Цитирай Първоначално написано от billyana
Не е така.Имам един приятел на 17. След като на 16 приключи с ученето родителите просто му показаха вратата и му казаха , че винаги е добре дошъл на гости у тях. Намери си работа на 4 часа в общината и сега е записал колеж. Сам ще се издържа. ЕСТЕСТВЕНО не става дума за българи и мястото не е България . Тук синчетата са свикнали да цоцат до 39 години от родителите си.
В България е така, първо защото така са свикнали хората и сакън чадото им да не излезе от къщи и да остане някъде само и да се справя само с живота; второ някои не са особено амбицирани в живота, за да успяват сами и на 30-40 години вече да са се уредили прилично и трето, може би най-важното - парите. Ако всеки може да си го позволи ще се отдели от родителите си. Каква заплата трябва да взема един 18-годишен, току що завършил гимназията и желаещ да продължи образованието си, за да може сам да се издържа? И въобще какъв опит и каква квалификация има той, че да има по-доходна работа? С 240-300 лв дали може да си плати квартирката, да си плати образованието, да си поеме ежедневните разходи, да поизлезе някъде на дискотечка като бял човек и въобще да води един що-годе приличен и нормален живот?
А що се отнася до темата - такива са родителите. Гледат да направят най-доброто за децата си, което често комплексира последните. И както казват почти всички родители "Нали си ми дете!".
А ти се опитай да им докажеш, че си голям и можеш да се справяш сам с нещата. Лятото си намери някаква работа, например. Като излизаш кажи им "Аз излизам, всичко е наред, не се притеснявайте.". Ако пък ти направят забележка за нещо, просто кажи че го знаеш и не е нужно да ти го напомнят всеки път.
Докажи им, че вече не си малкото им детенце, което не може да се справя само.