- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- [!]Ако някой има проблеми с ХИМИЯТА да пише ТУК[!]
Първоначално написано от Galadriel7
еми да нямаше все пак е даскало![]()
![]()
Училищата са много,химията е една.На мен специално учителката ми ги е казвала тези т.нар. изключения.Зависи от учителя по химия дали ще признае тези уравнения
![]()
Здравей, chemist9009
9 кл. съм и не съм учила химия от 7ми,защото така е по новата програма![]()
7ми клас химията не ми е била приоритет и съм изгубила основите на тази наука
би ли могъл да ми обясниш някои най-основни работи за периодична система и уравнения,защото мисля,че ако сега не разбера химията ще ми е проблемна до края![]()
Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)
Първоначално написано от meche95
СПЕШНО МИ ТРЯБВА!
ЗА УТРЕ.
1.изчислете относителната молекулна маса на:
а) озона,чиято молекула е изградена от 3 кислородни атома
2.съставете модел за превръщането на:
а)медния атом в меден йон(медния атом съдържа в ядрото си 29 протона,а при конкретна химична реакция,отдава 2 електрона)
б)атома на брома в йон (бромния атом съдържа в електронната си обвивка 35 електрона,а при конкретна хим.реакция приема един електрон)
Моля някой да ми каже как се изравняват уравненията.. 9 клас съм и нищо не помня от 7 клас.![]()
Fall down seven times..
Stand up eight.
awesomesheepy първата ти задача е супер елементарна.
След като озона е изграден от три кислородни атома :
Mr ( Оз ) = 3. Ar ( O ) = 3. 16![]()
To infinity and beyond.
ще имаме входно по химия
` sтоя sама u sърцето мu sе kъsа, помня sамо kаk тu sъs мене skъsа ., лъжuте тu ехтят, аз паk sтраdам, не мога вsеku път dа тu прощавам .. ♫♪
Дай уравненията които те мъчат ! И въпреки това, далеч не е трудно. Започваш да изравняваш кислорода и/или водорода от ляво и после от дясно. С кислорода има и някой по-сложни неща. След което изравняваш останалите продукти/елементи. При други пък се получава различни продукти. Като цяло принципа е следния:Първоначално написано от iPurple
Cl2O (ДИхлорен оксид) + H-OH (полу-структурна формула на водата) ------> HClO (хипохлориста к-на - кислород 2-ра W). Започваш да изравняваш. Броиш от ляво: Cl2 (двуатомна молекула хлор) - гледаш от дясно - имаш само Cl. Гледаш от ляво - H2O (два водородни) - от дясно - един водороден в киселината. За да ги изравниш, преценяваш - отляво е две, отдясно - няма цифра. Пишеш 2-ка пред HClO к-на ----> 2HClO и е изравнено. Надявам се съм помогнал, не е особено трудно.
Едно въпросче
Как от електронната диаграма разбираме дали елемента е метал или неметал?
Например кислорода (просто намерих тая картинка в интернет)
![]()
Как ел. диаграма ми показва, че е неметал?
Казаха ми, че зависело от броя на електроните в последния слой..
Също, какво точно се получава от хим. реакция м/у хлор(Cl) и фосфор(P)?Не мога да го изравня..
Виж последния електронен подслой. Той е p, значи е p-елемент. А p-елементи са всички неметали, тоест от 3А-7А.
Ето и уравнението за фоспфор и хлор:
2P + 3Cl2 ---> 2PCl3 (фосфорен трихлорид)
Вафла..
Какво се изучава по този предмет! Сега съм 6-ти клас и от догодина ще започна да уча химия![]()
Взаимодействията между веществата, строеж на атома, кристални решетки (от най-обширното към най-конкретното)Първоначално написано от mlakniwe2
^Най добре такива които и правилно определение не могат да напишат...да не влизат в обяснения
xKiFlA-
Ako nqmam tazi koqto iskam i men nqma da me ima NIKOI!
Най-добре такива, които не могат да спазват и елементарна пунктуация, въобще да не пишат.Първоначално написано от xKiFlA
И защо?Първоначално написано от muscle
Ако може да ми го обясни, боли ме фара че са пропуснати няколко запетати
Айде спрете лигавите караници
Здравейте,аз съм 9 клас в езикова гимназия (в 8 не учихме химия и съм забравил всичко) и точно когато правихме преговор отсъствах,а госпожата е казала,че следващия път ще изпитва..Та може ли някой накратко да ми обясни изравняването,че всичко съм забравил![]()
Човек никога не е толкова нещастен, колкото му се струва и толкова щастлив,колкото му се иска..
Еми основата на изравняването е, от лявата и от дясната стана да е нула.
Ето виж:
Na + O2 ---> Na2O
Целта е от ляво и дясно броя на атомите да станат равни. Слагаш 2 пред Na2O и 4 пред Na. За да е нула..
4Na + O2 ---> 2Na2O
Вафла..
Ъм, не че се заяждам, ама ако не знаех как се изравнява уравнение, нямаше да разбера какво казваш.В смисъл да е нула... кое?
Но да, броят на атомите отляво трябва да е равен на броя на атомите отдясно.
Аз имам въпрос - някой знае ли откъде онлайн мога да изтегля органични преходи за решаване? Че нямам нищо подръка вкъщи... Справочници много, ама преходи...![]()
Добре, ето ти едно уравнение:
KOH + H2SO4 --> K2SO4 + H2O
Трябва от всяка страна на уравнението да имаш равен брой атоми.
1.Отляво имаш един калиев атом (в калиевата основа (KOH)). Отдясно имаш два калиеви атома (в К2SO4). Значи трябва някак да направиш атомите отляво два. Това се прави, като поставиш коефициент, какъвто ти трябва, в случая 2. И става:
2КОН + H2SO4 --> K2SO4 + H2O
Коефициентът важи за цялото съединение, т.е. не само калиевите атоми в KOH са станали два, но и кислородните атоми, и водородните атоми.
Индексът е малката цифричка, която се записва в съединението долу и вдясно от знака на някой елемент - например двойката в H2O (тук не си личи, че цифричката е малка). Тази двойка означава, че имаш два водородни атома. Тя обаче не важи за кислородните атоми в съединението - следователно имаш два водородни атома и един кислороден атом в молекулата на водата.
2. Проверяваш броя на другите атоми.
За да преброиш атомите, трябва да гледаш индексите и коефициентите.
За калиевите атоми вече изяснихме, продължаваме с кислородните.
След като има коефициент 2 пред KOH, значи има 2 кислородни атома там.
В сярната киселина след кислорода има индекс 4, значи там има 4 кислородни атома. Като събереш двата кислородни от калиевата основа и четирите от сярната киселина, излиза, че имаш 6 в лявата страна на уравнението, значи в дясната също трябва да са толкова. Броим: 4 кислородни атома в дикалиевия сулфат и още един кислороден във водата, което прави общо 5. Значи трябва да прибавим още един някакси. Ако сложим коефициент пред калиевия сулфат, ще стане мазало с броя на атомите на другите елементи, затова слагаме 2 пред молекулата на водата:
2КОH + H2SO4 --> K2SO4 + 2H2O
Така кислородните атоми вдясно стават 4 от калиевия сулфат + 2 от водата, значи общо 6, точно колкото от другата страна.
3. Продължаваш да проверяваш другите атоми.
Водородните атоми вляво са 2, заради коефициента пред калиевата основа, плюс още два, заради индекса в сярната киселина, значи общо четири.
Вдясно имаш и индекс след водородните атоми във водата, и коефициент пред молекулата. За да изчислиш броя на H-атомите, умножаваш коефициента по индекса и получаваш 2х2=4, значи водородните вляво и вдясно са по 4.
Серните атоми - вляво един и вдясно един, там няма какво да изравняваш.![]()
Надявам се да е ясно вече.![]()
Тва е тема за химия бе 'умникооо' не си подготвенПървоначално написано от muscle
пунктуация не ме интересува
спри да спамиш и да даваш не нужните ти съвети и въобще да пишеш в темата!
xKiFlA-
Ako nqmam tazi koqto iskam i men nqma da me ima NIKOI!
Първоначално написано от muscle
Моля ви, колеги("химици") не се карайте![]()
![]()
![]()
Ключ по желание на автора.![]()