.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 43 от общо 43
    anonymous546178
    Guest
    ^ Eй, умното дете, ще те светна само, че есето върху литературно произведение силно се различава от общоприетото (детското) есе. В 6 клас есетата изразяват лично мнение. В 12 клас есето върху литературен текст е близко до ЛИС-а, отличават ги няколко характерни белега. В есето върху литературен текст не се изразява силно лично мнение, може да се отдели по-голямо внимание на определени факти, да се покажат нещата през твоя поглед.

Супер фен Аватара на oTPoBHa
    Цитирай Първоначално написано от muscle
    ^ Eй, умното дете, ще те светна само, че есето върху литературно произведение силно се различава от общоприетото (детското) есе. В 6 клас есетата изразяват лично мнение. В 12 клас есето върху литературен текст е близко до ЛИС-а, отличават ги няколко характерни белега. В есето върху литературен текст не се изразява силно лично мнение, може да се отдели по-голямо внимание на определени факти, да се покажат нещата през твоя поглед.
    Публицистичният жанр есе представлява свободен текст, основаващ се на лично мнение, подкрепен с теза.
    Естествено, то се подразбира, че в 12 клас ще трябва да пишеш есе на по-сериозна тема, а не ДЕТСКО (омг, има ли въобще такива категотии?) есе на тема цветята и тревичките в полето. Пишеш есе на някаква литературна тема - да, но обикновено можеш да изразиш и своята гледна точка, на базата на която да си напишеш тезата, което е много-по лесно от това да зубриш километрични анализи на дърти изкуфеляци и да пишеш тяхната гледна точка, вместо своята..
    иБАСИ!

Цитирай Първоначално написано от oTPoBHa
    ...(омг, има ли въобще такива категотии?) есе на тема цветята и тревичките в полето. Пишеш есе на някаква литературна тема...
    Да, има категории. И именно, затова пишеш литературно есе, което има своите особености и различия от останалите типове есета. Не е "свободен текст" в контекста на матурата, както ти го наричаш, и не просто разсъждаваш по дадена тема, а обвързваш идеите си с текста. Те трябва да имат приложение в текста, за да изпълниш правилно предвидената задача.

Не мога да разбера, какъв ви е проблемът ?!?
    Ква е разликата ? И при едното и при другото се използва акъл, няма нужда да го правиш всеки ден, за да не забравиш как се прави, а просто да знаеш начина за оформление, ако можеш да мислиш върху едното, то ще можеш да мислиш и върху другото.
    >> Аз например за 41 задача не съм се готвил ! Готвих се на теста по бел, а отделно да не казвам теста по литература каква трагедия ми бееше 1 вярно 1/2 грешни добре, че беше 41 задача и резюмето

Супер фен Аватара на oTPoBHa
    Цитирай Първоначално написано от EJIu
    Цитирай Първоначално написано от oTPoBHa
    ...(омг, има ли въобще такива категотии?) есе на тема цветята и тревичките в полето. Пишеш есе на някаква литературна тема...
    Да, има категории. И именно, затова пишеш литературно есе, което има своите особености и различия от останалите типове есета. Не е "свободен текст" в контекста на матурата, както ти го наричаш, и не просто разсъждаваш по дадена тема, а обвързваш идеите си с текста. Те трябва да имат приложение в текста, за да изпълниш правилно предвидената задача.
    Не си цитирала предната ми дума.... Категория "детско" есе не съществува във вселената Това имах впредвид

Супер фен Аватара на xWandereRx
    Град
    Сатурн
    а то това за есето не отпадна ли?
    [ мразим хора! ]

'И аз ще се изплезя на света,
    обесен върху черния прозорец.'
    ('Дяволско' - А. Далчев)

Град
    Чирпан
    Чудят се какво да измислят - това е! За мен Есето е по-трудно, но какво да се прави...

За да не пускам друга тема във връзка с тази...
    днес научих от приятел, който знае от учителката си по български език, че най-вероятно темата която може да се падне е "ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК" или Творчество на Е.Багряна (заради навършването на някакъв брой години от смъртта и) Не знам дали ще е това, но ако някой се чуди (като мен например) нека наблегне в/у това! .. Това е мое мнение.. УСПЕХ НА ВСИЧКИ !
    Обичам те!19.09.08

..because days come and go
    But my feelings for you are forever!

===========
    - Изработка на website , за повече информация - ЛС

Мега фен Аватара на vagarious
    Цитирай Първоначално написано от doublet
    Чудят се какво да измислят - това е! За мен Есето е по-трудно, но какво да се прави...

За да не пускам друга тема във връзка с тази...
    днес научих от приятел, който знае от учителката си по български език, че най-вероятно темата която може да се падне е "ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК" или Творчество на Е.Багряна (заради навършването на някакъв брой години от смъртта и) Не знам дали ще е това, но ако някой се чуди (като мен например) нека наблегне в/у това! .. Това е мое мнение.. УСПЕХ НА ВСИЧКИ !
    По пресмятанията на моя господин по бел, тази година може Йовков да го има като вариант.
    Big or small, lies are lies!

anonymous546178
    Guest
    ааа не говори така !!!! аз искам да са за Ботев, Далчев или Милев... само тях знам... и може би Смирненски и Вапцаров.. ама в никакъв случай Багряна, Йовков, Е.Пелин, Яворов или Димов-Талев

Град
    Чирпан
    Всички искаме нещо ама... Не знам, просто това чух..
    Обичам те!19.09.08

..because days come and go
    But my feelings for you are forever!

===========
    - Изработка на website , за повече информация - ЛС

Аз съм ЗА есе! По-лесно ми е да пиша есета, а и ми е нужно да знам само базови неща за дадения автор. Плюс това по този начин с есето хората, които се готвят за изпити по БЕЛ ще се справят и с есе, а хората, които просто трябва да изкарат някаква прилична оценка на матурата - също.
    ПС: само да не се падне Дебелянов или Славейков :Д иначе Йовков звучи добре

Супер фен Аватара на xWandereRx
    Град
    Сатурн
    някой знае ли откъде мога да си изтегля тестове по БЕЛ, че ми писна да хвърлям луди пари
    [ мразим хора! ]

'И аз ще се изплезя на света,
    обесен върху черния прозорец.'
    ('Дяволско' - А. Далчев)

Днес имах класно по БЕЛ и се падна Раждането на българския свят в романа "Железният светилник". Ако ви се падне това, какво бихте писали? Просто споделете някоя друга идея, искам да видя дали поне нещо съм нацелила, тъй като почти не съм го учила това и малко на магия го карах...

А ве да ви питам,писах по последната задача,написах 2 страници обаче забравих да напиша дали сам писал интерпретативно съчинение или есе... ще ми го зачетат ли ? ? ?

Супер фен Аватара на SlowDownBaby
    Град
    Бургас
    Aми не знам,то и аз бях забравила да напиша дали е есе,и го написах след есето чак.Надявам се да не ми го сметнат за проблем...
    Моля те шофирай внимателно.Пази живота на близките ни,любимите ни,нашия и своя !

С 2 ръце за Есе. То е просто елементарно, няма какво по-лесно да дадат на матурата отностно 41 въпрос. Направили са го дори за най-голямите малоумници, които и да не са чели могат свободно да разсъждават над въпроса

♫ Beautiful.. ♫
    Ако ти дам душата си, дали ще ме забравиш ти.
    Ако ти дам сърцето си дали ще ми повярваш ти,
    че те обичам както никой друг,
    искам те, искам да си тук!
    Не спира да боли, живота ми това си ти,
    сърцето ти е лед, да дишам мога само с теб.
    Не спира да боли, живота ми това си ти,
    сърцето ти е лед да дишам мога само с теб.

Мега фен Аватара на Petrow
    Град
    Барселона
    Българският не ме притесни но утре тази математика ме притеснява силно ;хх

Успех на всички англичани, германци, французи, испанци, италианци, руснаци, математици, историци, философи, географи, биолози, химици и физици утре!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си