението, че доста добре позначваш християните и въобще вярващите хора, и си прав за доста неща който споделяш. Няма да говоря конкретно но ти твърдиш, че християните са такива и такива защото така и така. Погледнато от страни имаш пълното право да мислиш така. Има логика да се държим по- определен начин вследствие на убежденията ни който сме получили от четене на Библията или др. материали, също така обстоятелства в живота ни(трагедии например).
    Ако аз гледах цялата тази картинка от страни щях да мисля като теб. Вярата която имаме не може да се разбере и не може да се докаже математически(това не означава , че е сляпа или протеворечи на разума, защото съдейства само за добро, и това говори само по себе си много).
    Nam3less3 е прав нещата в който вярваме не могат да бъдат разбрани от невярващите защото, е нещо което се изпитва духовно а не душевно(чрез емоций и интелект), все пак говорим за Бог. Направих своя избор вследствие на опита който съм имал преди това и тогава найстина се убедих, тъй де никой не може да разбере преди да го изпита, неможем да поставим каруцата пред коня.

Ако ти е интересно виж и личните убеждения на др. Християнин:
    http://www.hristiyanstvoto.eu/pred.php?n=184

+„Вярваш ли поради друга причина освен обещанието за "спасението" си?”

Писах ти вече какво се случи в моя живот и причините за да се обърна към Бог. Сега това което се случва е даже по-добро(но това не е тема на тази дискусия).

+„колко хора правят добро от сърцето си, а не просто защото се стараят да спазват "договора", който са сключили своеобразно с Бог в името на своето спасение когато са се потопили във водата...?”

Това което казваш е много субективно и зависи от конкретния човек и със сигурност има такива които не са такива каквито изглеждат. Но бъркаш за нещо Християните се обръщат към Бог за да се спасят да основно, но не и добрите ти дела са тези който ти поддържат статуса на християнин(който ще отиде в рая). Когато човек веднъж се покае той вече получава обещание от Бог, че ще отиде в рая, добрите дела който той върши след това са вследствие на благодарност към Бог. И най вече на действието на Бог в живота му, чрез словото, църквата и др.

+Защо има хора вярващи в това, което за вас са "лъжеучения", а те не са по-малко убедени от вас самите в това, че са се докоснали до самата истина?

Има различни мнения по-този въпрос, моето е че защото Бог е сътворил земята и природните закони да бъдат от полза не само за тези който му се покоряват но и за тези който не. И всеки човек независимо колко дали признава Исус или не избира, да вярва в някаква СИЛА(.....различни богове). Няма как обаче всичко да сме прави нали . Не може да има много истини тя е една.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    ОМГ ОМГ ОМГ!!! Това,че не вярваш в Бог не значи че не си християнин!!!
    А аз бих казал същото на атеистите(вкл и мен) да не спорят с вярващи,защото е пълна загуба на време.Все едно говориш на стената,но поне тя би могла повече да те разбере.Вярващите и те нз в какво вярват(е не всички).Просто им е казано и айде и ние да се праим на интересни.И вообще не знаят за кво става на въпрост.Така,че не говори с такова презрение към мен и др атеисти.
    За мен всеки, който вярва в Бог, е християнин(различните религии са просто различни пътища към Бог), така че всъщност тук името на религията не е от значение.
    Добре, нека така да се изразим - няма смисъл атеисти да спорят с вярващи, просто защото говорим на различни езици, говорим за неща които едните не могат да разберат и усетят, за неща, които не се обясняват с "доказателства", за вяра и т.н.
    Вярващите много добре знаят, че Бог съществува(даже някой си имат лични "доказателства" - магическата дума за атеистите), за това е безсмислено хора, които нищо общо нямат с религията, да смеят да им казват, че Бог е лъжа и т.н.

Супер фен Аватара на SolusChristus
    Това,че не вярваш в Бог не значи че не си християнин!!!

А к'во значи?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си