- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- За Бог, Религията и прочее
обяснете ми защо Яхве да е един след "това" и ставам християнин, кълна се.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ugaritic_pantheon#Pantheon
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh#...rael_and_Judah
благодаря на колегата "гир" за вдъхновението
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Yahweh or Yah, for a short time, a son of El and brother of Baal, sometimes married to Asherah.Първоначално написано от gandalfepi4
Т.е. както и аз казах Яхвето, преди да започнат да го пишат, че е Вечният Един (а после християните да го направят на Триъгълник) си е бил обикновен бог, редом с останалите от списъка описван като женен за Ашера - богиня-майка.
Обаче, душковците тук, НЕ СА УЧИЛИ ИСТОРИЯ НА РЕЛИГИИТЕ и не знаят как са се развивали представите, измислиците за Яхве-то, Бога...И затова го приемат само в по-старият му вариант.
И така, парадоксалното е, че ние - невярващите знаем повече за тоя бог/Бог, от вярващите в случая![]()
Good luck, Bad luck, Luck...
не, не. ред си требе. може и ние нещо да не сме взели предвид.
нека да чуем хората които твърдят, че усещат нещо в сърцата, душите, мислите си и тн. те може да имат някаква друга информация все пак![]()
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
За реда съм съгласен.Първоначално написано от gandalfepi4
За хората - те след това инфо са се разделили на предполагаемите следни категории:
-изпаднали в амок, беснеят (това се тълкува от вярващите около тях като обсебване от бяс, зъл дух...)
-припаднали
-отдадени на молитва и чакащи да усетят със сърцето, душата и мисълта (има да си чакат)
-неразбрали (т.е. може да си им показал генеалогията на Бога им, нооооо...те пак ще кажат какво пише в Библията и толкова...)
По тоя повод аз отивам да се изкъпя и после да ударя една чашка червено вино! Ти да не си помислиш, че го пия, защото учени казват, че имало антиоксиданти и било полезно в малки количества? Не! Аз го пия, щото то е "КРЪВТА НА ИСУСА", както знаем от Светата религия, та се правя на добър, християнски вампир...
Хайде, като се изкъпя и като изпия "кръвта", ще видя дали ти или някой от душковците са писали тук. Ако ли не - в "Секс" и "Любов" пиша основно, щото там е "ВЯРА, НАДЕЖДА и ЛЮБОВ" (Повечето теми в "Секс"-а са "ВЯРА И НАДЕЖДА", бая се надяват там, а и много си вярват
)
хайде де дяволите го взели като ви пита някой дали вярвате изобщо, дали има "доказателства" срещу еволюцията или дали има оправдания за зверствата в библията си счупвате клавиатурите да пишете, а сега когато има
ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ РЕЛИГИЯТА ВИ Е ПРОСТО ИЗРОДЕН ПОЛИТЕИЗЪМ
се изпокрихте по дупкитестига де! толкова хора са боготворили Зевс и Ра и Вотан и нищо не им е станало, или дайде други доказателства или поне имайте честа да кажете, че сте грешили (или ако ви е малко това, че уикито лъже поне)
ето ви още малко "храна" за мисъл, оказа се че го има и в библията даже:
http://webspace.webring.com/people/n...templetoc.html
http://bible.org/article/baalism-can...estament-texts
http://jot.sagepub.com/cgi/content/a...33/4/387?rss=1
http://www.childrenofyah.org/yahweh_it's_origin%20and%20sigificance.htm
http://www.youtube.com/watch?v=gq0QT...215&feature=iv
моля покажете се и пишете този път нали сте виждали и усещали и познали бог просто го защитете от историята! заговор ли има? или аз нещо е съм разбрал?
отговорете, това е ВАЖНО защото ако всичко това, което събрах е вярно... вие грешите ужасно.
The Bird of Hermes
хайде де! дори и днес някои хора, написаха, че вярват в Бог... лицемери![]()
The Bird of Hermes
По полека е гандалфСя просто се чудят кфа глупост да измислят или да цитират някой закътан текст от Библията...Не напъваи така сега ще се намери някои маняк който нищо не разбира и ша зее.
![]()
Той просто е обещал в Неделния денПървоначално написано от HRaBr0TyYKeBaPcHe
да иде на църква и да се покае за греховете си, та сега иска като за последно да се отдаде на дявола.
Ако има истински вЕрващи тука, особено католици ще му обяснят, че Дяволът се е вселил в него![]()
![]()
Иначе те глупости могат да измислят в голям размер. Най-голямата е на Тертулиан - "Вярвам, защото е абсурдно!"...
Много си нагъл, какво се опитваш да накараш хората да станат атеисти, защо им се бъркаш така в работите? И преди съм ти казвал, че всеки вярващ знае за съществуването на Бог(и си има доказателства за това, които ти няма да разбереш). Изобщо смешни са ти опитите да петниш християнството, нима някой християнин ще спре да вярва в Бог само заради твойте мнения? В момента все едно се опитваш да накараш някой математик да повярва, че 1 + 1 прави 3Първоначално написано от gandalfepi4
Опитваш се да лъжеш хора, които много добре знаят истината, на черното казваш бяло, слепец тръгнал да поучава виждащите.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
А какво лошо има в това да си атеист? Просто с една заблуда по-малко се живее.Първоначално написано от Nam3less3
Вярващите НЕ ЗНАЯТ за съществуването на Бога. Те ВЯРВАТ, а ВЯРВАНЕТО не е ЗНАНИЕ. Няма доказателства за съществуването му, а това в което ВЯРВАТЕ е просто една еврейска измислица, подобно на гръцките за Зевс, слявянските за Перун и пр. Човекът си е направил труда да издири линкове и да ви просвети за развитието на идеята за върховния Бог на юдеи, християни и мюсюлмани. Преди е бил само един от многото богове, даже в любовни отношения с "Богинята - Майка"...
Е, вие си имате право да вярвате и в летящи килимчета или пък в елфи. А ние имаме право да не вярваме и да търсим истините. Просто не сме догматици.
Не е все едно като с математиката. 1 и 1 са проверими, а измислицата за Йехова-Яхве и по-късно Троицата са си непроверими и може да се проследят исторически като митология на семитските народи и др.
Човекът е дал линкове и борави с наука - история, теология и пр. не се опитва да лъже. Лъжат някои християни, които казват, че има доказателства, а то НЯМА.
И не е слепец, който поучава виждащите, а е нормален, който се бори с халюциниращите.
Ти ще ми кажеш. Вярата прерасва в знание. Каквито и линкове да давате няма да промените фактите, а обяснения няма да получите, защото на атеистите не знам какво им липсва, но сякаш нямат разсъдък за да проумеят истината. Та пак препоръчвам на всички християни да спрат да се занимават със слепци като вас. Защото ние знаем онова, което вие не искате да проумеете заради болните за доказателства ви мозъци и липсата на вяра. Колко убедителен трябва да съм, за да се досетиш, че всъщност вие сте слепите и не виждате онова за което говоря? Повече няма да си губя времето да пиша в такива теми и да споря с изгубени каузи.Първоначално написано от gir
И да не кажеш пак за линковете - чел съм нещата в тях, както и доста други материали и антихристиянски разсъждения, и всъщност няма нито едно, което да не може да се разбие.
Да, точно аз ще ти кажа. Щото книгите по темата, които сме изчели са с разлика поне един кашон.
Вярата не може да прерастне в знание. Вярването е психология, а знанието е гносеология, най-грубо казано. Ако ставаше с вяра само хората нямаше да учат в университети, а щяха да стоят в църквата и да излизат компюърни инженери и ядрени физици.
Линковете, които даваме ПОТВЪРЖДАВАТ ФАКТИТЕ, които ти ТЕПЪРВА ще има да изучаваш и да плачеш.
Липсата на разсъдък е при догматиците като теб, които СКОТОМИЗИРАТ всяка информация, която им противоречи на убежденията.
Слепецът си ти, щото не виждаш фактологията и я скотомизираш.Така до никъде няма да стигнеш.
Вие НЕ ЗНАЕТЕ, вие ВЯРВАТЕ В ИЗМИСЛИЦИ. Вие сте РЕТРОГРАДИ.
Мозък, искащ доказателства е по-добър от мозък, който вярва в богове, таласъми и вълшебни пръчици като деца от детската градина.
Ти ли си убедителен, бе?Я марш на преглед! Убедителен бил. Обижда наред, не чете предоставените линкове и си ВНУШАВА убедителност.
Изгубената кауза е вашата. Не познавате ИСТОРИЯТА НА СОБСТВЕНАТА СИ РЕЛИГИЯ. То бива неграмотност, ама...
Я разбий това, че Яхве е измислица и е първоначално един от МНОГОТО богове на семитите?
Nam3less3 смешен си.Заклевам се в БогНе сериозно си мн жалък.Тука хората си правят труда(който ти не оценяваш,защото си...) да дават сумати му и информация,а ти само обиждаш без да даваш инфо а само си баеш на бъилите.Ако беше прав щеше да дадеш линк,цитат ала бала...но явно осъзнаваш че няма смисъл-победен си.Няма как да се защщитиш.Твоета реакция е точно това.И ще нещо което съм забелязъл че е така-атеистите са по информирани и осведомени от вярващите.Оооо забравих вярата ще даде знания,не си се молил достатъчно-марш в църквата доде не паяжинясаш не излизаи(да придобиеш знания).
Ако ставаше така...
Така е по-удобно. Четеш цял живот една книга и си вярваш, че Големият Трилик бог е с тебе. Каквото и да стане - не ебаваш, щото "Такава е Волята Божия!"...И като цяло си живееш добре. А и някой ден , ако се издигнеш в някоя секта - работата си я бива. Четеш историйки, четеш цитати от Библията, пееш песнички...и хората те хранят...Първоначално написано от HRaBr0TyYKeBaPcHe
При такова едно ПАРАЗИТНО съществуване, как да си мръдне той пръста и да се издигне? Ми то всичко си му е осигурено и няма мотив за повече, щото за неговото съзнание ТОВА Е ЛИМИТЪТ...
Е някой са ограничени умствено и не признават ся...какво да се прави.Първоначално написано от gir
А нека си вярват "умните" няма лошо.
Колкото и да сте чели и каквото и да ми говорите, като ви липсва вяра и разсъдък за някой неща, няма смисъл който и да е да си прави труда да ви отговаря. Не знам какво друго да ти кажа, каузата ви е изгубена, и само 2-3ма човека тука си пишете, и най-добре да спра да ви отговарям, за да не стимулирам безсмислени спорове. Както казах, убедителността ми е безкрайна.Ако все пак някой иска да чуе личните ми мнения по тия въпроси да ми пише лично съобщение, защото не искам да пиша повече в тия теми и да ги поддържам 'живи'Първоначално написано от gir
![]()
@Nam3less3, не твоята убедителност, а убеденост... Да, не пиши повече...
Виж сега, момче. Разсъдък не ни липсва. Иначе щяхме да повярваме като тебе. Който вярва без доказателства е НАИВЕН.Първоначално написано от Nam3less3
Разбира се, че няма смисъл точно ти да отговаряш. Целият ти репертуар е ясен. А ние показахме точно и ясно какви са корените на ПОНЯТИЕТО за твоя бог. Първо го е нямало, после са го измислили наред с други, според някои е бил женен за богиня, според други не е. После го издигат до ранга на върховен, а християните го правят и Трилик...Ти това , историческия процес не можеш да го хванеш, щото си хипнотизиран от съдържанието на приказката.
Ако само четеш "Червената шапчица" и не четеш, не вярваш в други книги, няма как да знаеш, че това е приказка и е плод на въображението на ЧОВЕК, който се е казвал Шарл Перо
Каузата ни не е изгубена. Тя отдавна е спечелена от науката. Що ли? Ами щото една книга с митове не може да конкурира толкова много науки. Нещо повече, самата ви книга - Библията е обект на много науки и е разпердушинена както си искаш. Сега ще те науча на една дума, много важна - СЕКУЛАРИЗАЦИЯ. Секуларизацията е и загубата на религиозната кауза в християнския свят.
Научи малко по-добре български език - не е УБЕДИТЕЛНОСТТА ТИ, а е УБЕДЕНОСТТА ТИ. Искал си да кажеш, че убедеността ти няма край. А не, че убедителността ти няма край. Да си убеден, не е едно и също с това да си убедителен.
Радвам се, че няма да пишеш повече по тези теми. Просто не ми допада пропагандата от безпочвен тип, особено религиозната.
аз пак тоя линк ще пратяhttp://hristianstvo.blog.bg/technolo...a-naukata.8550
няколко цитатчета..
Биологичната наука твърди, че случайното възникване на живота е невъзможно.
Даже ако доктрината за самозараждането на живота бъде някога потвърдена в лабораторни условия, такова постижение няма да докаже, че същото нещо е станало случайно преди три милиарда години. Напротив, то ще бъде мощно доказателство за съществуването на изключителна свръхсила, създала живота в условията на естествената среда. Това признават и самите еволюционисти. Ъ.Кахан (7) казва: „Абсурдно и безумно е да се вярва, че една жива клетка може да възникне от само себе си“. Х. Кун (7) признава: „Една така сложна система, какъвто е генетичният апарат, никога не може да бъде плод на случайност... Ние не знаем как са възникнали първите биологични системи“. Един от известните съвременни еволюционисти Г.Валд пише: „Размишлявайки върху произхода на живота, идвам до заключението, че спонтанният и случаен произход на живота е невъзможен... Въпреки това ние еволюционистите, и особено аз, дълбоко вярваме в случайното самозараждане“ (Цитат по J. MacArthur: Der Kampf um den Anfang, 2003, стр. 46). Ще цитираме и един от най-известните съветски еволюционисти А. Опарин: „С опитите си Пастьор допринесе неоценима полза на човечеството, а въпроса за самозараждането на живота той разреши в отрицателен смисъл. Той доказа, че и такива прости същества като микроорганизмите не могат да се самозародят, че те подобно на всички останали живи същества винаги произлизат само от себеподобните си. И така никъде в заобикалящата ни природа днес не ще забележим случай на самозараждане“ (19).
Възникването на Вселената по случаен път е не по-малко невероятно. То би приличало на появата на многотомна енциклопедия вследствие на взрив в една печатница (разбира се, в онова време, когато компютърният книгопечат не беше познат).
През април 1864 г. пред едно голямо събрание на учени в Париж Луи Пастьор потвърждава след многократни изследвания установения преди това от Харвей биологичен природен закон, който гласи: „Живот може да произлезе само от живот“. До ден днешен този закон не е опроверган от никакъв научен експеримент. Изхождайки от този природен закон, елементарната логика ни задължава да приемем, че първият живот на Земята е бил създаден, а не се е самосъздал от неорганичната мъртва материя. Ето защо в най-новото издание на учебника по биология за 10 клас (Ботев и сътр., стр. 55) авторите признават: „С това хипотезата за спонтанното самозараждане е отхвърлена окончателно и се поставя началото на теорията за биогенезата — живото се ражда от живо“.
абе като цяло е много добро тва ;д и доказва, че религията не си противоречи с науката..
Ако живееш така, сякаш бог го няма-моли се да си прав!
''Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя Единороден син, за да не погине нито един, които вярва в Него, но да има вечен живот.'' Йоан 3:16
дааа разбира се че "биологичната" наука твърди че абоигенезисът, който е отдавна възпроизведен и доказан като доста достоверен е невъзможен. нали и точно заради това никога не е слагала еволюцията в учебниците които четеш, а се поддържа само от някакви си 95ина процента от учените. (между другото сори ама така обичаното от вас вярващите търсене на цитати на хора с някакъв авторитет никога неможе да обори едно хубаво изследване)
много ми е интересно кой какво е доказал при положение че вече е доказано ТОЧНО обратното![]()
разбира се че и големият взрив изобщо не се поддържа като страхотна и валидна теория от 99% от космлозите и 90% от другите учени.
това което е станало на събрание преди 200 години е страхотно вярно нали?
отговори ми това:
защо като никой учен не вярва в "самозараждането" на живота, еволюцията и големия взрив ги пишат в учебници и казват че вярват в тях, а не в някакъв кръвожаден бог на пустинята?
The Bird of Hermes
Вярват го, защото това е най-достоверната теория досега, но все още имат дупки в доказателствата..затова и в учебниците няма урок "възникване на живота" а "теории за възникване на живота"
Учените няма как да "вярват" в дадена терория, щото това не е наука, а налучкване..
Наука е когато е доказано и е факт, а не когато е горе-долу достоверно и повечето учени "вярват", че е истина![]()