- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Лесни и бързи рецепти за тиийнове :)
Здравейте!!
Тук предлагам всеки да пусне своя любима храна и да обясни как я е направил или ако е измислил нещо ново също или интересни случки по време на правенето на нещо за хапване.Дайте да се позабавляваме!!!![]()
В един шейкър 300мл вода 2 лъжици протеин! за 2лв чисто ядене!
Ще поствам рецепти, на които съм хвълила око и смятам да изпробвам при рърва възможност.
Рецепта за Скариди с чесън и магданоз
Необходими продукти:
500 г скариди
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
25 г масло
1/2 с.л. лимонов сок
2 с.л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Скаридите се почистват. В тиган се нагрява зехтинът и се запържва пресованият чесън. Добавят се скаридите. Внимателно се разбъркват, докато не започнат да променят цвета си. Прибавят се лимоновият сок и маслото. Ястието се пържи до готовност и се сервира, поръсено с магданоз.
Още една подобна рецепта
Скариди в масло
Продукти:
Скариди
50-60гр масло
1ч.л червен пипер
1ч.л соев сос
сол
черен пипер
Запържват се скаридите,посоляват се,малко преди да свалим от котлона,поръсваме с черен пипер,с червения пипер и едната лъжичка соев сос.
Сладкиш с шоколадова заливка
Продукти:
3 яйца
1 коф.кисело мляко
1ч.л сода Бикарбонат
1ч.л бакпулвер
1 1/2 ч.чаша захар
1/2ч.чаша олио
1 ванилия
2-3с.л. какао
3 1/2 ч.ч брашно
За заливката:
1ч.ч. прясно мляко
3с.л какао
малко масло
1/2ч.ч захар
(по желание и един шоколадV
Разбиват се яйцата,добавя се кис.мляко с разтверените в него набухватели,добавя се захарта,ванилията,олиото,к каото и накрая брашното.Пече се в правоъгълна,намаслена тава при 200гр,за около 15мин.Да изстине.
Всичко за глазурата,без шоколада се слага на котлона да заври.Като поври 1-2мин се спира котолона и се натрошава шоколада,бърка де докато се разтопи напълно.
Сладкишът се набожда с вилица и се залива със заливката.
Сметанови кексчета
3 яйца
100 гр масло
2 коф.(400)гр заквасена сметана
1 бакпулвер
1 ампула ванилия
2 ч.ч захар(може и 1 1/2 чаша)
2 1/2 ч.ч брашно
Маслото(на стайна температура) се разбива със захарта,прибавят се яйцата,сметаната,бакпулвер а,ванилията и накрая брашното.Изсипва се във форми за мъфини и се пече при 180гр около 40 мин.
Шоколадово парфе
Блат:
Ползвам бишкоти.Може да се направи и пандишпанов блат.
Парфе:
250мл прясно мляко
250мл сметана
2 яйца
4-5с.л захар
1 шоколад
1 есенция ром
1 желатин
На дъното на тортена форма нареждам бишкотите,потопени в прясно мляко.
Разбивам яйцата,добавям прясното мляко,захарта,шоколада(70%) и есенцията ром.Слага се на котлона да заври и да се разтопи шоколада.Оставя се тази смес да се охлади.Сметаната се разбива с миксер.Желатина се разтваря в малко вода,като набъбне се разтапя на водна баня.Шоколадовата смес се добавя към сметаната,разбърква се с дървена лъжица,като се охлади желатина и той се добавя към сместа.Изсипва се във формата и се оставя в хладилник да стегне желатина.Украсява се по желание.
Върху блата могат да се наредят и плодове и тогава да се залее със сметановата смес.
Дамски каприз
Необходими продукти:
за блата:
4 бр. жълтъци
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
1 и 1/2ч.ч. брашно
за глазурата:
200 гр. конфитюр
4бр. белтъци
10с.л. захар
Начин на приготвяне:
От 4 яйца се отделят жълтъците от белтъците. Жълтъците заедно със захарта се разбиват с помоща на миксер докато се получи еднородна смес. След това последователно се прибавят олиото,киселото мляко,содата и брашното като е добре отново да се разбива с миксер,но на по-бавна степен. Когато се получи напално хомогенна смес, тя се изсипва в предварително намазнена и набрашнена тавичка, за да не залепва. Пече се на 200t за около 15 мин. През това време се разбиват пак с помоща на миксер отделените белтъци с 10-те с.л. захар докато станат на сняг. Готовият блат се намазва отгоре обилно с конфитюра и се оставя за 3-4мин. да поеме. Най-отгоре се разстилат и разбитите белтъци. Накрая се връща целият сладкиш обратно във фурната за кратко, докато белтъците порозовеят.
КЕКС(МЪФИНИ) С КОКА-КОЛА
Тесто:
150гр. брашно
3ч.л. бакпулвер(1пакет)
30гр.какао
150гр.пудра захар(слагам малко повече)
2 яйца
100гр разтопено и охладено масло(аз слагам 50/50 масло и олио)
125мл кока-кола
50гр смлени несолени фъстъци(не съм слагала,защото не обичам ядки в сладкишите)
Глазура:
100гр пудра захар
15гр какао
4с.л. кока-кола
Смесват се брашното,бакпулвера и какаото,пресяват се,слага се захарта.Прибавя се маслото,яйцата и колата,разбърква се,прибавят се фъстъците.Изсипва се във форми за мъфини или не голяма форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна на 180гр за около 25-30 мин.
Смесват се съставките за глазурата и се зилива сладкиша отгоре.
Меденки
2 яйца + 1 жълтък
2/3ч.ч бяла захар
1/2ч.ч кафява захар
1 к.ч. мед
1 ч.ч олио
1ч.л сода "Бикарбонат"
1/2ч.л Бакпулвер
1п. канела
брашно за меко тесто.
Омесва се меко тесто.Разточва се и се изрязват сладките с формички.Пекат се на 180 гр.
Украсяват се по желание:
1 вариант- 1 белтък;сок от лимон; пудра захар;сладкарски бои
2 вариант- пудра захар;вода;сладкарски бои
Тирамису
За тортена форма 28см.
3 пакета бишкоти(в пакет са по 12-14 броя)
3 яйца
1/3ч.ч. ром
1/3 ч.ч захар
2ч.ч бита сметана
1кутия Маскарпоне - 500гр
кафе(прясно мляко) за напояване на бишкотите
какао
На водна баня се разбиват яйцата със захарта.Добавя се рома и се бърка до леко сгъстяване на сместа.Оставя се да изстине.Разбива се Маскарпонето,добавя се разбитата сметана и яйчената смес.
Във формата се нарежда ред бишкоти потопени в кафе експресо(аз ги топя в прясно мляко),отгоре се нанася слой от крема,пак ред бишкоти,крем,ред бишкоти и най-отгоре се нанася слой крем.Поръсва се с какао.Да постои поне час в хладилника.
Имам нейде из къщи една рецепта за шоколадов кекс, но не я намирам. Отделно по-нататък ще споделя с вас бабини рецепти за курабийки, меденки /слепени/ и мидички. Ще постна и бабина рецепта за пита.
Много ми се иска да направя капама, но ме е страх да не орезиля продуктите.![]()
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
aз пък съм си правила бърза и лесна пица на фурната значи:
трябват : няколко филийки хляб,шунка,доматено пюре,яйце.
Значи нарейдате филийките в някаква чиния за фурна аз използвам метална и след това смесвате шунката,яйцето и доматеното пюре.Бъркате известно време и после поливате филиийките с тази смес и печете става страхотна малка пица![]()
аз скоро направих сладкиш.. много хубав стана, идея си нямам каква беше рецептата, ама като за 1ви път стана супер![]()
пържени картофи и таратор... много е сложно![]()
![]()
[ мразим хора! ]
'И аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.'
('Дяволско' - А. Далчев)
Ами аз много обичам да готвя ориз със зеленчуци-от тези замразените.
Рецепта...ми слагаш малко олио/масло/маргарин в тигана,чакаш да загрее,през тва време ориза се размразява в микровълновата,слагаш го в тигана след това,оставяш го малко след тва бъркаш,пак го оставяш,слагаш червен/черен пипер,сол и т.н по вкус,добавяш малко вода,чакаш да се изпари,пред тва време бъркаш,след тва пак подправки,и е готово.И става мн вкусно!
galet0 днес точно това си правих,но не го купих от магазина,а сварих ориз сложих грах и царевица и стана велико слагах си допълнително![]()
правих "Фъч" .. отвън стана изгорял, а отвътре суров![]()
пържени картофи и АЙРЯН
ето и рецептата![]()
![]()
обелвате и нарязвате картофите както ви е благо на душата, пускате ги в предварително загрят фритюрник, чакате 10-ина минутки, сипвате ги в голяма купа и ги поръсвате със сол
айрян:
взимате едно мляко и го разклащате хубаво, след което го сипвате в кана и наливате вода, ако на дъното са останали неразклатени парченца кисело мляко взимате една дълга лъжица и разбърквате
![]()
![]()
Любимото ми ядене!Първоначално написано от Exidee
![]()
хайдеееее,дайте някакви идеи трябва да мисля вечеря,а за нищо не се сещам![]()
Тиквички на фурнаПървоначално написано от francyzoi4ety
Измиваш,обелваш и махаш семките на тиквичките.После ги настъргваш.На дъното на тавата слагаш тиквички,отгоре сирене или извара,а най-отгоре отново тиквички.За заливка кисело мляко и яйца или кашкавал.
Наденица с кашкавал
Правиш прорез по дължината на наденицата и там слагаш кашкавал.Печеш.И накрая ядеш.
Има толкова неща,които могат да се сготвят.Как така не можеш да се сетиш?
Порадвайте се на свежите плодове и зеленчуци,че есента и зимата идват![]()
За тиквички и аз знам една мноого вкусна рецепта.
Обелваш тиквичките и ги срязваш на половина по дължина. После издълбаваш с лъжица вътрешността и става като лодка.![]()
Кипваш издълбаните тиквички във вода, докато омекнат и ги нареждаш в тавата.
Междувременно разбиваш няколко яйца с това, което си издълбал от тиквичките, сирене и някви подправки. После поливаш тиквичките с тая смес, за да се напълнят и печеш на фурната.![]()
Аз пък обожавам да си правя макарони![]()
Продукти:
1 пакет макарони - аз предпочитам от по-фините, не тръбички, а да речем "мидички"
1 литър прясно мляко
1 и 1/2 ч. ч. кристална захар /опитвам млякото на вкус и ако захарта ми се стори недостатъчно, добавям още/
2 пак. ванилия
4-5 яйца
Начин на приготвяне:
Предварително сварявам макароните в около 4 л. слабо подсолена вода, в която съм добавила, преди да ги сложа да се варят, и 4 с. л. олио.
Като се сварят, ги отцеждам /няма нужда от миене, защото олиото не позволява да се слепват/, изсипвам ги в тава, която съм намазала с малко олио, и изливам върху тях млечно-яйчената смес /разбивам предварително яйцата със захарта и добавям към тях прясното мляко и ванилията/. Разбърквам леко, за да се разпределят равномерно макароните в тавата и слагам да пека в предварително загрята до 200 градуса по Целзий фурна. Като се запекат /повърхността става леко кафеникава/, изключвам фурната и изваждам тавата. За да имат още по-съблазнителен вид, по желание може да се поръсят с пудра захар.
Източник: един форум, ама стават супеееееееер яки :P
Аз лично им добавям есенция от ванилия и лимон, за да не кърти много на яйца![]()
омлет или пържени картофи с биричка (охаа) наюсквам са кат свиня и лягам да спа![]()
![]()
Рецепти мога да споделя бол - и лесни и по-засукани. Но да напиша какво ядохме днес - паниран карфиол със сос бешамел. Става много бързо, евтино е и е лесно. Карфиолът се накъсва на розички. Аз не ги правя много големи - 5-6 см в диаметър. Варят се в подсолена вода до готовност. В купа се смесват яйца и брашно/галета, слага се малко сол. Карфиолчетата се овалват в сместа и се пържат в сгорещено олио до зачервяване.
Сосът - Запържва се до златисто 2-3 с.л. брашно в 2-3 с.л. масло или олио. Брашното трябва да почне да става на трохи. Добавя се прясно мляко, а аз слагам и вода, за да е по-леко. Бърка се с телта докато се сгъсти. Когато сместа изстине, се добавя 1 предварително разбито яйце. Аз слагам малко черен пипер и сол, за да не е блудкаво. Топиш карфиолчето в сместа и лапаш....вкусотия....
Любимата ни торта. Откакто я ядохме мъжо не спира да иска от нея (сам си я прави, де).
Бисквитена торта с кисело мляко.
Продукти - 3 пакета бисквити (около 300 грама)
2,5-3 кофички кисело мляко (ние слагаме 3)
1 ч.чаша брашно
1 ч.чаша захар
250 грама маргарин
3-4 ванилии от 2 грама или 1 от 8
за поръсване - орехи, настърган шоколад, пръчици...по желание
На котлона се слага киселото мляко и захарта. Когато захарта се разтопи се прибавя брашното и ванилията. Бърка се непрекъснато, докато "клокне". Сваля се от котлона и се изчаква да изстине. След това се прибавя маргарина и се бие с миксера (но ние го бием с тел) до получаване на хомогенна смес. В малка, но висока тава се редят 1 ред бисквити 1 ред крем. Завършва се с крем. Поръсва се с каквото имаш и се оставя в хладилника поне 2-3 часа. Ние я оставяме 1 ден и е супер. Няма много общо с традиционната бисквитена торта. Харесва ми много повече. По-късно ще пиша пак.
sasha_90 благодаря,че ме подсети за тиквичките много обичам така,а между другото наистина не мога да се сетя,който иска да пуска още рецепти бързи,лесни и вкусни![]()