.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5
    Голям фен Аватара на shaunaa

ПОМОЩ ПО ФИЗИКА 8 клас!!

Моля някой да ми помогне с няколко задачи, които ще бъдат на контролното ми по физика, а не мога да реша !!! Трябват ми решенията на задачите

1 задача: Смесват 2кг. вода с температурата 20 градуса по целзий и неизвестна течност с маса 4кг и температурата 40 градуса по целзийй. Колко е специфичния топлнинен капацитет на неизвестната течност, ако температурата на сместа е 30 градуса по целзий ? Специфичния топлинен капацитет на водата е 4180 J/(kg. gradus po celzii). Топлообменът с околната среда се пренебрегва.

2 задача: Две течности с еднакви маси и различни температури се смесват.При топлообмен първата течност се охлажда с 20 градуса по целзий, а втората се нагрява с 30 градуса по целзий. Колко е отношението с1:с2 на специфичните топлинни капацитети на двете течности ?

3 задача: В алуминиев тиган с маса m1=0,4 kg и температурата t1=60 C е налято олио с маса m2=0,3 kg и температура t2=10 C. Определете специфичния топлинен капацитет c2 на олиото, ако след установяване на топлинно равновесие температурата е t=30 C . Специфичния топлинен капацитет на алуминия е c1=900J/(kg. C). Тоблообменът с околната среда се пренебрегва.

4 задача: Кръвта може да пренася излишнaтa топлина от вътрешността на човешкото тяло до неговата повърхност, откъдето топлината се отдава на околната среда. АКо 0,5 кг кръв с температура 37 С , течаща към повърхността на тялото, отдаде количество топлина 2090 J, колко е нейната температура след топлообмена ? Приемете. че кръвта има същия специфичен топлинен капацитет 4180 J/(kg. C) както водата.

5 задача: В съд е налята вода с маса =2 kg.. Във водата е потопен електрически нагревател с мощност =800 W. Колко време t(тау) трябва да е включен нагревател, за да се повиши температурата на водата делта t= 40 C? СПецифичния топлинен капацитет на водата е c=4180J/(kg. C). Приемете, че цялото количество топлина, отделено от нагревателя, се използва за нагряване на водата.
    Забележка. Времето сме означили с гръцката буква t(тау), за да не се бърка с температурата t.

Много ще съм ви благодарна ако ми погмогнете със задачите за контролното, защото ми е доста важно !!!!!!!!!!!!!!
    Вярвай в мечтите си !

Molq vii !!!!!!!!
    Вярвай в мечтите си !

Трябват ми за утре моля някой да ми помогне с тях
    Вярвай в мечтите си !

Повече от фен Аватара на smile12345
    Град
    sofia
    ако бях видяла темата щях да ти ги реша вчера..;дд

Моля някой да ми помогне с тази задача!!!!
    1 задача: Смесват 2кг. вода с температурата 20 градуса по целзий и неизвестна течност с маса 4кг и температурата 40 градуса по целзийй. Колко е специфичния топлнинен капацитет на неизвестната течност, ако температурата на сместа е 30 градуса по целзий ? Специфичния топлинен капацитет на водата е 4180 J/(kg. gradus po celzii). Топлообменът с околната среда се пренебрегва. Трябва ми решението на задачата
    Последно редактирано от Stefi_paskaleva@abv.bg : 12-16-2020 на 15:55

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си