.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7
    Мега фен Аватара на Seducti0n
    Град
    I don`t know where

увод върху нежната спирала

Здравейте.Мола ВИ да ми дадете увод на -Нежната спирала.Трябва да бъде универсален да може да се използва за различни теми.Благодаря предварително.
    Who doesn't long for someone to hold
    Who knows how to love you without being told
    Somebody tell me why I'm on my own
    If there's a soulmate for everyone

Guest
    ей сега си написах един за класното, дано ти хареса :
    Разказът на Йордан Радичков "Нежната спирала" отразява откъсването на съвременния човек от природата, но и неговото трудно завръщане към съвършенството на заобикалящия го свят. Тази творба ни поставя пред много въпроси, кара ни да се замислим за живота и смъртта, за величието и тайнството на живота, но едновременно ни насочва към развоя на обществото и индивида, към смисъла и безсмислието на постъпките.

Мега фен Аватара на cherinka
    Град
    гр. Пловдив
    Увод 1

Йордан Радичков поставя важния въпрос за човека и обществото в своя магически разказ „Нежната спирала”, публикуван в сборник-разкази с едноименно заглавие. Авторът предупреждава, че е нарушено об¬щуването между природата и човека. Проб¬лемът, поставен от Йордан Радичков, е гло¬бален в своите не само художествени, но и философски измерения. Не случайно като ключови думи в произведението се налагат тези за движението като възможност за опоз¬наването на света чрез проникване в себе си. Пътят и кръстопътят, спиралата и кръгът очертават параметрите не само на прос¬транството, през което преминават участ¬ниците в действието, но и на времето. Пътят води към хоризонта, а мислите - към висо¬ките духовни пространства, т.е. има очертан художествен „хоризонтал” и „вертикал”. Пресечната точка между тях е конфликтна. Това всъщност е съдбата на човека в усло¬вен, символен план. На границата между ус¬военото културно пространство и на непоз¬натия свят на дивата природа, между раз¬бирането за шипката като за жив организъм и като вампир стои човекът, без да успее да разгадае докрай тайните на битието. Затова под въздействието на анимизма природата оживява: „Пътят лъкатушеше покрай сама¬та гора, спускаше се... катереше се... Бялата равнина леко се изтегляше и завърташе край нас, смълчаната гора се измъкваше на пръсти назад, най-близките до пътя дървета под¬тичваха бързо, по-далечните се движеха по-бавно и се създаваше илюзията, че гората бя¬га назад с хиляди крака, без дърветата да се застъпват едно друго.”

Увод 2

Иносказателният Радич¬ков художествен свят отправя своите ненатрапчиви, но категорични послания към чове¬чеството, свързани с настоящето и бъдеще¬то на неговия дом - Вселената. Описвайки един ограничен регион, писателят стига до общозначими обобщения за човешката същ¬ност, за отчуждението на личността от при¬родата в съвременния свят, за безотговорно¬то и равнодушно отношение към другите съ¬щества, населяващи Земята. В разказа „Неж¬ната спирала” с необичайния си творчески подход Радичков предупреждава за после¬диците от нехайното и високомерно отно¬шение на човека към обкръжаващата го сре¬да.

Увод 3

В своето творчество Йордан Радич¬ков интерпретира по осо¬бено поетичен начин вечните пробле¬ми на битието, вълнувайки се от човешкото посегателство върху съвър¬шенството на природата-агресия, по¬родена от често пренебрегваната ис¬тина, че човекът е част от тази при¬рода и нейното опазване е неотменен негов дълг.
    Разказът „Нежната спирала” е нравс¬твено послание за ненасилие, което пи¬сателят реализира чрез метафорични образи. Те рязко контрастират на жи¬вота и неговото многообразие, материализирани в грубо завъртения срещу шипковия храст камшик, както и в изстрела, отнел живота на дивия гълъб.
    На фона на снежния пейзаж, обгръщащ със своята ледена враждебност пъту¬ващите с шейна ловци, Йордан Радич¬ков споделя своите нравствено-етични размисли, извеждайки ги до общозначими обобщения за безценността на всяка частица от природата, а аз-повествованието създава особена атмосфера на интимност и съкровеност.

Увод 4

Радичковият свят е странен, необичаен, изпълнен със знаци, които внимателният читател трябва да разчете, за да вникне в една разнолика действителност и да разбере правилно авторовите послания. Писателят се вълнува трайно от проблемите за отношението между човека и заобикалящия го свят, за естестве¬ната сила на природата и насилието на човека над нея, за хармонията в света. Като любител на приро¬дата и ловец, Радич¬ков познава в детайли полята, равнините и планините и с опитното око на голям художник забелязва промените, които все по-често и по-трайно се виждат в околния свят и които събуждат основателната му тревога за оцеляването му. Човекът, откъснал се от корените на вековната земя, заживял сред техниката и отчуждението на големите градове, все по-рядко се замисля за цен¬ността на природата с нейните живителни сили и все по-неразумно и безотговорно унищожава ней¬ните ресурси. С метафоризма на разказите си Ра¬дичков събужда размисъл за високомерието на чо¬века към околната среда и за скритата заплаха, ко¬ято таи природата - спокойна, изчакваща, но веч¬но будна.
    Разказът „Нежната спирала” е представителен за Радичковото творчество. Той поставя въпросите за отношението между човека и природата и за съхраняването на вечните духовни стойности. В по¬вествованието отношението към шипковия храст и простреляната птица се превръща в мярка за чо¬вешка нравственост.

Увод 5

Йордан Радич¬ков е един от най-свое¬образните творци в българската ли¬тература. Изгражда своя повествователен свят чрез художествения синтез на реалното и фикционалното. Творбите му са наси¬тени с осезаем тънък хумор, изграден върху основата на парадоксалното и анекдотичното.
    Разказът „Нежната спирала” въвежда в света на природата чрез една ловна история. Авторът навлиза в по¬вествованието директно, без предис¬ловия. С лекота отбелязва характерните детайли: „студен зимен ден” , „ неколцина човеци”, сиво небе и гора, „равнина, покрита със сняг’. Описанието на зимния пейзаж създава у възприемателя определено настроение и го кара да следи живо рисунъка на карти¬ната, който сякаш следва извивките на пътя и движенията на, пространс¬твото: „Бялата равнина леко се изтегляше и завърташе край нас, смъл¬чаната гора се измъкваше на пръсти назад, най-близките до пътя дървета подтичваха бързо, по-далечните се движеха по-бавно и се създаваше илю¬зията, че гората бяга назад с хиляди 1сра!са, без дърветата да се застъпват едно друго.” Човекът е единствен съзерцател на вече сътвореното от при¬родата. От него само зависи как ще го възприеме.

Чакам си благодаря-то!

denislav.92
    Guest
    Абе дай аз да ти кажа едно благодаря, че и на мен ми трябваше

Ами и аз много благодаря, защото това наистина ми беше от полза!

Ами и аз много благодаря, защото това наистина ми беше от полза!

Мега фен Аватара на SuNsEt
    Град
    California,Los Angelis,Sofia,Amsterdam,Bern понякога и в New York :P
    Баааа..помня я тая Нежна спирала като бях 7 клас.Тоя разказ ми беше толкова тъп,че няма на къде...Както и стихотворенията на Елисавета Багряна.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си