Мдаааа много добре помисли преди да си сложиш брекети на тия години. Аз си сложих в осми клас така че мога да ти говоря как е било преди 7 години, актуална информация нямам. Като ти ги сложат ще те боли доста, защото са здраво затегнати и докато свикнеш ще минат 3-4 дена. Аз ходих всеки месец да ми ги затягат и след като ти ги стегнат пак боли. С тия кариеси явно хигиената на устата ти куца доста сериозно, а сложиш ли брекети трябва да поддържаш перфектна такава, защото може да се получи шиечен кариес, което не е особено приятно за зъба. Има едни специални четки, които се провират между брекетите. Отделно всичко го ядох на хапки, а ябълки вафли и такива работи абсурд. След 2 години ходене по мъките общо взето ми ги махнаха (с клещи, усещането не искам да ти го описвам какво е) и ми казаха най-спокойно, че трябва да си слагам някакви пластини вечер като лягам, за да не си върнат зъбите предишната форма и то да ги слагам до 25 годишна възраст! И така ефект имаше само за кучешките зъби общо взето, но аз съм малко по сложен случай, защото в устата ми няма място практически за всички зъби. Не знам как е при теб ако е само за един зъб определено ще има ефект, но личното ми мнение е да изчакаш поне още 2 години. Един приятел на моите години ги носи сега и ефекта е значително по-добър при него.