- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Защо слушате чалга?
Битовият алкохолизъм пък с какво върви?![]()
Audio ergo sum
не 3, а 2 в едно - фелацио.Първоначално написано от ArrowsOfDeath
![]()
какво ли правят мииардите хора по света, които пият алкохол, но чалгата не е достигнала до тях? Пият едни такива мрачни и тъжни сигурно. Жал ми става.Първоначално написано от dark40
Grumpy old madman
Serseri91, очаквал си подобна тема от мен? Интересно как се е получило.
По темата: Raybeez беше изключително изчерпателен. Мнението му за "чалга-мисленото" е много близко до моето, така че не смятам да се повтарям.
plmn, бих ти казала, че някога и аз съм имала приятели, слушащи този тип музика. С времето се отдалечихме, след като те приеха "идеологията" на чалгата за своя собствена, и пре*баха ценностните си системи тотално и, предполагам, завинаги. Мъкнеха ме по чалга-дискотеки, до едно време, след което реших, че съм ужасно слабохарактерна и трябва да гледам собствените си интереси.
Едно момиче от първата страница, не ми се рови за никнейма, бих попитала как така слуша "музиката", а не харесва певиците? Това ми се струва някак несъвместимо, когато човек слуша дадена музика, той малко или много симпатизира на изпълнителите и дори повечето хора по някакъв начин им подражават.
Serseri91, това, че някой е фен на определен стил музика, не означава, че всички песни в този стил му харесват. Все това са стотици, сигурно хиляди песни. Първо, че повечето стилове имат десетки подстилове, и всеки от тях се характеризира с типично звучене. Но за мен също така е невъзможно някой да харесва всички стилове - хип-хоп, хаус, чалга, метъл, рок и т.н. Те са просто несъвместими, при все че всеки стил, освен с различно звучене, се отличава и със собствени теми на съдържанието и различни мнения по тях.
Аз го казах във връзка с това, че не съм намерил още това, което може да опише на човека стоящ отсреща ми що за личност съм аз.Не мразя хора които слушат чалга, това си е техен избор все пак.Моето отношение към чалгата е ... неутрално, май това е думата, но не ми харесва хората да биват осъждани толкова лесно, тъй като не всеки е еднакъв, още повече, че никой не е умен, начетен, сръчен, с вкус (и още куп положителни качества) едновременно.
Може би това разбиране за чалга-феновете, идва от недораслите.![]()
разбирам какво намекваш, но не, не съм слабохарактерен. излизам с даден човек, 'шото ми е кеф да съм с него, нормално е да се различаваме по някои параграфи, като музиката примерно. не се влача след никого, ходя където и когато пожелая. за диско конкретно, не върви да ходиш сам все пак.Първоначално написано от ThroughStruggle
Прекалено голямо значение отдавате на музиката. Истина е, че човек с ниска музикална култура е по-вероятно да има и ниска обща култура, но това въобще не е винаги. Освен това като се заговори за селските кръчми - не виждам с кое пиенето по градинки и на други публични места, известно като пейкинг, е по-културно от пиенето на маса в някоя кръчма - по-зле е.
А пък обвързването на националистическият елемент с музиката, което направи някой - и какво, ако слушам слушам турска ритми и музика? Това родоотспъник ли ме прави? А пък ти сигурно си по българин...
Айляк ми е понякога да си пусна някоя чалгия![]()
Creative Technologie
Последния ъпт, кгоато слушах чалга ме заведоха насила в някаква дупка (дискотека), където некви дебели прасета си тресяха любовните дръжки и некви мъже късаха салфетки.
Опитах се да се напия за половин час, не успях и си заминах.
Басирам се, че всички върли противници на чалгата могат да изкарат припевите "Елена, Елена", "Тигре, тигре" и "Кой сега до теб заспива", бих заложил и на Шекмбето (И шкембето топло горещо ми е на-любимото нещо), но не съм сигурен за него.![]()
Хайде признайте си!
Grumpy old madman
Mooo6no, за мен ниската музикална култура Е синоним на ниската "обща" "такава. А и понятието "обща култура" е клиширано и с твърде размито значение.
Културата на човек не зависи от стила музика, може да е масово възприет някакъв стереотип на поведение, но не винаги. Аз слушам всякакви стилове, на маса сядам на италианска музика(ретро), придружена с лек рок .. обаче има случаи в които просто си пускам така наречения поп-фолк .. Защо ли ? Защото ми се слуша нещо на български език, а при положение, че има малко поп парчета,които изобщо да стават за слушане... понякога просто ти кипва да слушаш ретро българската музика (БТР, Щурците,Сигнал и т.н.) и ти се иска да чуеш нещо друго.. Затова и има различни стилове и заради това много хора не се ограничават само в един стил, много често на маса се слуша не българската чалга, а сръбската и гръцката така че...Не разбирам как може да подкрепяте финландския,ирландския и още не знам какъв фолклор и песни, а нашите ги отричате. А колкото до интелигентност ! Това, което видях ми направи ОГРОМНО впечетление, лятото SPIRIT of Bourgas ! Масово хората бяха от просветените (към духовно извисяване) и в Бургас наблюдавахме следното: Пияни и заляни, въргалящи се по поляните в морската градина (където впрочем по спешна нужда ходят кучетата) оповръщано, коментари, викове, провиквания ... няма да споменавам откъде бяха хората, още по диалекта се познават, но нали те слушат възвишена музика, защо се държаха така? Всяка музика е създадена да развеселява, разсейва или просто за релаксация... има много неща, които формират човешкия характер, защото интелигентност за мен е едно, за другия друго и така.
букети , салфетки ...Първоначално написано от w0sh
![]()
![]()
ArTanDra, с този пример със Spirtit of Burgas определено не улучи десетката.
Не за друго, а защото съм от Бургас, и отгоре на всичко бях на горопосочения фестивал. И бих ти казала, че на всички фестивали, дори и на европейските има подобни изпълнения - пияни и заляни хора. Просто обстановката, и огромното количество продаван алкохол по такива места го предполага. Освен "въргалящи се по поляните", имаше много спокойни хора, танцуващи и слушащи музика, без да пият и да се друсат. Защо не ми даде за пример тях, при все че бяха в пъти повече ? Не оправдавам поведението на пияниците, нито казвам, че постъпват правилно. Никога не съм твърдяла, че хората, слушащи метъл/рок и т.н., са най-свестните хора на света. Но при всички положения в техните "съсловия" има доста повече здравомислещи и пораснали умствено хора, отколкото в обществата на чалга-феновете.
Що се отнася до културата, преди години и аз смятах, че музиката, която хората слушат, не диктува модела им на поведение. Еми, не е така. Музиката, която слушаш, е израз на вътрешната ти настройка и състояние, а от предпочитанията на даден човек, лично аз, мога да си направя доста и генерални изводи за личността му.
П.П. Очаквам цял рояк 14 годишни сладури, обясняващи ми в хор как стилът музика, който слушаш, няма нищо, ама нищо общо с душевността ти.![]()
повече здравомислещи?Първоначално написано от ThroughStruggle
и аз слушам почти всякаква музика, но подобно изказване е просто абсурдно. дали бруталиите в текстовете, клиповете и въздействието на подобна музика влияят така както си мислиш на даден човек? той слуша за война, апокалипсис, nwo, кръв, болести бла-бла, после излиза и сияе от щастие, отворен е към всички и пр. айде бе?
тука визирам по-тежките разновидности на метъла.
напротив - чалга феновете сякаш са много по-освободени, не им пука, не го мислят много-много и предимно се забавляват. кое е по-добре - ти си реши.
а това, че си правиш Генерални изводи за личността на някой, и то само по това, че си дочул/а каква музика слуша, без да го познаваш - без коментар.
О, повярвай ми, това, което казвам, се гради върху опит. Не бих твърдяла нещо подобно, ако не бях го преживяла. Както казах, преди години, и аз си мислех, че музиката, която слушаш, няма нищо общо с личността ти. Грешка.
Ти ми казваш, че в по-хард стиловете се говори за кръв, убийства и т.н. Втора грешка. А, и, първо на първо, къде видя, че говоря за съсловията на метълите, че и от по-твърдите стилове? Отличих съсловията на рок/метъл/пънк слушащите от тези на чалгарите, а не ти посочих за пример дет метълите, нали така?
Ако под "освободеност" имаш предвид малолетни к**вички и сладки 15 годишни момченца, които ходят "на зала" и се праскат с Адидас анцугчета от Илиянци, тогава съм съгласна с теб.
А ако не им пука, защо малките чалгарки прекарват часове пред огледалата, за да си направят обема, и за да се омажат с фондьотен от горе до долу ? За да се чувстват добре в собственото си тяло, може би?![]()
никой не твърди подобно нещо. просто да си изграждаш крайно мнение за някой само по музикален вкус е много глупаво.Първоначално написано от ThroughStruggle
'втора грешка'?Първоначално написано от ThroughStruggle
предполагам поназнайваш английски, отваряй да четеш текстове докато слушаш и пак ще си говорим за кво се пее. не е за любов и цветя.
да, не ми даде пример с дет метълите - аз ти го дадох. отличаваш съсловията, т.е. дет метъла спада към това, което слушат хората от едното съсловие -> примера е уместен.
проблема на малолетните курвички не е в музиката. познавам достатъчно момичета, които слушат чалга, но не се обличат като курви. проблема там го търси във възпитанието, и колко му дреме на родителя къде, кога, с кого ходи детето му. музиката може да провокира към подобни неща, но в никакъв случай не е главен 'виновник' за каквото и да е, и не можем да си мием ръцете с нея. който иска да се напива, да се облича като проститтука, да прави безразборен секс и пр., пак ще го прави, даже да не е на фона на чалга.
защо прекарват часове? пак по същите причини. защото са деца и не знаят нищо. опитват да открият себе си. няма родителска подкрепа, няма 1 нормален разговор, който да насочи детето и хоп, то следва масовото.
Аз мисля, че могат да се разбере един човек какъв човек е не по т'ва, което слуша обикновено/постоянно, а по неговата си "музика за душата". К'во слушам като изпляскам от лиготия надали ме определя като човек. Пък за дискотеките... явно в Пловдив имаме само "дупки". 'Щото освен Плазма не се сещам за нещо друго без чалга.
Пак опряхме до масовото. Няма значение, де.
Нямам намерение да ти линквам песни в ютуб, има доста песни, които не описват (само)убийства и подобни.
За напиване и друсане нищо не съм казала. Но, да, чалгата провокира курвенското поведение. Самите клипове сякаш крещят - "правете безразборен секс, показвайте циците си на воля". Съгласна съм, че възпитанието е от огромно значение, но в един момент, когато хлапенцата поотраснат и започнат да си мислят, че са много самостоятелни, особено в днешно време, повечето родители ги "изтърват". И оттам нататък средата започва да играе много сериозна роля.
Едит: Примерът беше неуместен от тази гледна точка, че започна да говориш за кръвопролития и войни, които въобще не са главна тема в останалите стилове, които споменах. Така че, дет метълът беше удобен за теб пример, но не и уместен.
Raybeez, каква музика слушаш?
ThroughStruggle, недей така де. Далеч съм от спора ви, но не е редно така. Ако си мислиш, че само чалга-почитателките с новоизрастнали цици се държат курвенски, то не мога да се съглася. Фьешънките-хаусловърки, металистките, както и всички останали не са по - добре. Т'ва вече не опира до музиката. Т'ва че някоя не слуша чалга не я прави монахиня, както и ако слуша чалга не е автоматично курва. Съгласен/на?
Женско съм.
Никъде, ама никъде не съм казала, че само чалга-почитетелките се държат/обличат курвенски. Ако съм го казала, публично се извинявам за пияното си състояние в този тънък момент.
А вече за това, че останалите не са по-добре, не мога да се съглася. Може само в моя шибан, малък и провинциален град да е така, но не съм съгласна.![]()
Що се отнася до т.нар. изключения във феновете на този жанр, съм съгласна да допусна, че има 4-5 на сто.Незнайно защо, обаче, аз никога не попадам на тях.
Еми т'ва е сложна възраст, която подхванахме. Супер много от момичетата ('щото за тях заговорихме) със "собствен/различен/стойностен/уникален" за възрастта си с годинките си го израстват. (Изобщо не мисля, че това са изключения) Други възприемат само външния вид на изпълнителите (или поне се опитват да му подражават) като форма на някакъв протест срещу него и накрая пак си го израстват. Та... втория тип правят какви ли не извращения със себе си, защото желаят да са различни и уникални, и всичко, което изброих по - горе. Отделно, че по мои наблюдения любителите на определени стилове (разбираемо поради липса на заведения, които да удовлетворяват музикалните им вкусове) изглеждат и се държат като пълни прошляци се хранят, както и се е*ът по улиците. Не знам... възможно е и аз да не съм права. Не е хубаво човек да се самоизтъква и от тази гледна точка няма да обяснявам надълго и нашироко. Смятам, че не съм чак толкова зле. Имам си морални ценности, задръжки и като цяло съм си "запазена".![]()
Тоя спор го израснах преди няколко години. Всеки го минава, явно, ама е добре да се разбере едно:
Чалгата е много, много повече следствие, отколкото причина. Жалка ми е, гнусно ми е, но и не ми пука за нея. Колкото до хората, които я слушат усилено - те имат нужда не от това да прослушат goregrind, a да понаучат повечко неща за себе си, след това и за света.
Слушам доста тежка музика, но отдавна съм си избил от главата колко интелектуална е тя и как хубаво трява да напердаши лошите чалгари.
активизъм/превенция; писане; музика
Само дето не го правя. А си слушкам турски рок на турски. Един от турските албуми, който много харесвам е прогресив фолк рок с джаз и не виждам нищо неестетично в него. А адвокат на чалгата не съм, но е неправилно да се обвинява за всичко в държавата и още по-неправилно да се счита, че който не слуша чалга е по-възвишен. От другите субкултури са си същите боклуци като цяло.Първоначално написано от Raybeez
А какво да слушаме ? дръмнбейс, генгста рап ?![]()
Любимото ми е когато за некой всички чалгари са селяни, фЕшънЧета, хора от провинциата , нема компромис ...
Аз слушам всякаква музика и това трябва да означава, че щом слушам чалга, съм селянин, щом слушам хаус, транс, минимал, съм глупав наркоман и отрепка, ако слушам пънк, съм клошар, слушам ли рок, съм потен асоциал и ако слушам mtv там рианите и дженифър лопез, съм разглезено мамино синче![]()