- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Предразсъдъци и ненавистничество в любовта
Искам да запозная хората, които се интересуват от теория на любовта за някои често-срещащи се предразсъдъци под формите на ненавистничество в любовта (някои са отдавна утвърдени, други съм въвел аз, което ще се бъде упоменато).
1. Расизъм
"Мъ нидей тъка, мамъ, тоя цръния нйегър, аку го види баща ти шъ гу заколи въ!"
Няма значение дали негърът е певецът DMX, президентът на САЩ - Обама, някой студент от Замбия по медицина. Негър е и точка. Друга раса. Не става. Ние сме бели (макар, че в Северна Европа често ни бъркат с турци, араби, иранци, щото те пък са съвсем бели и ги хваща рака на кожата в отрицателно време) и щом сме бели не може да се даваме на черни.
(В ИНТЕРЕСН НА ИСТИНАТА РАСИЗЪМ ИМА И ПРИ ЧЕРНИТЕ, НЯКОИ ОТ КОИТО НЕ СИ ДАВАТ ДЕЦАТА ДА СЕ ЖЕНЯТ ЗА "ОДРАНИ КОТКИ" като белите и пр.)
2. Колоризъм
"Глей сигЪ! Онзи бйеши нйегър, ъмъ туоз пък приличъ нъ цигънин ве мамъ! Како шъ кажът съседити, куит съ уженихъ бели?"
Същата работа като расизма, но още по-прецизна. Т.е. за любов и брак не става не само някой черен или жълт, но и всякакви с малко по-светла или по-тъмна кожа. Трябва да е еди-колкок си бял или еди-колко си черен...Сложна работа...
3. Лингвицизъм
"Мъ той ни гувуори пу нашйенски! Шъ му съ смейът!"
Т.е. всеки, който не говори или не му е майчин език "Нашият, най-велик, Космически, Великопено-красив и Точен език" не става!
ЛЮБИМ ВЪПРОС : КАКЪВ ТИ Е МАТЕРНИЯ ЕЗИК?
4. Зодизъм (мое въведение)
"Ти си РАК, маминуту! Тоз как пък мужа дъ съ случи УВЙЕН?!!! Ти си воднъ зодийъъъъ! Той - огнйенъ! Ми вий шъ си прибийти ут бой въ мамъъъъ! Шъ си търсиш само СКУРПИОН, ъмъ бял, уктумврийски! Или у краен случъй - РИБЪ!"
Имах и случай в чужбина:
"Аз съм "петел", а ти си "заек"...сигурно затова не се разбираме /а ние не се разбирахме, щото искаше да хойка с други мъже/...Аз преди , в чатовете, само като видя, че някой е "заек" и веднага спирам да си чатя с него!"
Т.е., ако някой е различна зодия (без значение източна, западна и пр.), това директно го прави аутсайдер в религиозното съзнание на зодиста/зодистката.
Любим въпрос: ТИ КОЯ ЗОДИЯ СИ? /В ГОДИНАТА НА КОЕ ЖИВОТНО СИ РОДЕН?/
5.Ейджизъм
"Мъ как муожи дъ съ излагъш тъй ваааа? Туоз многу малък зъ тйеби!"
Друг вариант:
"Мъ нидей тъка, дйе! Туоз пък многу гулям!"
Има и трети:
"Ъмъ как тъй шъ сти нъ идни и същи гудини сигъ?! Ни съ излагъй въ! СЕКИ ЗНАЙ, ЧИ МЪЖЪ ТРЯБЪ ДЪЙ ПУНЬЕ ДЙЕСИТ ГУДИНИ ПО-ГУЛЯМ УТ ТЙЕБИ!"
Т.е. това са хора, които ходят със сметалото и елката в мозъка си и първият им въпрос е на колко е години. Предварително са си намислили някакъв идеал и някаква граница - примерно, че момичето трябва да е до 20 иначе е "стара" или пък, че трябва да е връстничка ("за да сме на един акъл") или пък, че разликата трябва да е НАЙ-МН ОГО 5 години (ако е повече, ще се отровим)
Не си дават никаква сметка, че с годините съотношението се изравнява и, че съвместния живот нагажда евентуалните разлики!
Любим въпрос: ТИ НА КОЛКО СИ ГОДИНИ?
6.Шовинизъм и ултра-национализъм
"Ний сми бългъри (респ. турци, анголци, башкири, баски) и н и могъ дъ тъ разбиръ що искъш дъ предъдйеш пъметтъ нъ тйез дет умряхъ зъръд нас!?"
Т.е., ако някой не е българин, без значение дали е татарин или мексиканец, няма да стане работа. Всеки знае, че българите са най-добричките, най-чистичките, най-хубавите, най-интелигетните и най-великите, великолепни хора. Всичко останало "от нас се е учило" и е "мангал" или "пидираси", следователно ако не е българин - не може и няма да може.
Любим въпрос - ТИ СИ БЪЛГАРИН , НАЛИ?
7. Кастизъм, Класизъм
"Ни муожи мамъ, ни можиии! Ний имамИ двайси дйекъръ лузя, 50 кукуошки, 3 крави, едно мули и карами джип "Чируоки", а тоз къкъй тъкъв бйедин? И съ прай нъ умин, писъл бил стихутвурйенийъ и бил студйент пу мидицинъ! И кво ут туй? Ни сме ут идин сой с нйегу!"
Ако ние сме богати, а той е беден - не става. Ако ние сме прости, а той има такива "вредни навици" като ходене по изложби, четене на книги и писане на поезия (вместо да се знимава с нещо по-така като слушане на новата чалга или препродаване на трактор за пари!), то не може да се събираш с него!
Или пък - "Ама аз съм рапър, а тя е ему, да не съм луд с тая, уе?!"
8. Религиозна нетолерантност
"ИИииииииии, мъ нъли шъ идиш у адъ, аку съ събирйеш с будис мъ, мамъ! Страх ут буогъ ич ли нямъш!"
Даже и да не са много вярващи, религиозните фанатици не дават люб ов между хора, които не са приели тяхната вяра.
Любим въпрос - ВЯРВАШ ЛИ В БОГ? (често придружено с маняшки поглед)
...
Good luck, Bad luck, Luck...
добра идея gir. въпреки че можеш да добавиш още няколко струва ми се.
REGGAE BOOM <3
Пълна шитня...
Не знам - това са две думи и се пишат ОТДЕЛНО
Първоначално написано от TykaSePisheNick
Ами не се сещам или не съм учил за други. Чакам предложения. Потенциално са възможни.Първоначално написано от antifashionshit
Really?...Сигурно се шегуваш...Първоначално написано от fenastz
Аз съм всичките наведнъж.
Какво толкова се натягате на темата, тя е толкова ограничена, колкото въображаемите герои в нея.
Мразя всичките видове.Важно е да си допадате, да се разбирате, да се обичате...Какво повече ти трябва.черен = бял и тн и тн и тн.
Е добре де,постваш я темата и кво?!
Мислиш,че ние,всички ние не знаем това..?!
Всеки по един или дрруг начин се е сблъсквал с нехаресването на родителите ни спрямо половинките ни,било то заради цвят на кожата,акцент,религия,раса или прочие.. Но в крайна сметка,дали един подител наистина може да контролира любовния живот на детето си..е да,ако си някоя пикла на 14-15,която дейста само за момента и не мисли за нищо друго,да могат,но ако си зрял човек..или още повече ако имаш годините,за да вземаш напълно самостоятелно решенията за живота си,дали родителите ти могат да ти казват с кого да живееш,кой да обичаш и от кого да имаш деца..Искат или не,рано или късно се премиряват,защото си им дете и не искат да те загубят..
WindScar <3333
obesendomat (superman) <3
И аз това казвам. Хората сами си правят ограничения и страдат от тях.Първоначално написано от tonitta
Някои ограничения са здравословни, но ограничения, поради предразсъдъци са безсмислени. И правят нещастни много хора. От никой не зависи това, кога точно ще се роди (каква зодия ще е или кой набор ще е), но заради тези две негови "качества" може да бъде предпочетен или пренебрегнат...Никой и не избира с каква коса да е или от коя раса да е...Но външността може да му коства даже живота. Никой не е виновен, че майка му и баща му говорят испански, а не английски. Но това може да го направи аутсайдер в много места по света...
Всеки има право на избор дали да харесва или да не харесва други:
-раси
-възрасти
-езици
-религии
-пигментация на кожа, очи и роговица (коса)
-и др.
Но, когато, започва да ПРЕЧИ И ОГРАНИЧАВА ОСТАНАЛИТЕ , да ги сакнционира (морално, физически), да ги убива, само заради това, че са друга раса, възраст, език, религия, пигмент и пр., ТОВА Е НЕНАВИСТНИЧЕСТВОТО.
Между нехаресване ("Не ми допадат негрите") и расизма ("Нямаш право да се жениш за негър!", "Тези са нисши и трябва да мрат!") има разлика.
Ето защо в едно свободно, демократично, плуралистично общество е НЕНОРМАЛНО да има предразсъдъци, които са се появили още преди да има научно и хуманно мислене.
Поствам темата и кво? Ми учат се хората на ново инфо, усвояват някое и друго понятие. "Знанието е сила" (Ф. Бейкън)Първоначално написано от xPafx
Мисля ли, че не знаете това? Това "ВИЕ" сте от А до Я тука. В тоя форум влизат и ученици, и учители, и полицаи, и политици, и...каквито се сетиш. НЯКОИ ОТ "ВИЕ" (т.е. от четящите) знаят това, други - не го знаят, трети го знаят от части. Губещи няма. Даже и тези, които са го знаели, ще научат нещо ново (реакциите на тези, които пишат по темата, например, ще са за тях нещо ново!)...
За контролирането - ами де юре може до 18 години, а де фактонякои и цял живот го контролират. Особено як контрол се постига с ИКОНОМИЧЕСКИ СРЕДСТВА "Като не ти изнася, имаш право да напуснеш, ама не очаквай да ти дам пари!" или "Ами добре, голяма си вече, ходи с него, ама от утре - никакви пари и сама ще си готвиш, сама ще си переш!"...Така че, който е зависим, може да бъде лесно контролиран.
Тук не си прав/а. 90 % и отгоре от хората тук съм сигурна, че никога не са имали връзка с хора от различна раса, различен етнос, различно семейно положение и пари, точно заради изброените от gir причини. Дискриминация, дискриминиция, дискриминация.Първоначално написано от xPafx
По въпроса за расата - мене това изобщо не ме бърка. Арабин, негър /ооо , обичам негрите!!!/ , турчин, австралиец, сумалиец, все едно, важното е да е УМЕН, ВЪЗПИТАН, КРАСИВ. Само за циганин бих се замислила, защото имам опасенията, че ще ме продаде за около 20 000 лв, ако ми вземат толкова де.Не че искам да проявявам расизъм, ама общата маса цигани са си... цигани. Това че не са образовани и че са крадливи е отделен въпрос и няма общо. Проблемът е, че просто откакто народът е съществувал той е предавал завета от баща на син и от дядо на внук, че търговията с булки и олесняването на кражбата чрез рязането на палците си е стремеж към ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ.
По въпроса за парите - пак не ме бърка. Първо, на моите години изобщо не ме интересува колко пари има, защото нито искам гаджето ми да ме издържа, нито имаме дете, че да очаквам от него подкрепа като съпруг. Е, когато пораства човек мисли и за семейство, тъй че винаги гледа и доходите, ама не ми е сега момента. И второ, парите наистина не са най-важното, защото когато искаш пари ИЗКАРАЙ СИ ГИ САМ, смотан, ясно?
За лингвицизма - не съм виждала да пренебрегват някого само защото не говорил по "нашенски"Но сигурно има. Всякакви селяндури има. /Да подчертая, че казвам селяндури, а не селяни!/ Въпреки това, смятам че това се застъпва с дискриминацията, свързана с местоживеенето. "Той/тя не е от нащо село, тъй че той/тя не е човек."
За религиозната нетолерантност - аз не съм вярваща и съм далече от религиозната нетолерантност. Но дори и да бях религиозна, не вярвам да бях толкова фанатична. Но, тук идва едно голямо НО, има религии, между които е трудно да има съжителство. Защото от религията следва културата, възпитанието, морала, съвестта и принципите на един човек. Да вземем за пример мюсюлманите - нямам нищо против тях, но е трудно да бъдеш с такъв човек. Те имат толкова правила за непорочност и изобщо за начин на живот, че чак си мислиш дали не сте от различни планети.
Исках да кажа само, че ако един индивид е интелигентен това че е негър или селянин не му пречи да бъде човек.
Goodbye my friend, will i ever love again?
Memories made in the coldest winter!
Dr3amy
Расист, ейджист, нетолерантен.. както искате ме наречете.
България - за българите. Българките - за българите и обратното. И така нататък.
При положение че има поне 200 000 човека които са горе долу твои връстници и са на едно дередже с теб няма оправдание поради което да се заглеждаш по не-българин. Какво всичките 200 000 човека ли си минал за да кажеш "Те не ми харесват?"
При положение че в училището ти сте 6 паралелки по 25 човека(средно) това прави 150 човека САМО от твоя випуск. добави още 4 по толкова (600 човека) от които поне 300 ще са от противошоложния пол за да видиш колко богато разнообразие има САМО в твоето училище. При това положение какво правиш 25+ годишен?
Това са само два примера за това, колко непрактични сме.
А тия примери са само за нашата малка държавичка. Ми я да вземем един Лондон примерно дето там са повече от нас, към 8 милиона. Или Виена, или Москва... И тя стана една...
Всяка жаба да си знае гьола.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
градовете които даваш за пример имат доста чужденци така че сяка жаба са ди знае гьола маааалко трудно![]()
бе мамка му кво толкова се филмирате мен негрите адски много ме кефят![]()
Щом си толкова широко скроен, не можа ли да уважиш хората със различни гледни точки, вместо да използваш хипербола във абсолютно излишни количества. Това говори много лошо за теб и настройва хората срещу теб. Приличаш на едно човече в момента.
ПП. Прости ми, че не пиша по темата, но до момента не виждам смисъл.
А може ли някой да ме светне какво значи "ненавистничество"? Чувала съм само за "ненавист" но все пак не съм живяла дълго в БГ и не общувам с българи така че може да съм пропуснала нещо... Наистина питам.![]()
По темата аз мога да общувам с всякакви хора но не бих тръгнала с всеки. С някой тъмнокож или по-мургав едва ли бих имала интимни отношения. Просто не ме привличат. Същото важи за мъже на моята възраст или по-малки, ниски мъже ( за мен това са тези под 1,83), такива с които не си пасваме като зодии (знам че е смешно но опита ми показва че с някои просто не си допадаме), мъже с по-ниско образование от моето и по-малко пари.... Абе като цяло трябва да е на моето ниво или на по-високо, да е зодия с която си пасвам и да е по-голям и по-висок от мен. Другите неща не ме интересуват толкова. Приятеля ми примерно е немец и е протестант. До сега не сме имали проблеми защото аз знам немски а той в момента се опитва да учи българскиСъщо сме решили че ако някога решим да се женим той ще си промени вярата защото православните църкви са по-хубави
Не сме религиозни но искаме църковен брак
![]()
В темата има наистина много истина, но честно казано, не виждам никакъв смисъл темата да е тук.
Описаните 'индивиди' ходят с някой, колкото да не са сами и да ми кого да...!
Човек не избира в кой да се влюби. Може да се влюби в чернокож, турчин, невярващ, вярващ, китаец.. и т.н. Тогава няма да пита какъв е, що е. Но това разбира се е напълно индивидуално.
И спря да се върти за миг земята..
Ивенце, идеята е че в тия радове има в пъти повече от "твоя вид" отколкото тук. Така че пак нямаш оправдание
И да - всяка жаба да си знае гьола. Кво прави Бай Ганьо в Европа, я ми кажи?Ако ще се местиш в друга държава - нагаждаш се според нея - езици, обичаи, гражданство ала бала..
А като те кефи негъра - можеш ли да събереш 25 санта в една от трите ти дупки?
И бтв - спрете да се бъдете зависими от чувствата си. Вие ги създавате и вие ще ги контролирате, а не обратното. Щото ако е обратното - тогава Хитлер и компания трябва да са ви ментори![]()
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
ограничена е ,но колко от нас също са такива...героите макар и въображаеми онаглеждават положението не само в България,а по целия свят..Нима не е вярно,че на почти всяка страница има теми от сорта на-обичам я/го,но не мога да съм с него -и то не защото не е човека за мен,не ме обича,не се държи добре,не ме цени и не прави всичко за мен,а защото не знам как ще реагират родителите ми,че е туркиня/турчин или от сорта..и като е турчин,арабин,японец,негър-какво?Нали човека те обича и цени такъв какъвто си..ако искаш да си с този човек,защо да не можеш..колкото и да се говори, за свобода на избора и разкрепостеност повечето хора гледат на други раси,на различно социално положение,култури,традиции и т.н. пренебрежително...какво ще ни стане ако вместо да плюеме другите се опитаме да ге разберем-да не ни изядат случайно(не говоря за канибалитеПървоначално написано от w0sh
)
e добре де ама аз лично в Лондон не съм видяла толкова англичани колкото негри араби и китайци.Истината е ,че големите мегаполиси не са с такива ограничени разбирания,те се разширяват точно,защото там се приемат всички.Друг е въпросът,че различните раси са с различни физиологии ама пък представи си на една китайка кво ше и е яко с един негър и обратнотоПървоначално написано от valdesbg
А това за чувствата е тук от край време се знае,че сме на различни мнения
![]()
Отвори ми очите. Забравих си расовите предразсъдъци и "ейджизма".
Да не говорим колко неприятно впечатление прави тъничката злобица, с която авторът е изписал предполагаемите реплики на "родителят".
Съгласна съм с w0sh, че темата е пълен дебилизъм. Нито ще ме накара да приема за нормална (морално, юридически и всякакъв още -ически начин) връзка между 15 годишно момиче и 30 годишно момче. Както и не ми е по вкуса връзка между различни раси.
Освен расизма и "ейджизма" други предразсъдъци и ненавистничество нямам. Не ми пречи нито език, нито религия, стига от мен да не се иска да се променям.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Първоначално написано от valdesbg
Доста време ти се възхищавах на цитатите и мислите които хвърляше в сайта но сега разбрах че ти си просто един от многото ОГРАНИЧЕНИ сладкодумници които не влагат и грам чувство в думите си ,а просто говорят като един добре написан учебник...няма нищо лошо в това да си изливаш чуството за малоценност в сайта но поне спри да казваш че си в мислите на хората ОПРЕДЕЛЕНО не СИ ТАМ!!!!!!!!!
za men moga da kaja samo che sum kato div arabski kon prepuskasht v bezkrainata preria turseiki shtastieto si
Злобица, не-злобица, емоционалният заряд на автора не е от значение за ВЕРНОСТТА или НЕВЕРНОСТТА на научното съдържание, изложено в текста. "Без емоции не е имало и няма да има научно търсене на истината" (В.И. Ленин - философ и политик)Първоначално написано от LadyDi
Темата не е пълен дебилизъм, защото отразява и изяснява научни понятия, които са в употреба при :
-сексолози
-социолози
-антрополози
-културолози.
Щом я смяташ за пълен дебилизъм, явно че не си от средите на хората, които имат по-солидно образование или ПОНЕ малко по-елеметарна научна база в опита си.
Имаш право да приемаш или да не приемаш тези неща, защото живееш в плуралистично общество и това е една от ценностите му - свободата да избираш. Също така имаш и правото да обосноваваш мненията си, особено, ако обвиняват нещо в дебилност, иначе се счита за обида.
Валдес, политиката ти на автаркия (самозадоволяване ; самодостатъчност) не е просто националистическа, но и НЕПРИЛОЖИМА, защото светът се глобализира.Първоначално написано от valdesbg
Колкото до практичността - за някои е по-практично да са с по-зрял, по-богат...т.е. точно УТИЛИТАРНО-ПРАГМАТИЧНОТО МИСЛЕНЕ ги кара да не са със съученик или със сънародник.
Остави хора да избират свободно. Останалото е хитлеризъм...