- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Живота в Америка, или защо българите сме сбъркана нация...
Пуснах го в кофата първо, но го пускам и тук, защото смятам, че това е доста актуална тема за дискусия...
Отсега ви казвам - предстои един доста дългичък роман, ако не ви се чете, не го правете и не коментирайте. На който му се занимава - нека го прочете, да се замисли, и да отговори.
Днес говорих с един стар приятел, който живее от няколко години (сега е на 22) в средно голям град в щатите и ми разказа за живота си сред американците...
Значи, както ми обясни, стандарта на живот е с пъти по-висок от в която и да е балканска държава.
Първо - цените... Стоките - цените са горе-долу същите, каквито са в България. Цената на горивата - двойно по-ниски. Заплати - американците просто не се хващат на работа, която плаща по-малко от $14/час! Това прави грубо $2200 на месец... Най-нископлатените работи са между $7 и $10/час, което прави по средно $1400 на месец... Ако работиш на 2 работи, което е абсолютно възможно - изкарваш доста добри пари.. Обаче има доста високи такси, квартира за 1 седмица е около $100, но с $1000 на месец можеш да живееш повече от нормално. Там да караш чисто нова кола от 2009-2010, че и дори и поръчкова, си е абсолютно нормално. А ако с такава кола се върнеш в България - веднага те одумват, изкарват те мафиот и всякакви други глупости...
Второ - държанието на хората. Няма НИЩО общо с българското... Те са някак си доста приветливи, услужливи, помагат винаги, когато могат, рядко спорят, почти никога не псуват. Например всяка сутрин е абсолютно нормално поне 20-30 абсолютно непознати хора да те спрат на улицата, за да ти кажат "Good morning, have a nice day" или "Hi, enjoy the rest of the day.", или просто да те питат как си... Странно, нали? Това веднага ти вдига настроението за целия ден... В България това НИКОГА няма да стане. А пък услужливост - винаги ти помагат, дори да имат работа. Пример - докато вали дъжд и някой с кола ви види, че сте без чадър, веднага настоява да се качите в колата му, и да ви закара докъдето ще ходите, и не приема "не" за отговор... Като цяло са доста спокоен народ - всички са приятелски настроени, няма както тук да те напсуват... Идеите им за купони също са различни - за тях купон е да викнеш няколко от съседите за час-два в задния двор на къщата ти, да си направите барбекю, да размените две-три приказки, да размените малко фалшиви усмивки и това е. Това, което гледате по филмите, са пълни глупости... Не, че няма студентски купони, но те са рядкост. Също така голяма част от хората са абсолютно отдадени на работата си - това им е деня - работят (доста с кеф!) - после се връщат от работа при семействата си, и следващия ден отново така. Обаче тук е огромната разлика от България - тук си заслужаваш повишение, дават ти го, и след няколко години успешна работа, дори може да те назначат като директор на цялата компания или някой друг висок пост... Например - започваш обикновена евтина работа като оператор да кажем оператор, след време те назначават като началник отдел, после началник на целия етаж, после нещо по-голямо и т.н.. В България това няма начин да се случи - тук работиш като луд 30+ години на минимална заплата, и единственото, което получаваш са обиди и моооже би много малко увеличение на заплатата, защото са увеличили минималната заплата... Тук като остарееш се мъчиш да живееш на мизерна пенсия от 150-200 лева, а там пенсиите са четирицифрени суми, с които ще си живееш като цар в останалите години от живота ти... Също така американците просто обожават чужденците - като кажеш, че си българин, те просто светват, радват ти се като на малко дете... Помагат ти да се приобщиш в обществото, абе всичко, което ти е нужно, за да се чувстваш добре...
Трето - чистотата и редът... Там просто ти е жал да хвърлиш едно боклуче - толкова е чисто. Всичко е идеално почистено, няма мизерии, няма нищо. Ако хвърлиш боклук - те глобяват веднага някаква голяма сума от порядъка на $100. Улиците не са както в България 6 метра широки, а са по 10 и отгоре метра, всяка от тях, дори и малките. Дупки няма - всичко е поправено още преди да се е появила голяма дупка. Всичко се документира - сечеш на някого пътя, догонва те патрулка и те водят в районното да видиш записа, ако не си съгласен. Същото е и при преминаване на червено - важи и за пешеходците.
И така нататък, много подробности има... Като цяло - защо трябва да живееш тук в мизерия, като можеш да водиш с пъти по-добър начин на живот на друго място, за същите усилия?! А ако решиш да се върнеш в България с многото напечелени пари, у вас ще си живееш като цар, излезеш ли навън - настроението ти се скапва на секундата заради мизерията и неприветливостта на хората...
Съжалявам за дългия текст, ама неговите думи ме трогнаха и ме накараха да се замисля... Вярно, тук губя семейство, приятели, близки и всички, които познавам, ама според мен си заслужава...
Абе виж, това, което казва приятелят ти до голяма степен е вярно, но това, че ти казва хай, гуд морнинг, не значи, че след 30 крачки няма да ти говори глупости зад гърба. Американците принципно са честни, но има и лицемери и трябва да се пазиш. За цените...зависи от щата. Има щати, в които и с 200 долара може да се храниш цял ден без проблем. Но иди в Калифорния да видим до къде ще ти стигнат.
Аз смея да твърдя, че все повече и повече съм с американския манталитет, защото раста в такава среда, с такива хора съм, прибирам се да спя у нас само. И от тази си позиция мога да ти кажа, че дори някой да не те харесва, това не му пречи да ти се усмихне. Въпросът е, че няма да е искрен...Не всичко е мед и масло. Да супер е, но не се лъжи, че всички ще са супер мили и добри. Да такива са, защото етикетът ни го налага. Но след определен интервал от време етикетът се откъсва...
А и още нещо. В тази рецесия малко трудно ще си намериш работа, камо-ли на 2 места. Не че е невъзможно, но е трудно. Не очаквай някой с червеното килимче да те чака на летището и да те води към офиса.
И има една истина много тъжна. Истински успелите и богатите хора в Америка, нямат личен живот. Готов ли си да си се отдадеш на професията 24/7, да нямаш приятели, личен живот, гадже, дори жена и деца? Онзи ден точно слушах един меко казано успял човек от фамилията Родшийлд. Нито веднъж не спомена семейство или купон.
Америка много дава, но и много взима в замяна. Всеки си решава сам за себе си. Зависи какво търсиш все пак....![]()
Разбира се, че си заслужава.
God bless America!
Май ще се съглася със amk ... хората там са меко казано роботизирани във всякакъв аспект, работа, семейство дори и храна... не знам, аз бих предпочел Германия, защото тя е най - стабилната в момента европейска държава.
За стандарта на живот няма какво да говорим.
Само не се залъгвай, че навсякъде се отнасят приветливо и добронамерено с теб.Ако отидеш в някой по-голям град, изобщо никой няма да те погледне, камо ли да те поздрави. Там всичко е бизнес.
Иначе аз, където имах невероятния късмет да попадна, хората бяха повече от дружелюбни, мили и услужливи. Попадала съм в такива ситуации, че дори и в България да си бях, никой нямаше да ми подаде ръка. Факт е, че на подобно отношение не бях свикнала и бях много резервирана към тях, но накрая мнението ми коренно се промени.
Но предполагам, че е било по-скоро късмет от гледна точка на мястото, където бях и хората там, отколкото да го възприемам като 'типично американско поведение'.![]()
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Финландия -
http://www.ideyazabulgaria.org/index...-54&Itemid=151
Статията по-горе показва моят идеал за държава, в това искам да се превърне България.А иначе, че сме сбъркани, сбъркани сме.Всеки би бил след толкова време комунизъм...
Да. Но дори, когато не съм, около мен 95% от деня ми има масово американци.Първоначално написано от ospower
Сега ми хрумна нещо...авторе прочети Великият Гетсби. Струва ми се, че си залитнал малко с розовите очилца.
Аз малко ще си противореча на плановете, но нали знаеш, че приятелят ти който е разказал това малко е преувеличил ? И аз съм слушал много приказки, но накрая се оказва, че разказвача е бил под влиянието на някакви емоции и е идеализирал, малко.
От друга страна, ние не можем да се адаптираме към съседските ни страни - а как ще ти дойде да живееш на океан разстояние от родината ?
Америка е рай <> Америка е конспирация - двете най - разпространени мнения.Както не едното, така не и другото.
Може да те поздравяват на улицата, ама може и да ти откраднат колата пред очите ти, и да не можеш да направиш нищо, а крадците може да са същите тези които са те поздравявали.
Та да не влизам в дълбоки размисли, недей много да вярваш на чужди приказки.Особено на българин, ние го имаме навика да идеализираме или да оплюваме до последната дупка на кавала.
Като чета сюжета на книгата и ми напомня за една друга книга "Американски Психар". Има и филм по книгата. Разказва за живота на младите юпита в Манхатън, за живота на богатите американци и като цяло за живота в САЩ.Първоначално написано от amk933
Засега съм замислил да работя толкова в чужбина, че да взимам после добра пенсия оттам, а пък може и там да си остана, не знам, времето ще покаже. Прекалено дългосрочни са тея планове, че да ги мисля толкова сериозно все още.
Audio ergo sum
Страхотните американци, които обожават българи, които те карат насам натам, ако вали, а ти нямаш кола и ти се усмихват не един и двама, а цели 30 човека....Живо заинтересовани от това как си? Аре бе?! Ти на колко си, мойто момче? Ако си на 15- 16... ще ти простя глупостите, които си написал. Това е пълен абсурд, но...мението е като гъзъ, всеки го има. Щом толкова много те кефи, хващай си самолета и изчезвай в прекрасния запад. Който не е отишъл, той не е разбрал. Някой трбва да те свали на земята, но първо не мисля да си правя труда и второ- по- добре сам да се убедиш. Въпреки това, не мога да повярвам, че си се хванал като шаран...
Give me your best shot motherfucker!
Aми прочетох ти текста и някои неща са прекалени, но каквото и да си говорим качеството на живота в България не може да се сравни с това в САЩ. Тук живеем в такава мизерия, мръсотия, шум, беззаконие и още около 100-200 розови мечти, че дори и да не е вярно това за чужбина, ние вярваме. И аз много харесвам това, че са учтиви. Но при тях като ти кажат "Hi, how are you?" за тях това е просто поздрав, не питат съзнателно как се чувстваш очаквайки неположителен отговор. Само храната на амерриканците не ми харесва.
Много приказки наизуст, много нещо.
Колко от вас поздравяват продавачката в магазина ? А колко от вас казват "извинявай" и "благодаря".Колко от вас сутринта казват "Добро утро" вместо "К'о стаа ".И все пак, колко от вас поздравяват лелките в училище ? И колко от вас казват тези думички от сърце и с усмивка на лице ?
Не може да получиш нещо без да дадеш.Не може само да се оплакваш по форуми, че сме невежи и намръщени, а ти да си същия.Като знаете, че ние сме бъдещето, защо не се пробвате да промените самите себе си ?
Не виждам смисъл в това ... всичкото.Както автора каза: "усещаш ли омагьосаният кръг ? "
Ако ти говореше на "вие", тогава щеше да има проблем.Първоначално написано от Raybeez
![]()
аз, пък, никога не съм изпитвала влечение към Хамерика, може би е в главата ми, но цялата пластмасова действителност, не ми се търсят смисли в и за декори.
И театърът им не е точно театър, и киното им не е точно кино. Ако я нямаше Америка, не като териториална полянка, а като идеи, внушения, течения, моди и превъзпитателни нагласи и практики - светът щеше да е доста по-близо до идеалната му проекция в главата ми.
за парите - да, нещата са сбъркани, мисля, всички сме наясно. границите условно са паднали, не съществуваме преди Вавилон. аз космополит не съм, нечистоплътно ми е и леко неудобно, при продължителни туристически обиколки и застоявания.
Аз я поздравявам.Първоначално написано от Serseri91
Редовно, понякога казвам за по-кратко мерси, ама пак същата работа.Първоначално написано от Serseri91
Когато е към по-възрастен или някой, който не познавам, казвам "Добро утро".Първоначално написано от Serseri91
Правил съм го, дори съм им помагал с преместването на торбата с боклуци.Първоначално написано от Serseri91
Защо да го казвам, като не го мисля?!Първоначално написано от Serseri91
аз на "ко'стаа? с глава не кимам!"!
Хаквам PlayStation 2 и 3 - Soft Mod - PS2 - 10 лв. ; PS3 - 30 лв!!!
Хаквам/Ънбриквам PSP 1000/2000 (старо дъно) - 10лв!!!
Хаквам PSP 2000/3000/GO (ново дъно) - 10 лв!!!
Пловдив/Добрич
Скайп - zeamgo
GSM: 0883471335; 0896842527
Защо тогава се влияеш от хора които го казват без да го мислят ? Всичко това при тях е .. автоматизирано.Като да вървиш, ляв крак напред после десен напред после пак ляв ..Първоначално написано от CH3OH
В България, ако вървиш по улицата и поздравяваш непознати и им раздаваш усмивки, ще те вземат за луд.В Америка, най - вероятно, да вървиш намръщен и да не отговаряш на поздравите не е етично.
Защо смяташ, че само възрастните заслужават тази уважителна форма "Добро утро/ден" ?
"Правил съм го" ... Там някъде в миналото си го правил, нали, ама важното е, че си го правил ...
Света не е крив, ние сме.Най - добре е да престанете с тези дебати във форуми и т.н., ако нямате намерение да направите нещо ..![]()
Защото добронамереността на хората ми влияе добре, дори и да не е истинска... Нека е автоматизирано, един усмихнат човек ми ми оправил целия ден.
Не е само възрастните, също и непознатите. Познатите можеш да ги поздравяваш с "кво става", защото сте от една възрастова група, и се знаете.
"Правил съм го", защото вече не съм в училище, а в университета, където чистачките не се появяват през деня.
Ти трябва да ми кажеш, клише такова.Първоначално написано от MissStunning
![]()