Като краен защитник съм играл малко, но си пазиш зоната, ако нямаш човек за покриване отиваш и помагаш на централния защитник ако му е трудно с нападателя, ако пък е само един централен нападател и централните защитници се справят влизаш малко по-напред от твоята зона като дефанзивен халф, но ако имаш активност в твоята зона си стоиш там и покривам човека. Най-добре за защитника е да стои точно да човека, който пази през цялото време защото така го покрива най-добре. В единоборствата слагаш здраво рамото. Друг пениз е ако ти пуснат топка зад гърба и нападателя е по-бърз от теб, изпъваш ръката встрани и го гърдираш. Или вече ако ти се изплъзва ползваш ръцете и се опитваш да минеш пред него като го избутваш настрани и назад едновременно ( това не съм сигурен дали ще го разбереш, но аз съм свикнал да си го правя, просто не мога да го обясня точно ) За първи топки стоиш на половин-един метър от него и дебнеш. За един на един заставаш на метър от него, стоиш настрани ( печелиш време ако тръгне да те минава като пусне топката покрай теб, и не е нужно да правиш излишна крачка да се обръщаш ) не се хвърляй излишно защото лесно могат да ти изработят картон или да те преминат с двойно.